Vägen hit upp går först genom ”il coure verde d’Italia”, Italiens gröna hjärta, den vackra regionen Umbrien, omsider ser du Monte Serano och här på toppen vilar staden Trevi med katedralen som högsta punkt. Precis framför katedralen ligger ditt gömställe, Hotel Antica Dimora alla Rocca. Vägen slingrar sig uppför berget och plötsligt försvinner Trevi för att strax därefter komma fram igen. När du stannar bilen på Piazza Garibaldi i Trevi är du bara några steg från ’målet’. I receptionen står hotellets personal och tar emot, och det verkar som om de har sett fram emot vårt möte! Energiknippet och den mycket vältaliga Valentina kör med den lite lugnare Roberto och ”beordrar” honom att genast hjälpa till med bagaget.

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Annars kan du köra ända upp till receptionen och lämna av bagaget och därefter köra runt hörnet och parkera nere på torget. Så är det i de gamla medeltidsstäderna. Det är ont om plats till bilarna, men det är också det som gör vistelsen så speciell - du befinner dig i en annan värld och är åskådare till historiens vingslag, här mitt i det vackra Trevi.

När bilen har parkerats, promenerar du ”bara” genom stadsporten, över det gamla torget, uppför en vindlande gata och plötsligt står du framför det gamla historiska palatset från 1650,
Antica Dimora alla Rocca. Palatset tillhörde en gång en italiensk aristokratfamilj, familjen Valenti. 2003 restaurerades palatset med stor hänsyn till de ursprungliga materialen och arkitekturen. Idag finns här ett vackert hotell mitt i Trevi stad, på toppen av Monte Serano, övervakat av Trevis skyddshelgon Sankt Emiliano, som tronar på katedralen mittemot.

Även, rumsnyckeln har karaktär

När du går in genom hotellets stora huvudingång befinner du dig plötsligt på 1700-talet. Jag börjar le åt Valentinas ivriga stämma inne från receptionen. Hon håller på att berätta om egendomens vackra rum, som hålls i 1700-talsstil. På sin charmfulla engelska berättar hon om några av de stiliga freskerna som pryder väggarna i en del av rummen. Jo då, här inandas du minsann en skön 1700-talsatmosfär. Den stora tunga rumsnyckeln är inget problem att bära runt på och leder dessutom tanken till att du är gäst på ett äkta Hideaway med en ändlös historia. Själva nyckeln är en charmig motsats till dagens nyckelkort, som finns på de flesta hotell världen över. Länge leve det traditionella!

Trevis årliga stadsfest har inte sin like

Med en skön känsla av ett ovanligt hjärtligt bemötande reser jag mig från caféstolen och går med lätta steg nerför trapporna, för att ta staden i lite närmare beskådande. Efter bara några minuter står jag mitt på stadens torg, där rådhuset ligger. När Palion, den årliga stadsfesten, går av stapeln i oktober, är torget navet i Trevi. Torget förvandlas då till en romersk arena där det hålls tävlingar mellan Trevis tre stadsdelar. Tre lag på vardera 20 personer kämpar om vem som fortast kan dra en kärra genom staden. Anhängare till de tre olika stadsdelarna har delat upp sig i lag och fyller hela ena sidan av torget, medan övriga åskådare är bänkade på en stor tribun på motsatt sida. Ett infernaliskt oväsen av tillrop och hejaramsor fyller upp hela torget och letar sig vidare genom gator och gränder. När tävlingen är över firas resultatet på någon av de tre stadsdelarnas tavernor. Den här sortens festligheter är typisk för Umbriens medeltidsstäder och om du ännu inte har haft turen att närvara vid en sådan fest så bör du se till att planera in det, för det är en upplevelse för livet!

Ute på terrassen är det lika skönt

Om du sitter på terrassen utanför hotellet kommer du ofta att träffa på en leende och mycket tillmötesgående äldre herre. Han kommer att fråga vilket språk du helst vill kommunicera på, italienska, franska eller engelska. Han vill nämligen hemskt gärna prata. Missa för allt i världen inte ett samtal med honom. När han gått vidare sitter du kvar med ett stort leende och lite mera livsvisdom. Och du har garanterat blivit presenterad för prästen i katedralen mitt emot.

Trädet med de 1700 årsringarna

Efter en cappuccino på det lokala caféet, Café Roma, tar jag en promenad nerför berget och snart inser jag varför olivoljan är stadens Trevis varumärke. Jag passerar olivlundar och plötsligt får jag syn på det 1700 år gamla moraiolo-trädet mitt i olivlunden. Jag älskar olivträd och speciellt när de andas så mycket historia, tänk vad detta träd fått vara med om:).

Förtjusande upplevelser inom kort radie

Det tar bara en halvtimme att köra till staden Assisi, som också ligger på en bergstopp med förträfflig utsikt över Italiens ryggrad, Appeninerna. Här levde munken Franciscus på 1200-talet och det fantastiska klostret har satt sin prägel på staden.

Åk vidare till Perugia, Umbriens (choklad)huvudstad, den enda staden i världen med rulltrappa från stadens nedre centrum till det översta. När du ankommer med bilen, ska du parkera i det underjordiska parkeringsgaraget och därefter ta en tur på 10 minuter med rulltrappan upp genom stadens ”historia”. Perugia är en mycket livlig stad med många studerande. Här ligger nämligen ett universitet för utländska studenter. Utöver detta hyser Perugia en stor internationell jazzfestival. Allra mest känd är dock Perugia som regionens choklad-Mecka - kanske säger namnet ”Baci” dig något? Det betyder ”kyssar” på italienska och är en välsmakande liten sak. Om du säger ”Baci” till en italienare, kommer han att svara med ”Perugia” - så berömd är chokladkyssen från Perugia.

Bra att veta om Antica Dimora alla Rocca

De flesta städerna i Umbrien kan man nå med buss från Piazza Garibaldi i Trevi. Till och med vinområdet i Orvieto innebär bara en timmes buss- eller bilkörning från Trevi. Du får inte lämna regionen utan att ha smakat på det kraftiga rödvinet från Montefalco, som tillverkas av den lokala druvan Sagrantino. Det ska självklart intas till en måltid som består av t ex filet Mignon i svampsås eller en av Umbriens specialiteter, den svarta tryffeln, ackompanjerad med pasta eller vilt. Avrunda stilfullt med en bit av den bästa umbriska starkosten, Pecorino. Ev turistskatt betalar du på plats.

Därför kommer vi att återvända

Jämfört med Toscana är Umbrien en förbisedd region. Har man någon gång varit här, längtar man innerligt efter att få komma tillbaka. Med bil är avstånden förhållandesvis korta. Vare sig man är intresserad av historia, naturupplevelser, gastronomi, vin, musikupplevelser... ja, så får man det i städerna högst upp i bergen eller nere i de gröna dalgångarna. En idealisk utgångspunkt är Trevi och inte minst Antica Dimora alla Rocca. Personalen saknar sin like. De tre unga ägarna Valentina, Roberto och Marco övertog hotellet i april 2012. Deras personligheter präglar stämningen på hotellet. Deras hjälpsamhet, tillmötesgående och inte minst deras initiativförmåga och uppriktiga arbetsglädje får dig att glömma allt hemmavid och du kan verkligen känna att du är på semester.

Läs mer om Antica Dimora alla Rocca

Officiell kategori

Hideaways kategori

8,0 Våra gästers
omdöme
365 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmsta stad, Trevi med restauranger och affärer – 0 m
 • ”Kyssarnas” stad, Perugia, känt för sin välsmakande choklad, Baci (kyss på italienska) – 48 km
 • Umbriens vinland, Montefalco (glöm ej att smaka) – 12 km
 • Spoleto med sin gamla stadsmur och rester av en romersk amfiteater – 23 km
 • Gubbio, Umbriens kanske mest mysiga stad – 71 km
 • Staden Assisi, med sitt imponerande kloster – 30 km
 • De underjordiska Frasassi-grotterna, ett ”måste” – 82 km
 • Rom flygplats – 180 km

Rumstyper

Väl installerad i mitt rum (det finns 34 rum i allt) överraskas jag av kontrasterna i form av moderna bekvämligheter: det privata badrummet med badkar & dusch. Samtliga faciliteter är en i ögonfallande anakronism, i ett rum med 1700-talsinredning. Men det betyder inte att du behöver kompromissa om nutida komfort som t.ex. swimmingpool - den ligger i annexet bredvid huvudbyggnaden, där det också finns en del rum. Barnsäng kan hyras på plats efter tillgänglighet. De har antingen en queensize säng, dubbelsäng eller twinsängar

Facilitererna är;

 • Luftkonditionering
 • Minibar
 • Sat-TV
 • Telefon
 • Kassafack
 • Fri Wi-Fi
 • Barnsäng, på förfrågan och mot avgift
Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Antica Dimora alla Rocca:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Reception
 • Hiss
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Palazzo Storico in Piazza della Rocca
06039 Trevi

Koordinater

Latitude: 42.8778
Longitude: 12.7468

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Italien, Toscana
 • Närmaste flygplats: 79 km
 • Pool
 • Restaurang
Italien, Umbrien
 • Närmaste flygplats: 142 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Italien, Umbrien
 • Närmaste flygplats: 116 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi