Resor till Imperia

Imperia ligger på den italienska Rivieran nordost om Sanremo på det som lokal är känt som Riviera dei Fiori, Blomster Rivieran. Den vackra kusten är känd för sitt soliga klimat, tillbakalutade atmosfär och inte minst fantastiska stränder. Själva Imperia är uppkallat efter floden Impero som delar staden i två delar, Porto Maurizio och Oneglio, som först år 1923 på dekret av Benito Mussolini slogs samman till en stad. Många av stadens knappa 43 000 invånare uppfattar dock fortfarande inte de två stadsdelarna som en och samma stad. Som besökare kommer du också tydligt att märka att städerna är ganska olika. 

Välkommen till Italien med Hideaways, vi är specialister på resor till Imperia och andra resmål i Ligurien där du bor på handplockade hotell på din resa.

Två städer i en

Porto Maurizio är i den semesterresandes ögon omedelbart den mest charmiga av de två med sitt historiska centrum, Parasio, varifrån du har en vacker utsikt över havet och resten av stan. Om du inte uppslukas av utsikten så kan du här tillbringa tid med att spatsera runt i de gamla smala gränderna med sina butiker och kanske ta en titt in i Duomo San Maurizio – Liguriens största domkyrka. Gå även en tur till Porto Maurizios marina där stora och små lustbåtar ligger sida vid sida och guppar på det klara vattnet. Får du lust till ett svalkande dopp i sommarvärmen så kan det vara en god idé att besöka Spiaggia d'Oro, stadens bästa strand. 

På östra sidan av floden ligger stadsdelen Oneglio som framför allt på grund av den stora fiskehamnen verkar lite mer modern och mindre turistig. Inte desto mindre hittar du även här en rad av restauranger och barer med utsikt mot den breda hamnfronten. Vill du uppleva det "äkta" Italien, där det inte är turister utan de lokala invånarna som präglar livet på gatorna så är det stadsdelen Oneglio du ska besöka. Här finns dessutom ett stort urval av butiker bland de vackra, gamla, pastellfärgade husen och trevliga torgen där du kan slå dig ner och betrakta stadens liv och leverne. 

Oliver, pasta och blommor

Trots sitt fina läge på den italienska Rivieran så lever Imperia inte enbart av turismen. Området omkring staden är även känt för sin stora produktion av oliver som bland annat används till den välrenommerade olivoljan som du kan hitta på stadens marknad och på borden när du går ut och äter. Är du intresserad av olivoljeproduktionens historia kan det vara väl värt att lägga vägarna förbi det lilla museet, Museo dell’Olivo Carlo Carli, i Oneglia. Precis som på andra ställen längs Blomster Rivieran odlas det även mycket blommor i Imperia och sist men inte minst förknippar matentusiaster staden med den läckra pastan som här tillagas på durumvete.

Det är inte bara i Imperia och de andra charmerande städerna nere längs kusten som du kan njuta av goda lokala produkter. Har du tid till det kan det även varmt rekommenderas att åka någon tur in i det bergiga inlandet. Här lite på avstånd från den livliga kusten kommer du hitta vackra dalar, orörda skogar och fridfulla byar där du på rustika trattorior kan utforska det lokala kökets många hemligheter - inklusive goda viner. Börja eventuellt med att bygga upp en rejäl aptit med en vandringstur längs någon av de många stigarna i området. Det finns även gott om möjligheter att cykla om du vill ta dig lite längre omkring.

Läs mer om Imperia

Destinationer i Ligurien

Hitta din resa till Ligurien här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter