Resor till Kalabrien

Res till Kalabrien - den italienska stövelns tåspets - om du längtar efter en semester i fridfulla, natursköna omgivningar, där du kan bege dig ner på stranden utan att behöva slåss om platsen, och gå på upptäcktsfärd i små pittoreska städer som är opåverkade av massturismen. Med andra ord är en resa till Kalabrien en chans att få njuta la dolce vita i den äkta italienska upplagan.

Rika gastronomiska traditioner 

Eftersom Kalabrien har Medelhavet på tre sidor, har havet av naturliga skäl haft en avgörande betydelse för regionens historia och kultur - inte minst kulinariskt. Trots den lätta tillgången till havets resurser valde befolkningen under långa perioder att bosätta sig i det bergiga inlandet på säkert avstånd från kusten, som var mer sårbar för angrepp. Här bodde de ett enkelt liv i små bergsbyar där odlandet av oliver, citroner och fikon kompletterades med får- och getuppfödning.

Det är en av anledningarna till att du idag i Kalabrien kan bli serverad rätter som innehåller både lamm och fisk. På grund av det varma klimatet är Kalabrien dessutom känt för sin långa tradition av att konservera mat. Regionens torra köttiga korvar, Salumi, är till exempel populära och hittas på alla matmarknader. Vill du tillaga en lätt måltid under din semester är det också som upplagt att njuta av några skivor salumi, till exempel Capicola Calabrese eller Sopressata di Calabria, på en bit nybakat bröd tillsammans med lite ost och ett glas av det lokala vinet. Tycker du om stark mat kan det även rekommenderas att prova köttkorven Nduja, som har en mycket mjuk konsistens så att den går att bre ut och med sitt innehåll av lokala pepparfrukter nog kommer ge dig lite svett i pannan. Om du tidigare har rest till Sicilien, kommer du hitta många likheter i det kalabriska köket. De två regionerna är ju bara avskilda genom ett smalt sund, så det är inte så överraskande att de genom tidernas lopp har haft såväl kulturella som kulinariska utbyten.

Breda sandstränder och naturupplevelser i inlandet

Av historiska orsaker ligger många av de gamla städerna i regionen alltså på lite avstånd från kusten, men i våra dagar är det huvudsakligast kuststäderna och stränderna vid det kristallklara havet som lockar semesterresenärerna. På många ställen i Kalabrien ligger de bästa stränderna precis nedanför de grönklädda bergen, men även om du därför ofta måste ta dig ner och upp för branta trappor för att nå stranden eller till och med ta en båt dit, så väntar dig härliga breda sandstränder där du helt klart kan få många timmar att gå tillsammans med familjen vid det klara havet. Förflyttar du dig istället in i Kalabriens bergiga inland på en rundresa så kan du se fram mot spännande naturupplevelser i de tre nationalparkerna, Pollino, Sila och Aspromonte, som även rymmer charmiga och rustika bergsbyar där tiden närmast stått stilla i århundraden. Sist men inte minst har regionen mycket att bjuda på om du tycker om att utforska historiska sevärdheter när du reser. Du får till exempel inte gå miste om de grekiska och romerska skulpturerna och andra fynd på det arkeologiska museet i Reggio Calabria.

Kalabrien är en av Italiens mer glesbefolkade regioner, men när du reser runt här kommer du knappast uppleva det som speciellt glest befolkat i jämförelse med Sverige. I gengäld är det mer tydligt att denna region fortfarande är en av Italiens svagaste ekonomiskt sett. Det skedde under flera generationer en stor utvandring från Kalabrien till det mer välmående Nordamerika och andra länder - men framför allt USA och Canada. Regeringen genomförde emellertid under 1950-talet en lantbruksreform som tillsammans med utvecklingen av semesterorter längs regionens vackra kuster gav regionen ett ekonomiskt lyft.

Under senare år har Italien kännare och förstagångsbesökare i ökad omfattning fått upp ögonen för Kalabriens kvaliteter som resmål. Här finns emellertid fortfarande åtskilliga idylliska kuststäder och byar som till exempel Scilla, Tropea och Capo Vaticano, som trots ett stigande besökarantal har bevarat sin ursprungliga charm och är perfekta för en äkta hideaway-semester oavsett om du reser med familjen eller som par.

Boka din resa online till resmål i Kalabrien

Välkommen till Italien med Hideaways, vi är specialister på resor till resmål i regionen Kalabrien där du bor på handplockade och noga utvalda hotell under din resa. Du kan lätt och tryggt boka din resa online, som "hotel only" om du själv vill arrangera din resa, eller som en paketresa inklusive flygresa, hotellvistelse och hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen. Vill du uppleva flera destinationer under din resa så ger vi dig gärna ett skräddarsytt erbjudande på en kör-själv semester, en rundresa i bil där du bor på flera olika hotell.

Läs mer om Kalabrien

Destinationer i Italien

Hitta din resa till Italien här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera