Resor till Umbrien

Välkommen till Umbrien med Hideaways, vi är specialister på resor till Umbrien, "Italiens gröna hjärta". Vi har handplockat hotell och semesterlägenheter till din drömsemester.

Umbrien – eventyr og magi

Från min första resa till Umbrien minns jag speciellt ett samtal som jag hade med ägaren till ett av våra Hideaways. Hon är född och uppvuxen i Rom, men köpte för några år sedan en gammal bondgård tillsammans med sin man, varefter de gick igång med renoveringen och inredningen. Det är ett helt fantastisk ställe där paret bland annat har inrett hotellet med gamla möbler som är arvegods från familjens villa i Rom.

Hon berättade, det som jag på många sätt redan hade känt när jag körde genom det gröna bergslandskapet - att i Italien sägs det att den umbriska jorden utstrålar en speciell energi. Denna energi kommer från det mycket grönskande landskapet som kännetecknas av den dominerande vegetation av gröna träd som finns överallt. Därför kallas Umbrien även Italiens gröna hjärta och du kan nästan känna energin vibrera.

Medeltidsarkitektur, natur och gastronomi

Något annat är äventyret. Överallt du kommer ser du medeltida städer som ligger på berg och kullar. Det påminner om en tid då arkitekturens funktionalitet mest av allt var till för att beskydda invånarna som bodde bakom tjocka stadsmurar och som fortfarande ofta omgärdar städerna. Ibland kändes det som att jag hade hamnat mitt i ett medeltida äventyr där historiens vingslag var närvarande överallt.

Därför ska du resa till Umbrien

Det finns många skäl till varför du ska resa till Umbrien. Naturen, matkulturem, historian och de vackra medeltida städerna är några av de ingredienser som kommer ge dig en fin semesterupplevelse. Använd ett av våra Hideaways som bas för att utforska Umbrien och besök pittoreska städer som Assisi, Perugia och Gubbio. Ta en tur förbi Orvieto som, på avstånd, är en av de mest imponerande syner jag någonsin har sett.

Våra Hideaways i Umbrien är till för upplevelser, men också för kontemplation. De är till för intimitet och njutning samt passande för aktivitet och rörelse. Du bestämmer själv om dagen skall tillbringas vid hotellets pool i sällskap med favoritboken eller med historiska och kulturella upplevelser. Det kan naturligtvis också vara så att du vill ut på upptäcktsfärd i det fantastiska landskapet och det kan göras både till fots, med cykel eller bil beroende på ditt humör för dagen.

Umbrien kan du besöka året runt, men jag rekommenderar att du reser iväg mellan mars och oktober. Det är under denna period som solen skiner mest och naturens klorofyll visar sig från sin bästa sida.

Du kan resa iväg med hela familjen eller så kan du njuta av en semester i sällskap med din bättre hälft. Oavsett hur du väljer att resa, så vågar jag (nästan) lova att Umbrien kommer att göra ett djupt intryck - även på dig.

Resor till Umbrien med Hideaways

På Hideaways är vi specialister på resor till Umbrien - inte minst på att välja ut smultronställen som vi tror du kommer älska att bo på. På Hideaways.se kan du resa till Umbrien som det passar dig bäst. Välj en av våra många paketresor med flexibel reslängd. De inkluderar alltid flyg och boende på ett unikt hotell. Du kan lätt addera hyrbil eller transfer, om du så önskar.

Paketresor till Umbrien med prisgaranti

På våra paketresor till Umbrien använder vi flyglinjer från Sverige och Danmark till Florens eller Rom. De vanligaste flygbolagen som trafikerar dessa flygplatser är SAS, Easyjet, Air Berlin och Norwegian. Läs mer under de olika hotellen om vilken flygplats som ligger närmast. Din uppgift blir att välja det flygalternativ som passar dig, din plånbok och dina semesterplaner bäst.

Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor i Umbrien, där vi har satt ihop resor med vistelser på två eller flera utvalda Hideaways. Dessa är valda utifrån våra egna erfarenheter och från våra otaliga resor runt om i regionen, alla med ett centralt läge i förhållande till våra programförslag, vilket innebär att du skall köra bil så lite som möjligt. Du hittar också bilrundresor som kombinerar vistelser i de två systerregionerna Toscana och Umbrien. Hos Hideaways får du prisgaranti på alla paketresor som inkluderar flyg och hotell.

Mer information om Umbrien och personlig service

Vi önskar dig trevlig vistelse här på vår hemsida Hideaways.se. Behöver du ett bra resetips eller personlig service för att hitta rätt resa till Umbrien, eller Italien i allmänhet, så sitter vi redo vid telefonen.

Vill du veta mer om de olika möjligheterna att resa till Umbrien med Hideaways, så hittar du information om prisgaranti på paketresor, flygplatser, flygbolag, biluthyrning, etc. under ”Hur du kan resa”.

Läs mer om Umbrien

Sevärdheter

Umbrien är en av Italiens mest förbisedda regioner, vilket kanske beror på att den ligger i landets inre delar och därför saknar den kustlinje som ofta är ett dragplåster för många Italien-resenärer. Men även om Umbrien inte har någon kustlinje och därför saknar stränder, har regionen mycket annat att erbjuda under din semester, inte minst en fantastiskt rik kulturhistoria och några av Italiens vackraste och frodigaste landskap.

Jag har här nedan valt ut några sevärdheter som jag rekommenderar att du besöker under din semester i Umbrien.

Norcia

Norcia, som ligger i sydöstra Umbrien, är liksom Assisi en av de städer i Umbrien som har blivit världsberömd på grund av ett religiöst helgon. Det är nämligen här som grundläggaren av Benediktinerorden "Benedikt av Nurcia", även kallad Sankt Benedikt, förmodas ha fötts år 480 efter Kristus.

Benedikt av Nurcia - eller Sankt Benedikt – stiftade år 529 Benediktinerorden på klippan Monte Cassino som ligger ovanför staden Cassino. Benediktinerorden  blev sedermera en av de största munkordnarna i den kristna världen och munkarna levde efter mottot Ora et labora (Bed och arbeta).

Benediktinerordens långa arm nådde även Sverige genom den tyske munken Ansgar även kallad Nordens apostel som var benediktinermunk och införde kristendomen i Sverige.

Norcia erbjuder även annat än religiös historia bland annat ett vackert landskap som har gjort staden till en populär utgångspunkt för vandring och klättring. Den rika tillgången på vilt är mycket populär bland jägare och gastronomiskt sett är staden känd i hela Italien för sina fantastiska korvar och skinkor av vildsvinskött.

Assisi

Assisi som ligger 20 kilometer från regionhuvudstaden Perugia är framförallt känd för att vara den stad som grundaren av Franciskanerorden Frans av Assisi kommer ifrån. Men staden har mycket annat att bjuda på än bara sina franciskaner rötter.

Staden har med sin befolkning på omkring 28 000 invånare även en spännande historia som skådeplats för umbrernas, etruskernas, romarnas, ostro-goternas och langobardernas härjningar när dessa folkslag bosatte sig i området.

Det finns ännu spår av den romerska epoken i stadens historia i form av en romersk amfiteater som byggdes under det första århundradet efter Kristus och det romerska Minervatemplet som tillägnades lärdomens, konstens och hantverkets gudinna Minerva. Templet byggdes under det första århundradet före Kristus och dess fasad och pelare är fortfarande bevarade från romartiden men har sedan år 1539 hyst kyrkan Santa Maria sopra Minerva.

Franciskanerbyggnaderna i staden som bland annat inkluderar franciskanerkyrkan Basilica Papale di San Francesco samt franciskanerklostret Sacro Convento har sedan år 2000 funnits med på UNESCOs världsarvslista.

Gubbio

Gubbio som utgör en del av Perugiaprovinsen i det nordöstra hörnet av Umbrien har ett vackert läge på de första delarna av berget Ingino i den berömda bergskedjan Apenninerna varifrån man har en vacker vy över den gröna dalen nedanför.

Men det som på allvar har gjort staden känd i Umbrien är dess vackra och fascinerande medeltida centrum där många av husen har byggts och bebotts av välbärgade köpmän ända tillbaka på 1300- och 1400-talet. Husen är i de flesta fallen ett resultat av den period av välstånd som följde på stadens dåvarande biskop Sankt Ubaldo Baldassini framgångsrika krigande mot de omkringliggande städerna år 1151.

Staden bär även spår från romartiden i form av en sällsynt bevarad teater som byggdes under första århundradet före Kristus och ett romerskt mausoleum. Slutligen är det här i Gubbio, som jag redan nämnt under språk i avsnittet Information, som man har funnit den största samlingen av inskriptioner på ur umbriska ingraverade i sju (ursprungligen nio) bronstavlor.

Trasimenosjön

Trasimenosjön eller Lago Trasimeno som den heter på italienska ligger i Perugiaprovinsen och är Italiens fjärde största sjö enbart överträffad av tre mer kända italienska sjöar. Dessa sjöar är Comosjön i Lombardiet, Gardasjön mellan Veneto och Lombardiet samt Lago Maggiore som ligger på gränsen mot Schweiz.

I Trasimenosjön vars yta är på hela 128 kvadratkilometer ligger tre öar varav Isola Polvese är den största medan Isola Maggiore med sina omkring 35 invånare är den enda av öarna som är bebodd. Den minsta av öarna Isola Minore är privatägd och obebodd.

Av de tre öarnas historia så är Isola Maggiores den mest intressanta eftersom Frans av Assisi bodde på ön år 1211 och att det år 1328 byggdes ett franciskanerkloster till ära av Frans av Assisi. De flesta övriga byggnader på ön stammar också från denna tid.

På 1880-talet byggdes det så kallade Guglielmislottet på ruinerna av det tidigare franciskanerklostret. Detta slott  användes 1944 som fängelse för judar och andra politiska fångar som den fascistiske prefekten Armando Rocci i Perugia enligt egen utsago lät placera där för deras egen säkerhets skull så de undgick att deporteras och hamna i de tyska nazisternas koncentrationsläger. Slottet har senare byggts om till ett lyxigt spa-hotell. 
Trasimenosjön är rik på fisk, särskilt gädda och karp, och har en mycket bra vattenkvalitet som inbjuder till bad och simturer. 1995 etablerades en naturpark i anslutning till sjön och 2003 anlades en cykelstig som gör det möjligt att besöka och njuta av sjön på en cykeltur.

Läs mer

Maten och vinet

Umbrien är som tidigare nämnt inte den mest kända av Italiens regioner, men på en punkt överträffar den alla andra regioner och det är maten. Även bland italienarna själva är Umbrien känt för sina enkla, genuina och mycket välsmakande rätter vilket inte säger så lite i ett land som ofta hyllas för sin gastronomi.

Hemligheten bakom det umbriska kökets succé är huvudsakligen två saker, fantastiska råvaror och en stor traditionsmedvetenhet som har hållit gamla umbriska rätter och metoder vid liv ända sedan etruskerna. Jag har här valt ut några av de rätter och specialiteter som du har möjlighet att smaka på när du är på semester i Umbrien.

Norcino

Norcino är en benämning som täcker en stor mängd av saltade kötträtter, däribland vildsvinskorv och prosciutto (lufttorkad skinka) som har tillagats på det speciella och traditionella sättet som härstammar från staden Norcia (därav namnet "norcino") i Perugiaprovinsen i sydöstra Umbrien.

Norcia har, som redan nämnts under rubriken sevärdheter ovan, ett rikt djurliv och framförallt på vildsvin. Detta har gjort att man genom flera århundraden har utvecklat sina egna produktionsmetoder och då det kommer till vildsvinskött. Man använder bland annat speciella konserveringsmetoder som möjligtvis härstammar ända tillbaka från romartiden.

Crostini alla norcini

Crostini som består av skivor av rostat vitt bröd med olika sorters pålägg är mycket populärt i Umbrien och i många olika varianter. Exempel på Umbriska varianterna är crostini al tartufo som görs av svarta tryfflar eller crostini med kycklinglever, kapris och citron.

En för Umbrien mycket typisk crostini som jag verkligen rekommenderar att du smakar är crostini alla norcini som består av en blandning av ansjovis, tryffel och kycklinglever.

Tryffel

Umbrien är känt för sin tryffel som bidrar till åtskilliga marknader och festivaler i regionen under hösten och vintern enbart tillägnas dessa läckra delikatesser. Svart och vit tryffel används både som tidigare nämnt som pålägg på aptitretaren crostini alla norcini eller costrini al tartufo men även som ingrediens många olika pasta- och risotto rätter.

Fichi Girotti

Staden Amelia belägen i Terniprovinsen i den södra delen av Umbrien har varit berömd för sina fikon sedan urminnes tider. På 1800-talet började en nationalistisk kommendant vid namn Antonio Girotti att fylla fikon med rostade mandlar, kanderad frukt och kakao för att sedan pressa samman till de hjulformade sötsaker som än idag är mycket populära i Umbrien. Man köper dem i sina karakteristiska blå eller rödrandiga plastförpackningar med texten “tipico producto umbro - Il dolce frutto” ("typisk produkt från Umbrien - den söta frukten").

Vin i Umbrien

Det är särskilt regionens vita viner beredda på Grechettodruvan som fram tills nu rönt erkännande och popularitet inte bara i Italien utan även på många andra ställen i världen. Men även Umbriens röda viner är på stark frammarsch inte minst tack vare sorter som Colpetrone, Arnoldo Caprai, Anronelli, Bea och Tabarrini som har tagit upp kampen med det fantastiska umbriska vittvinet.

Läs mer

Solresor till Umbrien

Njut av solen i det vackra Umbrien i Italien långt bort från vardagens krav och förpliktelser. Har du behov av en solresa med avkoppling vid poolen i trevlig atmosfär och där det inte vimlar av turister, då är hideaways i Umbrien det rätta valet.

Oavsett om du väljer ett hotell eller en semesterbostad i Umbrien så kan du vara säker på att du får en utsökt semester där du även får möjlighet att uppleva många lokala, historiska platser. Hotellen är små och intima och de är ytterst charmerande och mycket attraktiva med genuint utseende. Här finns det rikligt med möjligheter att upptäcka de vackra gröna omgivningarna.

Semesterbostäderna i Umbrien är noga utvalda och även idealiska för en varm solsemester. Samtliga våra hideaways i Umbrien ligger naturskönt i ”Italiens gröna hjärta”, som Umbrien också kallas. Alla förutsättningar för en solrik och avkopplande vistelse är på plats; Oavsett om du vill solbada dagen i ända vid poolen med en bra bok eller bryta av med upplevelser i de historiska byarna och småstäderna i området.

Umbrien bjuder även på stora gastronomiska upplevelser. Köket här utgår från de finaste av råvaror och är baserat på genuint och enkelt hantverk. Bokar du en solresa under perioden mars till oktober så har du störst chans att få ut det optimala av vädret eftersom solen då fullkomligt gassar dagen lång och naturen är som grönast.

Läs mer

Destinationer i Umbrien

Assisi

En av Umbriens mest kulturella skatter är sevärda Assisi. Den vackra staden ligger majestätiskt på en höjd och blickar ut över det gröna landskapet. Från Assisi kan du smidigt komma runt i Umbrien och besöka staden Perugia samt Trasimenosjön.

Resor till Assisi

Gualdo Cattaneo

Gualdo Cattaneo är ett idealiskt resmål för de som vill kombinera en avkopplande semester i lugna och autentiskt lantliga omgivningar med Umbriens stora kulturella och historiska sevärdheter, så som Perugia och Assisi.

Resor till Gualdo Cattaneo

Orvieto

En stad du inte får missa under din resa i vackra Umbrien är Orvieto. Stadens magnifika position i harmoni med den frodiga naturen är hela resan värd. Njut av den historiska stadskärnan och ett lokalt vin, så blir det heller inte mycket bättre.

Resor till Orvieto

Perugia

Den viktigaste staden i Umbrien är utan tvekan Perugia. Med sin rika historia och fina position i hjärtat av regionen är den ett måste på din semester i Umbrien. Kom hit och upplev stadens levande centrum och njut av lokalt kök och goda viner.

Resor till Perugia

Saragano

Njut av de fantastiska omgivningarna i den fridfulla staden Saragano, från vilken du kan göra utflykter till Umbriens många sevärdheter.

Resor till Saragano

Spoleto

Det kan vara svårt att välja bland utflyktsmålen vid en resa till Italiens gröna hjärta Umbrien. Den lilla staden Spoleto är liten men bjuder på ett charmigt centrum där du kommer det äkta Italien helt in på huden. Kom hit och upplev lokal stämning.

Resor till Spoleto

Information och fakta

Jag har samlat lite information och fakta om Umbrien inför din resa. Har du lust att läsa mer om Umbrien så rekommenderar jag att du följer de externa länkarna  längst ner på sidan till andra källor. Du kan även läsa om Umbrien på vår reseblogg som har inlägg om ämnen som mat och vin, kultur, natur, historia, sevärdheter, förslag på dagsutflykter och sist men inte minst upplevelser från våra egna resor till Umbrien.

Provinser

Umbrien är indelat i två provinser, Perugia och Terni, av vilka den nordligast belägna Perugiaprovinsen är den största både till ytan (6 334 km2) och befolkningsmässigt med lite över 660 000 invånare.

Perugiaprovinsen har 59 kommuner - comuni på italienska – och här ligger bland annat städerna Foligno, Cittá di Castello, Spoleto, Gubbio, Assisi, Bastia Umbra och naturligtvis huvudorten Perugia som också gett namn åt provinsen och som är huvudstad i regionen Umbrien.

Terni har omkring 232 000 invånare och vars yta (2 122 km2) bara är en tredjedel av storleken på Perugiaprovinsen. Regionens huvudstad Terni som har gett namn åt provinsen och vars rika historia sträcker sig 800-talet före Kristus. Staden är bland annat födelsestad åt den mäktige romerske kejsaren Marcus Claudius Tacitus Augustus som ledde de romerska krigen mot goterna vilket gav honom tilltalsnamnet Gothicus Maximus.

Terniprovinsen består av 33 kommuner och här ligger bland annat städerna Orvieto, Narni, Amelia, Montecastrilli, Acquasparta och San Gemini. De enda städerna i Terniprovinsen som har mer än 20 000 invånare förutom huvudstaden Terni med sina omkring 113 000 invånare är städerna Orvieto och Narni med respektive 20 870 och 20 250 invånare. Totalt i hela Umbrien bor det omkring 885 000 personer.

Klimat och väder

Klimatet i Umbrien är lika varierande som på alla andra ställen i Italien beroende på var i regionen du befinner dig. I de låglänta områdena nära Trasimenosjön är vädret milt under hela året medan städerna i eller nära bergskedjan Apenninerna har snörika vintrar och svalare somrar.

Umbrien har i genomsnitt omkring 5,5 solskenstimmar per dag med det minsta antalet  av 3 timmar i genomsnitt i december och de flesta solskenstimmarna hela 9,2 per dag i juli. Den högsta genomsnittstemperaturen i Umbrien infaller i juli och augusti med ett genomsnitt på 28 grader  medan den lägsta genomsnittstemperaturen på 2 grader uppmäts i januari och februari.

Månaden med minst nederbörd är juli med i genomsnitt 46 mm medan november är den månad med mest nederbörd med genomsnittliga 113 mm.

Språk

Umbriska som tillhör den oskisk-umbriska språkgruppen, är i ett vidare begrepp ett italiskt språk och därmed även ett indoeuropeiskt språk, talades i Umbrien innan romarna erövrade regionen och gjorde latinet till huvudspråk i Umbrien. Umbriska är idag ett utdött språk och existerar bara genom 30 inskriptioner som dateras till mellan 800-talet och 200-talet före Kristus.

De nio viktigaste av dessa inskriptioner hittades 1444 i form av bronstavlor som blev funna i en underjordisk kammare vid staden Gubbio i Perugiaprovinsen, två av dessa har emellertid försvunnit igen. De numera sju bronstavlorna innehåller mellan 4 000 och 5 000 ord och beskriver instruktioner till religiösa ceremonier för dåtidens hedniska antika religion i Umbrien. Det finns även några mindre inskriptioner i städerna Spoleto, Assisi och Todi.

Natur

Umbrien kallas “Italiens gröna hjärta”- il cuor verde d'Italia på italienska – och det är väldigt passande för regionen rymmer några av Italiens grönaste och vackraste landskap. Tibern som är Italiens tredje största flod skär igenom regionen och bidrar till den omtalade frodigheten. I gengäld är Umbrien den enda regionen i Italien som inte har någon kustlinje eftersom den ligger inklämd mellan tre andra italienska regioner Toscana i väster, Marche i öster och Lazio i söder.

Medan regionen på den ena sidan präglas av de många flacka och uppodlade områdena så korsas regionen på den andra sidan av den 1 200 kilometer långa bergskedjan Apenninerna som sträcker sig från Alperna i norra Italien till Calabrien i landets södra del. Detta gör att regionen till stora delar består av kullar och berg.
Den högsta punkten i den Umbriska delen av Apenninerna är Monte Vettore som med sina 2 476 meter ligger i nationalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillin på gränsen mellan Umbrien och grannregionen Marche.

Populärt i Umbrien

Italien, Umbrien
  • Närmaste flygplats: 116 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Umbrien
  • Närmaste flygplats: 175 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Umbrien
  • Närmaste flygplats: 164 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera