Nordöstra Italien och vindistrikten

De flesta av oss förknippar nog Norditalien antingen med sol och bad, eller snö och skidor. Och allt detta stämmer bra in, men det många kanske glömmer, är att just denna del av Italien bjuder på ett frodigt, kuperat landskap, fantastiska städer som charmerande Treviso, historiska Padova, musikparadiset Verona, mytomspunna Venedig, modemeckat Milano samt en vinkultur som heter duga.

Här finns massor att göra och du har alla förutsättningar att få en lyckad kombinationssemester som inte bara ger själen och sinnet, utan även smaklökarna, en minnesrik upplevelse.

En uppfriskande del av Italien

Vad menar vi egentligen med Norditalien kanske du tänker, vilket är förståeligt eftersom Italiens norra delar breder ut sig på ett stort område och gränsar till flera olika länder: Slovenien i öst, Österrike och Schweiz i norr och Frankrike i väst. Alla dessa länder sätter sin egen prägel på både mat, språk och kultur och det är just detta som gör denna del av Italien till en så fascinerande plats. Här kan du vandra, cykla och klättra, här kan du sola och bada längs milslånga stränder eller i pittoreska badvikar, här kan du njuta av utsikter som får dig att tappa hakan, här kan du strosa runt bland trånga gränder i underbara städer och här kan du få din livs bästa mat- och dryckupplevelse. Dessutom är norra Italien lättillgänglig oavsett om du väljer att flyga eller bila hit. Valmöjligheterna är många och variationerna är oändliga! Förresten, för dig som är intresserad av ett boende i närheten av underbara Gardasjön: vi har valt att presentera detta separat, så att du lättare ska kunna hitta det du söker.

Soave - ett känt DOC vin

Jag tror vi börjar med ett område som odlar ett fruktigt och lättdrucket vitt vin med gyllengul färg och en aning torr och söt till smaken, nämligen Soave. Namnet känns säkerligen bekant och jag kan nästan slå vad om att du har passerat det utan att veta om det, för vi befinner oss nämligen i närheten av en av landets mest kända städer, Verona. Soave är ett vackert område med böljande kullar där vinfälten står i perfekta rader och vackert bryter av det övriga landskapet. Och i området Soave ligger staden Soave, en medeltida pärla med vacker ringmur och slott, endast 20 km öster om Verona i riktning mot Venedig och havet. Stadens lilla gågata är mycket inbjudande och tar sin början vid den gamla stadsporten Porta a Verona. Och även om staden är liten, finns här restauranger, glassbarer, vinbarer och småbutiker. Så ta dig tid att slå dig ner dig på ett av stadens trevliga caféer med något gott att dricka eller äta, och passa på att handla lite goda viner med dig hem från en av de lokala vinhandlarna.

Valpolicella, Amarone, Ripasso och Masi

Känns namnen bekanta? Hos mig börjar det dra i smilgroparna eftersom jag är en ”Amarone-tjej”. Det är inte så att jag inte uppskattar andra viner, men "drottningen" Amarone, som kommer från det italienska ordet amaro (som i sin tur betyder besk) har en speciell plats i mitt hjärta, eller rättare sagt i mina smaklökar. Vi befinner oss öster om Gardasjön i den italienska provinsen Verona och man kan nog påstå att just Valpolicella är en av landets mest kända vinregioner här uppe i norr, och det är kanske inte så konstigt eftersom namnet blev känt redan på 1100-talet. I Valpolicella, som kommer från latinets Val Polis Cellae (de många vinkällarnas dal), har man hittat arkeologiska fynd som visar att det tillverkades vin i området för flera tusen år sedan, även om det sedermera var romarna som fick fart på vinodlingen.

Det finns flera vinproducenter i området som du kan besöka, men den kanske mest kända gården heter Masi vilket var det första vinhuset som började framställa, det idag kända, vinet Ripasso. Mittemot Masigården och över vinfälten ligger Sèrego Alighieri, som varit i Alighieri-familjens ägor i hela 21 generationer. De har ett tätt samarbete med Masi och här kan du medverka på guidade turer, provsmaka viner och så klart även handla med dig hem. I min väska hamnade bland annat dessertvinet Recioto, och jag måste bara få tillägga att detta är ett av de bästa dessertviner jag någonsin smakat! Dessutom passar vinet perfekt till bland annt mandelbiskvier och ost - perfekt för en livsnjutare som jag!

Prosecco - ett namn i tiden

Prosecco, bara namnet låter lockande och uppfriskande bubbligt och det är inte konstigt att denna dryck blivit allt mer populär, även här i Norden. Namnet Prosecco är både namnet på druvan som på området, Colline del Prosecco, och vindistriktet sträcker sig flera tusen hektar över två områden: Valdobbiadene och Conegliano. Detta område är en personlig favorit eftersom jag älskar frodiga kullar fyllda med vinrankor som böljar sig fram som mjuka vågor. En viss sinnesstämning kryper långsamt fram och jag känner hur jag slappnar av bara genom att låta min blick skönja över landskapet. Detta är platsen där ”just-här-skulle-jag-kunna-tänka-mig-bo-tanken” dyker upp och jag har svårt att slita mig härifrån. Och har du aldrig varit i Treviso, då är det dags nu! Treviso är en romantisk stad där de vackra husen, precis som i Venedig, speglar sig i vattnet. Och, som ett litet tillägg, det är i Treviso jag smakat den absolut godaste glassen i Italien... någonsin!

Ja, vackra byggnader och god glass är inte fy skam, men om du väljer en semester i Prosecco området bör du inte missa Strada del Prosecco, en vinväg som går mellan olika gårdar och som du kan ta dig fram på antingen med bil, cykel eller till fots. Och befinner du dig här mellan mars och juni månad kan du deltaga i olika arrangemang som hålls i vinets tecken. Skördetiden däremot brukar vara mellan september och november, och då är det stor risk att en och annan druva inmundigas - på ett eller annat vis.

Kulturstäder som Verona och Venedig

Kärleksfulla famntag i gondoler som sakta glider fram längs Venedigs smala kanaler eller nyfikna blickar och förstulna kyssar under den legendariske ”Romeo & Julia balkongen i Verona”, i norra Italien kan du få ditt lystmäte mättat när det kommer till romantik och gamla kulturstäder. Att Venedig är ett självklart resmål för många är inget som är förvånande, och även jag anser att du någon gång i livet bör besöka denna fascinerande stad. Det är dock lika lätt att glömma bort att Verona är den stad som har mest fornlämningar bevarade efter romartiden, förutom Rom så klart. Och här har du dessutom fantastiska möjligheter att få njuta av sköna toner som stiger mot högre höjder, i stadens öppna arena, Arena di Verona. Ljuv musik, romantik och en god middag under bar himmel - kan det bli bättre?

Mat & dryck – ett kärt ämne

Vattnas det i munnen på dig, bara vid tanken på italiensk mat? Det kan jag gott förstå, för det gör det på mig också... Mat är ju ett av livets stora nöjen, och ett av de stora attraktionerna med att besöka just matparadiset Italien! Jag skulle vilja påstå att oavsett var i Italien du befinner dig kan du njuta av en otroligt varierande och spännande matkultur. Vad kännetecknar då ”sann Norditaliensk mat”, i jämföresle med resten av Italien, undrar du kanske? Först av allt, använder man i norr ofta mindre olivolja, pasta och tomatsås, än vad som är typiskt för den italienska gastronomin. Å andra sidan använder man här mer smör och maten har ofta har en läcker, krämig konsistens. Det blir även naturligt att man nära gränserna blir influerad av grannländerna, och du kommer att märka att både det franska och österrikiska köket har starka influenser på menyn - vilket inte är konstigt då de har en gemensam kulturhistoria. Pasta är naturligtvis också en populär ingrediens i det norra italienska köket, men här måste världskändisen dela utrymmet med läcker risotto, het polenta, smakrik soppa och olika grytor. Det finns dock undantag från regeln om mindre olivolja: Ligurien och Gardasjön är känd för att producera olivolja i en klass för sig, och här fyller de gyllene dropparna en hel del lokala mattraditioner. Låt mig bara nämna den världsberömda peston, som uppfanns i Ligurien... Den vore inte mycket värd utan kopiösa mängder olivolja.

Norditalienarna är stolta över sina rötter, hemstäder och regioner - och på denna punkt måste det sägas att alla italienare i hela "Stövellandet" har något gemensamt. Denna stolthet innebär också att du ofta får uppleva mat som är baserad på lokalt odlade produkter, vilket i sin tur bidrar till färskare råvaror och i många fall även en högre kvalitet. Tar du dig däremot ut till kusterna, eller till de stora sjöarna - Comosjön eller Gardasjön, kommer du att märka att läckra fisk- och skaldjursrätter har en framträdande plats på menyn. Karp och öring är några av de största läckerheterna sjöarna erbjuder. Sammantaget vill jag säga att oavsett hur höga förväntningar du har, kommer de med all säkerhet förr eller senare att överträffas. Och oavsett om du satsar på en enkel och traditionell lokal trattoria, eller en stor, internationell restaurang - kommer minnena av det du smakat och upplevt få dig att drömma dig tillbaka, långt efter det att du har kommit hem.

Variation, variation, variation...

Så kan man kort och gott beskriva det norditalienska landskapet. Från de djupaste, grönskande dalarna, till de högsta snötäckta bergstopparna. Norditalien är med andra ord inte bara mjuka kullar och böljande vingårdar, utan även ett dramatiskt, alpint landskap, varifrån utsikten är magisk. Oavsett om du tycker om större utmaningar, eller lugna promenader, bjuder norra Italien på ett bergslandskap som ger möjlighet till både och. Överväg gärna att hyra en cykel, eller ta med din egen, du kan få flera dagar och timmar av roliga äventyr och nyttig motion, om du kastar dig ut i de italienska bergen på en mountainbike.

Jag skulle kunna fortsätta att berätta om de sagolika sjöarna, om alla de pittoreska städerna och byarna du kan besöka; och jag skulle kunna fortsätta att berätta om maten, vinerna, kulturen och folklivet du stöter på när du är här, men jag tänker låta bli, för det vore orättvist att inte låta dig få uppleva detta på egen hand. Jag kan bara säga så här: det inte spelar någon roll om du är ung eller gammal, om du vill bestiga berg eller ligga på stranden, om du vill insupa historia bland trånga gränder eller bara sitta uppe på en kulle med ett glas vin i handen och njuta av utsikten - här uppe i Norditalien finns något för alla.

Läs mer om Nordöstra Italien

Destinationer i Italien

Hitta din resa till Italien här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera