Resor till Ligurien

Jag har en speciell relation till Ligurien. Det var i denna region jag lärde känna Italien för över tjugo år sedan. I staden Monterosso fick jag smaka min första italienska glass, bada i Medelhavet för första gången och uppleva en helt ny spännande natur. Sedan dess har varje nytt möte med Ligurien varit något alldeles speciellt och jag längtar tillbaka varje år – nu för tiden bor jag i Milano, och ingen sommar är komplett utan ett besök vid havet. Det är till Ligurien jag åker för att ta en paus från storstadslivet, för att andas in den friska havsluften och för att njuta av fantastiska fisk- och skaldjursrätter. Ligurien är helt klart ett andningshål – en region där livet går sin sakta gång framåt. En region för livsnjutare. 

Ligurien ligger i nordvästra Italien, och gränsar till Frankrike i väst, följt av regionerna Piemonte, Emilia-Romagna och Toscana – och sist men inte minst, Medelhavet (eller, Tyrrenska Havet för att vara mer exakt). Faktum är att Ligurien har hela 342 kilometer kust, något som gör regionen omåttligt populär om sommaren. Närheten till havet har naturligtvis satt sin prägel på många aspekter – allt från vegetationen till den traditionella matlagningen. 

Blomsterrivieran, La Riviera dei Fiori

Havet, och de omkringliggande bergen skapar ett speciellt mikroklimat i Ligurien, vilket ger särskilt fördelaktiga förhållanden för växter och blommor. Faktum är, att sträckan mellan Ventimiglia nära gränsen till Frankrike, och Sanremo kallas för La Riviera dei Fiori, Blomsterrivieran. Kulmen av färger, former och blad nås just i Sanremo, staden som kanske är mest känd för sitt kasino, men som också kallas Città dei Fiori (Blommornas stad) och varje år, någon gång mellan januari och mars då våren redan slagit ut i området, håller en blomsterfestival som lockar tusentals besökare som vill beundra de färgglada blomstervagnarna. 

Färgernas region

På tal om färgglatt, så är det inte bara blommorna som bidrar till Liguriens färgsprakande fasad – husen spelar precis lika stor roll. Jag älskar att sätta mig på tåget från Milano och resa iväg söderut. Efter att jag åkt igen de stora slätterna i Lombardiet och Piemonte, märker jag direkt när jag passerar gränsen till Ligurien, för det är precis då husen skiftar färg från grått till pastell. Tåget passerar fasader i ockra, gult och rosa och mellan husen hänger tvätt på tork på linor i solen. På fönstren hänger fönsterluckor i olika nyanser av grönt. Det är urbilden av Italien. Och det är på riktigt. Just fönstren på de liguriska husen har en speciell historia. Du behöver nämligen inte strosa runt länge i en ligurisk stad innan du märker att många av fönstren de facto inte är fönster – de är ditmålade av duktiga konstnärer. En sorts trompe l'oeil som går tillbaka till sent 1700-tal då Ligurien var en egen republik och styret behövde dryga ut kassan. Man bestämde då att införa en särskild fönsterskatt på alla de hus som hade över fem fönster. Men Liguriens invånare var slugare än sin regering – de undvek skatten genom att mura igen fönstren och ersätta dem med en tecknad version. En tradition som än idag är högst levande (…även om skatten är borttagen).  

Pestons och focaccians födelseregion

Som om havet, färgerna, naturen och de gästvänliga invånarna inte vore anledningar nog att åka till Ligurien, så kan regionen också stoltsera med en förstklassig gastronomi. I regionens huvudstad, Genova, föddes peston en gång i tiden, och numera är den ett populärt tillbehör till pastan över hela världen. Men tro inte att vad som helst får kalla sig pesto – den äkta varan består av basilika från området Pra i Genova, olivolja från den liguriska Rivieran, italienska pinjenötter, parmesanost från Parma, pecorino från Sardinien och vitlök från Vessalico – ja, vill du äta genuin pesto, är det nog lättare att sätta dig på flyget till Genova, än att försöka hitta rätt ingredienser själv. 

Även focaccia, eller på ligurisk dialekt a fügassa, har sitt ursprung i Genova. Redan under medeltiden kunde stadens invånare känna doften av nygräddat bröd när de promenerade genom staden. Idag finns det flera olika varianter på den klassiska focaccia alla genovese, prova till exempel focaccia col formaggio di Recco – en ostfylld variant från staden Recco, som får vem som helst att klappa sig gott om magen.

Sist men inte minst: Cinque Terre

Jag avslutar där jag började – i Monterosso. Staden där jag blev kär i Italien, är också den nordligaste av de fem fiskelägena som ingår i naturreservatet Cinque Terre. Tillsammans med Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore, utgör Monterosso ett landskap som inte går att finna någon annanstans i världen. Det är som att kliva in i en dröm, och gång på gång får du nypa dig i armen för att förstå att du befinner dig mitt i den, i drömmen alltså. Mellan fiskelägena kan du vandra, ta tåget eller åka båt, allt beroende på dina egna ambitioner, men att se fiskelägena från havssidan, är en upplevelse jag varmt vill rekommendera. Och avslutningsvis vill jag ge dig ett litet hemligt tips: om du befinner dig i området runt Cinque Terre och är trött på alla turister – bege dig då till staden Portovenere precis söder om de fem städerna. Minst lika vacker, men inte lika turisttät.

Varmt välkomna till Ligurien med Hideaways resor!
Mvh, Louise

Läs mer om Ligurien

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de många sevärdheter du kan se och uppleva under din semester i Ligurien. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter i Ligurien så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål i Italien. Stort nöje och trevlig resa!

Portovenere

Portovenere är liksom det nordligare belägna Cinque Terre ett av de mest spektakulära kust- och kulturlandskapen i Ligurien. Som ett erkännande av historiska, landslagsmässiga och kulturella betydelse upptogs både Portovenere och Cinque Terre på UNESCOs världsarvslista 1997.

Portovenere är namnet på både en stad och en kommun. På samma sätt som Cinque Terre består av fem olika byar förutom en nationalpark och ett kustområde så består Porto Venere av tre olika byar Fezzano, Le Grazie och Portovenere (som har gett namn åt kommunen). Därutöver inräknas som regel de tre öarna Palmaria, Tino och Tinetto som ligger utanför Portoveneres kust i namnet.

Bland områdets många sevärdheter ingår Portoveneres regionala naturpark som består av ett unikt kustlandskap med klippor och förhistoriska grottor. Den mest kända av grottorna är (den nu sammanstörtade) Byrons Grotta som är uppkallad efter den berömde engelske diktaren George Gordon Byron som besökte området för att koppla av och för att få inspiration.

Andra sevärdheter som är värda att nämna är medeltidsgatorna i Le Grazie och Fezzano, St. Peters Kyrka i Portovenere samt Doriaslottet även det i Portovenere.

Genua

Genua är inte bara Liguriens huvudstad och Italiens sjätte största stad med knappa 600 000 invånare utan även Italiens ekonomiska centrum. Här finns en av Medelhavets största hamnar, välrenommerade skeppsvarv, stålverk och en av världens äldsta banker. Dessutom är staden rik på konst, arkitektur, gastronomi och historia.
 
Delar av stadens historiska centrum hamnade på UNESCOs lista över världsarv 2006 och genom sin långa historia har staden bland annat fostrat storheter som Christopher Columbus och Niccolo Paganini vilka båda är födda i staden.

Bland stadens största sevärdheter kan nämnas den av Dominikanerorden administrerade och i romansk stil byggda kyrkan Santa Maria di Castello, stadens katedral Duomo di Genoa (även kallad Cattedrale di San Lorenzo), den gamla och 117 meter höga fyren “La Lanterna”, det centrala torget Piazza De Ferrari, det imponerande palatset Palazzo Ducale (numera museum och kulturcenter), Teatro Carlo Felice (det ledande operahuset i Genua), Via Garibaldi i den historiska delen av stadens centrum (som utsågs till världsarv 2006) samt det legendariska sjömanskvarteret Boccadasse.

Portofino

Den lilla fiskebyn Portofino belägen i bukten Golfo de Tigullio ca 36 kilometer från Genua har blivit berömd för sin måleriska skönhet vilket har gjort den till ett favoritställe för påvar, kungar och konstnärer. Dessutom har många resemagasin utsett den till en av Medelhavets vackraste byar. Här i Portofino har bland andra kung Richard Lejonhjärta, kejsare Wilhelm II, påve Gregor XI, diktaren Guy de Maupassant och filosofen Friedrich Nietzsche uppehållit sig.

Bland stadens största sevärdheter kan nämnas den romanska kyrkan San Giorgio från 1100-talet (återuppbyggd 1950 efter att ha ödelagts under andra världskriget), fästningen Castello Brown (vars tidigare namn var Castello di San Giorgio) från 1300-talet som idag fungerar som museum samt kyrkan San Martino som anses härröra från 1100-talet men som blev officiellt invigd 1548.

Staden har även en vacker naturhamn och en rad stränder längs kusten inte långt från stan bland dessa kan förutom den egendomliga Paraggistranden (inklämd mellan bergen och bukten med samma namn) nämnas stränderna Camogli, Chiavari, Lavagna och Sestri Levante.

Cinque Terre

Cinque Terre (italienska för de fem landen) består av de fem byarna Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia , Manarola och Riomaggiore är nog den mest kända delen av Ligurien om man bortser från regionhuvudstaden Genua.

Tillsammans med kustlinjen som utgör en del av den italienska Rivieran och de omgivande bergslandskapen utgör de fem byarna en del av Cinque Terre Nationalpark som utsågs till världsarv av UNESCO 1997 (se motsvarande under Portovenere).

Utöver byarnas intressanta historia som sträcker sig ända tillbaka till tiden för republiken Genua så bjuder Cinque Terre på massor av god mat och vin och ett av Italiens mest fascinerande kulturlandskap. Här kan du göra härliga vandringsturer längs kusten  mellan de fem byarna, bada vid kustens stränder och bukter, besöka unika kyrkor, kloster, fästningar och palats.

 

Läs mer

Destinationer i Ligurien

Ameglia

Medeltidsstaden Ameglia ligger en aning tillbakadragen från den Italienska Rivieran, men ger dig ändå rikliga möjligheter till en skön badsemester, om du inte hellre vill utnyttja regionens många natursköna vandringsstigar eller göra utflykter till berömda kulturhistoriska sevärdheter.

Resor till Ameglia

Celle Ligure

Huvudattraktionen i Celle Ligure är de breda stränderna, där kan du njuta gott av den Italienska Rivierans soliga klimat och det varma Medelhavet. Medeltidsstaden Celle Ligure är emellertid inte enbart ett upplagt resmål för en badsemester i norra Italien, utan även ett bra resmål för dig som vill använda semestern till att utforska det bergiga inlandets mysiga små städer och natur.

Resor till Celle Ligure

Imperia

Drömmer du om en sol och badsemester med guldkant, där stranden ska va fin och utflyktsmöjligheterna många? Så är en semester i trevliga Imperia något för dig. Här kan du kombinera utflykter i både Italien och Frankrike med sköna stunder på stranden.

Resor till Imperia

La Spezia

Med bara få kilometer till de charmerande byarna i nationalparken Cinque Terra är La Spezia ett attraktivt semestermål. I den gamla stadskärnan, centro storico, hittar du smala, kullerstensbelagda gator, pastellfärgade byggnader som strålar av autentisk stämning.

Resor till La Spezia

Levanto

En av de mest inbjudande och trevliga städerna i den östra delen av Ligurien är Levanto. Den lilla staden med sitt inbjudande centrum och fina sandstrand ligger i direkt närhet till nationalparken Cinque Terre. Det gör Levanto till en perfekt bas för din semester.

Resor till Levanto

Moneglia

Moneglia är med sitt läge nära några av den Italienska Rivierans vackraste städer och naturområden idealiskt för en semester där avkoppling och aktiva upplevelser kombineras. Efter en dag tillbringad längs vandringsstigarna i de grönklädda bergen längs kusten kan du vända tillbaka till Moneglia för ett dopp vid stadens härliga strand och därefter sätta dig till rätta på någon av de många bra restaurangerna.

Resor till Moneglia

Portofino

Portofino, som en gång i tiden var ett gammalt, trött fiskeläge, är idag den mest exklusiva semesterorten på den italienska rivieran i Ligurien. Här kan du spendera tid med jetsettet, eller endast njuta av stämningen på den lilla kuststadens gator, som kantas av restauranger och märkesbutiker.

Resor till Portofino

Rapallo

I Rapallo på den Italienska Rivieran har du riktigt bra möjligheter till att kombinera en avkopplande badsemester med kulturella upplevelser. Den stämningsfulla kuststaden ligger inom kort avstånd från åtskilliga spännande sevärdheter och bra stränder vid det kristallklara medelhavet.

Resor till Rapallo

San Remo

San Remo ligger på Den Italienska Rivieran och har allt: fin sandstrand, goda matställen, en gammal och spännande stadsdel, sportaktiviteter, ett kasino samt den berömda, årliga musikfestivalen Il festival della canzone italiana.

Resor till San Remo

Cinque Terre

Cinque Terre är först och främst känt för de fem små fiskelägena som ligger som pärlor på ett snöre längs en av Italiens vackraste kuststräckor, den Italienska Rivieran. Utöver de måleriska byarna bjuder en resa till Cinque Terre även på möjligheten att utforska ett nätverk av natursköna vandringsstigar.

Resor till Cinque Terre

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Ligurien bland annat gällande regionens geografi, befolkning, historia och klimat som inspiration till din semester i den norditalienska regionen. Informationen är enbart tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Ligurien ligger vid det liguriska havet och gränsar mot Frankrike i väster, Piemonte mot norr samt Toscana och Emilia-Romagna i öster. Det är ett mycket bergigt område så utav regionens totala yta på 5 422 km2 utgörs 65% av berg medan de resterande 35% utgörs av kullar.

Regionen har stora naturområden vilka utgör 12% av dess totala yta. Dessa naturområden inkluderar bland annat en stor nationalpark, sex stora parker, två mindre parker och tre naturreservat.

Det bor omkring 1,6 miljoner människor varav 590 000 av dem bor i regionhuvudstaden Genua.

Klimat och väder

Klimatet i Ligurien varierar beroende på var i regionen du befinner dig. Om du till exempel befinner dig vid kusten så varierar temperaturen under året mindre än om du befinner dig i de inre delarna av regionen eller i bergsområdena där temperaturerna är lite extremare. Regionen som helhet har emellertid ett övervägande mediterrant klimat med milda vintrar och varma, torra somrar.

De följande genomsnittstemperaturerna tar utgångspunkt i mätningar som är gjorda i kuststaden San Remo och kan därför inte antas gälla för hela regionen och då särskilt inte de inre delarna men de ger en idé om hur vädret är vid den nordliguriska kusten.

De två varmaste månaderna i San Remo är juli och augusti med genomsnittliga 24 grader följda av september med en genomsnittstemperatur på 22 grader. De svalaste månaderna på året är januari och februari med en genomsnittstemperatur på 10 grader.
 
Om du vill undvika regn under din semester så är den torraste delen av året i Ligurien juli månad med enbart 20 mm regn i genomsnitt. Mest nederbörd faller det i november som får 140 mm regn i genomsnitt följd av december med genomsnittliga 95 mm.

Historia

Ligurer kännetecknade som ett folk eller en stam omnämns redan i antika romerska och grekiska källor. Man antar att de bodde i området omkring genuabukten men att de fördrevs från detta område av kelterna omkring 400 – 500 före Kristus. Detta gjorde att de tvingades flytta till andra områden däribland våra dagars Marseille (dåtidens Massalia) i Frankrike där de registrerades av dåtidens grekiska kolonister i Massalia. I andra delar av Gallien kallades de inträngande  ligurerna för “keltligurer”.

Under kejsare Augustus (Octavius) utnämndes Ligurien till en italiensk region (Regio IX Liguria) och viktiga romerska vägar bidrog till att förstärka regionens handel och position. 300- till 900-talet dominerades regionen av bysantiner, lombarder, franker samt härjades av och till av normander och saracener.
 
Mellan åren 1005 och 1797 utgjorde regionen en del av republiken Genua som särskilt under perioden fram till 1500-talet upplevde stora handelsmässiga och politiska framgångar och var den mäktigaste maritima republiken mellan 1100- och 1300-talet. Republiken blev bland annat rik på handeln med kryddor från Fjärran Östen, dominerade det Tyrrenskahavet och hade kolonier vid Svartahavet.

Republiken Genua upphörde när Ligurien invaderades av Napoleons revolutionära franska armé. Den maritima republiken följdes senare av den liguriska republiken som existerade fram tills den annekterades av Frankrike 1805. Den liguriska republiken återupprättades efter  Napoleons nederlag 1814 men blev kort därefter annekterad av kungadömet Sardinien som senare kom att bli kungariket Italien 1815.

 

Populärt i Ligurien

Italien, Ligurien, San Remo
  • Närmaste flygplats: 90 km
  • Avstånd till havet: ca. 10 m
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Ligurien
  • Närmaste flygplats: 93 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Ligurien
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera