Resor till Toscana

Höga cypresser, olivträd, tallar, vinrankor, ett landskap med böljande kullar och medeltida arkitektur - detta är bara en del av det som kännetecknar Toscana. Renässansen, världskonst, mat och särskilt vin väcker min entusiasm för Toscana. Bilder från Toscana är vackra och Toscana lever upp till den verklighet som visas på bilderna - det är vackert, spännande, uppslukande och inbjudande. Hideaways är specialister på Toscana, där du bor på handplockade hotell eller semesterbostäder under din resa. Välkommen till Toscana med Hideaways.

När jag besökte Toscana senast, hade jag en sån tur att hösten var mycket längre än vanligt, och jag fick dra full nytta av det fina vädret och den mycket särpräglade naturen.

Färgexplosioner och vackra landskap

Den toscanska landsbygden är en symfoni av färger. De röda, gröna, gula och grå färgerna är de jag minns bäst, eftersom samspelet mellan jordens gula, nästan röda färg och trädens gröna, är hisnande och sätter sinnena på helspänn.

Landskapet i Toscana varierar naturligtvis från norr till söder, och från öst till väst. Där det vid kusten är mer platt, blir landskapet mer kuperat i inlandet - här ser det ut so på de bilder och vykort många av oss känner igen från Toscana. För mig var det speciellt kullarna och de slingrande småvägarna som var en stor upplevelse, men också de pittoreska städerna som - hur klichéartat det än kan låta – är otroligt orörda, eftersom man alltid har en känsla av att det finns en röd tråd mellan arkitektur och natur. Det är imponerande och vittnar om att detta är ett folk som är medvetna om att de lever i ett vackert landskap som inte förtjänar att bli förstörda av höga monteringsfärdiga byggnader, fabriker och köpcentra.

Toscana lever upp till sitt (goda) rykte

På min resa till Toscana, hade jag nöjet att smaka på min första "Bistecca alla fiorentina". På ett av våra gömställen hade värdarna bjudit in mig på middag och eftersom de både har vinproduktion, produktion av olivolja och leveranser av färskt kött från granngården, var det upplagt för en festmiddag - och så blev det.

Om du älskar mört kött i stora mängder, pizza, pasta, gnocchi, tiramisù, glass - ja, om du älskar god mat och gott vin - då kommer du troligen, precis som jag, drömma dig tillbaka till Toscana varje år sommarsemestern ska planeras. Kom ihåg att toscansk mat alltid ska ackompanjeras av ett gott toscanskt vin, prova gärna de lokala vinerna, och om du någosin skulle ha svårt att välja, så kan det sällan gå fel i Chianti...

Kärlek är ett stort ord, men ...

Jag måste krypa till korset och erkänna att jag är en av många som bara fallit pladask för regionen, och då har jag inte ens nämnt, eller besökt, familjen Medicis Florens, eller städer som Lucca och Siena, som är självklara val för dagsutflykter med bil - skönt att mina kolleger är mer beresta än jag. Turerna genom landskapet gör vindrutorna till ramar med några av de vackraste landskapsbilder som Italien kan erbjuda.

För mig levde verkligheten upp till förväntningrana och Toscana är en plats som jag definitivt kommer att återvända till. Jag slutar här för Toscana kan inte beskrivas på en, 100 eller 1000 sidor ... Toscana måste helt enkelt upplevas. Jag önskar dig en härlig semester i Toscana.

Resor till Toscana med Hideaways

På Hideaways är vi specialister på resor till Toscana - inte minst på att välja ut spännande och unika hotell som ryms inom våra snäva ramar för vad som är ett hideaway.

Paketresor till Toscana med prisgaranti

På våra paketresor till Toscana använder vi flyglinjer från Sverige och Danmark till Pisa, Florens, Rom eller Bologna flygplats. De vanligaste flygbolagen som trafikerar dessa flygplatser är SAS, Easyjet, Air Berlin och Norwegian. Din uppgift är att välja den rutt som passar dig, din plånbok och dina semesterplaner bäst.

Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor i Toscana, där vi har satt ihop resor med vistelser på två eller flera utvalda Hideaways. Dessa är valda utifrån våra egna erfarenheter och från våra otaliga resor runt om i regionen och har alla ett centralt läge i förhållande till våra programförslag, vilket innebär att du skall köra minst möjligt i bil. Vi vill att du skall uppleva de många tusentals sevärdheter som Toscana har att erbjuda. Du hittar också bilrundresor som kombinerar vistelser i de två systerregionerna Toscana och Umbrien. OBS, på Hideaways ger vi prisgaranti på alla paketresor som inkluderar flyg och hotell.

Mer information om resor till Toscana och personlig service

Vi önskar dig en inspirerande och givande stund här på vår hemsida, Hideaways.se. Behöver du ett bra resetips eller personlig service för att hitta rätt resa till Toscana, eller Italien i allmänhet, så sitter vi redo vid telefonen.

Vill du veta mer om de olika möjligheterna att resa till Toscana med Hideaways, så hittar du information om prisgaranti på paketresor, flygplatser, flygbolag, biluthyrning, etc. under ”Hur du kan resa”.

Läs mer om Toscana

Resformer

På Hideaways är vi specialister på resor till Toscana - inte minst på att välja ut hotell och semesterbostäder. I nedanstående information hittar du en kort presentation om våra resor.

Res till Toscana precis som det passar dig

Du kan antingen själv stå för resan till Toscana genom en kör-själv-semester där du endast boka inkvartering via oss, eller så kan du låta oss ordna hela paketet - flyg, hyrbil och inkvartering. Välj själv det sätt som passar dig bäst.

Paketresor till Toscana med prisgaranti

På våra paketresor till Toscana nyttjar vi flygrutter från Sverige och Danmark till Pisa, Florens, Rom, Milano och Bologna flygplatser. Så du behöver bara välja den avgång som passar dig bäst. Du kan välja fritt mellan de flygbolag som har aktuella rutter till ovanstående flygplatser. Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor till Toscana, där vi har sammansatt resor med uppehåll på två eller flera utvalda hideaways. Dessa är utvalda efter våra egna erfarenheter, och utifrån våra otaliga resor runt i regionen. Dessa hideaways har alla ett centralt läge i förhållande till de förslag på utflykter som vi anger, vilket innebär att du inte behöver spendera mer tid än behövligt i bilen men samtidigt få uppleva mest möjligt. Du hittar också rundresor som kombinerar uppehåll i de två systerregionerna Toscana och Umbrien. Observera att vi på Hideaways erbjuder prisgaranti på alla paketresor där det ingår flyg, hotell/semesterbostad och hyrbil.

Sevärdheter

Toscana är världsberömt för alla sina kulturella sevärdheter, framförallt från renässanstiden, men regionen bjuder även på vackra och charmiga små städer och byar rika på historia och fulla av toskansk atmosfär. Jag har här valt att presentera ett par av de sevärdheter som jag rekommenderar dig att uppleva på din resa i Toscana.

San Gimignano

Den lilla staden San Gimignano med knappt över 7 000 invånare, ligger i Siena-provinsen i centrala delen av regionen. Det är en av de vackraste och charmigaste städerna i Toscana i mitt tycke.

Staden har en rad (14 stycken) unika medeltida torn och andra sällsynt välbevarade byggnader från Medeltiden som har bidragit till att sätta staden på UNESCOs världsarvslista. Dessutom ligger staden på en otroligt vacker plats i det toskanska landskapet som bara det gör platsen värd ett besök.

Lucca

Staden som både har varit romersk koloni, italiensk självständig stat, erövrad av Napoleon, är Puccinis födelsestad och som grundades av de mytomspunna etruskerna är inte bara en av de vackraste utan även historiskt sett en av de mest intressanta i Italien. Staden fullkomligt sjuder av toskansk renässansanda på det arkitektoniska planet bland annat i form av sin intakta och världsberömda fästningsmur som varit starkt bidragande till att sätta staden på UNESCOs världsarvslista. Men staden bär även spår från romartiden till exempel i form av tornet Piazza San Michele som är byggt på grunden av ett antikt forum samt det berömda torget Piazza dell'Anfiteatro som fortfarande bär spår av en antik amfiteater.

Eftersom Lucca ligger i det nordvästra hörnet av Toscana (i provinsen som också bär namnet Lucca) varifrån det inte är långt till kusten och det Tyrrenska Havet är det som gjort för att kombinera ett besök i staden med en tur till havet. Även om man utan problem kan tillbringa en hel dag i den historiska och unika staden.

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi beläget vid floden Arno i Florens utgör ett av världens äldsta, finaste och mest berömda konstmuseer med en unik samling konstverk. Grunden för denna samling skapades av den legendariska familjen Medici i Florens som var Europas rikaste familj i början av 1400-talet.

Museet rymmer bland annat toskanska målerier från 1200-talet, florentinska målningar från 1300-talet samt venetianska målningar från 1400-talet. Vidare finns här flamländsk konst från 1600-talet och otaliga mästerverk av en lång rad av konsthistoriens största mästare såsom Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, Botticelli, Titian, Caravaggio, Albrecht Dürer och Rembrandt.

Särskilt under sommarmånaderna kan museet vara så välbesökt av både utländska och italienska besökare att det kan vara en god idé att boka biljett i förväg för att slippa allt för lång väntetid.

Det lutande tornet i Pisa

I motsats till vad många tror så började klocktornet i Pisa, eller Torre pendente di Pisa som tornet heter på italienska, att luta redan när det byggdes 1173 på grund av mjuk jord och dåligt fundament på tornets ena sida. Vid flera tillfällen under historiens gång har man stabiliserat tornets fundament och försökt rätta upp det ända fram till 2008 då myndigheterna fastslog att tornet för första gången i historien inte rörde sig längre och kommer att vara stabilt under de nästa 200 åren.

Idag är det lutande klocktornet som ligger bakom Pisas berömda katedral en av Toscanas och Italiens mest kända sevärdheter. Tornet har 294 trappsteg och är 55,86 meter högt på den lägsta sidan och 56,70 meter på den högsta sidan med en lutning på 3,97 grader. Tillsammans med det närliggande dopkapellet, kyrkogården och katedralen har tornet utsetts till världsarv av UNESCO såsom en del av Piazza del Duomo som räknas som en av de arkitektoniskt finaste platserna i världen.

Domkyrkan i Florens

Florens domkyrka, eller Cattedrale di Santa Maria del Fiore som den heter på italienska (eller il Duomo di Firenze), är inte bara Florens ärkebiskopssäte utan har även blivit ett kännetecken för Toscanas berömda huvudstad. Otaliga avbildningar på vykort, plakat, fotografier samt målningar särskilt av den enorma kupolen som majestätiskt tronar över stadens tak.

Den gotiskt stiliserade katedralen vars byggande påbörjades 1296 och som stod färdig i sin ursprungsform 1436 då den invigdes av påve Eugenius IV. Kyrkan var den kristna världens största på sin tid men har senare överträffats av Peterskyrkan i Rom, S:t Pauls katedral i London samt katedralen i Milano. Florens domkyrka har emellertid fortfarande världens största murade kupol. Totalt 4 miljoner tegelstenar har använts vid byggandet av kupolen som på sin insida rymmer en 3600 kvadratmeter stor fresk föreställande domedagen.

Domkyrkan i Florens har tillsammans med Florens gamla stadskärna i övrigt utsetts till världsarv av UNESCO.

Läs mer

Maten på din semester

Toscanas kök är i sig hela resan värd. Precis som i många andra Italienska regioner bygger det på en rad enkla men återkommande och betydelsefulla ingredienser. I Toscanas fall i första hand bröd, olivolja, ost, champinjoner, baljfrukter, vit tryffel (på hösten) och massor av färsk frukt. Här nedan har jag valt ut ett par av de kulinariska specialiteterna som jag rekommenderar att du provar på när du besöker den gastronomiskt rika regionen Toscana på din semester.

Crostini alla Toscana

Crostini alla Toscana är en aptitretare i stil med spanska tapas som man normalt äter före huvudrätten i Toscana oavsett om det gäller middag på restaurang eller en middag hemma i huset. Rätten består av tunna skivor av rostat vitt bröd med paté bestående av kycklinglever, ansjovis, smör, lök och buljong.

Pappa al pomodoro

Den populära toskanska tomatsoppan pappa al pomodoro som har sitt ursprung från toskanska bönder och som karaktäriseras av en enkelhet som är typisk för regionen. Soppan äts normalt som förrätt. Soppan består av hembakat osaltat toskanskt bröd, tomater, vitlök, basilika, buljong, toskansk extra jungfrulig olivolja samt salt och peppar. Precis som den spanska tomatsoppan gazpacho så kan pappa al pomodoro ätas både varm och kall.

Bistecca Alla Fiorentina

En av de mest kända toscanska kötträtterna bär på det löftesrika namnet Bistecca Alla Fiorentina, eller florentinsk stek, som vi skulle sagt på svenska. Rätten består av T-bone steak (företrädelsevis Chianina-T-bone steak) som först steks (antingen på grill eller i panna) varefter den får vila i en kryddrörd olja bestående av rosmarin, persilja, salvia och purjolök som blandas i olivolja. Som avslutning droppar man på balsamisk olja. Stekarna serveras ofta med endast ett enkelt tillbehör, t.ex. bönor eller sauterad spenat.

Chianti

Chianti är Toscanas mest kända vin som är uppkallat efter det område (Chiantibergen runt Florens) där vinet som kan härledas tillbaka till 1300-talet traditionellt sett produceras. Första gången vinområdet officiellt kallas för Chianti var först 1716 och beskrev då området runt byarna Gaiole, Castellina och Radda och som senare kom att kallas Chiantiprovinsen eller Provincia del Chianti på italienska.

1932 omvärderades vinområdet och delades in i sju underregioner som bestod av följande områden Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano och Rùfina. I dessa områden började många byar lägga till ordet Chianti till sitt namn. Det är dock bara producenter från det så kallade Classico området - Chiantidistriktets ursprungliga hjärta – som får använda det sigill på flaskans hals (vanligen känt som gallo nero på italienska) som anger att den tillhör Classicokonsortiet det vill säga sammanslutningen av lokala Chiantiproducenter.

Sedan mitten av 1800-talet skulle ett Chiantivin bestå av 70 % Sangiovese druvor, 15 % Canaiolo druvor och 15 % Malvasia Bianca druvor på det sätt som dåvarande baronen Bettino Ricasoli föreskrev. Sedan 1995 är det tillåtet att producera Chiantivin som innehåller 100 % Sangiovese druvor och samtidigt har det blivit krav på att ett Chiantivin måste bestå av minst 80 % Sangiovese druvor.

Smaklig spis!

Läs mera om mat och dryck på vår blogg om resor.

Läs mer

Destinationer i Toscana

Arezzo

Medeltidsstaden Arezzo i västra Toscana tillhör inte de mest kända städerna i regionen. Men skynda dig hit, för turisterna är få och sevärdheterna många. Dessutom har du en utmärkt utgångspunkt för utflykter i grannregionerna Umbrien och Marche.

Resor till Arezzo

Asciano

När du befinner dig i det vykortliknande området i södra Toscana, kan du med fördel lägga vägen förbi den lilla staden Asciano. Här väntar en jordnära och pittoresk lokalitet och lugn och ro. Kanske ta en kaffe med lokalbefolkningen på Piazza del Grano.

Resor till Asciano

Barberino

Vackra, genuina och historiskt rika Barberino di Mugello, beläget i den natursköna Stura-dalen, utgör en perfekt utgångspunkt för en resa till Toscanas största kulturella och historiska sevärdheter.

Resor till Barberino

Barberino Val d' Elsa

Det är inte svårt att finna sevärda små städer i Toscana, men att finna en utan för mycket turister är en konst.

Resor till Barberino Val d' Elsa

Barga

Med sitt centrala läge bara 45 minuters körning från provinshuvudstaden Lucca och med sin status som en av Italiens vackraste medeltidsstäder är Barga ett givet resmål för en semester i Toscana.

Resor till Barga

Buonconvento

Buonconvento ligger i hjärtat av Toscana nära många av regionens mest kända sevärdheter. Trots det är den lilla medeltidsstaden en fridfull oas där du fortfarande kan uppleva det äkta italienska vardagslivet. Här får du den perfekta utgångspunkten för upplevelserika utflykter och kan samtidigt koppla av i lugna omgivningar.

Resor till Buonconvento

Castagneto Carducci

Castagneto Carducci är mysig medeltida stad med smala gränder, vackra torg och små butiker – en perfekt plats för dig som vill uppleva äkta italiensk atmosfär och ha en bra bas för en sol- och badsemester i Toscana.

Resor till Castagneto Carducci

Chianciano Terme

Denna fina lilla stad, med en äldre och en nyare del, ligger uppe på en höjd där den blickar ut över landskapet. Staden ligger i Toscanas sydöstra hörn och tillhör provinsen Siena.

Resor till Chianciano Terme

Colle Val d'Elsa

Med sin centrala placering i vindistriktet Chianti och bara omkring 55 kilometer från Florens utgör Colle di Val d’Elsa den perfekta utgångspunkten för en resa till det centrala Toscana med fokus på vin, kultur och vackra landskap.

Resor till Colle Val d'Elsa

Florens

Florens är inte bara huvudstad i Toscana, det är förmodligen hela Italiens kulturella centrum. Den ståtliga och historiska stadskärnan upplevs som ett museum, och du kommer älska den mäktiga atmosfären som omger dig under din vistelse.

Resor till Florens

Grosseto

Den okända provinshuvudstaden Grosseto är mest känd för att ligga i baklandet till den betydligt mer berömda kuststaden Castiglione della Pescaia, vid Toscanas södra kust nära gränsen till Lazio. Här är landskapet skönt och stränderna av fin sand.

Resor till Grosseto

Lari

Den trevliga medeltidsstaden Lari fullkomligt sjuder av toskansk charm och atmosfär. Det kan nästan kännas som om tiden har stått stilla här. Staden har trots sin beskedliga storlek bland annat en flott borg, restauranger och till och med en liten familjeägd pastafabrik.

Resor till Lari

Lido di Camaiore

Mitt på Toscanas kända strandsträcka ligger Lido di Camaiore och lockar med oändligt långa sandstränder, varmt hav, vackra vyer och ett gammalt centrum som bjuder på restauranger, caféer och atmosfär.

Resor till Lido di Camaiore

Livorno

Livorno är Toscanas viktigaste hamnstad. Staden ligger nära flera av regionens mest besökta städer som t.ex. Pisa. Härifrån är det heller inte långt till Toscanas mest populära kuststäder och badorter.

Resor till Livorno

Lucca

Lucca kallas ofta en av Toscanas bäst bevarade hemligheter och staden står ju också lite i skuggan av regionens mer berömda kulturstäder. Bakom Luccas imponerande stadsmur döljer sig emellertid en charmerande labyrint av snäva, stenbelagda gator med mysiga piazzor och små torg med massor av bra restauranger och intressanta sevärdheter.

Resor till Lucca

Manciano

En semester i den charmig byn Manciano på toppen av en kulle i södra Toscana ger dig möjlighet att både slappa på stranden vid det varma Medelhavet och ge dig ut på sightseeing i sömniga medeltidsstäder i inlandet. I själva Manciano finns det inga stora, kända sevärdheter men i gengäld kan du här uppleva ett autentiskt, toskanskt landsortsliv.

Resor till Manciano

Marina di Bibbona

Marina di Bibbona är på goda grunder en av de mest populära badorterna på den toskanska kusten. Det beror huvudsakligast på den fina Blå Flagg stranden, men även läget i ett av Italiens mest ansedda vindistrikt som dessutom bjuder på ett pärlband av stämningsfulla medeltidsstäder.

Resor till Marina di Bibbona

Marina di Pietrasanta

Lilla, men populära Marina di Pietrasanta lockar med sin fyra kilometer långa kuststräcka, sina fina breda stränder och bra badfaciliteter samt sin närhet till några av Toscanas allra största kulturella och historiska sevärdheter.

Resor till Marina di Pietrasanta

Massa-Carrara

Massa-Carrara är den provins i nordvästra Toscana som ligger närmast grannregionen Ligurien. Här finner du de ståtliga marmorbergen där man utvinner marmor som transporteras runt i världen, kanske rent av i ditt eget hem. Landskapet prägas av fina badstränder.

Resor till Massa-Carrara

Montaione

I hjärtat av Toscana, närmare beskrivet i triangeln skapad av städerna Florens, Pisa och Siena. Dessutom endast en timme från stränderna vid kusten utgör Montaione en perfekt bas för en semester präglad av upplevelser. Staden ligger på en höjd med magnifik utsikt.

Resor till Montaione

Montalcino

Montalcino ligger i den södra delen av Toscana och är mest känd för vinet Brunello di Montalcino som produceras på dessa kanter. Staden har ett trevligt litet centrum med vacker utsikt till landskapet och ett fint urval av både restauranger och caféer.

Resor till Montalcino

Montepescali

Montepescali lockar med sin autentiska sydtoskanska landsortsstämning mitt i naturmässigt vackra omgivningar och sitt läge på överkomligt avstånd från några av Toscanas största attraktioner, så som Florens och Siena.

Resor till Montepescali

Montepulciano

Montepulciano..., namnet ligger fint i munnen precis som vinet med samma namn. Här i södra Toscana är vinerna runda i smaken, landskapet böljande och städerna med en historia från medeltiden. Vad mer kan du behöva för en resa till Toscana?

Resor till Montepulciano

Palaia

Mer äkta, småskaligt och pittoreskt än Palaia blir det nog inte i Toscana. Den lilla staden är för dig som vill njuta av det lokala, både när det kommer till befolkning, mat och natur. Stadens utsiktspunkt La Rocca nås via en trevlig promenad, för både stora och små.

Resor till Palaia

Pienza

Den lilla staden Pienza ligger fint inbäddad av böljande marker i södra Toscanas mest sevärda område, nämligen Orciadalen. Det är en fröjd att köra runt på den ringlande vägarna och uppleva det vykortsliknande landskapet.

Resor till Pienza

Pisa

Pisa är mycket mer än bara Det Lutande Tornet. En levande stadskärna med shoppinggata, sevärda torg med goda restauranger och en folklig stämning gör upplevelsen till något helt speciellt. Från Pisa har du närhet till kusten och Toscanas bästa sandstränder.

Resor till Pisa

Pistoia

Trots sin centrala placering i den mest populära delen av Toscana så är Pistoia fortfarande lite förbisett av semesterresenärerna. Vill du befinna dig nära regionens mest berömda sevärdheter och samtidigt uppleva det äkta Italien, då är denna lilla pärla och välbevarade medeltidsstad det perfekta resmålet.

Resor till Pistoia

Rufina

Det tar bara 25 minuter med tåget från Rufina in till Toscanas mest berömda kulturstad Florens. Det finns dock mycket annat du bör uppleva när du åker på semester till Rufina. Det gäller inte minst de många gamla vingårdarna och slotten, vilka i århundraden har framställt några av regionens bästa viner.

Resor till Rufina

San Casciano in Val di Pesa

Lilla, mysiga San Casciano in Val di Pesa erbjuder toskansk vinkultur, Machiavellis tidigare lantställe, ett fint utbud av caféer, restauranger och olika sorters butiker samt närhet till Toscanas största attraktion, Florens.

Resor till San Casciano in Val di Pesa

San Gimignano

Staden med tornen är en av de mest berömda medeltidsstäderna i Toscana. Gå runt i den imponerande stadskärnan och bli en del av historien. Härifrån har du även möjlighet att smidigt besöka andra sevärda städer i regionen samt Chianti vindistrikt.

Resor till San Gimignano

Siena

Södra Toscanas mest förtrollande stad är förmodligen Siena. Stadens vackra medeltida centrum med dess karaktäristiska snäckskalstorg är hela resan värd. Siena är en upplagd utflykt för lunch eller middag när du semestrar i den södra delen av Toscana.

Resor till Siena

Tavarnelle Val di Pesa

Tavarnelle Val di Pesa ligger bara 25 kilometer söder om Toscanas berömda huvudstad Florens. Men detta faktum är inte det enda som gör den lilla landsortsstaden till ett intressant resmål. Tavarnelle Val di Pesa ger dig även en bra utgångspunkt för att utforska det berömda vindistriktet Chianti med sina många charmerande vingårdar och små stämningsfulla medeltidsstäder.

Resor till Tavarnelle Val di Pesa

Terricciola

Kombinera toskansk landsortsidyll med urgammal vinkultur, årliga vinfestivaler och närhet till Toscanas största kulturella och historiska attraktioner - så som Lucca, Florens och Pisa - i lugna och vackra Terricciola.

Resor till Terricciola

Viareggio

En bred, kilometerlång sandstrand och en mängd spännande utflyktsmöjligheter är vad du får på en semester i Viareggio. Det som en gång var ett litet fiskeläge är idag en av Toscanas mest populära badorter på Den Italienska Rivieran, och det är lätt att förstå varför. Här står avkoppling i högsätet, men samtidigt finns här massor att hitta på och uppleva om du inte vill nöja dig med att bara slappa vid det varma Medelhavet.

Resor till Viareggio

Elba

Med 130 namngivna stränder, 147 kilometer kuststräcka, vacker och varierande natur och ett milt klimat, är ön Elba den ideala platsen för en badsemester eller en aktiv semester, för dem som gärna vill uppleva Toscanas största ö.

Resor till Elba

Information och fakta 

Här har jag samlat lite informationer och fakta inför din resa till Toscana. Om du vill läsa ytterligare om Toscana så rekommenderar jag att du följer de externa länkarna till andra källor längst ner på sidan och glöm heller inte att läsa om Toscana på vår reseblogg här hittar du inlägg om ämnen som mat och vin, kultur, natur, historia, sevärdheter, förslag på dagsutflykter och inte minst upplevelser från våra egna resor i Toscana.

Provinser

Toscana är indelat i hela tio provinser vilka är Arezzo, Florens, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa och Carrara, Pisa, Pistoia, Prato och Siena. Den största av provinserna utifrån invånarantal är inte helt överraskande Florensprovinsen med strax under en million invånare medan den glest befolkade Grossetoprovins i den södra delen av regionen är den som är störst till ytan.

Den invånarmessigt minsta provinsen i regionen är Massa och Carrara i den nordligaste delen av regionen medan Pratoprovinsen som ligger granne med Firenzeprovinsen i den nordliga delen av regionen är den till ytan minsta provinsen i Toscana.

Natur

Det toscanska landskapet med cypressaleer som slingrar sig mellan sädesfälten på de böljande kullarna finns förevigade på otaliga vykort, kalendrar och foton och har bidragit till att göra Toscana till ett av de populäraste resmålen i Europa. Att det just är kullarna som ofta står i fokus på vykort och bilder är inte så konstigt eftersom mer än 65 % av Toscanas totala yta utgörs av backig terräng.

Regionen är även ganska bergig då bergen i sin tur utgör 25 % av Toscanas areal att jämföras med de 8 % som utgörs av ett platt landskap. Ett av regionens högsta bergsområden är den 1200 meter höga bergskedjan Apenninerna som genomkorsar regionen på sin väg från Alperna i norr till Calabrien i söder. Det högsta berget i Apenninerna är Corno Grande med sina 2914 meter.

Regionen har även en förhållandevis lång kustlinje mot det Tyrrenska havet och de sju toskanska öarna. Dessa öar som ligger mellan det Liguriska havet och det Tyrrenska havet består bland annat av en nationalpark Parco Nazionale Arcipelago Toscano som är ett populärt utflyktsmål för både utländska och italienska besökare under de varma sommarmånaderna.

En annan huvudroll i det toskanska landskapet spelas av floden Arno som med sina 241 kilometer är regionens längsta flod. Floden rinner upp vid berget Falterona nära Arezzo och rinner ut i det Tyrrenska havet vid Pisa. Längs vägen passerar den bland annat några av Toscanas största städer såsom Florens och Empoli som har vuxit upp runt floden.

Klimat

Som i alla andra större regioner har Toscana varierande klimat beroende på var i regionen man befinner sig och hur nära man har till havet, höglandet, bergen eller slätterna. Längs kusten är det huvudsakligen ett mediterrant klimat med torra, varma somrar och milda vintrar medan det i inlandet finns både sub-mediterrant och höglands klimat.

I området runt Prato och Pistoia i den norra delen av regionen kan det mycket väl falla snöa på vintern. Men det är bara i bergskedjan Apenninerna som det är ett så yppigt snöfall under vinterhalvåret att du kan åka skidor där året runt.

Regionen har ett förhållandevis stort antal soltimmar med ett genomsnitt av 6-6.5 solskenstimmar per dag på årsbasis. Under sommarmånaderna stiger antalet solskenstimmar till i genomsnitt 11 timmar per dag medan det på vintermånaderna ute vid kusten är 4 timmar.

De varmaste månaderna är juli och augusti med en högsta medeltemperatur på 30 grader och en lägsta medeltemperatur på runt 17 -18 grader. Januari är den kallaste månaden med en lägsta medeltemperatur på 3 grader och en högsta på 11 grader. Men som alltid när det handlar om klimat så varierar temperaturen allt efter var i regionen man befinner sig.

Språk

Utöver riksitalienska som är det mest talade språket i Toscana så talar man även olika dialekter av toskanska så kallade dialetto toscano. Riksitalienskan kallas ofta en ”litterär” version av toskanska eftersom toskanska och då framförallt den florentinska har spelat stor roll vid uppkomsten av riksitalienskan. Detta beror till stor del på inflytandet från regionens författare så som Dante, Machiavelli och Petrarca. Våra dagars riksitalienska är emellertid på inget sätt identisk med den ursprungliga toskanskan.

Det finns minst tio olika versioner av toskanska fördelade över hela regionen vilka normalt indelas i nordliga och sydliga grupper varav sju normalt räknas till den tidigare och tre till den senare gruppen. Det anses att totalt omkring 3,5 miljoner personer i regionen talar toskanska.

Populärt i Toscana

Italien, Toscana, Arezzo
  • Närmaste flygplats: 101 km
  • Avstånd till havet: ca. 180 km
  • Pool
Italien, Toscana, Montaione
  • Närmaste flygplats: 57 km
  • Avstånd till havet: ca. 75 km
  • Pool
Italien, Toscana
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera