Resor till Limone sul Garda

Limone sul Garda har endast drygt 1000 invånare, men på en bra sommardag summar staden av liv, när flera resenärer kommer hit för att njuta av atmosfären i en av de idylliska städerna vid Gardasjöns västra bredd. Den före detta fiskeorten, som ligger inklämd på en smal stripa land mellan branta berg och vattnet i sjön, är som namnet antyder känd för sin citronodlong. Trots detta sammaträffande, har stadens namn dock sitt ursprung i det latinska ordet för gräns, limes. Kanske för att det fram till 1932 endast var möjligt att komma till byn med båt. Först då en väg, Gardesana Occidentale, från Riva del Garda etablerades, började Limone sin förvandling från sömning fiskeort till en av Gardasjöns mest populära resmål.

Citroner, fisk och strandliv

Hur det än må vara, så kallar många guideböcker Limone för "Citronstaden", och en av de mest populära sevärdheterna i Limona sul Garda, är också det restaurerade citronväxthuset Limonaia del Castel, som sprider ut sig över hela sju terrasser. Här kan du se hur man traditionellt sätt odlar citrusfrukter i Limone. Citrusfrukter växer annars normalt längre söderut, men Gardasjöns milda klimat säkrar rätt förutsättningar. De höga murarna, som du ser i citronlunden, är dock byggda för att skydda träden mot de kalla vintervindarna från nordöst, liksom de tär möjligt för att lägga på ett glastak om det skulel behövas. Därutöver utnyttjade också en traditionell Limonaia också ett imponerande bevattningssystem, och jord från den södra delen av Gardasjön importerades föra tt förbättra den näringsfattiga marken vid Limone.

Idag använder man Limonaia del Castel även till konserter på sommaren, under namnet Limonaia sotto le Stelle. Därutöver är där konserter - mest klassiska - i den gamla hamnen och längs sjöpromenaden.

Det är ganska intressant att uppleva gamla Limonaia, men en av de största nöjena med att hålla semester i Limone, är dock att bara njuta av stämningen i den gamla hamnen, Porto Vecchio, där småbåtar ligger och vaggar. Eller ta en promenad längs sjöpromenaden där det finns flera restauranger och barer att slå sig ner på. Inte överraskande finns det gott om fiskerestauranger i Limone, där du självklart måste prova en av de lokala insjöfiskarna, grillad med citron.

Det är också nästan ett måste att trotsa stigningen nere från hamnen, för att ta en tur upp i den gamla stadsdelens labyrint av smala gator och gränder, där doftande blommor täcker många av husfasaderna. Häruppe hittar du dessutom många små butiker, som säljer allt vad hjärtat kan begära.

Har du rest till Limone i de varma sommarmånaderna, rekommenderar vi att fortsätta mot norr från hamnen. Här finner du flera bra småstränder (sten), där du kan bada i sjöns klara vatten. I söder ligger en större och ganska populär stanstrand, Spiaggia del Tifù, med bättre plats (men oftast också fler människor). VIll du inte nöja dig med att slappa på stranden, är det på sjön också möjligt att testa på vattensporter, t.ex. vindsurfing.

Utflykter från Limone

Till skillnad från förr i tiden, är det idag enkelt att ta sig till och från Limone. Vill du besöka några av de andra städerna runt Gardasjön, eller t.ex. åka på en utflykt till Verona eller Venedig, kan du därför göra så. Vi kan också rekommendera att ta en tur med färjan tvärs över sjön till Malcesine. De små båtarna som erbjuder sightseeing på Gardasjön lägger också till vid Limone - en utflykt som kan rekommenderas, då många av sjöns småstäder är vackrast från vattensidan.

Limone sul Garda är också en bra utgångspunkt för att åka iväg p åvandringsturer i inlandet, där det finns flera rutter i olika svårighetsgrad upp genom bergsklyftan i Parce dell'Alto Garda Bresciano. Det är en möjlighet att få lite svett på pannan, och dina ansträngningar beslönas med vackra utsikter över Gardasjön. Vill du utmana dig mer än bara med vandring, är det också möjligt att prova rafting, paragliding och klättring med en kunnig guide som vägleder.

Läs mer om Limone

Destinationer i Gardasjön

Hitta din resa till Gardasjön här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter