Resor till Ponza

Ön Ponza är ett av de resmål som italienarna nästan har lyckats hålla "hemligt", även om det är förhållandevis lättillgängligt från Rom och Neapel. Man kan därför förundras över att det inte är fler utanför landets gränser som har fått upp ögonen för Ponza som resmål, för här är det tal om en äkta paradisö. Reser du till Ponza kan du se fram emot en avkopplande semester omgiven av det azurblå Medelhavet när du befinner dig på någon av öns orörda stränder eller mysiga restauranger.

Njut av det enkla livet på Ponza

Ponza är den största av öarna i ögruppen Pontinska öarna och har omkring 3 500 fasta invånare. Enligt sägnen är ön uppkallad efter Pontius Pilatus, men det har bott människor här sedan långt före romartiden. Under Medeltiden härjade pirater ön med så jämna mellanrum att befolkningen slutligen under en period helt övergav ön. Sedan den tiden har Poza varit under skiftande folkslags herradöme fram tills den på 1800-talet blev en del av det Italienska Kungariket. Den tidvis dramatiska förtiden märker man inget av idag när öns eleganta, pastellfärgade byggnader, olivlundar och vinodlingar fullkomligt strålar av lugn och ro. Du kan idag se flera historiska byggnadsverk (eller resterna av dem) runt omkring på ön. Det mest kända exemplet är nog den romerska tunneln som förbinder Ponza stad med Chiaia di Luna stranden.

Det är emellertid inte så många som reser till Ponza enbart för de historiska sevärdheternas skull. Huvudattraktionen på den lilla halvmåneformade klipp ön är framför allt den avslappnade ö-atmosfären, som fortfarande är mycket italiensk. I jämförelse med en del av de mer internationellt kända Medelhavsöarna känns Ponza, trots sina många besökare under sommarmånaderna, mer orört. Så fort du stiger iland från färjan känns livet plötsligt mycket enklare. I motsats till exempel till Capri, som länge har lockat till sig jetset och andra kändisar, som kommer för att se och bli sedda, verkar det som om semestergästerna på Ponza tar sig själva på lite mindre allvar och är här för att ha det skönt.

Perfekt för en livsnjutarsemester

Trots Ponza's status som en förbisedd pärla har berömdheter som Rihanna, Bruce Springsteen och Beyoncé emellertid förälskat sig i ön och semestrat här. Precis som att italienarna som varje sommar kommer hit, framför allt från den italienska huvudstaden, utan tvekan tillbringar den mesta tiden med att bara koppla av på stränderna eller på däcket till en segelbåt i någon av de små badvikarna runt omkring på ön, samt inte minst med att utforska det lokala medelhavsköket på öns många restauranger i de charmiga städerna. Det finns heller inte så mycket annat att göra. Du hittar i och för sig många små butiker med de vanliga turistsakerna på Ponza stads smala, snirklande gator, men det är svårt att tillbringa särskilt mycket tid på shopping, när stränderna lockar.

Ön är inte mycket större än att du i princip har gångavstånd till det mesta, men det går att hyra både scootrar och små motorbåtar. Känner du dig trygg med att färdas på havet så är det en mycket speciell och populär upplevelse att utforska öns vackra kust från vattnet. Kom ihåg att ta med rikligt med solkräm och din snorkel om du vill lägga till vid någon av stränderna. Det finns även möjlighet att åka på guidade båtturer till både badstränder och grottor, men var uppmärksam på att de på en del av båtarna är glada för att spela hög musik under turen.

Läs mer om Ponza

Destinationer i Lazio

Hitta din resa till Lazio här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter