Resor till Sorrento

Det finns städer som av en eller annan orsak nästan blir synonyma med den region som de tillhör. Så är det med Sorrento. Det är svårt att nämna södra Italien eller rättare sagt Kampanien utan att leda uppmärksamheten till en av regionens mest älskade kuststäder.

Sorrento är en överraskande klassiker – välkomnande, gästfri och evigt vacker med sitt läge högt över vattnet, där endast Napolibukten och horisonten är i blickfånget. Staden har förmågan att förena dåtid med nutid på ett elegant sätt, där den lokala prägeln ackompanjerar den internationella stämningen på ett förtjänstfullt sätt.

I den labyrint av gränder, som du möts av i de gamla stadsdelarna, samsas grönsakshandlare, vinbarer, trattorier och små butiker. Miljön är charmerande trots den stora andelen utländska besökare och man har sällan långtråkigt när man släntrar upp och ner bland Sorrentos gamla handelsgator.

Sorrentokustens frestelser

Oavsett om du befinner dig på land eller till havs, så kan du se fram emo ett spännande och varierat utbud av upplevelser längs med Sorrentokusten. Om du vill vara ute till havs, finns en mångfald av båtutflykter att välja mellan, korta som lite längre. Om du däremot har för avsikt att befinna dig på torra land vill vi gärna föreslå mozzarelaprovning, vandringsturer eller varför inte ett besök på en pittoresk vingård.

En av världens vackraste kuststräckor

Sorrento och den tillhörande Amalfikusten tillhör de mest beundrade landskapen i världen. Rent känslomässigt är det svårt att finna ord som beskriver intrycken, allra bäst blir kanske... hänförande vackert. Denna skönhet har alltid funnits där och så kommer det även att förbli i framtiden.

Resor till Sorrento med Hideaways

På Hideaways.se finner du våra egna drömresor till Sorrento och Kampanien. Vi har vår vana trogen letat fram unika hideaways åt dig.

Paketresor till Sorrento med prisgaranti

På våra paketresor till Sorrento använder vi flyglinjer från Sverige och Danmark till Rom eller till Neapel. De vanligaste flygbolagen som trafikerar någon av dessa flygplatser är SAS, Lufthansa, Easyjet, Air Berlin och Norwegian. Din uppgift är att välja det flygalternativ som passar dig och dina semesterplaner bäst.

Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor i Kampanien, där vi har satt ihop resor med vistelser på två eller flera utvalda Hideaways. Vi har valt ut dessa hideaways med utgångspunkt från var vi helst själva hade velat bo. Vi har varit noga med att alla ska ha ett centralt läge i förhållande till våra programförslag, vilket innebär att du skall tillbringa minsta möjliga tid i bilen. Du skall istället ges alla möjligheter till fantastiska upplevelser. OBS, på Hideaways ger vi prisgaranti på alla paketresor som inkluderar flyg och hotell.

Mer information om resor till Sorrento och personlig service

Vi hoppar du får mycket nöje och inspiration inför din nästa resa, här på vår hemsida Hideaways.se. Behöver du ett bra resetips eller personlig service för att hitta rätt resa till Sorrento, eller Italien i allmänhet, så sitter vi redo vid telefonen.

Vill du veta mer om de olika möjligheterna att resa till Sorrento med Hideaways, så hittar du information om prisgaranti på paketresor, flygplatser, flygbolag, biluthyrning, etc. under ”Hur du kan resa”.

Läs mer om Sorrento

Sevärdheter

Sorrento är en vacker och charmig stad med sina gator formade som labyrinter, och med sin betagande utsikt över Neapelbukten - en sevärdhet i sig. Men staden utgör även en fantastisk utgångspunkt för några av de största sevärdheterna i Syditalien såsom Amalfikusten på Sorrentohalvön och ön Capri precis utanför kusten vid samma halvö. Andra fantastiska utflyktsmål i närheten av halvön är den antika staden Paestum, Pompeji och vulkanen Vesuvius. Jag har här nedan valt ut några av de sevärdheter som jag rekommenderar dig att besöka under din semester i Sorrento.

Amalfikusten

Amalfikusten som ligger på den södra delen av Sorrentohalvön med utsikt över Salernobukten är en av världens vackraste kuststräckor. Längs kusten ligger en rad enastående vackra små städer med mellanliggande kustlandskap vilket har fått UNESCO att förklara hela kuststräckan som världsarv. Scala, Ravello, Amalfi, Positano och Maiori är några av de intressantaste och mest populära städerna på Amalfikusten.

Läs mer om Amalfikusten här.

Capri

Det var bland annat den danske författaren H.C. Andersens reseskildringar från Amalfikusten och Capri som han besökte 1834 som gjorde Capri känt bland europeiska kulturpersonligheter. Detta bidrog i sin tur till att göra Capri till ett av de populäraste resmålen bland europeiska konstnärer, vetenskapsmän samt kulturpersonligheter under senare delen av 1800-talet när de skulle koppla av, hitta ny inspiration eller arbeta.
Den vackra ön som idag har lite över 12 000 invånare är på sommaren ett populärt utflyktsmål såväl bland italienare som utländska turister. Ön ligger i det Tyrrenska havet bara 40 minuters båtresa i sydvästlig riktning med färja från Sorrento och bara halva tiden (20 minuter) med bärplansbåt.

Bland de största sevärdheterna på ön kan nämnas Blå Grottan (Grotta Azzura) som idag närmast blivit ett varumärke för ön. Grottan som är 150 meter djup kallas för den blå grottan eftersom solljuset lyser in genom havsvattnet och på så sätt skapar ett blåaktigt skimrande ljus inne i grottan.

Det finns en rad ståtliga villor på ön och den mest kända av dessa är Villa San Michele som byggdes av den svenske läkaren Axel Munthe på 1890-talet. Villan byggdes ovanpå ruinerna av den romerske kejsaren Tiberius villa och testamenterades till den svenska staten av Axel Munthe efter hans död 1949. Villan med sin omkringliggande trädgård är idag en av Capris största attraktioner tillsammans med naturfenomenen arco naturale (naturligt klippvalv) och faraglioni med sina klippformationer.

Pompeji

Pompeji den legendariska romerska ruinstaden som begravdes under askan från Vesuvius katastrofala vulkanutbrott den 24 augusti 79 efter Kristus. Staden ligger bara 27 kilometer från Sorrento och är därför utmärkt som dagsutflykt för dig som bor på ett av våra Hideaways i Sorrento.

Pompeji hade förmodligen omkring 20 000 invånare när staden drabbades av Vesuvius utbrott och begravdes under ett 4 till 5 meter tjockt lager av aska, lava och pimpsten år 79 efter Kristus. Fram till dess var Pompeji en välfungerande romersk stad som bland annat hade egen amfiteater, gymnasium (antikens beteckning på idrottsanläggning), en hamn och ett avancerat vattensystem. När man startade utgrävningarna av staden första gången 1599 och mera utförligt 1748 upptäckte man att delar av staden bevarats intakt då luft och fukt inte kunnat tränga igenom det dödande lagret av aska och lava. Därför är det än idag möjligt att få en unik och detaljerad inblick i hur en stad kunde se ut under Pax Romana. 

Pompeji är upptaget på UNESCOs världsarvslista och är en av hela Italiens mest besökta sevärdheter.

Paestum

Den antika grekiska staden Paestum som grundlades av grekiska kolonister i Syditalien omkring 600 före Kristus och som senare erövrades av romarna (varför den idag bär ett romerskt namn) ligger bara ca 20 kilometer från Sorrento. Detta gör staden till ett perfekt utflyktsmål på en dagsutflykt, kanske i kombination med en utflykt till Pompeji när du bor på ett av våra hideaways i Sorrento.

Staden som ursprungligen bar det grekiska namnet Poseidonia rymmer bland annat tre mycket välbevarade antika grekiska tempel i dorisk stil från första halvan av 500-talet före Kristus. Heratemplet I som är det äldsta templet i Paestum, Athenatemplet som är det högst belägna av de tre templen och Heratemplet II även kallat Neptuntemplet. Som namnen antyder är alla tre templen tillägnade olika grekiska gudinnor.

Förutom de tre templen rymmer staden bland annat en antik romersk amfiteater och ett romerskt forum byggt ovanpå en tidigare grekisk agora (antik grekisk marknadsplats, torg).

Paestum är liksom Pompeji förklarat som världsarv av UNESCO.

Vesuvius

Det 1281 meter höga vulkaniska berget Vesuvius med sin tillhörande nationalpark ligger omkring 43 kilometer från Sorrento och är även det ett utmärkt utflyktsmål om du bor på ett av våra hideaways i Sorrento, eventuellt i kombination med en dagsutflykt till Pompeji och Paestum.

Vesuvius vars  ursprungliga namn Vesuv är grekiskt och betyder ”son av Zeus” men har senare latinifierats till Vesuvius som betyder ”det flammande berget” är känt för sina spektakulära utbrott varav ett redan har nämnts under rubriken Pompeji. Det hittills kraftigaste utbrottet menas dock ha skett omkring 1 800 år före Kristus då åtskilliga bosättningar runt vulkanen ödelades. De många utbrotten genom historien har gjort att vulkanen beteckna som en av världens farligaste, men utbrotten har inte enbart haft negativa konsekvenser. Under sitt utbrott 79 efter Kristus spydde vulkanen ut mer än 240 olika sorters mineraler vilket har gjort jorden omkring vulkanen mycket bördig.

Det senaste utbrottet skedde 1944 och för närvarande släpper vulkanen enbart ut svavelsyra men den övervakas av experter dygnet runt och de italienska myndigheterna har en evakueringsplan beredd som berör mer än 600 000 personer med 20 dagars varsel om vulkanen skulle få utbrott igen.

Läs mer

Maten och vinet

Det sorrentiska köket är känt för sina många sallader och pastarätter i kombination med färsk fisk och skaldjur från det Tyrrenska havet utanför den sorrentiska kusten. Köket är även känt för sina  utsökta desserter och andra lokala specialiteter så som citronlikören Limoncello.

Jag har nedan valt ut några av de typiska, lokala produkterna och gastronomiska specialiteterna som du har möjlighet att smaka på när du är på semester i Sorrento.

Sorrento Limoncello

Den gula likören som produceras av skalen från Sorrentocitroner med tillsatt alkohol, socker och vatten kan avnjutas överallt på den sorrentiska halvön. Många ställen runt omkring på halvön hävdar att just de är det ursprungliga produktionsstället för den berömda likören.

Limoncellon kan njutas både som aperitivo eller digestivo, den kan användas i fruktsallader och den kan blandas med tonic eller champagne. I Sorrento kommer du emellertid upptäcka att den huvudsakligast dricks efter lunchen eller middagen på samma sätt som många italienare dricker en kopp kaffe efter maten.

Sorrento patisseri

Om du tycker om sötsaker så är Sorrento platsen för dig att semestra på för Sorrento är känt för att bevara gamla traditioner när det kommer till att framställa desserter av hög kvalitet efter gamla recept som gått i arv i generationer.

Några av de mest kända av Sorrentos alla välsmakande desserter är delizia al limone, sfogliatella, pasta di mandorle, torta ricotta e pera och torta caprese.

Capresesallad

Capresesalladen härstammar som namnet antyder ursprungligen från ön Capri nära Sorrentos kust. Capresesalladen är en typisk sommarsallad bestående av färska tomater skurna i skivor blandade med mozzarellaost även den skuren i skivor det hela kryddas med jungfrulig olivolja, lite salt samt basilikablad. På sina håll tillsätts även lite oregano.

Salladen som med tiden har spridit sig till många andra delar av Italien är en av landets populäraste sallader äts i Sorrento ofta som förrätt men kan även ledsaga en huvudrätt.

Bläckfisksallad

Den läckra bläckfisksalladen i Sorrento består av bitar av bläckfisk som marineras i olivolja, salt, peppar och citron i en timmes tid innan den serveras med lite färsk persilja på toppen.
För att göra rätten lite stadigare tillsätts ibland lite kokt potatis.

Gnocchi alla Sorrentina

Sorrentos version av den populära italienska rätten gnocchi består av mjölbollar gjorda på potatis, mjöl och vatten varpå de först kokas i vatten för att sedan färdigtillagas i en traditionell tomatsås, napolitansk ragu (köttsås), parmesan och basilika. Till sist steks de i en liten gryta och serveras mycket varma.

Pizza i Sorrento

Kan man undgå att nämna pizza när man talar om Italien? Svaret är nej och i Sorrento finns några av de bästa pizzarestauranger jag någonsin har ätit på i Italien.

I regionen Campania äter man gärna chilifrukt, tomater och citrusfrukter vilka samtliga är grönsaker som trivs mycket väl i den vulkaniska jorden som finns här. Utöver detta äter man fantastiska pizzor (det sägs att pizzan uppfanns i det närbelägna Neapel) och härliga klassiska pastarätter som på så många andra ställen i Italien. Och inte att förglömma den italienska glassen som verkligen håller världsklass. Och allt framställt av färska råvaror, bättre än så kan det inte bli.

Läs mer

Destinationer i Italien

Hitta din resa till Italien här

Information och fakta

Jag har sammanställt lite information och fakta om Sorrento inför din resa. Det är information om bland annat geografiskt läge, befolkning och klimat. Har du lust att läsa mer om Sorrento så rekommenderar jag att du läser vår blogg med inlägg och ämnen såsom mat och vin, kultur, natur, historia, sevärdheter, förslag på dagsutflykter och sist men inte minst upplevelser från våra egna resor till Sorrento.

Läge och befolkning

Sorrento är en förhållandevis liten stad med omkring 16 600 invånare vars antal dock stiger drastiskt under sommarmånaderna upp till 125 000 på grund av alla besökare från hela världen.

Staden ligger på den sorrentiska halvön - som fått sitt namn efter staden – med utsikt över Neapelbukten i Campaniaregionen i Syd Italien.

Den sorrentiska halvön eller Sorrento halvön som den även kallas i Sverige (på italienska heter den La Penisola Sorrentina) är en landtunga mellan Neapelbukten i norr och Salernobukten i söder. På den södra delen av halvön med utsikt mot Salernobukten ligger Amalfikusten som också är ett av Hideaways resmål (se menyn). Halvön hör administrativt sett både till Neapelprovinsen med 9 kommuner och till Salernoprovinsen med 12 kommuner.

Klimat

Klimatet i Sorrento är ett typiskt medelhavsklimat med varma torra somrar och milda men lite regniga vintrar och höstar.

De högsta temperaturerna uppmäts i juli och augusti med en genomsnittstemperatur på 24 grader följda av juni och september med genomsnittliga 21 grader. Redan i maj är det med svenska mått mätt rena sommartemperaturen med ett genomsnitt på 17 grader.

Den kallaste månaden i Sorrento är inte överraskande januari med en genomsnittstemperatur på 8 grader tätt följt av december och februari med 9 grader i genomsnitt.

Både juni, juli och augusti har hela 13 solskenstimmar i genomsnitt per dag medan maj har genomsnittliga 12 solskenstimmar och september har 10. Under vintermånaderna januari och december är det 6 solskenstimmar i genomsnitt per dag medan genomsnittet i november och februari ligger på 7 solskenstimmar per dag.
Den torraste månaden på året i Sorrento är juli med enbart 25 mm regn i genomsnitt, juni med 33 mm i genomsnitt och augusti med sina 41 mm är de två näst torraste månaderna. November med i genomsnitt 162 mm nederbörd, oktober med 129 mm nederbörd och december med en genomsnittlig nederbörd på 122 mm är de regnigaste månaderna av året i Sorrento.

 

Populärt i Sorrento

Italien, Kampanien, Sorrento
  • Närmaste flygplats: 53 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Kampanien, Sorrento
  • Närmaste flygplats: 54 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Kampanien, Sorrento
  • Närmaste flygplats: 53 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Parkering / Garage

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera