Resor till Piemonte

Det finns en region i Italien som jag tycker smakar lite mer än alla andra, nämligen Piemonte. Regionen ligger i nordvästra Italien och erbjuder raffinerade viner, smakrik tryffel och är dessutom den region med flest Michelin-restauranger. Men Piemonte är bra mycket mer än bara mat och vin. Från de hisnande Alperna i norr med sevärda sjöar som Maggioresjön och Ortasjön till regionhuvudstaden Turin, och sist men inte minst de enastående vindistrikten Langhe, Roero och Monferrato. Piemonte är verkligen regionen du vill smaka på!

Under 2014 jublade jag och många med mig. Anledningen var att Piemonte och dess vindistrikt upptogs på den världsberömda listan för natur och kulturarv som utses av Unesco. Detta var den sista bekräftelsen för att Piemonte verkligen är värt att resa till. Egentligen spelar det ingen roll om du tycker mest om natur eller kultur, för Piemonte levererar alltid. Personligen älskar jag helheten att alltid äta (och dricka) bra i en underbart inspirerande miljö.

Langhe, Roero och Monferrato – tre vindistrikt

Låt oss en gång för alla reda upp begreppen: Piemonte är namnet på regionen medan vindistrikten heter Langhe, Roero och Monferrato. Langhe ligger i den södra delen av Piemonte och är mest känt, inte minst då det är här vi hittar de världsberömda vinstäderna Barolo, Barbaresco och sist men inte minst, ”gourmetstaden” Alba. Roero är det minsta vindistriktet och präglas av produktion av vita viner, medan Monferrato i norr stoltserar med kulturstaden Asti som annars mest blivit berömd för sina söta bubblor. Hela området med de tre vindistrikten erbjuder utöver sin gastronomiska prägel också ett landskapsmässigt paradis med hissnande vinmarker, sevärda medeltidsstäder och välbevarade slott. Som alltid med goda viner, bör de ledsagas av en vällagad måltid för ingen måltid är fulländad utan både mat och dryck. Piemonte är den region i Italien som har den största koncentrationen av välrenommerade Michelin-restauranger, så du har goda chanser att unna gommen något.

Dyk ner i vinproduktionen och hitta din egen favorit

Några av Italiens mest prestigefyllda röda viner produceras i Piemonte. Barolo som inte utan grund kallas för ”Rödvinens Konung”, produceras i 11 kommuner runt staden Alba och framställs på den lokala druvan Nebbiolo. Namnet kommer från det italienska ordet ”nebbia”, som betyder dimma – något som du med stor sannolikhet kommer att stifta bekantskap med, om du besöker Piemonte under hösten. Nebbiolo-druvan mognar sent på säsongen och trivs därför bäst på de allra soligaste platserna. Precis som Barolo, är Barbaresco också framställt på Nebbiolo-druvan och har en historia som leder ända tillbaka till romartiden. Skulle du föredra ett välsmakande vitt vin bör du ta chansen att smaka Roero-Arneis som framställs på Arneis-druvan.

Efter mina resor genom hela Italien, där jag haft nöjet att dricka viner med lokala vinbönder från norr till söder, kan jag inte annat än - tillsammans med vinkännare världen över - hylla såväl vinet Barolo som vinet Barbaresco. En som också hyllat Piemonte och dess viner är vin-gurun Robert Parker som bland annat prisat Barolo-årgångarna 2006 och 2007 som de bästa sen 1989 och 1990. Med andra ord, viner som är utmärkta att dricka idag. Helt klart en anledning till att boka din resa till Piemonte redan idag!

Sjöarna i norr

Skulle du mot förmodan tröttna på böljande vinmarker och vill njuta en dag med sjölandskap och nya upplevelser, rekommenderar jag en tur till Italiens näst största sjö, Maggioresjön. Här präglas omgivningarna av vacker natur med bergen som kuliss. Bland städerna utmärker sig Stresa som ligger på sjöns västra sida. Från Stresa seglade jag ut till de praktfulla öarna Isole Borromee som utgörs av öarna Isola dei Pescatori (fiskarnas ö), Isola Madre samt Isola Bella. En utflykt jag varmt kan rekommendera när vädret tillåter. Staden Verbania som ofta kallas ”en trädgård vid sjön” bjuder på flera fina trädgårdar och parker vilket gör staden till en huvudattraktion tillsammans med Stresa.

Strax väster om Maggioresjön ligger den lilla och ytterst okända Ortasjön som en fin kontrast. Här blev jag närmast förälskad i lugnet och den behagliga atmosfären där staden Orta San Giulio strålade ikapp med solen som tindrade i den kristallklara sjön. På stadens torg Piazza Motta slog jag mig ner tillsammans med lokalbefolkningen och intog en god cappuccino. Skulle du ankomma senare om dagen kan du få kvällsstämning till middagen eller bara njuta av en god aperitif. För mig är Orta San Giulio stil och autenticitet på samma gång, en stämning och atmosfär jag har svårt att beskriva, den ska du helt enkelt uppleva.

Glöm inte Turin – den sevärda regionshuvudstaden

Jag blev glatt överraskad då jag besökte regionhuvudstaden Turin (Torino på italienska) som dessutom är Italiens fjärde största stad efter Rom, Milano och Napoli. Staden har en lång och intressant historia som presenterar sig väl i stadens pampiga centrum. Staden är en mycket viktig industri och kulturstad och väl värd ett besök under en semester i Piemonte. En viktig kulturell sevärdhet är det nationella film-museét Museo Nazionale del Cinema som ligger i stadens landmärke Mole Antonelliana, och som med bild och ljud berättar om den italienska filmvärlden. Byggnaden syns från flera platser i centrum och utgör ofta symbolen för Turin på många vykort. Trots stadens imponerande byggnader och storstadskänsla finns det gröna inslag – ett av dessa är den vackra parken och tillika Turin-invånarnas oas, Parco del Valentino, som ligger längs Po-floden.

Mer information om reser till Piemonte och personlig service

Jag hoppas du blivit inspirerad av att själv besöka och utforska Piemonte. Behöver du mer tips och råd för att hitta rätt resa och upplägg till Piemonte eller Italien i allmänhet finns jag endast ett telefonsamtal eller mejl bort. Tveka inte att höra av dig.

Riktigt trevlig semester i Piemonte med Hideaways, hälsningar Marcus

Läs mer om Piemonte

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av alla de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Piemonte. Beskrivningen är enbart avsedd som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter i Piemonte så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar många intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Turin

Turin vackert belägen vid floden Po och med utsikt mot Alperna är Piemontes ekonomiska, administrativa och kulturella centrum och erbjuder en rad av regionens största sevärdheter. En del av Torinos gamla stadsdel finns med på UNESCOs lista över kulturella världsarv. 

Bland några av de andra sevärdheterna i staden kan nämnas torget Piazza San Carlo som byggdes under 1400- och 1500-talet. Torget flankeras av kyrkorna Santa Cristina och San Carlo Borremeo på vars centrala del det tronar en staty av Emmanuel Philibert som var hertig av Savoyen mellan 1553 och 1580. 

En annan stor sevärdhet i Turin är museet Egizio vilket hyser en av världens största samlingar av egyptisk konst med mer än 30 000 föremål. 2015 hade museet över 772 000 besökare.

En tredje stor sevärdhet i Turin är Palazzo Madama som var den första senaten för det italienska kungadömet och står tillsammans med de övriga byggnaderna, som tillhörde huset Savoyen i och omkring Turin, på UNESCOs världsarvslista.

En fjärde sevärdhet som du bör besöka under din semester i Turin är det nationella museet för film (Museo Nazionale del Cinema). Museet ligger inte bara i den legendariska byggnaden Mole Antonelliana (vilket gör museet till det högsta i världen) utan rymmer även en av världens största utställningar om film.

Ortasjön

Sjön Orta är en bortglömd pärla bland de norditalienska sjöarna till stor glädje för de Italienkännare som varje år vallfärdar till sjön i tanken om att det är deras egen välbevarade hemlighet. Sjön har inte bara Europas renaste vatten utan här ligger även staden Orta San Giulio som har utsetts till en av Italiens vackraste medeltida städer samt den fantastiska klosterön Isola di San Giulio som lockar med sin mystik och skönhet mitt i sjön. I närheten av sjön kan du dessutom uppleva berget Mottarone som med sina 1 491 meter erbjuder en fantastisk utsikt över landskapet och de närliggande sjöarna.

Maggioresjön

En annan av Piemontes store sjöar är Maggioresjön som liksom Ortasjön hör till de mindre kända italienska sjöarna trots att det faktiskt är Italiens näst största sjö. Sjön lockar inte så mycket med kulturella sevärdheter som med natursköna och rogivande områden som lämpar sig perfekt för en vandrings- eller avkopplande semester. Öns största attraktion är nog ändå de små öarna Isole Borromee (de borromeiska öarna) som är en ögrupp bestående av tre små öar och två små skär, två av dem Isola Madre och Isola Bella har imponerande vackra trädgårdsanläggningar.

Fästningen Fenestrelle

Fenestrellefästningen som ligger spektakulärt placerad på mellan 1 100 och 1 800 meters höjd ca 50 kilometer väster om Torino byggdes av huset Savoy under åren 1728 till 1850.

Det är den största alpina fästningen i Europa och täcker en yta på mer än 1 300 000 m2. Här finns bland annat världens längsta övertäckta trappa med 3 997 trappsteg. Utöver fästningen och dess intressanta historia erbjuder området en fantastisk utsikt över det omkringliggande landskapet.

Gran Paraiso Nationalpark

Gran Paraiso Nationalparken som ligger i området mellan regionerna Piemonte och Valle d'Aosta, grundades 1922 och var Italiens första nationalpark. Parken breder ut sig på en yta av över 703 km2 mellan 800 och 4 061 meters höjd. Den högsta punkten utgörs av berget Gran Paradiso som även har gett parken dess namn.

Parken anlades ursprungligen för att skydda alpstenbocken mot tjuvjägare på Victor Emanuel II´s tid och erbjuder än idag skydd åt flera djurarter.

Läs mer

Destinationer i Piemonte

Alba

Alba är regionen Piemontes och kanske hela Italiens gastronomiska mittpunkt. Staden kommer utan tvekan väcka dina smaklökar till liv. Här får du en unik möjlighet att smaka på det bästa av specialiteter som tryffel, vin och italienska delikatesser i världsklass.

Resor till Alba

Alessandria

Befinner du dig på semester i norra Piemonte, runt städerna Asti och Canelli bör du besöka sevärda Alessandria. Den historiska staden bjuder på din arkitektur, ett trevligt centrum och vacker natur. Härifrån är du dessutom endast en kort biltur från kusten.

Resor till Alessandria

Armeno

Med sitt fantastiska läge mellan de två vackra sjöarna, Ortasjön och Maggioresjön och med sin lugna och charmerande atmosfär är Armeno ett perfekt resmål om du är på jakt efter natur, avkoppling och god mat i Norditalien.

Resor till Armeno

Asti

Få städer förknippas så mycket med ett vin som Asti. De söta bubblorna är endast en anledning till att du ska besöka den sevärda staden med kulturella upplevelser och massor av spännande gastronomi.

Resor till Asti

Barolo

Besök vinstaden Barolo i Piemonte på din nästa gastronomiska resa till Italien. Här kommer dina smaklökar att jubla över raffinerade viner, tryffel och andra delikatesser, medan ögonen lär tindra av utsikten till det vackra vinlandskapet.

Resor till Barolo

Corneliano d'Alba

Corneliano d'Alba ligger som namnet antyder nära Alba, som är känd som Piemontes gastronomiska mittpunkt. Det är emellertid enbart en av de många städer och sevärdheter som ligger inom kort köravstånd från den lilla fridfulla landsortsstaden Corneliano d'Alba.

Resor till Corneliano d'Alba

Cuneo

Den lilla provinsstaden Cuneo i södra Piemonte har en riktigt fin utgångspunkt. Härifrån kan du kombinera naturupplevelser i både Alperna, i vindistriktet Langhe samt till kusten i grannregionen Ligurien – den italienska rivieran.

Resor till Cuneo

Ivrea

Den lilla staden Ivrea tillhör regionshuvudstaden Turin i den norra delen av regionen Piemonte. Här kan du uppleva det småskaliga och lantliga Italien, där kultur och gastronomi är viktigt för lokalbefolkningen. Kom hit och bli du med det äkta Italien.

Resor till Ivrea

La Morra

Med sitt läge bland böljande vinodlingar och precis vid vindistriktet Langhe, där några av Italiens mest kända och välrenommerade rödviner produceras, är La Morra det perfekta resmålet för vin och gourmet-älskare.

Resor till La Morra

Monforte d'Alba

Trevliga Monforte d'Alba ligger mitt i det berömda vindistriktet Langhe, som förutom viner som Barolo och Barbaresco är känt för sitt kök, som räknas bland de bästa i Italien. Monforte d'Alba i Piemonte-regionen är med andra ord som gjort för en riktig livsnjutarsemester med kulinariska upplevelser som kryddas med spännande sightseeing.

Resor till Monforte d'Alba

Montelupo Albese

Montelupo Albese ligger på toppen av en backe, med utsikt över Piemontes kuperade landskap. I den trevliga landsorten kan du uppleva en del av det äkta Italien, och dessutom ha en pärlrad av spännande utflyktsmål inom räckvidd.

Resor till Montelupo Albese

Ortasjön

Ortasjön uppfyller många av kraven för att vara ett äkta hideaway. Även om den är mindre och besöks av väsentligt färre turister än de andra stora sjöarna i Norditalien, så har Ortasjön som resmål många av de samma kvalitéerna som de andra sjöarna med idylliska medeltidsstäder och vacker natur.

Resor till Ortasjön

Stazzano

Charmerande Stazzano har ett lugnt och fördelaktigt läge i den rika Piemonte-regionen med snabb och lätt tillgång till Norditaliens största metropoler, vackraste sjöar och mest kända vinområden och dessutom den gyllene liguriska kusten.

Resor till Stazzano

Treiso

Även om Treiso ligger nära flera av regionens mest populära resmål så är den inte präglad av turismen. Även om här ligger en välkänd restaurang så är den lilla byn tvärt emot en möjlighet att få uppleva äkta italienskt lantliv. Värdesätter du att kunna återvända till en fridfull bas för att smälta de många intrycken från en dag fylld av upplevelserika utflykter, då är Treiso på många sätt det helt riktiga resmålet.

Resor till Treiso

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Piemonte bland annat gällande regionens geografi, befolkning, historia och klimat som kan fungera som inspiration till din semester i Piemonte. Informationen är enbart avsedd som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa! 

Geografi och befolkning

Piemonte som ligger i det nordvästra hörnet av Italien är en riktig bergsregion omgiven av Alperna på tre sidor och vars yta till 43,3 procent består av berg. Bergens betydelse för regionen kan även avläsas i regionens namn Pie-monte vilket betyder vid foten av berget (från medeltida latin = ad pedem montium).

Regionen är med sin totala yta av 25 402 km2 Italiens näst största region (efter Sicilien) och har en befolkning på omkring 4,6 miljoner.

Piemonte är dessutom en region med mycket skyddad natur. Hela 7,6% av regionens natur består av naturskyddat område och regionen har totalt 56 naturparker varav Gran Paradiso nationalpark (läs mer under sevärdheter) är den mest kända.

Klimat och väder

Piemontes klimat varierar beroende på var i regionen du befinner dig så de följande vädersiffrorna tar utgångspunkt från regionhuvudstaden Turin och kan därför inte ses som generella för hela regionen med tanke på de lokala variationerna.

Turin har ett milt fuktigt subtropiskt klimat med varma somrar som tidvis präglas av åskväder samt milda vintrar. Genomsnittstemperaturen för hela året är 13 grader. Den varmaste månaden på året är juli med 24 grader i genomsnitt följd av augusti med 23 grader i genomsnitt. De svalaste månaderna på året är januari med 2 grader i genomsnitt och februari med en genomsnittstemperatur på 4 grader.

Längtar du efter sol så bör du resa till Piemonte i juni då det genomsnittligt är 10,42 timmar sol per dygn eller juni med ett genomsnitt av 8,23 timmar sol. De solfattigaste månaderna på året är november med 2,52 timmar sol per dygn i genomsnitt, december med 3,21 timmar och januari med 3,52 timmar sol i genomsnitt per dygn.

Lite överraskande faller det mest nederbörd i april med 112 mm i månadsgenomsnitt följt av maj med 109 mm regn i genomsnitt.

Historia

Piemonte har med sin strategiska placering nära de centrala delarna av Europa varit föremål för många folkslags erövringslustar. Regionen har varit under keltisk-liguriska stammars herradöme (såsom stammarna taurini och salassi), romare (vilka annekterade området 220 före Kristus), burgunderna (som hade skandinaviskt ursprung), goterna (under 400-talet), bysantinerna, lombarder (på 500-talet) och frankerna (på 700-talet). 

Senare blev Piemonte en del av kungariket Italien (som i sin tur var en del av det tysk-romerska riket). 1046 gjorde Otto I Piemonte till en del av Savoyen som i sin tur var en stat under det tysk-romerska riket. Savoyen upphöjdes till hertigdöme 1416 och 1563 blev Turin huvudstad i detta hertigdöme. 

1796 blev Piemonte en del av republiken Alba när franska styrkor intog regionen men denna stat hade en mycket kort levnadstid (två dagar). De två därpå följande franska republikerna, den piemontiska republiken och den subalpinska republiken varade lite längre än den första men ingen av dem existerade mer än ca två år.

Piemonte blev senare en central region i sin strävan att förena de olika italienska staterna under kungariket Italien (en social och politisk rörelse som varade långt in på 1800-talet och gick under namnet “Risorgimento”) särskilt under åren mellan 1859 och 1861. 

Savoystaten blev senare en del av kungadömet Italien varvid Turin under en kort tid blev Italiens huvudstad. Med status som huvudstad vann regionens största stad både administrativ och institutionell makt, men denna makt försvagades igen när Italiens huvudstad först blev Florens och sedan Rom.

Populärt i Piemonte

Italien, Piemonte, Stazzano
  • Närmaste flygplats: 111 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Piemonte
  • Närmaste flygplats: 114 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Piemonte
  • Närmaste flygplats: 45 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera