Rundresa för livsnjutare i Toscana – 10 dagar

Amalie Højland
Besökt av
Amalie Højland

Toscana har en tendens att förföra och enbart namnet framkallar en rad bilder hos var och en. Hur kan det komma sig, att just Toscana har denna speciella egenskap? Om vi funderar på det, så är det egentligen inte så svårt att förstå:

 • Mjukt formade kulla med sädesmarker och vinrankor
 • Historiska ”metropoler” som Firenze, Lucca, Siena och Pisa
 • Ett milt och ytterst behagligt klimat större delen av året
 • Kulinariska upplevelser med lokala och färska råvaror
 • Till och med UNESCO har blåstämplat flera attraktioner i hela regionen
 • Ett gastronomiskt mecka med ett världsberömt kök
 • Viner som Brunello och Chianti är ”födda” och uppvuxna just här


Behöver du fler smakprover på varför du ska överväga att resa till Toscana på din nästa semester, så låt dig inspireras nedan. På rundresan för livsnjutare kan alla vara med – det enda du behöver ta med dig, är lusten att uppleva och utforska lite av det bästa, som Toscana har att erbjuda.

Under resan bor du på två utvalda hideaways, som ligger i hjärtat av Toscanas norra och södra del, därför är tempot under resan behaglig. Även om du har 10 dagar på dig för att komma in under skinnet på La Bella Toscana, så kommer tiden att flyga iväg.

Du har till och med möjlighet för att ta en sväng till Umbrien, som är mest känd som Toscanas förbisedda lillebror – men om du får tid, så lova mig att göra ett besök, för jag är nästan säker på, att du kommer att falla pladask för ”Italiens gröna hjärta”, som Umbrien också kallas för bland italienarna.

Mycket nöje och riktigt trevlig semester!

Höjdpunkter

 • Njut av 10 dagar med de största toskanska höjdpunkterna
 • Bo på två av våra mest populära och charmiga hideaways
 • Besök Florens, Pisa, Lucca, Siena och andra stora klassiker
 • Ta ett par dagars avslappning vid poolen
 • Möjlighet för vandring, tennis och en cykeltur
 • Smaka på Toscanas utmärkta, lokala kök…
 • …och kom ihåg att njuta av de världsberömda druvorna
 • Ta en sväng förbi Umbrien – Italiens gröna hjärta

Hotell som du kommer bo på

5 övernattningar på Borgo San Luigi

Läs mer

4 övernattningar på Agriturismo La Sovana

Läs mer

Avstånd och attraktioner

Borgo San Luigi

 • Närmsta stad med restauranger och shopping, Colle di Val d'Elsa - 6,3 km
 • Siena - kanske Italien's mest älskade medeltida stad - 27 km
 • Pisa med sitt lutande torn - 132 km
 • Ponte Vecchio, shopping och domkyrkan i Florens - 55 km
 • Hjärtat av vindistriktet Chianti, staden Greve in Chianti - 38 km
 • Etruskernas bergsby, Volterra - 34 km
 • Tornens stad, San Gimignano - 21 km
 • Romas flygplats Fiumicino - 281 km
 • Florens flygplats - 60 km

Agriturismo La Sovana

 • Närmsta stad med restauranger och shopping, Sarteano - 6,4 km
 • Siena - kanske Italien's mest älskade medeltida stad - 78 km
 • Pisa med sitt lutande torn - 205 km
 • Ponte Vecchio, shopping och domkyrkan i Florens - 55 km
 • Hjärtat av vindistriktet Chianti, staden Greve in Chianti - 117 km
 • Etruskernas bergsby, Volterra - 130 km
 • Tornens stad, San Gimignano - 123 km
 • Romas flygplats Fiumicino - 188 km
 • Florens flygplats - 139 km

Läs mer

Dagsprogram

Våra förslag till upplevelser

Dag 1 Ankomst till Toscana och Borgo San Luigi
Allt efter när på dagen du anländer till Borgo San Luigi vid Monteriggioni, kan det rekommenderas att ta en sväng förbi grannbyn Colle di Val d’Elsa. Förutom att byn är supermysig, så är den mest känd för sin produktion av kristallglas – och håll i dig: Här produceras upp till 15% av världens totala mängd kristallglas.

På kvällen kan vi varmt rekommendera att du njuter av en middag på Borgo San Luigi, där du kan förvänta dig en humoristisk och ytterst kompetent betjäning. Restaurangen ligger parallellt med utomhuspoolen, och om kvällen är här extra mysigt i skenet av oljelampornas ljus. VI befinner oss mitt i Toscanas vinmecka, så en middag på Borgo San Luigi ackompanjeras uteslutande av berömda och välsmakande viner.

Dag 2 Pisa, Lucca eller kanske Volterra?
Frukosten på Borgo San Luigi är nytillberedd med goda, lokala råvaror – och det saknas inte något av vare sig vått eller torrt. Så man får med garanti en solid start på dagen.

Toscana är en av Italiens mest kulturrika och ”välsmakande” regioner, så varför inte uppleva det från första parkett och skämma bort smaklökarna med en utflykt till en eller flera av områdets mest älskade byar? Ta nu bara Lucca som exempel, som innanför sina kraftiga murar osar av historia och charm. Utöver att Puccini slog upp ögonen just precis här, så finner du innanför Luccas murar en rikedom av historiska vingslag…och små serveringar med alla möjliga sorters hemmalagad italiensk glass.

Pisa behöver inte en stor introduktion, och det är ju också det lutande tornet, som är den största attraktionen i staden förutom dopskapellet och klocktornet. Som en kontrast till UNESCO´s antika medlem, så ligger det på andra sidan av parken, ett pärlband av souvenirbutiker, som kan leverera allt från tändstickor till visir med en blid av det lutande tornet.

Sist, men inte minst, är det nästan upplagt för att besöka Volterra antingen på vägen dit eller på hemvägen till Borgo San Luigi. Här finns en fantastisk samling av etruskisk konst och vackra vapensköldar, som vittnar om att staden har upplevt många ”härskare” genom tiderna.

Dag 3 Ett speciellt och nödvändigt besök– Florens
Det är nästintill omöjligt att undvika Florens, när man har med Toscana att göra. Staden är ett mecka vad gäller kultur, historia, shopping och italiensk mat. Vi föreslår därför att du avsätter en hel dag av din resa för Toscanas kulturhuvudstad.

Drick en kopp nybryggt kaffe på Piazza della Signora, som sägs vara en av stadens vackraste – det är väl Florens svar på Marcusplatsen i Venedig, så priserna följer efterfrågan (alternativt bege dig till någon av sidogatorna, där priserna är mer på lokal nivå).

Uffizi – kanske har du hört namnet tidigare? Om ”ja” så är det inte så märkligt, för det är en av Italiens mest besökta och berömda museum med den mest fantastiska samlingen av mästerverk från Renässansen.

Dessutom kan du vandra en tur längs Arno-floden, köra en tur över till den andra sidan och hitta en utkikspunkt i en av parkerna med en formidabel panoramautsikt över staden (kom ihåg kamera).

Dag 4 Är det inte dags för en ledig dag?!
Njut av en dag, där du kan tillåta dig själv att sova ut. Gå över gräsmattan till frukostrestaurangen och ta god tid på dig när du njuter av en nybryggd cappuccino, espresso eller något helt annat.

Det finns tillräckligt många faciliteter på Borgo San Luigi, för att det inte ska bli tråkigt med en slappardag. För det första så kan du dra på dig badkläderna, och ta några längder i den relativt stora poolen. Eller lägg dig i en av solstolarna i skuggan mellan träden, och kom igång med den bok, som du ännu inte har hunnit påbörja under denna händelserika semester.

Om du behöver röra på dig, så är det möjligt att hyra tennisbanan, där du med stor sannolikhet kommer att få upp värmen – eller ta på dig vandrarskorna och bege dig ut på ett aktivt äventyr i Toscanas inland bland vinodlingar och härliga utsiktsplatser (det finns åtskilliga kilometer vandringsleder precis utanför dörren på Borgo San Luigi).

Dag 5 Siena – ännu ett ”nödvändigt” besök
Endast 28 km sydöst om Borgo San Luigi ligger en pärla, som har tagit världen – och UNESCO, med storm. Namnet är Siena. Här står berättelserna i kö för att bli berättade, och det råder heller ingen brist på kulturella utbud i dess historiska centrum. Avsätt gärna en hel dag för att gå på djupet på denna stad, som sägs vara en kopia av det gamla Rom – båda vad angår byggstil och lagar, men även de geografiska förhållandena påminner om republiken Rom, på de sju kullarna.

Dag 6 Från ett hideaway till ett annat
Efter fem övernattningar på Borgo San Luigi har det blivit tid till att säga tack för nu, och bege dig vidare på resan runt Toscana. Du har något att se fram emot, då ditt nästa hem på turen blir La Sovana, som i sig själv är en resa värd (och en av våra absoluta favoriter på Hideaways). La Sovana ligger precis söder om det legendariska Montepulciano – ett mecka för dig som tycker om vin, och en skattkammare för dig, som uppskattar goda matupplevelser på semestern. Visste du till exempel, att Montepulciano är världsberömt för sin framställning av ostar, honung, vindruvor och inte minst den karakteristiska pici-pastan?! Nog om det – välkommen till La Sovana, där du blir mottagen med ett stort leende och öppna armar. Vi rekommenderar dig att äta den första middagen just här, för då får du en bra första upplevelse av det äkta toskanska köket, med egenproducerade viner som tillbehör.

Dag 7 Låt bilen stå och smaka på vad, La Sovana kan erbjuda
La Sovana är perfekt för par som föredrar romantiska och avslappnande stunder. Det märker du redan vid frukosten, som är mycket välsmakande och det mesta är hemmagjort eller närproducerat. Lite, men gott, och jag skulle kunna sitta i timtal och njuta av utsikten och äta mig alltför mätt under dagens första måltid, då ögonen inte blir mätta i första taget.

Lägg dig vid poolen med panoramautsikt i riktning mot Umbrien. Eller ta fram ett par bra stövlar och förbränn frukosten genom att ta en tur runt den stora parken på La Sovana eller vandra en sväng omkring vinodlingarna, som ligger precis utanför den välansade gräsmattan.

Om du har lust (och vem har inte det?), så tacka gärna ”ja” till ägaren Giuseppe’s erbjudande om en vinprovning, som hålls dagligen för husets gäster – här kan du låta dig frestas av druvsorter som Pugnitello, Sangiovese, Syrah, Merlot og Trebbiano. Dessutom framställer Giuseppe också extra virgin olivolja uppkallad efter hans älskade agriturismo, La Sovana.

Dag 8 Brunello’ens hemstad, Montalcino
En av de mest berömda (och dyraste) viner från Toscana heter Brunello och ofta ’di Montalcino’ på slutet. Ända sedan 1400-talet har det kraftiga och karakteristiska vinet vunnit flera priser och utmärkelser. Åk till hjärtat av Brunellos ’födelsestad’, Montalcino, som även i sig själv är ett besök värd. Ligger på toppen av en höjd och det etruskiska inslaget är fortfarande det mest iögonfallande, så snart du går igenom porten till byn.

Dag 9 Cortona med en sväng förbi Umbrien
Mitt första möte med Cortona, som ligger endast 52 km från La Sovana, var fascinerande – från platån har du på flera kilometers avstånd utsikt upp mot den kalkstensfärgade bergsbyn. Det ser nästan ut som om den håller på att störta ner över kanten, men det är lyckligtvis inte fallet, men det råder ingen tvekan om att Cortona imponerar med sitt annorlunda läge. Liksom utsikten är enastående ”nerifrån” platån, så är den minst lika fantastisk, när du är i byn och tittar ner över dalen. Ursprungligen hörde staden till Umbrien, men idag är den en av Arezzo-områdets största städer.

Apropå Umbrien, så kan det rekommenderas att ta en avstickare till ”kyssarnas by” Perugia, på hemvägen. Här framställs Italiens kanske bästa choklad, och de är stolta över den. Storsäljaren heter något så underbart som ”Baci” – alltså kyss i plural på italienska. Så utan att överdriva, så älskar jag att ’kyssa’, när jag är på besök i Umbriens mest välsmakande by, Perugia :)

Dag 10 Arrivederci e buon viaggio
Tänk att det redan har gått 10 dagar sedan ankomsten – tiden flyger som ni vet när man är i gott sällskap. Vi hoppas, att du har haft en upplevelsesrik resa med många stora historiska, gastronomiska och kulturella höjdpunkter. Om du är som mig, så kommer du att bli så förälskad i regionen och detta kommer inte bli ditt sista besök. Vi säger i alla fall tack för nu och önskar en trevlig resa tillbaka…

Teman

Vi bedömer att denna rundresa passar dig som intresserar dig för följande teman:

Rundresan inkluderar

 • Flyg till Toscana el. Rom t/r inkl. alla skatter och avgifter
 • 5 övernattningar på Borgo San Luigi
 • (superior-rum med utsikt mot trädgården)
 • 4 övernattningar på Agriturismo La Sovana
 • (delux-rum med utsikt mot trädgården)
 • 9 x frukost

Rundresan inkluderar inte

 • Biluthyrning, välj bland många olika typer och storlekar
 • Bensinförbruk
 • Måltider utöver de som nämnts
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring
 • Ev. incheckat bagage (beroende av flygbolag)
 • Entréavgifter på utflyktsdagar

 

Information

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Andra hotell Toscana

Läs mer