Resor till Ivrea

Även om Ivrea är en förhållandevis liten stad i jämförelse med Turin, som ligger på enbart en timmes köravstånd söder ut, så är staden känd i hela Italien tack vare en stor mattävling. Varje år samlas en stor del av de 24 000 invånarna för att heja eller själva ta del i "Apelsinkriget". Detta är en traditionsrik festival som avhålls i februari varje år. Det sägs att matkriget, där en rad olika lag kastar tonvis med apelsiner på varandra, uppstod som ett återuppförande av ett bondeuppror under Medeltiden. 

Apelsinkriget är emellertid inte det enda du kan uppleva under en semester i Ivrea. Ivrea har även en rik kulturhistoria som i princip sträcker sig ända tillbaka till tiden då romarna grundlade staden som en koloni, Eporedia, år 100 f.Kr. Detta känner du tydligt av i den gamla stadsdelen som bäst utforskas till fots. Här gömmer de smala, stenbelagda gatorna på många stämningsfulla sevärdheter så som slottet Conte Verde från 1358 och Santa Maria Assunta-katedralen från 900-talet.

Som en lite speciell sak har stadens mer moderna industrikvarter också blivit en sevärdhet. UNESCO upptog nämligen industrikvarteret, som byggdes för Olivetti av italiens ledande stadsplanerare och arkitekt mellan 1930 och 1960, på deras världsarvslista som ett tidigt exempel på en modern vision om ett samspelet mellan industri och arkitektur. Det går dock inte att komma ifrån att det råder en annan stämning i detta kvarter än i den gamla stadsdelen. I de gamla delarna är det mer inbjudande att slå sig ner på en bänk på ett av torgen och bara betrakta stadslivet eller titta in i en av de många små vackra kyrkorna. Piemonte är naturligtvis även känt för sin gastronomi och i Ivreau har du mängder av möjligheter att utforska den samma på de många restaurangerna och trattoriorna. Du får heller inte gå miste om stadens berömda chokladkaka, vars recept fortfarande är hemligt.

Läs mer om Ivrea

Destinationer i Piemonte

Hitta din resa till Piemonte här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter