Resor till Kampanien

Få områden i Italien – eller i världen för den skull – rymmer så mycket skönhet som det bergiga Kampanien i södra Italien. Här i regionen, som välförtjänt har fått smeknamnet Campania felice, kan du uppleva en otrolig naturskönhet med dramatiska kuststräckor, där skogbeklädda berg reser sig brant upp från det azurblåa Tyrrenska havet, och den slumrande, världsberömda vulkanen Vesuvius. Samtidigt är regionen Kampanien, där du kan uppleva både den pulserande storstaden Neapel, avkoppling i varma källor på Ischia och den berömda Amalfikusten, som inbjuder till att du bara lever la dolce vita

Semestermål sedan romartiden

Arealmässigt är Kampanien inte ens hälften så stor som Jylland i Danmark, men har ändå fler invånare än hela Danmark. Med en befolkning på cirka 5,8 miljoner är detta Italiens tredje största region som även inkluderar ett pärlband av vackra småöar. I Neapelbukten ligger till exempel den underbara ön Capri med sin berömda blå grotta, Grotta Azzurra, som är ett givet utflyktsmål om du tillbringar din semester inne på Kampaniens fastland.

Det var grekiska kolonisatörer och etruskerna som grundade de första städerna i Kampanien, häribland Neapel på 700-talet f.Kr. och som därför idag räknas som en av världens äldsta städer. Mot slutet av 400-talet f.Kr. blev regionen en del av romarriket. Redan under denna period var Kampanien känt för sin skönhet och många av de rikaste romarna byggde präktiga sommarresidens längs kusten här. Vulkanen Vesuvius fick utbrott och begravde bland annat Pompeji år 79 e.Kr. Efter romarrikets fall erövrades regionen av bland andra goterna, langobarderna, bysantinerna och normanderna som på 1100-talet gjorde området till en del av kungadömet Sicilien. Kampanien blev en del av Kungariket Italien år 1860.

Charmigt kaos i Neapel eller idyll på Amalfikusten

Även om ditt huvudsakliga mål är en av de mindre städerna vid kusten, så rekommenderar jag att du tar en eller två dagar till att besöka regionhuvudstaden Neapel. Här finns ett stort utbud av hotell så du hittar lätt en bra bas att utforska staden ifrån.

Bor du inne i stan kan du till exempel lättare uppleva den livliga stämningen när blomstermarknaderna vid Piazza Municipio öppnar, samt i lugn och ro utforska stadens monument, teatrar, museer och inte minst restauranglivet. Framför allt den gamla stadsdelen med sina smala medeltidsgator och gränder är värd att lägga tid på.

Neapel är en av de mest tätbefolkade städerna i Europa, och det är en upplevelse i sig att uppleva det stadsliv som vid ett första ögonkast kan verka kaotiskt, men efter en närmare bekantskap är charmigt syditalienskt. Är du på semester i Neapel har du dessutom flera intressanta utflyktsmål inom räckhåll. Om du är historiskt intresserad är det självklart närmast ett måste att ta en tur till Pompeji. Vill du hellre ta en dag på stranden så hittar du dessutom nära stan många bra badställen med fint vatten som även lämpar sig för snorkling och dykning.

Där som Neapel har massor att erbjuda om det är kulturella upplevelser du söker, så är Sorrentohalvön det perfekta resmålet för dig som drömmer om en semester i natursköna omgivningar. Det är inte utan anledning som Amalfikusten på halvöns sydsida är känd som en av Europas vackraste kuststräckor. Här kan du lätt få hela semestern att gå med att utforska de måleriska små städerna och fiskebyarna samt njuta av den fantastiska utsikten på vandringsturer längs kusten.Läs mer om Kampanien

Destinationer i Kampanien

Amalfi

Amalfi är Amalfikustens kulturella och historiska centrum och bjuder dessutom på härliga citronplantager, eleganta villor, betagande trädgårdar, fantastiska utsiktsplatser och ett behagligt klimat.

Resor till Amalfi

Atrani

Med sitt måleriska läge nere mot havet, sina traditionella syditalienska egenskaper att hålla liv i och sin ikoniska bergssluttning som skiljer staden från grannstaden Amalfi. Atrani är därmed på många sätt Amalfikustens dolda pärla.

Resor till Atrani

Capri

Capri är ett litet semesterparadis, som trots sin beskedliga storlek har mycket att bjuda på. Den branta klippön i Neapelbukten lockar fortfarande jetsetet som lägger till vid den svårtillgängliga kusten med sina stora lyxjakter. Capri har dock, trots sin lite exklusiva prägel, något för alla, med sina trevliga städer, små badstränder och vackra natur som inbjuder till vandringsturer.

Resor till Capri

Ischia

Ischia står kanske i och för sig lite i skuggan av en annan av Neapelbuktens vackra öar, Capri, men har minst lika mycket att bjuda på för dig som drömmer om en riktig livsnjutarsemester i idylliska omgivningar. Huvudattraktionen är de många varma källorna och spabaden, men även naturen och de kulinariska upplevelserna är resan värd.

Resor till Ischia

Ischia Porto

Ischia Porto, vackert beläget i Neapelbuktens djupblå vatten är Ischia-öns största stad och viktigaste hamn och erbjuder helande kurbad, ett rikt utbud av restauranger, caféer och barer och härliga naturupplevelser på ön Ischia.

Resor till Ischia Porto

Maiori

Maiori lockar med Amalfikustens längsta badstrand, en trevlig strandpromenad och ett urval av restauranger som är större än vad man kan förvänta sig av en stad som är så liten. Maiori är med andra ord idealiskt för en riktig livsnjutarsemester för hela familjen. Samtidigt ger staden dig en bra utgångspunkt för att utforska Europas vackraste kuststräcka.

Resor till Maiori

Neapel

Syditaliens största stad kan vid ett första ögonkast verka kaotisk, men vid en närmare bekantskap kommer du upptäcka att Neapel inte bara är en av de vackraste städerna i Italien utan även ett av de intressantaste resmålen. Utöver storstadens många erbjudanden har du även en fantastisk natur med både berg och stränder inom räckhåll.

Resor till Neapel

Positano

Positano sägs vara uppkallat efter havsguden Poseidon. De pastellfärgade husen klänger sig fast på ett närmast naturstridigt sätt mot bergväggen som brant reser sig från havet. Det är lätt att förstå varför Positano har blivit ett så populärt resmål.

Resor till Positano

Praiano

Den lilla fiskestaden Praiano klänger sig fast på de frodiga bergssluttningarna som reser sig brant ur det azurblå havet. Här kan du tillbringa mycket tid bara med att njuta av den betagande utsikten över Amalfikusten, bada i det kristallklara havet eller utforska det lokala köket på stadens restauranger.

Resor till Praiano

Procida

Procida är både mindre till storleken och i berömmelse än de andra öarna i Neapelbukten, men den lilla ön har i gengäld ett överflöd av det man kan sakna på de mer populära resmålen: autentiskt ö-liv. Här finns små städer med pastellfärgade hus och massor av rustik charm samt underbara badstränder med svart vulkan-sand.

Resor till Procida

Ravello

Romantiska Ravello är enbart i kraft av sitt läge högt över havet en unik pärla på Amalfikusten. Den lilla staden har en sofistikerad elegans som tidigare gjorde den till ett populärt resmål bland berömdheter världen över och i våra dagar lockar till sig många nygifta som kan njuta av sin bröllopsresa i denna fridfulla idyll vid en av världens vackraste kuststräckor.

Resor till Ravello

Salerno

Salerno ger dig en bra utgångspunkt till att utforska den vackra Amalfikusten, Pompeji och många andra berömda sevärdheter i den vackra regionen Kampanien i södra Italien. I själva Salerno råder det även en avslappnad medelhavsstämning och här hittar du allt det du kan tänkas ha behov av under din semester så som restauranger och butiker.

Resor till Salerno

Vietri sul Mare

Vietri sul Mare kallas ofta för "Porten till Amalfikusten" - och med all rätt, för staden som även är känd för sina rika keramik-traditioner, är en idealisk utgångspunkt för en resa till Amalfikustens många attraktioner.

Resor till Vietri sul Mare

Amalfikusten

Enligt många Europas vackraste kuststräcka ligger och väntar på dig. Imponerande utsikter, romantiska städer och en atmosfär du nästan kan ta på. Allt samman ledsagas av doften av färska citroner och en skön havsbris från Medelhavet.

Resor till Amalfikusten

Sorrento

Besök Sorrento och skin upp i ett leende. Den glada staden på Sorrentohalvön nära den vackra Amalfikusten är värd ett besök. Kom hit och njut av stadens skönhet samtidigt som du har en perfekt bas för spännande utflykter till både land och havs.

Resor till Sorrento

Populärt i Kampanien

Italien, Kampanien, Sorrento
  • Närmaste flygplats: 54 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Kampanien, Capri
  • Närmaste flygplats: 51 km
  • Närmaste strand: ca. 5 km
  • Pool
Italien, Kampanien, Amalfikusten
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter