Kan man bo på ett museum? Det är kanske en lite konstig fråga att ställa men det kan du faktiskt åtminstone om du tar en tur till Siciliens norra kust. Nu tänker du kanske på Nationalmuseum men det är inte dit vi ska för även om vikingarna har härjat på Sicilien och därmed satt sin omisskänneliga prägel på bland annat arkitekturen här så är det inte sådant det handlar om. Nej för i dag ska jag nämligen besöka ett litet hotell som heter Atelier sul Mare - Museum Hotel och det alldeles speciella i det sammanhanget är att rummen är inredda av moderna nutidskonstnärer så ta ett djupt andetag och låt dig överraskas...

Marie Burheim
Besökt av
Marie Burheim

Ett äkta konsthotell sådana hör man inte talas om så ofta så jag försöker föreställa mig hur det skulle se ut om Moderna museet började hyra ut rum. Det hade helt säkert blivit en mycket speciell upplevelse och så är det faktiskt även här fast i lite mindre skala :).

I Hundertwassers och Gaudì's fotspår

Jag befinner mig i det lilla fiskeläget Castel di Tusa som ligger mellan Palermo och Messina och ca 20 km från Cefalù. Ända nere vid vattnet och nära den gamla fästningen ligger det lilla Atelier sul Mare - Museum Hotel. I min fantasi hade jag nog föreställt mig något i stil med Hundertwassers hus i Wien eller Gaudi's roliga byggnadsverk i Barcelona så därför är jag kanske en smula besviken för utifrån sett gör det lilla hotellet inte mycket väsen av sig. Jag tror inte lusten har saknats så det hela kan nog skyllas på bevarandeplaner och myndigheter för de är mycket strikta här på Sicilien.

Varje konstälskares paradis

Det hela började 1957 när Antonio Presti föddes i Messina. Han studerade till byggnadsingenjör vid universitetet i Palermo men vid 29 års ålder bestämde han sig för att ändra livsbana och blev konstnär. Han grundlade Fiumare Art Foundation och har sedan dess arbetat med förmedling av modern konst och skulpturer huvudsakligast på Sicilien men också på andra håll i Italien och ofta med stort socialt engagemang. 1990 investerade Fiumare Art Foundation i en byggnad vid havet i den lilla byn Castel di Tusa några få kilometer från Fiumara skulpturpark, den största utomhus skulpturparken i Europa, och här uppstod iden om konsthotellet.

Hotellrum med själ

Sedan dess har många olika internationellt erkända konstnärer stått för inredningen och utsmyckningen av hotellrummen. Vart och ett av rummen har sitt eget tema det ena mer fantasifullt än det andra. Projektet har väckt så stort intresse i konstnärskretsar att hotellet idag närmast betraktas som ett konstmuseum som har blivit en tillflyktsort och kanske rent av ett paradis för konstälskare. Som en del i konceptet får man möjlighet att flytta runt mellan rummen men vi på Hideaways har valt att låta våra gäster bo på samma rum under hela vistelsen såvida du inte har en direkt önskan om att få flytta runt - då frågar du bara i receptionen så löser det sig säkert.

Ät middag med utsikt över vattnet

Förutom reception så finns det på hotellet ett gemensamt allrum, bar och restaurang – men även en aktiv keramikverkstad där du kan träffa olika arbetande konstnärer. Under sommarsäsongen flyttar restaurangen utomhus och över på andra sidan gatan vilket gör att du kan äta dina måltider med utsikt över havet, som i sig är en alldeles speciell upplevelse. Det finns även en tågstation i Castel di Tusa, så om du inte har bil kan du göra utflykter längs järnvägen som går längs hela nordkusten av Siciliens. Det tar till exempel bara 20 minuter med tåget till Cefalù som är en av Siciliens mest kända städer och värd en resa i sig.

Läs mer om Atelier Sul Mare-Museum Hotel

Officiell kategori

Hideaways kategori

10,0 Våra gästers
omdöme
665 omdömen

Faciliteter

 • Restaurang
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmaste by, Castel di Tusa - ca 400 m
 • Närmaste strand - 0 km
 • Alcantaradalen, kom ihåg badkläder – ca 129 km
 • Taormina, staden med den oförglömliga utsikten – ca 167 km
 • Giardini-Naxos med restauranger – ca 190 km
 • Etna, ett måste på din besökslista – ca 113 km
 • Enna med massor av outlet shopping - ca 97 km
 • Siracusa med grekisk romerska inslag – ca 198 km
 • Messina och färjan till de eoliska öarna - ca 140 km
 • Catanias flygplats – ca 144 km
 • Palermos flygplats – ca 121 km

Rumstyper

Atelier sul Mare - Art Museum har fortfarande ca 20 vanliga standardrum som är helt traditionella och enkelt inredda men med modern konst på väggarna. De verkliga konstrummen är samtliga inredda efter ett individuellt tema. Vissa är väldigt minimalistiska medan andra konstnärer har lagt särskild vikt vid ljussättningen, materialet eller andra saker.

Standardrum för max. 3 personer

(klassisk inredning med modern konst på väggarna)

Classicrum för max. 3 personer

(konstnärliga rum designade av konstnärer)

Sviter för max. 4 personer

(konstnärliga rum designade av konstnärer)

Faciliteter:

 • Luftkonditionering
 • Badrum med hårtork
Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Atelier Sul Mare-Museum Hotel:

 • Restaurang
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Via Cesare Battisti 4
98070 Castel di Tusa

Koordinater

Latitude: 38.0100
Longitude: 14.2511

Atelier Sul Mare-Museum Hotel är inte tillgänglig i dagsläget

Atelier Sul Mare-Museum Hotel är inte en del av programmet hos Hideaways i dagsläget.

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.