Det är alltid förenat med en viss spänning, när jag besöker ett hotell för första gången. Lever det nu upp till mina förväntningarna? Det är med hotell som det är med människor - första intrycket skulle gärna överraska positivt. Nu är du förmodligen nyfiken på hur mitt första möte med Torre don Virgilio fortskrider, och du ska få den korta versionen: B-R-A

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Det är konstigt, men säsongen i Sicilien slutar historiskt sett alltid i oktober och för en blek skandinav är det inte lätt att förstå. Nog skriver vi höst i vår kalender, men temperaturen och solskens vädret påminner mer om en fin sommardag där hemma.

Ändå går det inte många dagar innan Virgilio säger tack för ännu en säsong, här har man nämligen börjat göra sig redo för att gå i ide. Vintern är kanske inte rätt ord - på Sicilien händer det sällan att temperaturen sjunker under 15 °, men för en syditalienare känns det nästan som minusgrader. De är ju vana vid upp till 40 ° under de varmaste sommarmånaderna.

Lyckligtvis är Gabrielle där, han är Virgilios allt i allo och talar perfekt engelska. Han beklagar att köket är stängt, annars skulle han ha bjudit på lunch. Sådana är sicilianare, hjärtliga och gästvänliga.

I gengäld får jag en grundlig genomgång från A till Ö och behöver bara titta på atriumgården för att veta att Virgilio lever upp till alla mina förväntningar.

Härligt omgivet av naturen

Virgilios trädgård måste vara en av anledningarna till att det finns fyra stjärnor på skylten vid ingången, för det är ett mecka för människor med hang till slow living. Trädgården är väl avskärmat från de omgivande fälten, med betande kor. Speciellt olivträd pryder stora delar av området. Barn är mer än välkomna och kan roa sig på lekplatsen. Nu finns det bara en pool, men å andra sidan är den både relativt stor och inbjudande. Under sommaren finns det fler skäl för den vuxna publiken att uppehålla sig utomhus, för då har baren och barbeque grillen flyttat ut i trädgården, där Gabrielles kollegor kan fresta dig med mer än bara espresso.

Där goda människor är, kommer goda människor till…

... låter ett gammalt talesätt, och det finns nog lite sanning i talesättet. Det är inte bara utlandsgäster som lockas av Virgilio. Lokalbefolkningen har för länge sedan upptäckt vad som döljer sig i huvudbyggnaden. Du har kanske redan gissat det, men det är naturligtvis restaurangen. Är man bra på att laga mat, då får man vara beredd på att ryktet sprids på stan.

Som en liten sidokommentar producerar Virgilio egen olivolja och en gammal olivpress har av samma skäl fått den framträdande platsen i receptionen. Dessutom är marmeladen som serveras till frukost, även hemlagad, fatto a mano.

Jag nämnde tidigare att trädgården måste vara en del av orsaken till de fyra välförtjänta stjärnor, men det är helt säkert också på grund av huvudbyggnaden med dess labyrintiska inredning och tillhörande faciliteter. Till exempel har de inrett en läsesal på första våningen med en uppsjö av böcker, dagstidningar och tidskrifter. Det lilla fönstret i väggen avslöjar att utsikten härifrån är minst lika attraktiv som på bottenvåningen.

Bra att veta om Torre Don Virgilio

Torre Don Virgilio har ett ogenerat läge på landsbygden, så ljud från omgivningen är sällan ett störande element. Det är förmodligen mer muandet från de betande koren som ibland kan bryta tystnaden. Närmsta största stad är antingen Rosolini eller Modica, det senare är Siciliens chokladstad, vars kvalitet kan mäta sig med andra välkända chokladfabriker. Förutom choklad finns ett större utbud av trevliga och pittoreska restauranger som jag absolut tycker du skall prova på. Restaurangen håller endast öppet på förfrågan så säg bara till i god tid. Men du behöver inte åka så långt för att äta gott då du har tre restauranger endast ca 3 km bort. Dessutom serveras det, hela säsongen, lättare l(kalla) uncher vid poolbaren.

Därför kommer vi gärna tillbaka

Jag får aldrig nog av en god stämning och bra service. Virgilio är en hotellprodukt för som erbjuder ”value for money” och jag kan själv välja om jag vill bo i lägenhet eller i någon av fyra andra rumstyper. Lyx är ett okänt begrepp, men för mig är det lyx att du kan komma som du är och äta i restaurangen och njuta av en välserverad måltid i de historiska lokalerna. Och det är lyx för mig att bo ett ställe som inte själv vill kalla sig hotell, men snarare gästgiveri, utan att kompromissa med den goda kvaliteten. Dessutom lovade jag Gabrielle att komma tillbaka snarast möjligt, och man skall som ni vet, hålla vad man lovar.

Läs mer om Torre don Virgilio

Officiell kategori

Hideaways kategori

9,0 Våra gästers
omdöme
229 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmsta stad, chokoladmeckat Modica – 10,3 km
 • Närmsta kuststad vid Pozzallo – 21 km
 • Historiska vingslag i Siracusa – 64 km
 • Närmsta golfklubb, Donnafugata – 54 km
 • Catania flygplats – 111 km
 • Besök Etna, Siciliens stolta kännetecken – 163 km
 • Taormina, staden med den oförglömliga utsikten – 171 km
 • Palermo flygplats – 277 km

Rumstyper

Torre don Virgilio har endast 18 rum och 3 lägenheter, men det är det enda ställe jag känner till där ägaren valt att inte använda rumsnummer. Som Gabrielle säger: ”Där hemma har du väl inga rumsnummer på dörrarna. Varför ska vi då ha det här? Detta är ett hem…” Ja, det kan han kanske ha rätt i. Synpunkten är i alla fall att här är personligt och mycket tilltalande.

Det finns i allt fyra rumstyper; classic, superior, deluxe och juniorsvit. Det är uteslutande platsen och antalet bäddar som skiljer de alla åt. Men den rustika och charmiga stilen är den samma. Väggarna är i ljusa färger eller med rått murbruk och möblerna antika. Gardiner och överkast är broderat med finaste små mönster. En touch av romantik är nog det mest beskrivande i detta sammanhang.

De tre lägenheterna är lika charmerande som rummen och jag föll pladask vid första ögonkastet. Virgilio kallar lägenheterna för  ”Casa Vacanze” – alltså semesterbostäder. De är alla runt 25 m2 och byggda i två plan och till familjen med ett eller flera barn finns det fler val. Och så kan du kocka på samma sätt som som en italiensk mamma, så mycket som du orkar.

När du bor i en Casa Vacanze är frukost inte inkluderat i förväg men du kan hos Gabrielle köpa till Virgilios solida och hemlagade frukost. Alla rum och lägenheter har öppen terrass, de flesta med utsikt mot trädgården men några har utsikt över gångarna och de omkringliggande markerna.

Faciliteter:

 • Luftkonditionering
 • Sat-TV
 • WiFi utan extra avgift
 • Barnsäng på förfrågan, mot extra kostnad €5/dag
 • För boende i lägenhet tillkommer slutstädning €25

 

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Torre don Virgilio:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Strada provinciale Rocciola Scrofani, 260
97015 Modica

Koordinater

Latitude: 36.8675
Longitude: 14.8539

Torre don Virgilio är inte tillgänglig i dagsläget

Torre don Virgilio är inte en del av programmet hos Hideaways i dagsläget.

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Italien, Sicilien
 • Närmaste flygplats: 108 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Italien, Sicilien, Cefalù
 • Närmaste flygplats: 101 km
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
Italien, Sicilien
 • Närmaste flygplats: 108 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi