Resor till Licata

Den syd sicilianska pärlan Licata bjuder på ett charmerande historiskt centrum med det vackra huvudtorget Piazza Progresso som dess sociala och kulturella mötesplats, eleganta barocktorg och ett slott från 1500-talet med en vacker utsikt över stan med sin kända och företagsamma hamn.

Som alla andra städer på denna delen av Sicilien bjuder även Licata på ett milt, mediterrant klimat hela året runt, mängder av bra lokala restauranger med syd sicilianska specialiteter och en mängd utflyktsmöjligheter till andra vackra, historiska städer på Sicilien. Väster om stan ligger det dessutom en rad småstränder.

Välkommen till Sicilien med Hideaways, vi är specialister på resor till området omkring Licata och andre resmål i Italien där du bor på handplockade hotell under din resa.

Känd hamnstad

Staden som har omkring 38 000 invånare ligger vid mynningen av floden Salso, mitt emellan Agrigento och Gela i Agrigento-provinsen på den södra delen av Sicilien. Sedan i början av 1900-talet har staden varit en väldigt driftig hamnstad och som exporterar en lång rad lokala produkter från stadens omkringliggande landskap.

Sevärdheter

Till stadens största sevärdheter hör de arkeologiska resterna av en antik grekisk stad vid Monte Sant'Angelo; slottet Castel Sant'Angelo från 1600-talet (nära den antika grekiska staden); ett nekropolis vid Monte Petrulla; Grangelan, som är ett hydrauliskt arbete från den pre hellenistiska epoken; Froarion av Falaride, som är en grekisk fästning och stadens fyr som är den tredje högsta i Italien.

Bland andra sevärdheter kan nämnas kyrkan Santa Maria La Nova, byggd på 1400-talet; kyrkan/klostret Carmine från 1200-talet men ombyggd på 1700-talet efter Giovanni Biagio Amicos ritningar; och palatset Palazzo di Città, ett anmärkningsvärt exempel på den kända sicilianska liberty-arkitekturen av Ernesto Basile som var en av pionjärerna för Art Nouveau i Italien.

Utflyktsmöjligheter

Den historiska pärlan Ragusa, som dessutom har utsetts till världsarv av UNESCO är ett självklart utflyktsmål när du är på semester i Licata. Ragusa bjuder bland annat på enastående barock arkitektur eftersom staden efter den stora jordbävningen 1693 blev återuppbyggd efter barockens standard vid den tiden då barocken började bli omodern i resten av Europa.

Ett annat upplagt utflyktsmål är Syrakusa som är känd för sin enastående grekiska och romerska förtid, vilken du fortfarande kan se spår av, bland annat i form av stadens världsberömda grekiska amfiteater. Syrakusa står för övrigt, precis som Ragusa, upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Historia

Licata grundlades år 282 f.Kr. på floden Salsos högra bredd av antikens, grekiska tyrann Phintias, som regerade över staden Agrigentum, och som tidigare hade ödelagt staden Gela, varefter han insatte befolkningen därifrån i den nya staden Licata.

Phintias hade stora ambitioner med staden och byggde både stadsmur, tempel och en agora (antikt grekiskt torg). Den romerske historikern Cicero skriver om Licata som en viktig hamnstad som bedriver en betydande exporthandel med majs.

På den grekiske geografen och historikern Strabons tid (63 f.Kr. till 23 e.Kr.) verkar staden ha hamnat i samma tillstånd av förfall som andra städer på Siciliens sydkust eftersom han inte nämner den bland de städer som utgjorde ett undantag för detta generella förfall.

Läs mer om Licata

Destinationer i Sicilien

Hitta din resa till Sicilien här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter