Resor till Chia

Mindre än en timmes körning från huvudstaden Cagliari hittar du en av de mest förtrollande kuststräckorna på Sardinien. Här på den sydligaste spetsen av ön gömmer sig Chia, en riktig pärla till badort, bakom klitter bevuxna med flera hundra år gamla enbuskar, frodigt skogbevuxna berg och kullar med snår och buskar som fyller luften med Medelhavets dofter.

Välkommen till Sardinien med Hideaways, vi är specialister på resor till Chia och andra resmål på ön där du bor på noga utvalda hotell under din resa.

Färgglada festivaler

Den lilla staden Chia anlades på 1700-talet och har idag 1 700 invånare som lever ett lugnt syd sardiskt liv som dock emellanåt livas upp av lokala matmässor som hålls i staden (som regel tillägnade viltsvinskött, getkött, fikon och olika sorters fisk som fångas längs kusten) samt vid färgglada lokala högtider och festivaler.

En särskild status har firandet av det lokala skyddshelgonet Madonna del Rosario, medan det varje pingst hålls en fem dagar lång festival där det bland annat ingår en poesitävling på den lokala sardiska dialekten och en procession av den Heliga Treenigheten, ledsagad av riddare i traditionella dräkter.

Sju kilometer lång kuststräcka

Den största attraktionen vid staden är trots allt den sju kilometer långa sträckan av vackert kustlandskap, vilken gör badorten till ett veritabelt paradis. 

Från Torre di Chia, som har en fantastisk utsikt över havet och kusten har man tillträde till en lång sträcka av sagolik sandstrand som bara avbryts av små landtungor som sticker ut i det smaragdgröna havet. Om du tar en tur väster ut via stränderna Sa Tuerra, Porto Campana och De Su Saliop, kommer du fram till stranden Su Giudeu, som enligt mångas mening är den vackraste av dem alla och som dessutom ofta används som bakgrundsscen till reklamfilmer.

Innanför stranden kan du nå Stagno di Spartivento, som är hemvist för många sällsynta fågelarter och vid fyren Cape Spartivento möts du av en fantastisk utsikt över Sulcis-kusten. 

Forntidsstaden Bithia

En resa till Chia bjuder på mycket annat än fantastiska kustlandskap och perfekta förutsättningar för en badsemester. Staden har även en rik historia med unika spår från den antika tiden, inte minst den forntida staden Bithia.

Bithia grundades av fenicierna 800 år f.Kr. och fick då namnet Bitan (som på feniciska betydde "palats"). Staden förblev under fenicisk kontroll fram till det första puniska kriget, då den föll i romarnas händer. Den feniciska kulturen överlevde dock ett långt stycke in i den romerska perioden. Staden övergavs i början av 600-talet då befolkningen flydde in i landet för att undgå de moriska sjörövarnas plundringståg.

Det var först 1933, efter en stor storm i området som man upptäckte ruinerna efter den forntida staden. Idag kan man fortfarande se resterna efter ett feniciskt tempel på ön Cardolinu, där det även finns föremål som tycks tyda på att här har funnits en tophet (en offerplats). Där utöver har man hittat spår från den väg som ledde till den antika staden Nora, och en gravplats som även rymmer ett tempel tillägnat guden Bes (demonliknande dvärggud inom den egyptiska mytologin) vars staty idag förvaras i det nationella arkeologiska museet i huvudstaden Cagliari.

Klimat och väder

Chia har ett behagligt och milt mediterrant klimat som passar för resor hela året runt, med temperaturer som även på vintern ligger en bra bit över de svenska genomsnittstemperaturerna på motsvarande tid av året. Vill du åka hit på badsemester så är sommarmånaderna och början på hösten samt senare delen av våren naturligtvis den bästa tiden, men om din resa ska ha ett mer aktivt innehåll i det fantastiska kustlandskapet eller fyllas med kulturella upplevelser och sevärdheter så kan det vara en fördel att resa under lågsäsongen då här är färre gäster och lägre priser.

Läs mer om Chia

Destinationer i Sardinien

Hitta din resa till Sardinien här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter