Resor till Lari

Lari, som ligger på toppen av en kulle och drygt 20 kilometer fågelvägen syd öster om Pisa, är en typisk toskansk medeltidsstad. Högst upp på kullen ligger en borg omgiven av en hög mur, Castello dei Vicari, runt vilken själva staden har uppstått. Lari har i dag enbart omkring 1.100 invånare, men även om staden inte är särskilt stor så har den mycket att erbjuda som resmål.

Borgen har minst existerat sedan 1000-talet och blev under renässansen utbyggd och förstärkt. Borgen har inte enbart fungerat som bostad för områdets makthavare utan har under tidens lopp även rymt både tortyrkammare och fängelse. Det sistnämnda var faktiskt i bruk ända fram till 1934. Borgen är öppen för rundvisningar och det är svårt att inte få kalla kårar när man ser tortyrredskapen som på sin tid skulle tvinga fram erkännanden. Du kan eventuellt hoppa över dessa och istället njuta av den vackra utsikten över staden och det omkringliggande landskapet.

Färsk pasta och söta körsbär

Castello dei Vicari är kanske i och för sig det mest iögonfallande byggnadsverket i Lari, men den är inte stadens enda intressanta sevärdhet. På en promenad runt omkring på de smala gatorna som slingrar sig nedanför borgen kommer du stöta på flera, vackra, gamla byggnader som vittnar om stadens långa historia. Styr även kosan förbi stadens egen lilla familjedrivna pastafabrik, Pastificio Famiglia Martelli. Fabriken har enbart åtta anställda som alla är medlemmar av Martelli-familjen, som står för framställningen av färsk, handgjord pasta efter recept som har gått i arv från generation till generation. Det går som regel att få en kort rundvisning i fabriken under vilken man berättar om produktionen och historien bakom de tekniker som används för att skapa de många olika sorternas pasta.

Pasta är emellertid inte det enda som Lari är känt för kulinariskt sett. Det odlas även mycket frukt och grönsaker i området omkring Lari, och framför allt körsbär. Reser du hit i maj så kan du på stadens årliga körsbärsfestival provsmaka de många olika sorterna som odlas i regionen. Det finns även många bodar som säljer delikatesser i form av likörer och andra sötsaker tillagade av de lokala körsbären.

Utöver pasta och körsbär kan du i Lari även använda semestern till att dyka ner bland det lokala kökets övriga härligheter. Trots sin begränsade storlek har staden en rad matställen som är kända för sin höga kvalitet och sina rimliga priser. Det är heller inte särskilt många kilometers körning till grannstäderna som även de har ett fint urval av restauranger i olika prisklasser.

Nära Pisa

Reser du till Lari, har du optimala förutsättningar för att uppleva den verkliga essensen av Tocana och italiensk kultur. Både i själva staden, men även eftersom du har en bra utgångspunkt för att göra utflykter till några av regionens mest kända städer och sevärdheter. Det är till exempel inte mer än 35-40 minuters körning till Pisa, liksom Lucca och San Gimignano också är perfekta resmål på en dagsutflykt.

Läs mer om Lari

Destinationer i Toscana

Hitta din resa till Toscana här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter