Resor till Levanto

Levanto är med sin placering på den mest ofördärvade delen av den Italienska Rivieran perfekt för en semester med avkoppling på stranden som kryddas med upplevelserika utflykter in i naturparken Le Cinque Terre. Parkens fem berömda byar ligger alla inom räckhåll, oavsett om du tar tåget eller vill vandra. 

Själva Levanto är även en charmerande liten badort inte minst tack vare dess läge vid det azurblå havet och omgivet av frodiga berg, olivlundar och vingårdar. I jämförelse med många av de andra, mer kända semesterorterna i regionen så känns Levanto mindre överbefolkat och mer äkta italienskt. Detta är en del av stadens charm vilket gör den till ett bra resmål om du föredrar en semester i lite lugnare omgivningar och med intressanta utflyktsmål i närheten.

Du kan lätt använda det mesta av semestern till att bara slappa på den långa sandstranden som är en av de bästa på Riviera di Levante (den östra delen av Rivieran från Genua till La Spezia). De flesta som väljer att tillbringa sin semester i Levanto använder emellertid staden som utgångspunkt för att utforska de idylliska medeltida städerna och den vackra naturen i området. Efter en upplevelserik dag kan du återvända till Levanto för att koppla av på ett av caféerna nere vid vattnet med ett gott glas vin, gå en tur längs strandpromenaden eller kanske ta ett dopp innan du slår dig till ro på någon av stadens restauranger.

Välkommen till Italien med Hideaways, vi är specialister på resor till Levanto och andra resmål i Ligurien där du bor på handplockade hotell under din semester.

Läs mer om Levanto

Destinationer i Ligurien

Hitta din resa till Ligurien här

Information och fakta

Här har jag sammanställt lite nyttig information om Levanto, som förhoppningsvis kan ge dig lite inspiration inför din semester på denna trevliga badort. Informationen är enbart tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare tips inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där kan du läsa många intressanta artiklar om Italien och våra andra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Ingången till Cinque Terre

Även om de flesta av byggnaderna i stan är av nyare datum så märker man tydligt att Levanto är en stad med en lång historia. Ända tillbaka på romartiden har det funnits bosättningar i området och redan under Medeltiden blev den lilla staden en strategiskt viktig knutpunkt för trafik både till lands och till havs. Den gamla pilgrimsrutten Via Francigena, som går ända från Canterbury i England till Rom, går bland annat förbi Levanto. Än idag kan du se en del spår från stadens förtid som till exempel den gamla borgen från 1200-talet, de medeltida stadsmurarna, klocktornet, rådhuset samt några gamla kyrkor. Det ligger även åtskilliga villor från 1600- och 1700-talet i området. Öppnandet av två nya vägförbindelser, Corso Italia och Corso Roma, gav förnyad tillväxt i Levanto på 1800- och 1900-talet.

I dag har Levanto emellertid fortfarande bara omkring 6 000 invånare och utbudet av hotell och andra semesterbostäder är därför av naturliga skäl begränsat. Tycker du det är för mycket trängsel av turister i de fem berömda byarna i Cinque Terre, då är Levanto ett mycket bra alternativ. 

Mat och dryck

Levanto ingår i "Cittaslow", som är en rörelse som startades av en tidigare borgmästare i den toskanska staden Greve in Chianti. Ändamålet är att främja en enklare livsstil vilket bland annat inkluderar att lyfta fram regionala råvaror, producenter och matställen.

Bland stadens många restauranger har du även möjlighet att stifta bekantskap med regionens traditionella kök. Till de mest kända specialiteterna i dessa trakter hör gattafin, som är en stor ravioli med stekta grönsaker och lök samt torciglione som är en kaka gjord på mandel och formad som en orm. Prova även den fantastiska peston till exempel tillsammans med den klassiska trofie pasta och ett par potatisar. Reser du till Levanto under de varmaste sommarmånaderna så kommer du nog snabbt lära dig att hitta till stadens glassbarer. Den hemlagade glassen är mycket vanebildande! 

Av alla stadens affärer så kan det rekommenderas att titta efter dem där du kan köpa delikatesser - särskilt den färska pastan är helt formidabel. Det finns även en täckt marknad där du alla dagar i veckan, förutom söndagar, kan köpa färsk frukt, grönsaker och fisk. På onsdagen hålls det dessutom en marknad där du huvudsakligen kan köpa kläder och skor. 

I jämförelse med byarna i Cinque Terre så är restaurangpriserna i Levanto generellt lägre. Dessutom är här som regel lite mer liv på kvällen eftersom staden är lite större. 

Väder och klimat

Levanto har liksom resten av Rivieran ett varmt och milt klimat. Det är varmare här - framför allt på våren och hösten - än på Italiens Adriatiska havskust. Mitt på sommaren är möjligheten till en uppfriskande simtur i det kristallklara havet ofta mycket efterlängtad. Reser du hit under våren, i april och maj kan du också ta dig ett (snabbt) dopp och den vackra blomsterprakten är helt unik på denna årstid.

Transport

De närmsta flygplatserna ligger i Genua, Pisa och Florens. Det går tåg från Genua till La Spezia, som stannar i Levanto.

Reser du till Riviera di Levante under högsäsongen kommer du snabbt märka att kustvägen är tätt trafikerad. Vill du ta dig runt lite lättare är det vanligtvis bäst att ta tåget. Särskilt till de populära byarna i Cinque Terre kan det vara en utmaning att köra bil. Lyckligtvis ligger järnvägsstationen i Levanto inom gångavstånd så du har bra förutsättningar för att kunna utforska Rivieran.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter