Resor till Cinque Terre

Den östra delen av Italienska Rivieran nära gränsen till Toscana har en av de mest spektakulära kuststräckorna i Europa, Cinque Terre. Området vilket har status som nationalpark, är känt och uppkallat efter de fem små kustbyarna Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. En gammäl järnvägslinje transporterar många av parkens besökare fram och tillbaka mellan byarna, men en av de största attraktionerna med Cinque Terre är möjligheten att ta till sig det natursköna området till fots längs de gamla åsnestigarna som fortfarande slingrar sig genom vinodlingar och olivlunder uppe i bergen mellan byarna.

Välkommen till underbara Ligurien med Hideaways, vi är specialister på resor till Cinque Terre där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Ta med bra vandingsskor till Cinque Terre

Precis norr om Cinque Terre ligger staden Levanto, som precis som Portovenere i söder också är kända semesterorter och bra utgångspunkter att utforska nationalparken ifrån. Men det är naturligtvis en speciell upplevelse att bo i en av de fem små Cinque Terre byarna, men du ska boka ditt hotell i god tid. Det är vanligtvis strykande åtgång på hotellrummen under sommarsäsongen - särskilt i augusti när italienarna själva håller semester.

Reser du till Cinque Terre för att njuta en avkopplande semester vid vattnet så sträcker sig säsongen dock ända från mitten av maj till mitten av september. Om du huvudsakligast vill utforska området på en vandringssemester så börjar säsongen redan i slutet av mars och slutar först en bit in i oktober. Är du i hyfsad form så är det bästa sättet att ta sig runt i området på till fots. På vintern är det emellertid inte ovanligt att en del vandringsstigar måste stängas till följd av regnskador. Var även uppmärksam på att eftersom det faktiskt är en nationalpark så måste du köpa ett vandringspass (Carta Parco) för att få använda dig av stigarna mellan byarna. Du kan eventuellt köpa en utökad utgåva av kortet som även inkluderar fritt resande på lokaltåget mellan Levanto och La Spezia

Skulle du trots allt behöva vila fötterna någon dag så kan du eventuellt åka mellan byarna med turbåten som seglar under sommarhalvåret (april till november). På samma sätt finns det tågförbindelse som går flera gånger i timmen. Var dock uppmärksam på att enstaka tåg från La Spezia enbart stannar i Monterosso. Det är ingen mening med att använda sig av bil för att utforska Cinque Terre, det är enbart lokalbefolkningen som får köra in i de fem byarna. Alla andra måste parkera utanför byn om det över huvud taget går att hitta en parkeringsplats. 

Stämningsfulla kuststäder

Trots sin popularitet är Cinque Terre fortfarande en unik upplevelse med sina bildsköna kustlandskap och sitt stämningsfulla landsortsliv. Du kan än idag tydligt känna byarnas långa historia som sträcker sig tillbaka till den tidiga Medeltiden. Lapptäcket av frodiga odlingsterrasser som du ser runt byarna har ännu djupare rötter. De är resultatet av två årtusendens hårt arbete med att förvandla de branta bergssidorna till odlingsbara marker för vin- och olivodling. Idag kan du bokstavligen talat njuta frukten av böndernas hårda arbete när du slår dig ner på någon av restaurangerna, vilka det finns gott om i nationalparkens små byar. En resa till Cinque Terre är i hög grad en möjlighet att fördjupa sig i regionens oemotståndliga gastronomiska läckerheter. 

Du kan lätt ägna en hel semester åt att bara utforska Cinque Terre, som står med på UNESCOs världsarvslista, oavsett om du reser hit för att vandra eller bara för att koppla av i de idylliska kustbyarna. Har du gott om tid är det även väl värt att använda en dag eller två till att besöka några av de andra sevärda städerna i området. Christoffer Columbus' hemstad Genua och Pisa med sitt berömda lutande torn är till exempel upplagda resmål för en dagsutflykt.

Läs mer om Cinque Terre

Destinationer i Ligurien

Hitta din resa till Ligurien här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera