Vingårdssemester på Sicilien

Sicilien har de senaste årtiondena uppnått ett betydande erkännande för sina viner, även om produktionen kanske inte är lika systematisk och organiserad i stordrift, som på många andra platser i Europa. Men när det kommer till en vingårdssemester, är den lite gammeldags produktionen endast en fördel.

Vingårdssemestern på Sicilien är full till bredden med stämning, tradition - och naturligtvis också sicilianskt vin. På vingården finns det plats både till avslappning och upplevelser - och så är en vinsemester också en lärorik upplevelser för alla vinälskare. Vingårdssemestern är också romantisk och passar perfekt för en resa till par.

Våra vingårdssemestrar på Sicilien tar alltid plats på noga utvalda vingårdar, där de fysiska ramarna är av hög kvalitet, och omgivnignarna rika på vacker natur. På detta vis, är du säkrad helt rätt utgångspunkt för en vällyckad och händelserik vingårdssemester på Sicilien.

>> Se alla resor till Sicilien med Escapeaway här

>> Läs mer om vingård

Karta över Sicilien

Populära hotell på Sicilien

Italien, Syditalien, Sicilien, Cefalù
8,6
Mycket bra
682 omdömen
  • Närmaste flygplats: 99 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Sicilien, Ragusa
9,5
Fantastiskt
484 omdömen
  • Närmaste flygplats: 103 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sicilien, Messina
9,0
Fantastiskt
315 omdömen
  • Närmaste flygplats: 110 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Internet/Wi-Fi

Maten på din resa

Siciliens gastronomi bär spår av de många olika kulturella strömningarna som har påverkat ön genom historien, och som inte bara har berikat den sicilianska kulturen, utan även det sicilianska köket. I det följande avsnittet kan du läsa om ett par av de kulinariska specialiteterna som du kan smaka på under din resa på Sicilien.

Pasta alla Norma

En av Siciliens mest populära och kända rätter är Pasta alla Norma. Rätten är särskilt populär i Siciliens näst största stad Catania vid foten av vulkanen Etna på öns östkust.
Rätten är som namnet anger en pastarätt som vanligtvis består av makaroner eller spagetti tillagade med auberginer, tomater, basilika och färsk ricotta (en typisk italiensk vasslebaserad mjölkprodukt som på Sicilien ofta framställs av fårmjölk).

Pasta alla Norma har varit känd i Italien sedan 1800-talet och som en kuriosa kan nämnas att rätten möjligtvis har fått sitt namn som en hyllning till operan Norma av Vincenzo Bellini en så kallad ”tragedia lirica” som hade urpremiär på den berömda Teatro alla Scala i Milano 1831 och betraktas som en av bel canto traditionens höjdpunkter.

Caponata

Caponata vars namn och ursprung är omstritt (härstammar möjligtvis från Katalonien) är en populär och mycket utbredd auberginerätt på Sicilien. Caponata kan både ätas som förrätt, mellanrätt (ofta tillsammans med fisk) men äts även som huvudrätt.

Rätten består av en kokt grönsaksblandning bestående av hackad och stekt aubergine och selleri kryddat med sötad vinäger och kapris till en sötsur sås. Det finns otaliga lokala varianter av denna rätt runt omkring på Sicilien till exempel med oliver, morötter och grön paprika eller med potatis, pinjenötter och russin.

I Palermo utökas ingredienserna ibland med bläckfisk medan svärdfisk garnerad med vildsparris, räkor och riven tonfiskrom är en mycket delikat men inte särskilt utbredd version av rätten.

Limoncello

Citronlikören Limoncello är mer än 100 år gammal och utbredd i de flesta delarna av Syditalien där man även anser att den härstammar från (vad som är det exakta ursprungsstället i Syditalien är fortfarande mycket omdiskuterat). Förutom att vara den mest utbredda likören på Sicilien så är den dessutom näst populära likören i hela Italien.

Likören tillverkas normalt av citronskalen från de så kallade Sorrentocitronerna eller Sfusatocitroner. Vid framställningen av likören tränger etanol in i citronskalen tills oljan i dem frigörs varefter den kvarvarande gula vätskan blandas med en sockerlag.

Limoncello serveras vanligtvis som en digestif efter maten (i motsats till aperitif som man dricker före maten). Likören förekommer i ett otal varianter runt omkring i de södra delarna av Italien bland annat pistachiocellon där man har tillfört smaken av pistaschnötter och fragoncellon där man har tillfört smaken av jordgubbar.

Cassata Siciliana

Sicilien är känt för sina många och delikata sötsaker och en av dem är Cassata Siciliana som har sitt ursprung i huvudstaden Palermo. 

Cassata består av en rund sockerkaka som fuktas med fruktsaft eller likör och varvas med ricotta, kanderad frukt och antingen choklad- eller vaniljfyllning som påminner om cannolikräm. Tårtan täcks ofta med ett lager av marsipan, pastellfärgad glasyr i dekorativa mönster och pyntad med citronskivor på toppen.

Tårtan finns i ett antal varianter som alla har sitt ursprung från provinsen Catania som exempel kan nämnas Cassata Catanese och Cassatella di Sant'Agata