Resor till Catania

En resa till Catania är en möjlighet att få uppleva det äkta Sicilien, där nytt och gammalt blandas på ett oemotståndligt sätt. Samtidig har du en rad av öns mest kända sevärdheter inom räckhåll.

Cantania är bokstavligen talat en lavastad. Siciliens näst största stad ligger vid foten av vulkanen Etna, från vilken det av och till flyter rödglödande lava eller stiger upp stora askmoln mot himlen. Europas mest aktiva vulkan har även flera gånger under tidens lopp satt Cantanias invånare på svåra prov. Efter ett ödeläggande jordskalv 1693 återuppbyggde man staden i den vackra barockstil som Sicilien är så känd för. En särskild detalj gällande just Catania är att de flesta av byggnaderna här har en mörkgrå färg eftersom de är byggda av lavasten.

Det är emellertid inte bara det spektakulära läget mellan Etna och det Joniska havet som gör Catania till ett av Siciliens mest intressanta resmål. Traditionellt sett har många turister huvudsakligen använt staden som utgångspunkt för utflykter till den majestätiska vulkanen och den omkringliggande nationalparken. Under senare år har dock fler och fler fått upp ögonen för att Catania med sin rustika charm i sig själv också har mycket att bjuda på.

Trots sin storlek är staden ändå ganska överskådlig, även för en förstagångsbesökare. I den gamla stadsdelen som med all rätt står upptagen på UNESCO: s världsarvslista ligger sevärdheterna till exempel lagom tätt för att du ska kunna utforska dem till fots. Ett bra ställe att starta på är den livliga Piazza del Duomo, där du utöver katedralen även hittar den leende Fontana dell'Elefantef från 1736, som dessutom är något av ett varumärke för staden. Titta även inom i den vackra katedralen innan du beger dig vidare runt på de stämningsfulla gatorna. Här hittar du utöver historiska sevärdheter ett pulserande stadsliv, bland annat på de många caféerna och restaurangerna där du till exempel kan prova på den lokala huvudrätten pasta alla Norma. Styr även stegen förbi den berömda fiskmarknaden La Pescheria som oavsett om du tycker om skaldjur och fisk eller inte, alltid är en oförglömlig upplevelse.

Välkommen till Sicilien med Hideaways, vi är specialister på resor till Catania och andra resmål på ön där du bor på charmiga hotell som alla är noga utvalda och handplockade. Boka din resa till Catania som en paketresa som inkluderar flyg + hotell och eventuell transport tur/retur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera din resa till Catania kan du naturligtvis nöja dig med att enbart boka ditt hideaway genom oss.

Läs mer om Catania

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Catania. Informationen är enbart tänkt som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du besöker vår blogg med inspiration, där hittar du intressanta artiklar om våra andra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Catania katedral

Catania har på grund av sina många historiska byggnader utsetts till världsarv av UNESCO - inte minst på grund av stadens fantastiska exempel på barock-arkitektur. Catanias halvt normandiska och halvt barocka katedral är ett av dem.

Katedralen, som fram till 1859 var säte för Siciliens biskopsdöme och sedan dess har varit säte för Catanias biskopsdöme, har ödelagt och återuppbyggts flera gånger på grund av jordskalv och utbrott från vulkanen Etna. Kattedralen byggdes ursprungligen mellan åren 1078-1093 ovanpå ruinerna efter antika romerska bad, på order av den normandiske greven Roger I av Sicilien, som hade erövrat staden från morerna. På den tiden var katedralen inget annat än en befäst kyrka.

År 1169 ödelades katedralen nästan totalt av en jordbävning som bara lämnade apsid-området intakt. Som om detta inte var nog så härjades katedralen samma år av en brand; men den mest katastrofala händelsen inträffade 1693, då ett nytt jordskalv lämnade det mesta av katedralen i ruiner. 

Katedralen blev efterföljande uppbyggd i barock stil vilket har bidragit till att säkra den berömmelse eftersom den samtidigt med att vara en ursprunglig normandisk byggnad även innehåller unika barock inslag.

Castelo Ursino

Castelo Ursino - även kallat Casteddu Ursinu och Castello Svevo di Catania - byggdes på 1200-talet som säte för konungariket Sicilien, men blev senare mest känd för sin roll i den sicilianska vespern (ett uppror år 1282 mod den angevinske kung Karl l av Neapel och Sicilien), då det blev säte för det sicilianska parlamentet. Slottet är idag i gott skick och är öppet för allmänheten i form av ett museum.

Antika monument

Catania rymmer en rad antika monument från romersk och grekisk tid, häribland den grekisk-romerska teatern från 100-talet; den romerska amfiteatern, även den från 100-talet; den romerska akvedukten; det romerska roman forum; de romerska kolonnaderna och arkaderna; de tidiga kristna basilikorna; de romerska baden samt diverse katakomber.

Etna

Det kan sägas att Catanias största sevärdhet är vulkanen Etna, även om den i sakens natur inte utgör en del av staden. Faktum är att mång av Catanias turister kommer till staden av den huvudsakliga anledningen att få se och uppleva den berömda vulkanen som bara ligger ca 34 kilometer från stan.

Etna är den högsta aktiva vulkanen i Europa utanför Kaukasus, med en höjd av hela 3 329 meter, även om höjden faktiskt varierar i takt med de regelbundna små utbrotten vid vulkanens topp. Vulkanen är samtidigt den högsta bergstoppen i Italien söder om Alperna och med god marginal den största av de tre aktiva vulkanerna i Italien. Etnas är två och en halv gång så hög som den näst högsta italienska vulkanen, Mount Vesuvius, och överträffas i Europa bara av Mount Teide på Teneriffa.

Etna utnämndes till världsarv av UNESCO 2013.

Läs mer

Mer information om Catania

Jag har här sammanställt några få fakta och information om Catania, så som stadens geografi, befolkning, historia och klimat, vilket kan fungera som inspiration till din semester. Vill du få ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Catania ligger på Siciliens östkust vid det Ioniska havet och är öns näst största stad efter regions- och huvudstaden Palermo. Catania är dessutom en av Italiens tio största städer och det sjunde största metropola området. Det bor omkring 313 000 invånare i själva stan medan stadens totala metropola område räknar hela 1 116 168 invånare.

Catania ligger vid foten av vulkanen Etna, vilket både har varit stadens förbannelse och välsignelse. Å ena sidan har de våldsamma utbrotten flera gånger genom historiens gång ödelagt stora delar av staden, medan den vulkaniska askan å andra sidan har gett staden dess fruktbara jord vilket har gjort det möjligt att odla många olika sorters grönsaker, frukter och framför allt vinplantor som staden har blivit mycket känd för.

Klimat och väder

Catania har ett medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Somrarna här är de varmaste i hela Italien. Det mesta av nederbörden är koncentrerad till perioden från oktober till mars, medan den sena våren och sommaren nästan är helt torra (vissa år faller inget regn på 3-4 månader). På grund av sitt läge nära vulkanen Etna så skyddas staden från de nordliga vindarna, varför det är mycket sällsynt med snöfall på vintern, men det faller som regel snö en eller två gånger var 5-6 år. 

De varmaste månaderna på året - juli och augusti - har en genomsnittstemperatur på 26 grader, efterföljt av september med 24 grader i genomsnitt, medan de kallaste månaderna på året - januari och februari - har en genomsnittstemperatur på 11 grader, efterföljt av december med en genomsnittstemperatur på 12 grader och mars månad med en genomsnittstemperatur på 13 grader.

Mest nederbörd faller det i november månad med 100 m.m. i genomsnitt, efterföljt av december med 90 m.m. i genomsnitt och januari med 80 m.m. i genomsnitt, medan sommarmånaderna juni, juli och augusti med 10 m.m. i genomsnitt är de torraste månaderna på året, efterföljt av maj månad med 20 m.m. i genomsnitt.

Historia

Catania grundlades som en grekisk koloni vid namn Katane i samma period som andra grekiska kolonierna, på den östra delen av Sicilien, grundlades. Det finns faktiskt inget exakt datum för när staden grundlades men det framgår enligt den grekiske historikern Thucydides, att den uppstod lite senare än Leontini (det moderna Lentini), som han hävdar blev grundlagt fem år efter Syrakusa (som grundlades 734 eller 733 f.Kr.), det vill säga omkring 730 f.Kr. 

Den enda händelsen i stadens tidiga historia, som eftertiden med säkerhet känner till, är införandet av en rad lagtexter, skrivna på vers, av den grekiske lagstiftaren Charondas, men den exakta datumen för dessa verk är osäker. Dock vet man att hans laggivning utvidgades till att inte enbart gälla de andra grekiska kolonistäderna på Sicilien, utan hela Magna Graecia (de grekiska kolonierna i hela Syditalien), såväl som hans eget hemland Grekland. 

Catania ser ut att ha behållit sitt oberoende fram till dess att staden blev underlagd despoten Hieron I av Syrakusas regim, som år 476 f.Kr. utvisade alla de ursprungliga invånarna i Catania till Leontini och ersatte dem med omkring 10 000 dorer. Vid samma tidpunkt ändrade han stadens namn till Aetna efter den närliggande vulkanen, som idag är känd under samma namn, och utropade sig själv till grundläggare av staden.

Några få år efter despotens död och bortdrivandet av tyrannen Thrasybulus gick syrakusaborna samman med sikelernas kung, Ducetius, och fördrev även de nyligen - av Hieron I av Syrakusa - insatta invånarna i Catania, som i stället bosatte sig i fästningsstaden Inessa (som de - också - gav namnet Aetna, eftersom den låg vid foten av den stora vulkanen). Här efter blev de ursprungliga invånarna, vilka som nämnt hade fördrivits av Hieron I år 476 f.Kr., återinsatta i staden 461 f.Kr.

Läs mer

Mat och dryck

Jag har här valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och typiska rätter som du kan smaka på när du är på semester i Catania. Smaklig spis och trevlig resa!

Pasta alla norma

Så som det har skett med många andra recept, är pasta alla norma en specialitet som ursprungligen stammar från området omkring Catania, men som med tiden har blivit populär på hela ön (och ännu längre bort). Rätten består av makaroni, tomatsås, stekta auberginer, ricotta-ost och färsk basilika. 

Rättens namn lär ha blivit påhittat av Nino Martoglio, en berömd komediförfattare från Catania, som tyckte så mycket om denna läckra rätt att han jämförde den med en annan berömd "Norma", nämligen opera-mästerverket skapat av Vincenzo Bellini, som liksom rätten och Martoglio härstammar från Catania. 

Legenden säger att Martoglio en dag avnjöt sin makaroni, och att han var så begeistrad över den at han utbrast: "Chista è 'na vera Norma!" ("Detta är en äkta Norma!").

Arrusti e mangia

Det finns en särskild tradition när det gäller tillagning av mat i Catania som kallas "Arrusti e mangia" vilket bokstavligen betyder "grilla det och ät det" och beror på att maten (så som namnet antyder) vanligtvis består av olika typer av kött som tillbereds för att ätas på gatan eller stranden, d.v.s. utan komplicerade förberedelser. 

Om du vill prova denna mycket populära tradition i Catania, så kan du gå en tur in i Plebiscito, som är ett av de äldsta kvarteren i Catanias historiska centrum. Här hittar du massor av trattorior där du kan prova flera olika sorters grillat kött som är tillagat på nämnda sätt. Prova till exempel de populära trattoriorna Re Carlo V och Al tenerissimo.

Rancino

Rancino eller arancina tillhör de mest kända delikatesserna från det sicilianska köket och hör även till de mest populära rätterna i Catania. Dessa stekta risbollar är som regel fyllda med ragu, mozzarella och ärtor. 

De har fått sitt namn från den karakteristiska formen och färgen, eftersom de liknar apelsiner. De mest populära versionerna är "arancino al ragù" (med kött, tomatsås, ärtor och morötter, "arancino al burro" (fylld med mozzarella, skinka och béchamel) samt "agli spinaci" (med spenat och mozzarella). 

Dessutom kan du i Catania hitta varianten "arancino alla norma" (fylld med aubergine) och några "experimentella" varianter med svamp, korv, gorgonzola-ost, lax, kyckling, svärdfisk, skaldjur och bläckfisk. Det finns även söt arancini fylld med choklad och täckt med socker.

Läs mer

Destinationer i Sicilien

Hitta din resa till Sicilien här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter