Resor till Marche

Marche är utan tvekan en av Italiens mest underskattade regioner. Den gröna och vackra regionen upplevs som en fin kombination av Toscanas inland och Liguriens kust. Med andra ord, kan det blir bättre? Förutom det gröna höglandet som möter kustens vita sandstränder och kristallklara hav finner du även charmiga kuststäder, fiskelägen och en vänlig befolkning. Det gröna inlandet bjuder förutom sin natur på spännande kulturstäder och välbevarande slott. Resor du till Italien för maten och vinerna blir du heller inte besviken. De lokala mattraditionerna är många och utsökta, precis som vinerna robusta och prisvärdiga. Så tveka inte att ta packa i den stora resväskan...

Inspiration och fakta

Här får du lite nyttig informationer om Marche vilken förhoppningsvis kan fungera som inspiration till din semester i denna italienska region. Informationen är enbart tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare tips inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du många intressanta artiklar om Marche och våra andra resmål i Italien. Stort nöje och trevlig resa!

Italiens bäst bevarade hemlighet

Marche-regionen i Nordöstra Italien jämförs ofta med Toscana, men i motsats till grannregionen som är ett av Italiens mest populära resmål så är Marche fortfarande befriande oturistiskt. Ute längs kusten har det i och för sig byggts moderna hotell, men förflyttar du dig lite in i det böljande landskapet så möter dig ett pärlband av charmiga medeltida städer utan ett spår av massturism och där livet fortfarande går sin lugna och harmoniska gång. Vill du uppleva ett Italien där du inte möter karavaner av turistbussar eller behöver bana dig väg genom turistflockar anförda av beskäftiga guider för att utforska de gamla historiska stadsdelarna, då är Marche helt rätt resmål.

Det är inte bara de idylliska småstäderna och byarna på landet som för tankarna till den mer kända grannregionen. Med undantag för floddalarna och kuststräckan är Marche på samma sätt präglat av ett böljande landskap med kullar, vingårdar, olivlundar och mängder av medeltida borgar. Ju längre in i landet man kommer åt väster övergår kullarna till att bli regelrätta berg, Apenninerna. Geografiskt hör Marche inte till de större av Italiens tjugo regioner men rymmer ändå en hel värld av möjligheter för dig som semesterfirare. 

Marche är därmed på många sätt perfekt för dig som vill resa på egen hand för att upptäcka det "äkta" Italien. Med ditt hideaway som utgångspunkt kan du utforska de kulturella sevärdheterna i pittoreska städer som Urbino, Ascoli Piceno och Macerata eller söka dig upp mot bergen där du kan vandra i timmar längs branta stigar utan att störas av någon. Sist men inte minst är en del av nöjet med att resa i Marche mötena med den vänliga lokalbefolkningen. Särskilt inne i landet kommer du tydligt märka att många fortfarande är ovana vid turister, och kanske just därför, välvilligt ger dig goda råd och tips till lokala sevärdheter och attraktioner. 

I dag har Marche drygt 1,5 miljoner invånare vilka är mycket måna om att värna regionens karakteristik och särprägel. Vill du veta mer om områdets historia så kan du i Ancona besöka det arkeologiska museet, Museo archeologico nazionale delle Marche. Här finns föremål utställda efter de järnåldersmänniskor som var bland de första som permanent slog sig ner här. Regionen blev under de följande årtusendena underlagd flera olika folkslag och kulturer, vilket avspeglar sig i Marches stora historie- och kulturrikedom. 

Vädret och klimatet i Marche

När det blir riktigt varmt i juli och augusti söker sig både lokalbefolkningen och turisterna sig helt naturligt ut mot stränderna längs den 180 kilometer långa kusten. Även om du inte hoppar i vattnet så kan du som regel här ute njuta av den sköna och uppfriskande havsbrisen. På motsvarande sätt kan det mitt på sommaren vara skönt att komma upp i de lite svalare bergsområdena. Här uppe faller det till och med ofta snö på vintern så att man vissa år kan åka skidor. 

Marche är med sina långa sandstränder ett perfekt resmål för en badsemester under sommarsemestern och som eventuellt kan kombineras med intressanta utflykter till inlandet. Sommaren är dock inte den enda tiden på året som du kan åka hit. Våren är som regel även en härlig tid med ett härligt milt väder och egentligen ofta en bättre årstid att komma hit på om du vill använda semestern till att utforska sevärdheter. 

Transport

Det ligger en flygplats vid Ancona, Aeroporto delle Marche. Flygplatsen betjänas bland annat av lågprisbolagen easyJet och Ryanair. När du ankommer hit finns det både buss och tågförbindelse in till själva Ancona, som även är regionshuvudstaden och varifrån det finns offentliga transportmöjligheter vidare ut till många städer i regionen. Ska du bo ute längs kusten kan du därför ofta ta dig fram med tåg medan destinationerna inne i landet ofta har bussförbindelser.

Vill du gärna kunna ta dig runt obehindrat under din semester och inte vara beroende av några tidtabeller kan det starkt rekommenderas att ha tillgång till bil. Speciellt om du vill ta dig lite bort från allfartsvägarna för att uppleva regionens bergiga landsdistrikt eller hitta de små undangömda stränderna så kan det vara obekvämt att vara beroende av allmänna transporter. 

Kör du inte hela vägen från Sverige i egen bil så finns det många, bra möjligheter att hyra bil. Vanligtvis är det mest praktiska att boka sin hyrbil med avhämtning på flygplatsen redan när du ankommer. Hittar du inga lämpliga flygförbindelser till Ancona, då kan du alternativt flyga till Rom och därefter följa i romarnas fotspår längs den historiska Via Salaria till Marche.

Hamnen i Ancona är en av de mest populära kryssningshamnarna vid Adriatiska havet och härifrån går det bland annat fasta förbindelser till Kroatien.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell