Resor till Sicilien

Sicilien - min nya, urgamla kärlek ...

Kan man ha så stora känslor för en ö, att man kan kalla det kärlek? Ett stort och dyrbart ord, men jag tillåter mig att använda substantivet i detta sammanhang. Och så var det till och med kärlek vid första ögonkastet – eller nästan i alla fall. Här får du en bild av mitt första möte med Medelhavsområdet's okrönta "kungarike".

Redan under inflygningen över Catania från flera kilometers höjd, var det inget att ta miste på - tour de Sicilien nalkades. Från 3320 meters höjd pulserade en gigantisk fyr som dominerade utsikten från flygplansfönstret. Denna fyr heter Etna och är både varmblodig och orädd. En fascinerande syn och jag var mer än någonsin redo att inta stövellandets antika "fotboll".

Unesco har också varit här

Sicilien är en väl bevarad historiebok och utan tvekan en av Medelhavets mest intressanta öar. Den framstå å ena sidan originell och oförstörd, men å andra sidan modern och mångkulturell. Man kan verkligen förstå att de gamla grekerna och de normandiska folkslagen lockades av den sicilianska, omedelbara skönheten. Med läge mitt i hjärtat av det omgivande Medelhavet, och med en kuststräcka på över 1000 km, har Sicilien alltid spelat en viktig historisk roll. Det är därför naturligt att ön kan skryta med att ha nämnts flera gånger på Unescos prestigefyllda lista. Som minimum bör du definitivt besöka den gamla staden Catania, Agrigentos tempeldal och barockstaden Noto, som alla har gjort djupa intryck på mig.

Flytande vulkan-honung , välrenommerad vinproduktion och sagolik espresso

Jag måste erkänna något: Innan mitt första möte med Sicilien hade jag, tyvärr, inte haft möjlighet att studera detta okrönta rike. Lite respektlöst, måste jag ärligt erkänna, men jag försäkrar att denna respektlöshet snabbt ersattes av ren vördnad. För det går inte mer än högst några timmar efter ankomsten, innan jag går i de gamla grekerna's fotspår och överlämnar mig till Siciliens öppna famn.

Det verkar som om någon har kastat magiskt pulver över det sicilianska landskapet som på ett mystiskt vis växlar mellan frodiga berg, vita sandstränder till vulkankratrar, vilka titt som tätt bryts av, av olivlundar, fruktträdgårdar, vingårdar och hav - hav, så långt ögat kan se.

En av de största upplevelserna är och förblir den konformade vulkanen Etna. Den tronar majestätisk även på långt avstånd, och det finns inte den minsta tvekan om huruvida det fortfarande finns liv i den gamla vulkanen - en fin rökridå vilar nämligen på toppen. Som en souvenir köpte jag en liten burk vulkanisk honung för att ta med hem till familjen, något som visade sig vara otroligt välsmakande.

På tal om "välsmakande" ... På Sivilien kan du se fram emot medelhavsmaten, som det sicilianska folket lägger stor stolthet i att laga, alltid med färska ingredienser. Kanske är det ren inbillning, men maten smakar ännu bättre när ingredienserna kommer från närområdet. Som pricken över det berömda i:et, så är priserna på menyerna absolut på den attraktiva sidan, om man väljer att sätta sig till bords där lokalbefolkningen äter. Mitt tips: avsluta middagen med en tiramisu fatto in casa, följt av en äkta italiensk espresso!

Gillar du choklad?

Ju mer du rör dig runt på ön desto mer blir du en del av Sicilien och dess välkomnande befolkning. Ön döljer många anmärkningsvärda guldkorn, som vanligtvis inte får så mycket publicitet i resemagasinen.

Jag föll till exempel pladask för chokladstaden Modica, som med sina stolta traditioner tillverkar den finaste choklad i alla möjliga smaker, Cioccolato Modicano. Mitt tips: besök familjen Bonajuto i deras butik, anno 1880, men gör det endast om du kan motstå frestelser, för det kommer att bli en lång löptur om du skall "återställas" efter en chokladprovning.

Kom nu iväg…

Kort sagt...Sicilien har allt! Om du tycker det låter lite klichéartat, så är det förmodligen för att du fortfarande har ett besök tillgodo. I alla fall, allt jag kan säga är: Sicilien, jag kommer snart och besöker dig igen!

Resor till Sicilien med Hideaways

Vi som arbetar på Hideaways älskar Sicilien - inte minst det hårda arbetet att välja ut spännande och unika hotell som ryms inom våra snäva ramar för vad som är ett hideaway.

Paketresor till Sicilien med prisgaranti

På våra paketresor till Sicilien använder vi flyglinjer från Sverige och Danmark till Palermo och Catania. De vanligaste flygbolagen som trafikerar någon av dessa flygplatser är SAS, Air Berlin och Norwegian. Din uppgift är att välja den rutt som passar dig, din plånbok och dina semesterplaner bäst.

Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor på Sicilien, där vi satt ihop resor med vistelser på två eller flera utvalda Hideaways, utifrån våra egna erfarenheter och från våra otaliga resor runt om i regionen. Dessa utvalda gömställen har alla ett centralt läge i förhållande till våra programförslag, vilket innebär att du skall tillbringa minsta möjligt tid i bilen. Vi vill istället att du ska uppleva de många tusentals sevärdheter som Sicilien har att erbjuda. OBS, på Hideaways ger vi prisgaranti på alla paketresor som inkluderar flyg och hotell.

Mer information om resor till Sicilien och personlig service

Vi önskar dig mycket inspiration inför din nästa resa, här på vår hemsida Hideaways.se. Behöver du ett bra resetips eller personlig service för att hitta rätt resa till Sicilien, eller Italien i allmänhet, så sitter vi redo vid telefonen.

Vill du veta mer om de olika möjligheterna att resa till Sicilien med Hideaways, så hittar du information om prisgaranti på paketresor, flygplatser, flygbolag, biluthyrning, etc. under ”Hur du kan resa”.

Läs mer om Sicilien

Resmålen 

Sicilien är en stor ör och vi har därför delat upp den i tre resmål, ost-, syd- och nordkusten. Läs mer om de olika resmålen på Sicilien och kom ihåg att du med Hideaways har möjlighet att semestra på ett och samma resmål eller att besöka flera resmål på en bilrundresa.

Få en snabb överblick genom att klicka på ”karta över alla Hideaways" i den blåa rutan till höger under genvägar!

Östkusten

Vid inflygningen till Catania hälsas du alltid välkommen av vita röksignaler. Avsändaren till dessa röksignaler heter Etna och hon är förutom att vara Siciliens varumärke nummer 1. även Europas högsta aktiva vulkan. Vid foten av Etna ligger även Siciliens näst största stad Catania som med sin praktfulla barockarkitektur, hamnen, universitetet och biskopssätet erbjuder mängder av historiska semesterupplevelser. Utöver detta är Catania även öns viktigaste handelsstad så här är alltid liv och rörelse på gatorna och massor av andra ressugna människor från hela världen. 

Östkustens absoluta ”publikmagnet” är Taormina där den enastående amfiteatern, barockpalatset, domkyrkan, shoppinggatan Corso Umberto och alla stadens konst- och kulturinstitutioner bjuder på en mängd av upplevelser för alla smaker. Stränderna omkring Taormina räknas som några av Italiens bästa och får stor uppmärksamhet på grund av sin variation av allt från små bukter till kilometerlånga stränder.

Städerna Mazzaró, Marina d’Agro, Letojanni och Giardini-Naxos ska också framhävas som fantastiska semester och utflyktsmål som du kan besöka under din resa på Sicilien. En liten semesterutflykt härifrån är att besöka den lite mindre kända staden Siracusa som ligger söder om Catania och som kan utmana Taormina både när det gäller skönhet och sevärdheter ända tillbaka till tiden för antikens tyrann Dionysios. Siracusa bär på en massa antika upplevelser som inte enbart lockar semesterfirare utan  även arkeologer från hela världen.

Sydkusten

På Siciliens sydkust hittar du några av Italiens eller kanske Europas mest enastående antika städer samt praktfulla byggnadsverk från barocktiden som var på sitt sätt vittnar om Siciliens historia. En av de mest sevärda städerna i området är Agrigento som med sitt Medeltida centrum erbjuder massor av historia och atmosfär. Den grekiske lyrikern Pindar beskrev Agrigento som de dödligas vackraste stad på jorden och bara det gör ju staden värd ett besök – för vacker det är den! 

På sydkusten finns även några av de bäst bevarade grekiska templen på Sicilien där framförallt Herakles och Concordia templet eller Therons grav imponerar på de flesta med lite sinne för historia och kultur. Det grekiska inflytandet på denna del av Sicilien är enormt så när du befinner dig mitt ibland olivlundar och mandelträd kan du i korta stunder nästan tro att du befinner dig i Grekland. 
Historia finns det gott om på Sicilien och på öns sydvästra del hittar du Selinunte som utgör en av Italiens största arkeologiska parker fylld av antika grekiska byggnadsverk som kan vem som helst med intresse för historia att tappa andan. 

Siciliens sydöstra del bjuder på sevärdheter såsom städerna Noto, Ragusa och Modica och här är det verkligen godis för de arkitekturintresserade för här finns fler byggnadsverk UNESCOs världskulturarvslista än vad som kan räknas på ena handens fingrar.

Nordkusten

Den gyllene musslan eller ”Conca d’Oro” (som anspelar på det geografiska läget) bildar inramningen till Siciliens huvudstad Palermo som med sina 1 miljon invånare är mycket mer än ”bara” en semesterort. I Palermo känner du den sydeuropeiska atmosfären var du än befinner dig och staden genomgår just nu en intressant förvandling och föryngringsprocess som kommer att ändra stadens ansikte så den kan skaka av sig sin lite förfallna maffiaimage. 

Nordkusten och området omkring Palermo bjuder på en mängd olika upplevelser som till exempel staden Monreale där du finner lämningar från Siciliens normandiska förtid och en praktfull domkyrka med vackra mosaiker. Du kan även besöka staden Mondello som är det utflyktsmål Palermos invånare föredrar framför alla andra. Besök gärna det historiska friluftsbadet som är byggt i och umgås med de lokala palermitanerna.

Cafalú är en av nordkustens absoluta höjdpunkter där stadens vackra historiska centrum, den grandiosa domkyrkan, den mycket välskötta sandstranden och den sevärda hamnen tävlar om uppmärksamheten från stadens besökare.  

 

Läs mer

Maten på din resa

Siciliens gastronomi bär spår av de många olika kulturella strömningarna som har påverkat ön genom historien, och som inte bara har berikat den sicilianska kulturen, utan även det sicilianska köket. I det följande avsnittet kan du läsa om ett par av de kulinariska specialiteterna som du kan smaka på under din resa på Sicilien.

Pasta alla Norma

En av Siciliens mest populära och kända rätter är Pasta alla Norma. Rätten är särskilt populär i Siciliens näst största stad Catania vid foten av vulkanen Etna på öns östkust.
Rätten är som namnet anger en pastarätt som vanligtvis består av makaroner eller spagetti tillagade med auberginer, tomater, basilika och färsk ricotta (en typisk italiensk vasslebaserad mjölkprodukt som på Sicilien ofta framställs av fårmjölk).

Pasta alla Norma har varit känd i Italien sedan 1800-talet och som en kuriosa kan nämnas att rätten möjligtvis har fått sitt namn som en hyllning till operan Norma av Vincenzo Bellini en så kallad ”tragedia lirica” som hade urpremiär på den berömda Teatro alla Scala i Milano 1831 och betraktas som en av bel canto traditionens höjdpunkter.

Caponata

Caponata vars namn och ursprung är omstritt (härstammar möjligtvis från Katalonien) är en populär och mycket utbredd auberginerätt på Sicilien. Caponata kan både ätas som förrätt, mellanrätt (ofta tillsammans med fisk) men äts även som huvudrätt.

Rätten består av en kokt grönsaksblandning bestående av hackad och stekt aubergine och selleri kryddat med sötad vinäger och kapris till en sötsur sås. Det finns otaliga lokala varianter av denna rätt runt omkring på Sicilien till exempel med oliver, morötter och grön paprika eller med potatis, pinjenötter och russin.

I Palermo utökas ingredienserna ibland med bläckfisk medan svärdfisk garnerad med vildsparris, räkor och riven tonfiskrom är en mycket delikat men inte särskilt utbredd version av rätten.

Limoncello

Citronlikören Limoncello är mer än 100 år gammal och utbredd i de flesta delarna av Syditalien där man även anser att den härstammar från (vad som är det exakta ursprungsstället i Syditalien är fortfarande mycket omdiskuterat). Förutom att vara den mest utbredda likören på Sicilien så är den dessutom näst populära likören i hela Italien.

Likören tillverkas normalt av citronskalen från de så kallade Sorrentocitronerna eller Sfusatocitroner. Vid framställningen av likören tränger etanol in i citronskalen tills oljan i dem frigörs varefter den kvarvarande gula vätskan blandas med en sockerlag.

Limoncello serveras vanligtvis som en digestif efter maten (i motsats till aperitif som man dricker före maten). Likören förekommer i ett otal varianter runt omkring i de södra delarna av Italien bland annat pistachiocellon där man har tillfört smaken av pistaschnötter och fragoncellon där man har tillfört smaken av jordgubbar.

Cassata Siciliana

Sicilien är känt för sina många och delikata sötsaker och en av dem är Cassata Siciliana som har sitt ursprung i huvudstaden Palermo. 

Cassata består av en rund sockerkaka som fuktas med fruktsaft eller likör och varvas med ricotta, kanderad frukt och antingen choklad- eller vaniljfyllning som påminner om cannolikräm. Tårtan täcks ofta med ett lager av marsipan, pastellfärgad glasyr i dekorativa mönster och pyntad med citronskivor på toppen.

Tårtan finns i ett antal varianter som alla har sitt ursprung från provinsen Catania som exempel kan nämnas Cassata Catanese och Cassatella di Sant'Agata

Läs mer

Sevärdheter

Sicilien är fyllt av intressanta sevärdheter som med fördel kan kombineras med ett uppehåll på ett av våra hideaways på ön, och som lätt kan nås på en eller flera dagsutflykter. Här är några av de sevärdheter jag rekommenderar att du besöker när du är på Sicilien.

Etna

Den 3 329 meter höga vulkanen som är Europas högsta aktiva vulkan, och det högsta berget i Italien söder om Alperna - och tillika en av världens mest kända vulkaner. Etna upptogs 2013 på UNESCOs världsarvslista.

Etna som ligger på den östra delen av ön nära städerna Messina och Catania är en av världens mest aktiva vulkaner och har haft många våldsamma utbrott under historiens gång. Ett av de största utbrotten i modern tid var 1669 då hela 10 småstäder ödelades och Catanias hamn fylldes igen av lavaströmmen. Trots sina många utbrott genom historien har enbart 77 dödsfall registrerats som en följd av Etnas lavaströmmar.

Den vanligaste vägen till vulkanen är via Sapienza Refuge som har både parkeringsplats, hotell, barer och en dalstation för linbanan som tar dig upp till 2 500 meters höjd.

Valle dei Templi (Tempeldalen)

Valle dei Templi som utsågs till världsarv av UNESCO 1997 är en av Siciliens mest kända sevärdheter och ett nationalmonument i Italien. Det arkeologiska området rymmer resterna av 7 tempel i dorisk stil och utgör ett av de finaste exemplen på Magna Graecias arkitektur och konst.

En stor del av templen i Valle dei Templi som ligger utanför staden Agrigento (namnet kommer av det grekiska namnet Akragas) blev utgrävda och restaurerade av den italienske arkeologen, författaren och arkitekten Domenico Antonio Lo Faso Pietrasanta som var hertig i Serradifalco från 1809 till 1812.

Necropoli di Pantalica

Necropoli di Pantalica som utsågs till världsarv av UNESCO  2005 är ett klippområde på ca 400 meters höjd som rymmer omkring 4 000 gravar som är inhuggna i klipporna mellan floderna Anapo och Cavagrande ca 23 kilometer i nordvästlig riktning från staden Siracusa.

Området beboddes från ca 1300 före Kristus till 700 före Kristus då kustbefolkningen flyttade upp hit efter att ha förträngts av utifrån kommande folkgrupper.
I förlängningen av området ligger naturreservatet Riserva Naturale Orientata Pantalica med sin rika flora och fauna samt sina naturliga grottor.

De Eoliska öarna

De Eoliska öarna som även kallas de Lipariska öarna är en ögrupp bestående av sju vulkanöar som ligger i det Tyrrenska havet utanför Siciliens norra kust.

De vackra öarna som år 2000 upptogs på UNESCOs världsarvslista koloniserades av grekerna 580 före Kristus och uppkallades därmed efter den grekiska guden Aiolos, guden för alla vindar. På grund av den rikliga tillgången av den vulkaniska bergarten obsidian blev öarna en framgångsrik och populär handelsplats i Medelhavet redan före bildandet av Romarriket.

Förutom sitt fantastiska landskap och sitt behagliga klimat har öarna idag omkring 15 000 invånare varav huvuddelen på ungefär 11 000 invånare bor på ön Lipari.

 

Läs mer

Destinationer på Sicilien

Acireale

Vill du kombinera kultur med sol och bad på din nästa semester till Sicilien är Acireale ett utmärkt val. Du kan välja och vraka bland utflykterna där Etna, Taormina och Catania alla ligger inom kort köravstånd. Men du kan även stanna i staden och uppleva dess charm.

Resor till Acireale

Agrigento

Historiska Agrigento på Siciliens sydkust är en skattkammare av historia. Den mäktiga tempeldalen får Grekland att blekna och du kommer fascineras av den fina sandstranden. Den spännande historien visar sig även i matkulturen som är en upplevelse i sig.

Resor till Agrigento

Castellammare del Golfo

Sicilien presenteras på ett fantastiskt vis i den pittoreska kuststaden Castellammare del Golfo. Stämning i gatorna och lokal prägel kommer sätta tonen för din vistelse. Dessutom har du en fin utgångspunkt för utflykter till natursköna Lo Zingaro.

Resor till Castellammare del Golfo

Catania

Catania vid foten av Etna på Siciliens östkust bjuder på en levande stadskärna med sevärdheter och folklig atmosfär. Många flyger till staden men glömmer bort att besöka dess trevliga stadsdel. Så lägg ett besök i stan när du ändå passerar här förbi.

Resor till Catania

Cefalù

Den största anledningen till att vi älskar Cefalù, är att staden är precis så genuin och pittoresk som vi vill den ska vara när vi besöker Sicilien. Små gator och gränder, en storslagen domkyrka på ett levande torg samt en fin strand gör semestern komplett.

Resor till Cefalù

Chiaramonte Gulfi

Chiaramonte Gulfi har en historia som sträcker sig ända tillbaka till antikens dagar. Idag är den lilla staden på toppen av en kulle en perfekt utgångspunkt för att utforska de södra delarna av Sicilien, som bjuder på ett pärlband av måleriska barockstäder, vacker natur och oemotståndliga badstränder.

Resor till Chiaramonte Gulfi

Favignana

Upplev en av Siciliens mest exotiska öar som tillhör ö-gruppen Egadi. Öarna ligger utanför Siciliens östkust och bjuder bl.a. på fantastiskt badvatten som inbjuder till snorkling och dykning i de små vikarna. Upplagt för aktiv semester.

Resor till Favignana

Ficarra

Åk på semester till Ficarra och upplev en liten medeltida stad på bästa läge mellan Nebrodibergen och Medelhavet. En perfekt utgångspunkt för upplevelser i området.

Resor till Ficarra

Francavilla di Sicilia

Francavilla di Sicilia ligger i Alcantaradalen på vulkanen Etnas norra sluttningar, vilket gör den lilla byn till ett perfekt resmål för en semester i lugn och ro. Samtidigt har du flera av Siciliens största kulturella och historiska sevärdheter inom överkomligt köravstånd.

Resor till Francavilla di Sicilia

Gliaca di Piraino

Gliaca di Piraino är en liten fridfull stad på Siciliens nordöstra kust, som bjuder på en enastående kombination av oemotståndliga badstränder och berg med orörd natur som inbjuder till aktiva upplevelser. Detta är med andra ord ett resmål med många möjligheter nästan oavsett vilken typ av semester du har tänkt dig.

Resor till Gliaca di Piraino

Licata

Licata på södra Siciliens kustremsa bjuder på massor av lokal atmosfär och inte minst närhet till historiska Agrigento. Här kan du med fördel kombinera en semester med både sol och bad, samt spännande historia. Livet i staden kretsar kring stranden.

Resor till Licata

Linguaglossa

Med sitt centrala läge på den nordöstra delen av Sicilien är Linguaglossa ett idealiskt resmål om du vill uppleva vulkanen Etna, den antika grekiska teatern i Taormina och andra stora attraktioner på den östra delen av Sicilien.

Resor till Linguaglossa

Marettimo

Marettimo är tillsammans med bl.a. Favignana en av de Egadiska öarna väster om Sicilien. Här kan du uppleva en exotisk ö med kristallklart vatten och vacker natur. Du tar dig enkelt hit via båt från Trapani på västra Sicilien.

Resor till Marettimo

Marsala

I Marsala möter Europa Afrika. Förutom ett välsmakande dessertvin får dina smaklökar en upplevelse för livet i denna spännande sicilianska stad. Njut av lokal gastronomi, sevädheter och fina badstränder. En oslagbar kombination på Sicilien.

Resor till Marsala

Modica

Modica är en pittoresk barockstad på Siciliens sydöstra hörn. Staden präglas av den sevärda stadskärnan i barockstil samt det karga landskapet runt staden som domineras av Iblei bergen. Från Modica besöker du smidigt övriga barockstäder som t.ex. Ragusa.

Resor till Modica

Noto

Besöker du gärna en sevärd stad med historia, vackra byggnader med arkitektur i världsklass på semestern? Så bör du lägga vägen förbi Noto när du semestrar på sydöstra Sicilien. Stadens centrum kan fint liknas med ett museum och är hela resan värd.

Resor till Noto

Palermo

Pulsen, atmosfären och människorna är tre goda anledningar till att du ska besöka Palermo. Den häftiga staden på norra Sicilien bjuder på sevärdheter från berömda filmer och spännande stadsdelar med marknader och restauranger.

Resor till Palermo

Panarea

Panarea är den minsta av de Eoliska öarna och anses även vara den vackraste i den lilla ögruppen utanför det nordöstra hörnet av Sicilien. Ön är det perfekta semestermålet för dig som vill kunna koppla av och njuta av utsikten över det azurblåa havet.

Resor till Panarea

Ragusa

Välkommen till barockstädernas högborg på Sicilien! Ragusa ligger med sitt imponerande centrum och spejar ut över det karga landskapet på södra Sicilien, helt ner till havet och den tindrande kusten. Ett måste när du befinner dig på södra Sicilien.

Resor till Ragusa

Salina

Salina - den näst största ön i ögruppen De Eoliska Öarna belägen norr om Sicilien - är ett sant naturparadis vars motstycke du inte hittar någon annan stans i Europa.

Resor till Salina

Siracusa

Siracusa är en av de mest spännande och spektakulära städerna på Sicilien. Stadens historia, placering på sydöstra Sicilien samt antika centrum inbjuder alltihop till en oförglömlig upplevelse. Kom hit, och bli ett med historien.

Resor till Siracusa

Taormina

Drömmer du om att leva La Dolce Vita på Sicilien? Så finns det flera anledningar till att besöka Taormina på din nästa semester till Sicilien. Staden ligger med en majestätisk utsikt över havet och bjuder på ett inbjudande centrum med liv och rörelse.

Resor till Taormina

Terrasini

Terrasini är ett perfekt resmål för dig som vill åka till en traditionell siciliansk kuststad, nära öns huvudstad Palermo, där du också har goda förutsättningar för en badsemester och aktiv resa i den sicilianska naturen.

Resor till Terrasini

Trapani

Trapani är för många endast en stor hamnstad. Men faktum är att staden bjuder på ett spännande centrum med lokal siciliansk stämning, goda restauranger och en fin position för utflykter. Dessutom kan du från staden ta båten till ön Favignana.

Resor till Trapani

Vulcano

Vulcano är den sydligaste av De Eoliska Öarna. Som namnet antyder är Vulcano av vulkaniskt ursprung och en av öns fyra vulkankratrar är fortfarande aktiv vilket gör ön till ett intressant resmål för dig som är på jakt efter en unik semesterupplevelse.

Resor till Vulcano

Information och fakta om Sicilien

Jag har samlat lite information och fakta om Sicilien inför din resa. Om du vill läsa mer om Sicilien så hittar du längst ner på sidan externa länkar till andra källor och glöm heller inte att läsa om Sicilien på vår blogg om resor med inlägg och ämnen som mat och vin, kultur, natur, historia, sevärdheter, förslag på dagsutflykter och inte minst upplevelser från våra egna resor till Sicilien.

Lite snabb fakta

För de aktiva

Med sina 3323 höjdmeter är vulkanen Etna något av en utmaning men vandringsturer i den omgivande naturparken är inte bara vackra utan även genomförbara för de flesta.

På 1:a parkett

I Taormina ligger Teatro Greco som med Etna i bakgrunden bildar en helt unik kuliss som är svårslagen om du vill uppleva lite av det antika Sicilien.

Conca d’Oro

Palermo är en stad som man antingen älskar eller hatar men du kan inte åka till Sicilien utan att ha bildat dig din egen uppfattning om huruvida du ska besöka staden eller inte. Vi gör i alla fall tumme upp för Palermo som med sin historia och barockarkitektur absolut är värd ett besök.

Antika upplevelser

Överallt på Sicilien hittar du spår från antiken. Ön har varit under inflytande av romarna, grekerna, araberna och normanderna så är du på resa efter historiska upplevelser så räcker en resa till Sicilien mer än väl. Några måsten är Templen i Agrigento, Siracusa och Selinunte så har du fått med dig en hel del.

Iskall njutning

Ingen reser till Sicilien utan att prova ”Granita”, en förfriskning som består av krossad is med frukt eller kaffe och som ingår i den dagliga rutinen bland många sicilianare.

7 vulkaner

Utanför nordkusten ligger de Lipariska öarna som består av 7 vulkanöar. Det går båtturer till alla öarna från en lång rad städer på nordkusten.

Trädgården av sten

Staden Noto har fått sitt smeknamn på grund av sina många barockbyggnader och här behöver du inte vara arkitekturintresserad för att imponeras, staden fascinerar de flesta.

Romersk bilderbok

Ett besök i den romerska Villa Romana del Casale vid Piazza Armerina vilken betecknas som en juvel i den romerska arkitekturen och byggnadskonsten. Här finns mer än 3500 färgade mosaiker i villans 50 rum.

Viner

Vinkännare betecknar de sicilianska vinerna som ”shooting stars” och det är huvudsakligast vita viner som produceras på Sicilien. Det mest kända sicilianska vinet är emellertid rött och kommer från Marsala på öns sydvästra del.

Provinser

Sicilien är indelat i nio provinser som alla har sin egen provinshuvudstad med samma namn som provinsen. De nio provinserna är Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Syracuse, och Trapani, av vilka den största är Palermoprovinsen på öns nordkust. Palermoprovinsen är dessutom den mest befolkade av de sicilianska provinserna med sina 1 250 000 invånare. Cataniaprovinsen på öns östkust är den näst största regionen både vad det gäller geografisk storlek och invånarantal medan den sydliga Ragusaprovins utgör öns minsta provins. Ennaprovinsen belägen i de inre delarna av ön är med sina ungefär 172 000 invånare den minst befolkade provinsen på ön.

Sicilien har en sammanlagd befolkning på lite över 5 miljoner och utgör en av Italiens fem autonoma regioner med regionalt självstyre definierat i den italienska grundlagen.

Språk

De flesta sicilianare talar både italienska och sicilianska men sicilianskan används idag mest i informella sammanhang medan italienskan används vid alla former av offentliga sammanhang. Det regionala självstyret i Palermo har emellertid uppmanat de sicilianska skolorna att erbjuda undervisning i sicilianska vid sidan om den obligatoriska undervisningen i riksitalienska. Introduktionen av sicilianska i det sicilianska skolsystemet har förvånansvärt nog gått långsammare än förväntat.

Sicilianska som italienska även kallas “lingua siciliana”, ”calabrosicilianska” eller “siculu” talas även på vissa håll i regionerna Cantabrien, Campanien och Apulien i den sydliga delen på det italienska fastlandet.

Språket är ett romanskt språk liksom riksitalienskan och stammar således även från vulgärlatin men avviker så pass mycket från den moderna standarditalienskan att den betecknas som ett självständigt språk. Det är en mycket diskuterad språkhistorisk punkt  huruvida sicilianska utgör den tidigaste romanska formen av vulgärlatinet men hur som helst tycks man vara eniga om att sicilianskan har spelat en viktig roll vid det första skapandet av riksitalienskan. Detta trots att sicilianska vid den tidpunkten enbart användes i litterära och intellektuella sammanhang vilket flera stora italienska författare och intellektuella senare anammade bland andra Dante Alighieri som blivit känd för sin berömda esse De Vulgari Eloquentia där han bland annat skriver att all italiensk poesi kan ledas tillbaka till sicilianskan.
Liksom den sicilianska kulturen som helhet har präglats av de främmande folkslag som under kortare eller längre perioder har befunnit sig på ön är även det sicilianska tungomålet påverkat av främmande kulturer. Grekiska, arabiska, normandfranska, katalanska, tyska, occitanska och lombardiska har alla i olika utsträckning satt sin prägel på sicilianskan.
Utöver italienska och sicilianska talas även en blanddialekt av dessa två språk som kallas “Siciliens regionalitalienska”.

Religion

Liksom i övriga Italien spelar katolicismen fortfarande en mycket stor roll i sicilianarnas liv och det sicilianska samhället. De flesta sicilianare går i kyrkan en gång i veckan eller minst i samband med bröllop, begravningar samt religiösa högtider.

Men ön bär fortfarande spår av de många kulturella inverkningar som den utsatts för av andra folkslag under sin långa och dramatiska historia. Till exempel finns det fortfarande en liten grupp ortodoxt troende på ön vilka utgör en hågkomst av tiden för normandernas erövring av ön då den bland annat var under bysantinskt styre. I den förnormandiska perioden gjorde sig även islam starkt gällande på grund av den arabiska närvaron på ön. Även judendomen har satt sin prägel på ön i mer än 1400 år. Men denna inverkan försvann nästan helt sedan judarna drevs bort från ön 1439 i samband med den spanska reconquistan som nådde till Sicilien när ön stod under den spanske Aragóns krona.

Klimat

Sicilien har ett typiskt mediterranskt klimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Under sommaren kan temperaturen stiga så högt att den är bland de högsta i Europa. I augusti 1999 uppmättes på väderstationen  i Catenanuova den inofficiellt högsta temperaturen i Europa till hela 48,5 grader. Under normala förhållanden når temperaturen inte sådana höjder. Medeltemperaturen för juli och augusti som är årets två varmaste månader ligger på ca 22 grader medan de svalaste månaderna januari och februari har en medeltemperatur på 9 grader.

Sicilien är även en av de platserna i Europa med i genomsnitt flest solskenstimmar per dag. I juli som är den solrikaste månaden har man i genomsnitt 14 solskenstimmar per dag medan december och januari som är solfattigast har 7 solskenstimmar i genomsnitt.

November, december och  januari är de regnigaste månaderna med  ungefärliga 67, 79 och 66 mm.

Natur

Siciliens är med sina dryga 25 000 kvadratkilometer Medelhavets största ö och har en kustlinje med en längd på närmare 1 500 kilometer. I de inre delarna av ön är landskapet som regel backigt och har där det är möjligt varit uppodlat ända sedan romartiden då man började fälla de stora skogarna som tidigare fanns på ön.

Ön är även känd för sina stora bergskedjor såsom Madonie med en höjd på upptill 2 000 meter, Nebrodi på      1 600 meter och Peloritani på 1 300 meter på den norra sidan av ön och Monti Iblei på sydöstra sidan av ön som når upp till 1 000 meter. Sist men inte minst den 3 329 meter höga vulkanen Etna - Europas största aktiva vulkan - på den östra sidan av ön. Etna är inte enbart en halv gång högre än den kända vulkanen Vesuvius på fastlandet utan även Italiens högsta berg söder om Alperna.

Sicilien genomströmmas även av en rad viktiga floder såsom Salso, Simeto, Belice, Dittaino, Platani, Irminio och Dirillo.

Läs mer om reseinspiration till Sicilien.

Andra resmål i Italien

Förutom Sicilien kan du resa med Hideaways till följande resmål i Italien:

Externa informationskällor

Vi har här samlat några externa källor med information om resor till Sicilien. 

Italienska Statens Turistbyrå (på svenska)

Italian Tourism Official Website (på engelska) 

Populärt på Sicilien

Italien, Sicilien
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Sicilien, Agrigento
  • Närmaste flygplats: 141 km
  • Avstånd till havet: ca. 6 km
  • Pool
Italien, Sicilien
  • Närmaste flygplats: 108 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera