Resor till Sardinien

När vår Herre hade skapat jorden, fick han en handfull rester över. Dessa kastade han i havet väster om det italienska fastlandet och upp ur havet reste sig den kanske mest varierade och vackraste ön som gud skapat, nämligen Sardinien. Välkommen till Sardinien med Hideaways! Vi är specialister på resor till Sardinien i Italien där du tillbringar din semester på handplockade hotell och semesterlägenheter.

Om du frågar en infödd från Sardinien vad som är speciellt med denna ö, i jämförelse med andra italienska regioner, kommer svaret med all säkerhet bli; skönheten, kontrasterna och naturens variationer.

Sardinien är orört och oexploaterat

Orört, eftersom du fortfarande kan köra genom bergen och under långa sträckor bara möta synen av en spektakulär mix av natur, klippor och skogar. Orört, eftersom Sardinien i hög grad inte har utsatts för massiva turistströmmar, så som många andra av öarna i Medelhavet - ett av skälen till detta är hårda restriktioner för att bevara kustlandskapet. Du ser (tack och lov) sällan stora hotell som trängs vid havet och jag tycker det är befriande att för en gång skull slippa se resultatet av en, inte ovanlig, strävan efter fler rum, fler hotell och fler turister. Och så är Sardinien rikt! Rikt på kontraster, variation, gastronomi, kultur, historia och inte minst några av världens vackraste kustpartier.

Stränder att drömma om

Sardinien är i högsta grad känd för sina stränder och det karakteristiska turkosa vattnet. Jag har sällan sett dess like. Du hittar dessa, både kilometerlånga och i miniatyrformat, omgivna av klippor där du - om du har tur, kan ligga ostört för dig själv vid din egna lilla "privata strand". Den kanske vackraste kustremsan av dem alla, Costa Smeralda, ligger på Sardiniens nordösta del. Här hittar du många av våra hideaways, estetiskt gömda i den vackra naturen. Costa Smeralda är förmodligen Sardiniens svar på franska Rivieran, och är därför ett mycket exklusivt område med staden Porto Cervo som nav för stora yachter, exklusiva boutiquer och restauranger för finsmakare.

Maten och vinet är naturligtvis också en av de stora attraktionerna på Sardinien. Vi är ju faktiskt i en del av Italien! Sardinien har, precis som alla italienska regioner, sina egna specialiteter och i motsats till vad jag trodde, är det inte fisk och skaldjur som det sardiska köket får högst betyg för. Här skall du gärna även prova olika kötträtter, som serveras i många olika variationer. På Sardinien får du italiensk mat av mycket hög klass och vinerna kan mäta sig med sina mer namnkunniga kusiner från fastlandet.

Smått och gott...

…men det kan vara stort också. Sardinien är Medelhavets näst största ö, endast överträffad av Sicilien. Du utforskar alltså inte Sardinien på en eftermiddag utan det krävs många resor hit för att kunna djupdyka i Sardiniens fantastiska natur, spännande kultur, öns gastronomi och inte att förglömma de helt underbara stränderna som ramas vackert in av det klaraste vatten du kan hitta i Medelhavet. På tal om att djupdyka, i havet strax utanför Costa Smeralda ligger en arkipelag som heter La Maddalena, här finner du en dykmiljö som är svåröverträffad.

Resor till Sardinien med Hideaways

Hos Hideaways kan du resa till Sardinien som det passar dig bäst. Välj en av de många paketresor som inkluderar flyg och boende på något av våra spännande hideaway's. Lägg till hyrbil eller transfer och din resa är snabbt komplett. Oavsett vilken resa du väljer, bor du alltid på ett av våra noggrant utvalda hotell på Sardinien. Vi på Hideaways älskar Sardinien och efter alla våra besök på denna ö, besitter vi en gedigen kunskap som vi tror kommer göra din semester extra upplevelserik. Detta gäller speciellt vår förmåga att välja ut hotell med rätt läge och atmosfär.

Paketresor till Sardinien med prisgaranti

På våra paketresor till Sardinien använder vi flyglinjer från Sverige och Danmark till Olbia eller Alghero. Oftast är det Norwegian, Air Berlin och under vissa perioder SAS som erbjuder den bästa flyglösningen. Din uppgift är att välja den rutt som passar dig, din plånbok och dina semesterplaner allra bäst.

Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor på Sardinien, där vi har satt ihop resor med vistelser på två eller flera utvalda Hideaways. Dessa är valda utifrån våra egna erfarenheter och från våra otaliga resor till Sardinien. Våra smultronställen har alla ett centralt läge i förhållande till vår resrutt, vilket innebär att du ska köra så lite bil som möjligt. Hos Hideaways får du prisgaranti på alla paketresor som inkluderar flyg och hotell.

Mer information om Sardinien och personlig service

Vi önskar dig en spännande stund på vår hemsida Hideaways.se. Behöver du ett bra resetips eller personlig service för att hitta rätt resa till Sardinien eller Italien i allmänhet, så sitter vi redo vid telefonen.

Vill du veta mer om de olika möjligheterna att resa till Sardinien med Hideaways, så hittar du information om prisgaranti på paketresor, flygplatser, flygbolag, biluthyrning, etc. under ”Hur du kan resa”.

Läs mer om Sardinien

Mat och vin på din semester

Det sardiska köket varierar från provins till provins, och från stad till stad, men är det något som är gemensamt på ön med den nästan 1 900 kilometer långa kustlinjem, så är det alla fisk- och skaldjursrätter som lagas på fångst från i havet runt ön. Färskbakat bröd, oliver, stekt spädgris, pastarätter och ost är även det populära inslag i det sardiska köket.

I övrigt påminner Sardinien på en punkt mycket om Skandinavien och då kanske särskilt Danmark för det dricks mycket öl. Sardinien är den plats i Italien där det dricks mest öl, faktiskt hela 60 liter per person per år (dubbelt så mycket som genomsnittet i Italien).

Jag har valt ut några av de specialiteter, rätter och ingredienser som är typiska för gastronomin på Sardinien och som du kan prova när du semestrar på ön.

Butariga

Botargo eller butariga, som den heter på sardiska är rökt fiskrom från multe. Rätten som möjligtvis har ett bysantinskt eller arabiskt ursprung har med tiden spridit sig till många andra platser i världen från Florida i väst till Senegal i söder men den har av tradition sin största spridning på Sardinien och Sicilien.

I andra delar av Medelhavet kan botargo även tillagas av tonfisk eller svärdfisk (på Sicilien tillagas den av tonfisk) men på Sardinien lagas den av tradition på rom från multe.

Rätten som ibland kallas ”söderns kaviar” äts normalt som förrätt med pressad citron men kan även ingå i pastarätter. 

Pecorino

En av Italiens mest kända och traditionella ostar är hårdosten pecorino som huvudsakligast produceras på Sardinien och som är upphovsrättsskyddad genom EU lagstiftning. Osten som bereds av fårmjölk har fått sitt namn efter det italienska ordet för får ”pecoro” produceras även i mindre skala i Lazio och Toscana.

Pecorino framställs i olika typer - pecorino romano och pecorino sardo – det finns även olika varianter utifrån hur länge osten har lagrats. Den mest lagrade varianten stagionato har en smöraktig eller nötig smak och en lite smulig konsistens. De andra varianterna av pecorinon - stagionato och fresco – är mjukare i konsistensen och har en mer krämig och mjölkaktig smak.

På Sardinien äter man ofta pecorino efter huvudrätten tillsammans med päron och valnötter eller med lite kastanjehonung ringlad över den. Men det allra vanligaste användningsområdet för pecorinoosten är nog som ingrediens i pastarätter eller som en mellanrätt tillsammans med bröd och oliver.

Pane carasau

Pane carasau är det mest kända brödet på Sardinien. Det traditionella tunnbrödet som är mycket tunt och sprött är bakat av vetemjöl, jäst, salt och vatten. Brödet har mycket lång hållbarhetstid upp till ett år sägs det om man bevarar det på riktigt sätt det vill säga torrt.

Det sägs att receptet på brödet uppfanns av sardinska herdar som behövde ett bröd som kunde förvaras i flera månader när de passade fåren långt hemifrån. Rester av brödet har hittats i de – under sevärdheter omnämnda – nuraghkomplexen och av detta kan man konstatera att brödet bakades och åts på Sardinien 1 000 år före Kristus. Detta gör brödet till ett av de äldsta dokumenterade inslagen i det sardinska köket.

Vin

Sardinien är inte den region i Italien som är mest känd för sin vinproduktion, men på senare tid har ön tagit fram en rad goda röda och vita viner. Bland de röda vinerna kan nämnas Cannonau, Monica och Carignano, medan det på bland de vita vinerna framför allt är Vermentino, Semidano (som tidigare betraktades som ett dessertvin men som nu har återuppstått som ett bordsvin) och Nuragus som blivit mest populära.

Läs mer

Sevärdheter

Sardinien har en blandning av enastående natur med vackra vikar och stränder, en intressant historia som bland annat syns i de berömda nuraghtornen, och den charmiga huvudstaden Cagliari.

I den följande texten kan du läsa om några av de sevärdheter som jag rekommenderar att du besöker under din semester på Sardinien.

Parco Nazionale dell'Arcipelago di La Maddalena

En av Sardiniens tre härliga naturparker är La Maddalena Archipelago Nationalpark som är ett unikt, skyddat, geomarint område som består av en grupp öar vid den nordöstra delen av Gallurakusten i sundet mellan Sardinien och Korsika (känt under namnet Bocche di Bonifacio).

Alla öarna, förutom ön La Maddalena som har en befolkning på omkring 12 000 invånare, är antingen helt öde eller bara glest befolkade såsom på Caprera och Santa Maria. Nationalparken täcker en yta av mer än 12 000 hektar och 180 kilometer kustlinje.

Läs mer om La Maddalena Archipelago hos UNESCO

Cala Goloritzé

Cala Goloritzé, som ligger vid staden Baunei på den södra sidan av Oroseibukten i provinsen Ogliastra på östra sidan av ön, är en av Sardiniens vackraste och mest pittoreska stränder. Stranden bildar en naturlig och vacker båge av sand och vita småstenar som skapar en fin kontrast till det gröna och turkosskimrande vattnet.

Stranden som utnämndes till sardiskt naturmonument 1993 och till italienskt nationalmonument 1995 är även berömd för sina omgivande kalkstensklippor med toppar på upp till 140 meters höjd samt sprickor, valv och enstaka grottor. 

Sedan 2007 har det varit förbjudet att med motorbåt ta sig närmare stranden än 200 meter  för att skydda den mot föroreningar och högljudda turister.

Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi di Barumini som ligger på en höjd vid den lilla staden Barumini på den södra och centrala delen av ön är ett av de mer spektakulära exemplen på Sardiniens berömda arkeologiska fenomen så kallade nuragh. Dessa byggnadsverk är ett slags kägelformade torn byggda av sten och som bildar ett kupolliknande rum.

Det finns mellan 7 000 och 8 000 sådana torn på Sardinien och de flesta är mellan 3 000 och 4 000 år gamla. Man vet inte med säkerhet vad dessa egendomliga och utanför Sardinien okända torn har använts till men man menar att de både kan ha använts som fästningar, bostäder eller kanske rent av helgedomar.

Läs även: De mystiska tornen på Sardinien

Nuraghen vid Barumini anses härstamma från 1 500 före Kristus och är omgiven av en mur med sju stora torn och en rad mindre hus som sammantaget bildar det största nuraghkomplexet på Sardinien. Det förklarades 1997 som ett kulturellt världsarv av UNESCO.

Läs mer om Su Nuraxi de Barumini

Cagliari

Cagliari som kallas för Casteddu  (slott) på sardiska är Sardiniens vackra och charmiga huvudstad tillika öns kulturella, kommersiella och politiska centrum. Staden vilar på lämningar av byggnader som kan dateras 5 000 år tillbaka i tiden. Under sin långa historia har staden varit objekt för intresse från såväl kartager, bysantiner, romare och spanska habsburgare för att bara nämna några av alla de främmande folkslag som har bidragit till att forma staden genom åren.

Än idag bär staden spår av dessa försvunna civilisationer i form av ett kartagiskt nekropolis, en romersk amfiteater, en bysantinsk basilika samt stora fästningsverk från den tiden då de spanska habsburgarna hade herraväldet över det västra Medelhavet. 

En åtta kilometer lång sandstrand, de varma och torra somrarna, den milda vintern och en gastronomi som utmärker sig med sina fiskrätter från fångsten ur det omgivande havet. Allt detta sammantaget gör staden till ett attraktivt resmål året runt.

 

Läs mer

Destinationer på Sardinien

Alghero

Upplev spännande Alghero på Sardiniens västkust. Här möter spanska influenser sardisk kultur både i språket som i arkitekturen och maten. Den intima stadskärnan ledsagas fint av den fina sandstranden och flera intressanta utflyktsmål.

Resor till Alghero

Cagliari

Cagliari ligger på Sardiniens södra kust och är tillsammans med Alghero en av de största städerna på ön. Det sevärda centrum med gamla byggnader är tillsammans med de kritvita sandstränderna de största dragplåster.

Resor till Cagliari

Chia

Chia är en populär badort på den södra delen av Sardinien och som lockar med sina fantastiska stränder, sitt smaragdgröna vatten och sitt behagliga klimat året runt.

Resor till Chia

Nuoro

Sardiniens sjätte största stad kallas ofta för "Atene Sarda" med hänvisning till stadens status som öns kulturella nervcentra och hemort för några av Sardiniens bästa museer och största konstnärer genom tiderna.

Resor till Nuoro

Olbia

Olbia ligger på den nordöstra sidan av Sardinien, och det är en fin utgångspunkt för en semester vid den vackra kuststräckan Costa Smeralda. Vid Olbia finns även en av Sardiniens viktigaste flygplatser, varför många väljer att flyga hit.

Resor till Olbia

Oristano

Oristano ligger inne i landet på Sardinien. Trots stadens begränsade storlek erbjuder den gamla stadsdelen en autentisk Medeltidsstämning med smala kullerstensgator, pastellfärgade hus och trevliga torg där du kan njuta av atmosfären över en espresso.

Resor till Oristano

Palau

Palau på Sardinien svarar på många drömmar om den perfekta sol och badsemestern i Europa. Här finner du den världsberömda kuststräckan Costa Smeralda med kritvita sandstränder, kristallkart vatten och en härlig semesterstämning.

Resor till Palau

Pula

En av de mest uppskattade badorterna på södra Sardinien är staden Pula. Hit kommer inte gäster för stadens skull, utan för den fantastiska och kritvita sandstranden. Härifrån kan du besöka regionshuvudstaden Cagliari som även har en av Sardiniens tre flygplatser.

Resor till Pula

Santa Teresa di Gallura

Santa Teresa di Gallura har länge varit ett eftertraktat resmål på grund av sina fina stränder. Och även om där kan vara många turister under högsäsongen så har staden lyckats bevara mycket av sin ursprungliga charm.

Resor till Santa Teresa di Gallura

Villasimius

Söker du en semester på södra Sardinien som ska präglas av avkoppling, en fantastisk sandstrand och kristallklart vatten är Villasimius valet för dig. Här kan du sola och bada dagarna långa samt äta god mat med allt från havet på de lokala restaurangerna.

Resor till Villasimius

Information

Jag har här nedan sammanställt lite fakta och annan information inför din resa till Sardinien så som de viktigaste städerna, provinserna på ön, klimat, natur och så vidare. Har du lust att läsa ytterligare information om Sardinien så rekommenderar jag att du läser våra artiklar i vår reseblogg. Där hittar du inlägg om ämnen som mat och vin, kultur, natur, historia, sevärdheter, förslag på dagsutflykter och inte minst upplevelser från våra egna resor till Sardinien.

Provinser

Sardinien är en av Italiens fem autonoma (självstyrda) regioner tillsammans med Valle d'Aosta, Trentino-Alto Adige/Syd Tyrol, Friuli Venezia Giulia och Sicilien. Regionen har en författningslag som ger den rätt att utfärda egna lagar på en rad områden och även att utföra administrativa funktioner inom dessa områden.

Fram till 2005 hade Sardinien följande fyra provinser: Cagliari, Nuoro, Oristano, och Sassari. Men 2005 införde det regionala självstyret ytterligare fyra provinser vilka är: Carbonia-Iglesias, Medio Campidano, Ogliastra, och Olbia-Tempio.

Av dessa nu i allt 8 provinser så är Cagliari i den sydöstra delen av ön den största både till antalet invånare ca 660 000 och till ytan 4 570 kvadratkilometer. Den klart minsta provinsen befolkningsmässigt på Sardinien är Ogliastra på östra delen av ön med sina lite över 58 000 invånare, medan den till ytan minsta provinsen på Sardinien är Carbonia Iglesias på den sydvästra delen av ön.

Städer

De viktigaste städerna på Sardinien är Cagliari, Sassari, Quartu Sant´Elena, Olbia, Alghero, Nuoro, Oristano, Selargius, Carbonia, och Iglesias varav en del av städerna har gett namn åt Sardiniens provinser (som kan ses ovan).

Av dessa städer är Cagliari - eller Casteddu som den kallas på sardiska - den största med omkring 150 000 invånare och tillika öns huvudstad. Staden har en av Medelhavets största hamnar, en internationell flygplats, en status som en av Italiens 110 rikaste städer och är utan jämförelse öns ekonomiska, kulturella och politiska centrum.

Den näst största staden på Sardinien är Sassari som ligger på den nordvästliga delen av ön. Sassari är inte enbart en av de äldsta städerna på ön utan även med sina 125 000 invånare det ekonomiska, kulturella och politiska centrat på den norra delen av ön. Staden är dessutom känd för sitt rika konstnärliga och kulturella arv som beror på de allianser man historiskt sett har haft med olika europeiska republiker, unioner och stadsstater under medeltiden och renässansen vilket fört med sig några av dåtidens viktigaste kulturella strömningar.

Klimat och väder

Sardinien har ett typiskt medelhavsklimat längs kusterna och i de låglänta områdena av ön med milda vintrar och torra varma somrar. I de höglänta områdena däremot är det ett mera kontinentalt klimat med större variationer både vad gäller temperatur och nederbörd.

Sardinien har hela 135 solskensdagar per år med sommarmånaderna juni, juli och augusti som de solrikaste med 10 solskenstimmar per dag i juni och augusti och hela 12 soltimmar per dag i juli. December och januari är de månader med minst solskenstimmar med genomsnittliga 4 timmar per dag.

Juli månad har den minsta nederbörden medan vintermånaderna november, december, januari, februari och mars är de månader som har den största mängden nederbörd.

Månaden med den högsta genomsnittstemperaturen på Sardinien är augusti med 25 grader tätt följd av juli med 24 grader och kanske lite överraskande september med 22 grader. Den kallaste månaden är januari med en genomsnittstemperatur på 10 grader följt av december och februari med genomsnittliga 11 grader.

För de badlystna så är det månaderna augusti, september och juli som är de bästa med en havstemperatur på runt 25 grader i augusti och genomsnittliga 23 grader i september och juli.

Under sommaren kan det ibland uppstå åskväder medan höstens lågtryck kan skapa cykloner. Den berömda eller snarare beryktade Mistralvinden från sydöstra Frankrike kan ibland träffa Sardinien under hösten och vintern.

Språk

Även om riksitalienskan används i de flesta officiella sammanhangen på Sardinien så talas det lokala språket sardiska fortfarande av merparten av den sardinska befolkningen. Sardinien är därmed i stort sett tvåspråkigt särskilt som sardiskan tillsammans med italienskan har varit erkänd som ett officiellt språk på ön av den italienska staten sedan 1997.

Sardiska är ett romanskt språk och därmed av latinskt ursprung men med inflytande från etruskiska, katalanska, spanska och paleo sardinska även kallad nuragiska som är ett förindoeuropeiskt språk som anses ha talats innan latinet blev huvudspråk på ön på 200-talet efter Kristus. Nuragiskans ursprung är okänd men möjligtvis är den besläktad med baskiska som också är ett förindoeuropeiskt språk.

Sardiskan har i dag tre olika dialekter gadduresu, logudoreso och campidanesu och dessa har möjligtvis iberiskt, liguriskt och berbiskt ursprung och avspeglar på så sätt några av de många kulturella påverkningarna som ön har varit utsatt för genom historien.

Natur

Sardiniens natur präglas av de 1 859 kilometrarna kustlinje som ön har och som gör den till Medelhavets näst största ö. I de inre delarna av ön gör en rad höglandsplatåer (av basalt, dolomit, skiffer och sandsten) sig gällande förutom bergskedjorna Monte Limbara som når 1 362 meters höjd, Monte Albo med sina 1 057 höjdmeter, Monte Linas med en höjd på 1 236 meter och den högsta bergskedjan Punta La Marmora med hela 1 834 höjdmeter. Ön har även hela 54 konstgjorda sjöar (den enda naturliga färskvattensjön är Lago di Baratz).
Sardinien har hela tre nationalparker, Asinara, Arcipelago di La Maddalena och Gennargentu samt tio regionala parker och dessutom 60 vilddjursreservat samt en geomineralisk park som är skyddad av UNESCO. Sammanlagt är hela 25 % (600 000 hektar) av Sardiniens natur skyddad.

Ön har även ett mycket varierat och i vissa fall sällsynt djurliv som till exempel den sardiska vildkatten (av arten falbkatt), Sarcidanohästen, den sardinska långörade fladdermusen (den enda långörade arten man hittat i Europa), Medelhavsmunksälen (av vilken det bara finns 600 individer i hela världen), den sardinska räven, den oäkta karettsköldpaddan, samt grön havssköldpadda, kungsörn, pilgrimsfalk, Eleonorafalk, stor flamingo – och många flera.

När det gäller underbara stränder har Sardinien en uppsjö av pärlor, en del mer välbesökta än andra och några når du endast via havet. En av de mest välbesökta stränderna är La Pelosa uppe på öns nordvästra sida. En underbar plats väl värd ett besök. Men på grund av sin popularitet är myndigheten nu rädd för att stranden kommer bli förstörd och vill försöka skydda den genom att begränsa antalet besökare. Detta kommer de att göra genom att införa en mindre dagsavgift.

Mer information om Sardinien

På de nedanstående externa länkarna hittar du mer information om Sardinien inför din semester. Förutom Google och Bing rekommenderar följande externa informationskällor:

Det lokala turistkontoret på Sardinien          

Wikipedia om Sardinien    

 

 

 

 

Populärt på Sardinien

Italien, Sardinien, Olbia
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till havet: ca. 600 m
  • Pool
Italien, Sardinien, Olbia
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Närmaste strand: ca. 70 m
  • Pool
Italien, Sardinien
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera