Resor till Taormina

Taormina, som breder ut sig från havet och upp längs Monte Tauros östra sida, har tack vare sin fantastiska belägenhet med utsikt över det Joniska havet länge varit ett av de mest populära resmålen på östra Sicilien. Under den populära sommarsäsongen från maj till september sjuder den 800 meter långa gågatan, Corso Umberto, av liv med sitt myller av både köpsugna och cafégäster. Även under denna period finns det dock möjlighet att komma lite bort från mängden av turister genom att söka sig in i sidogatorna eller genom att slå sig ner på en av stadens små piazzor. 

Om du kan slita dig från stadens många spännande butiker och mysiga trottoarserveringar så kan det rekommenderas att gå en tur längre upp längs berget till den gamla fästningen Castello di Taormina eller eventuellt ända upp till den lilla medeltidsstaden Catelmola på toppen av berget. Dina ansträngningar belönas med en betagande utsikt ner över Taormina och Isola Bellas stränder. Lutar ditt humör lite mer åt avkopplande strandliv så är just den lilla bukten Isola Bella, som ligger nedanför Taormina ett perfekt utflyktsmål. Det är ganska lätt att ta sig dit ner om du tar linbanan som släpper av dig precis vid stranden Lido Mazzaro. 

Taormina är på det hela taget ett bra resmål på Sicilien, om du vill ha en semester med sol och värme där du kan koppla av i strandkanten, njuta av stadens liv och shopping och restauranger samt ha möjligheten att göra spännande utflykter. 

Läs mer om Taormina

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva under din semester i Taormina. Beskrivningarna är enbart tänkta som en inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Teatro antico di Taormina

Den antika grekisk-romerska teatern i Taormina, Teatro antico di Taormina, är stadens största sevärdhet och en av de största historiska sevärdheterna på Sicilien. 

Teatern är till största del byggd av tegelstenar och är därför troligtvis av romerskt ursprung även om teatern för övrig mer överensstämmer med grekiska än romerska teatrars traditionella struktur. Det antas därför att den nuvarande teatern återuppbyggdes utifrån en äldre teater som fanns här under den grekiska perioden. 

Med en diameter på 120 meter (efter en utvidgning på 100-talet) är teatern den näst största av sitt slag på Sicilien efter den berömda teatern i Syrakusa. Största delen av de ursprungliga platserna i teatern har försvunnit, men väggen som omsluter hela cavean är bevarad, vilket har bidragit till att skapa det stora historiska intresset för teatern. På grund av teaterns relativt bra skick så kan man fortfarande idag använda den vid teaterföreställningar och konserter. 

Från de fragment som ännu återstår av den arkitektoniska utsmyckningen kan man se att teatern var av den korintiska orden och rikt utsmyckad. 

Palazzo Corvaja

Den andra stora sevärdheten i Taormina är Palazzo Corvaja (ibland stavat Palazzo Corvaia). Palazzo Corvaja är ett medeltida palats som härrör från 900-talet men som huvudsakligast byggdes i slutet på 1300-talet. Palatset har fått namn efter en av de största och mest berömda familjerna i Taormina, vilka ägde palatset från 1538 till 1945.

Palatset byggdes ursprungligen av de morer som erövrade Taormina år 902. På samma sätt som de senare ägarna har byggt vidare på en morisk byggnad, använde morerna en tidigare romersk byggnad som fundament. Den nuvarande byggnadens moriska drag kan bland annat ses i det islamiska tornet, innergården och i de bågformade fönstren och dörröppningarna. En trappa från 1200-talet leder upp till andra våningen och en balkong med utsikt över gården.

År 1410 hyste Corvaja Palace det sicilianska parlamentet, medan det idag används till mer beskedliga uppgifter som till exempel utställningscenter.

Isola Bella

Isola Bella - eller på sicilianska Ìsula Bedda - är en pytteliten ö belägen i en bukt utanför Taorminas kust och som tillsammans med Taormina har blivit upptagen på UNESCOs preliminära världsarvslista. 

Ön som även kallas "Det Joniska havets pelare" eller "Medelhavets pelare" utgör idag ett mycket litet naturreservat som sin litenhet till trots har blivit ett populärt utflyktsmål för turister som besöker Taormina, och för strandgäster som badar och solar vid den lilla stranden på ön.

Läs mer

Mat och dryck

Det sicilianska köket i Taormina är djupt kosmopolitiskt och präglat av de många kulturer som har påverkat Sicilien genom århundraden. Resultatet har blivit en överdådig medelhavsgryta där pasta, tomater, grönsaker, fisk och skaldjur, citroner, olivolja och olika örter dominerar.

Det milda vinterklimatet och de långa sommrarna innebär att utbudet av frukt och grönsaker är mindre säsongsbestämt här än i Nordeuropa och även mycket större och mer imponerande. Jag har här valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och typiska rätter som du kan smaka på när du är på semester i Taormina. Smaklig spis och trevlig resa!

Förrätter 

I Taormina kan du smaka på en lång rad typiskt sicilianska förrätter som tar utgånspunkt i olika sorters pasta så som "pennette alla norma" (pasta med aubergine-sås), "pasta con le sarde" (pasta med en sås gjord på sardiner, tomater, pinjenötter och russin) eller "linguine al limone" (pasta med en sås bestående av citron, grädde, mynta, olivolja, smör och vitlök). 

Jag rekommenderar även att du provar en av de lokala risotto-rätterna som till exempel "risotto alla marinara" (ångat ris med färsk fisk och skaldjur) eller en av de många spaghetti rätterna som innehåller ingredienser från havet såsom "spaghetti al nero di seppia" (spaghetti med svart bläckfisk sås) eller "spaghetti ai frutti di mare" (spaghetti med skaldjur).

Huvudrätter 

Taorminas dryga 80 restauranger svämmar fullkomligt över av läckra fiskrätter vilka avspeglar Siciliens unika tillgång till havets frukter. Smaka till exempel på rätten "involtini di pesce spada" (grillad svärdfisk) och "grigliata mista" (en grillrätt bestående av en blandning av fisk och skaldjur). Två andra specialiteter i staden är "triglie" (röd mulle) och "aragosta" (hummer). "Sarde a beccafico" (sardiner fyllda med ost, vitlök, persilja och kapris) eller "neonata a pastelle" (liten stekt fisk) kan också rekommenderas. 

Bland Taorminas många läckra kötträtter kan det rekommenderas att prova den välsmakande lokala "salsiccia" (korvar i rödvin med fänkålsfrön) eller "coniglio alla cacciatora" (kanin ångad i örter).

Desserter

Sicilien är känt för sina läckra desserter; och Taormina är inget undantag. Smaka till exempel på  "cassata" eller "torta cassata" som är en glass  (cassata) eller en glasstårta (torta cassata) fylld med mandlar och kanderade frukter. Eller prova den berömda "cannoli alla ricotta" (sicilianska rörkakor fyllda med ricotta och kanderad frukt), "sfogliatelle" (söta bitar av ricotta), "paste di mandorla" (mandelkaka) eller "marzapan" (marsipan). 

En annan siciliansk klassiker som du inte får gå miste om när du är på semester i Taormina är den lokala "gelato" (glass), den passar inte enbart till desserter utan även som en förfriskning på en varm eftermiddag, eller den likaledes kända "granita" (som vanligtvis består av bär eller frukt som har blandats ihop med ett mousserande vin och därpå frusits ner). Granita serveras ofta även som frukost, särskilt på sommaren.

Vin

Sicilien producerar några av Italiens bästa viner; och du kan naturligtvis smaka på dem i Taormina. Prova till exempel det söta dessertvinet Malvasia, som produceras i Messina-området (och därför får betraktas som ett lokalt vin, eftersom Taormina utgör en del av Messina-provinsen på den nordöstra delen av ön), eller vittvinet atarratto bianco, som produceras vid Siciliens kustregioner och som passar perfekt ihop med de många goda fiskrätterna du kan prova i Taormina.

Läs mer

Destinationer i Sicilien

Hitta din resa till Sicilien här

Mer information

Jag har här sammanställt några få fakta och information om Taormina, såsom stadens geografi, befolkning, historia och klimat, som kan tjäna som inspiration till din semester. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Taormina ligger på den nordöstra delen av Sicilien i Messina-provinsen 43 kilometer från Catania och 259 kilometer från regionshuvudstaden Palermo. Det är ungefär 55 kilometer till vulkanen Etna, som kan ses från staden vid klart väder. 

Staden har omkring 12 000 invånare men under sommarperioden verkar det vara många fler på grund av alla turister, medan staden å andra sidan kan verka mindre bebodd under vintern då det är mycket färre turister...

Klimat och väder

Taormina har ett medelhavsklimat som inbjuder till resande året runt eftersom det i stort sett inte finns något extremväder. Vintermånaderna i Toarmina är milda och regniga medan sommarmånaderna är varma och torra med en genomsnittstemperatur på mellan 25 och 30 grader. På de varmaste dagarna blåser det  ofta en svalkande bris från havet.

De varmaste månaderna under året är juli och augusti med 28 grader i genomsnitt efterföljt av juni och septenber med 25 grader i genomsnitt, medan de kallaste månaderna på året är januari och februari med 13 grader i genomsnitt efterföljt av december med 14 grader i genomsnitt.

Mest nederbörd faller det i oktober med 102 m.m. i genomsnitt, efterföljt av december med 100 m.m. i genomsnitt och januari med 95 m.m. i genomsnitt, medan juni och juli med 15 m.m. i genomsnitt är de torraste månaderna på året i Taormina, efterföljt av augusti med 23 m.m. i genomsnitt.

Flest soltimmar är det i juli med 10 soltimmar i genomsnitt, efterföljt av juni och augusti med 9 soltimmar medan december och januari är de minst soliga månaderna på året med 3 soltimmar i genomsnitt.

Historia

Området omkring Taormina blev första gången bebott av en antik italiensk stam kallad Siculi, vilka ursprungligen kom från den södra delen av det italienska fastlandet. Siculi-stammen, även kallad sikelerna bebodde Sicilien som en av tre stammar innan grekerna och kartagerna koloniserade ön. Medan de två andra stammarna sikanerna och elymerna var för sig bebodde den centrala och den västra delen av ön så bebodde sikelerna den östra delen av ön; och det var deras namn, Siculi, som senare gav namn åt Sicilien.

År 734 f.Kr. ankom grekerna från ön Euboia tilsammans med en grupp ioner till den sicilianska östkusten och grundlade en stad i området som fick namnet Naxos (namnet beror förmodligen på att det bland kolonisterna förmodligen fanns en grupp från ön Naxos). Staden som var den första (men långt ifrån den sista) grekiska staden på Sicilien, låg söder om nuvarande Taormina. Med Naxos som utgångspunkt grundlade de grekiska kolonisterna flera andra grekiska kolonier på Sicilien under de kommande åren, däribland det nuvarande Catana, Lentini och Messini. 

År 403 f.Kr. beslutade tyrannen av Syrakusa, Dionysius Den Äldre att vända sig mot de chalkidiska städerna på Sicilien, häribland Naxos; och när han hade erövrat staden så sålde han alla invånarna som slavar och raserade både stadens byggnader och murar varefter han gav stadens territorium till sikelerna som ju redan från perioden före grekernas ankomst bodde i området. 

Det antas att sikelerna kort tid efter grundlade en ny bosättning på berget som kallades Taurus, och som låg precis ovanför det ställe där Naxos tidigare legat, och att denna bosättning gradvis blev en betydande stad som antog namnet Tauromenium. Detta menas ha ägt rum omkring 396 f.Kr., viket därför måste anses som stadens egentliga grundande.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter