Resor till Corneliano d'Alba

Corneliano d'Alba ligger i en smal dal i det betagande och kuperade Langhe-distriktet mitt i Piemonte, den norditalienska regionen som är känd för att vara en av landets gastronomiska pärlor. Detta område är till exempel berömt i hela världen för Barolo, Barbaresco och vit tryffel, och allt detta får du rikligt med tillfällen att smaka och uppleva på en resa till Corneliano d'Alba.

Den lilla staden har i och för sig bara en handfull matställen men i gengäld har du inte mycket mer än kvarts körning till Alba, som är känd som en av regionens verkliga gastronomiska högborgar med mängder av restauranger och delikatessaffärer. Reser du för de kulinariska upplevelsernas skull så har du helt klart hittat helt rätt destination i Corneliano d'Alba. 

Idealiskt för utflykter i Piemonte

På det hela taget är Corneliano d'Alba som resmål framför allt intressant tack vare sitt läge nära många av Piemontes mest populära attraktioner. Du får här en fridfull bas från vilken du under semestern kan göra utflykter till ett pärlband av vingårdar och bildsköna städer som förutom Alba bland annat inkluderar Bra, Barolo, La Morra och den större Asti.

Även om områdets många karaktärsfulla medeltidsstäder var för sig inte är särskilt stora så kan du helt klart tillbringa många dagar med att utforska dem. Det är alltid lockande att flanera runt i stilla mak på de smala gatorna mellan de charmiga gamla husen för att bara njuta av den speciella atmosfären och inte minst för att slå sig ner på en trottoarservering och njuta av någon förfriskning. Under årets lopp arrangerar dessutom städerna i regionen många olika festivaler, bland annat vinfestivaler som ger dig möjlighet att fördjupa dig i de lokala vingårdarnas erkänt fina sortiment. Reser du till Corneliano d'Alba i slutet av september kan du få uppleva den traditionsrika hästkapplöpningen (palio) i Asti. Dessa tävlingar har blivit populära turistattraktioner, men låt dig inte luras av det, för lokalbefolkningen går verkligen upp i det hela med liv och lust!

Fridfullt småstadsliv

Utöver de medeltida tornen och den vackra kyrkan mitt i stan så finns det inte många egentliga sevärdheter i själva Corneliano d'Alba. Även om de vackra omgivningarna med sina frodiga kullar och närheten till många intressanta utflyktsmål utgör Cornelianos största attraktioner bör du även ta dig tid att njuta av den avslappnande stämningen i staden. Efter en dag med upplevelserika utflykter är det skönt att få återvända "hem" till fridfulla Corneliano d'Alba, där livet går sin stilla, gilla gång. Detta innebär inte att staden är helt död, det är till exempel alltid liv och rörelse när det är marknadsdag på Piazza Cottolengo vid kyrkan.

Utöver möjligheten att köpa produkter från de lokala bönderna på marknaden så får du räkna med att åka till någon av grannstäderna om du vill göra några större inköp. Det är åter igen det närliggande Alba, som med ett brett urval av butiker och supermarkets är det perfekta målet. Det går regelbundet bussar från Corneliano till Alba, en tur på omkring 20 minuter. Det går lite fortare med bil vilket även kanske är det mest praktiska i samband med inköp. Det är över huvud taget en fördel att ha tillgång till bil när du reser till en stad som Corneliano d'Alba, som ligger långt från allfartsvägarna.

Läs mer om Corneliano d'Alba

Destinationer i Piemonte

Hitta din resa till Piemonte här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter