Resan till Castello di Petrata var i sig själv en stor upplevelse. Jag visste redan att hotellet ligger i närheten av medeltidsstaden Assisi, som nog är mest känd för ”stadens son” Franciskus av Assisi. Jag hade även fått veta att klostret och Basilica di San Francesco, som är stadens mest dominerande byggnad, skulle vara en imponerande en syn, men när staden äntligen dök upp vid horisonten verkade det nästan otroligt att det för 700 år sedan var möjligt att bygga en så imponerande byggnad rakt in i en bergssida. Men det är typiskt för arkitekturen i Umbrien - man blir gång på gång både imponerad och överraskad.

Mikkel Krohne-Sørensen
Besökt av
Mikkel Krohne-Sørensen

Det blev allt svårare att hålla ögonen på vägen, så jag blev tvungen att stanna och kliva ur bilen för att ta ett par bilder innan jag körde vidare. Assisi blir man lätt ”betagen” av, för att använda en passande metafor. Som tur var fick jag nästa dag möjlighet att köra genom Assisis slingrande medeltidsgränder, när jag skulle till ett annat hotell.

Men idag var destinationen familjedrivna Castello di Petrata och mina förväntningar var stora eftersom Marie hade besökt hotellet året innan och berättat att det var en av de platser jag verkligen borde se fram emot att få komma till.

Lugn och hemtrevlig medeltidsstämning

Det började bra. Jag mottogs i receptionen av restaurangens hovmästare, som senare visade sig vara gift med hotellchefen Erica. Castello di Petrata är ett familjeägt hotell och nästan varje timme, som jag tillbringade på hotellet, träffade jag en ny medlem av familjen. De driver hotellet med stor kärlek och med respekt för egendomens patriarker, Aldo och Guiseppa.

Aldo och Guiseppa grundade hotellet och gjorde det till det, som det är idag, men nu är det barnen och deras respektive som har det dagliga ansvaret för hotellet. Erica kunde emellertid berätta att hennes far inte hade släppt tyglarna helt och hållet, men att det nu för tiden mest är kärleken till trädgården som håller honom sysselsatt - det övriga får barnen klara av.

Men Aldo kan vara helt lugn, den energi och kärlek han har använt för att bygga upp Castello di Petrata är i goda händer hos barnen och deras respektive. Det var också mitt intryck, att barnen inte bara var där för att bevara det gamla utan också för att leda hotellet in i det 21:a århundradet. Nu finns Wi-Fi och andra moderna faciliteter, sådant som Aldo tydligen inte var alldeles förtjust i.

Jag hann precis packa upp och ta igen mig på rummet, och njuta av utsikten mot Assisi, innan det var dags för middag i hotellets mysiga restaurang.

Specialiteter från Umbrien när de är som bäst

På många sätt är jag en trygghetsnarkoman när det gäller mat och vin. Inte för att jag inte gillar att smaka nytt, men ibland är jag lite fastlåst vid särskilda rätter och viner. Varför chansa när jag vet vad som är gott. På Castello di Petrata utmanade jag emellertid mig själv och valde kanin, som för min del är synnerligen ovanligt, kanske till och med första gången. Menyn präglas dock mycket av Umbriens lokala specialiteter och en gyllene regel är ju att man ska gå på upptäcktsfärd bland lokala specialiteter.

Kaninen smakade faktiskt himmelskt, men vi ska bara nämna att restaurangen inte är traktens billigaste. Jag fastnade dock för att här var många italienare och utan att sticka ut hakan för mycket tror jag att det är hit många lokala invånare kommer när de vill ha god hemmalagad mat.

Castello di Petrata har så mycket att erbjuda. Förutom restaurangen, där frukosten också serveras, ska särskilt terrasserna runt hotellet och trädgården framhävas. Överallt finns det små gömställen där du kan njuta i din avskildhet - för dig själv eller ännu bättre, på tuman hand.

Ett litet dopp finns det också möjlighet till. Poolen ligger fint gömd, omgiven av träd på den ena sidan och med utsikt över Assisi på den andra. Är du iväg med din bättre hälft kan du boka jacuzzin, så att man i lugn och ro kan njuta av varandras sällskap, ackompanjerad av den storslagna utsikten över bergen runt omkring.

Som Erica berättade för oss så har Castello di Petrata många gäster som har återkommit i åratal och det är inte svårt att förstå varför. Jag återkommer i alla fall mer än gärna.

Bra att veta om Castello di Petrata

Castello di Petrata är en plats där du njuter av lugn och ro. Utan att du ens märker av det, sänks ditt tonläge automatiskt när du rör dig mellan hotellets tjocka väggar. Därför blev jag lite förvånad över att dörrarna är rätt tunna, vilket innebär att det är rätt lyhört. Assisi är absolut värt ett besök och hotellets läge är perfekt om du vill upptäcka Umbrien. Frukosten är sagolik och består av hembakat bröd, marmelad och andra åtråvärda lokala specialiteter. På förfrågan kan du lära dig laga mat och personalen hjälper dig mer än gärna att boka in ridturer och golfbana. Cykel kan du låna utan kostnad efter tillgänglighet. Lokal turistskatt betalas på plats. Det finns ingen luftkonditionering på Castello di Petrata då det inte anses behövas p.g.a höjden och de tjocka murarna. Ibland hålls bröllop och andra events på Castello di Petrata.

Därför kommer vi gärna tillbaka

För att koppla av! För att använda en hel dag till att gå omkring i Assisis smala medeltidsgränder, avnjuta espressos på de små caféerna och för att njuta av naturen. Det finns många små gömställena överallt i hotellets parkliknande trädgård. För att koppla av i hotellets fina SPA (mot avgift) där du kan beställa olika paket och behandlingar. Ev. turistskatt betalas på plats.

Läs mer om Castello di Petrata

Officiell kategori

Hideaways kategori

8,6 Våra gästers
omdöme
725 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmsta stad, Assisi med restauranger och affärer – 7 km
 • ”Kyssarnas” stad, Perugia, känt för sin välsmakande choklad, Baci (kyss på italienska) – 28 km
 • Umbriens vinland, Montefalco (glöm ej att smaka) – 44 km
 • Spoleto med sin gamla stadsmur och rester av en romersk amfiteater – 55 km
 • Gubbio, Umbriens kanske mest mysiga stad – 46 km
 • De underjordiska Frasassi-grotterna, ett ”måste” – 69 km
 • Rom flygplats – 217 km

Rumstyper

Rummen går i samma stil som huset. De är rustika, charmiga och typiska för det som jag förväntar mig från autentiska hotell i Umbrien. Alla rummen är olika både vad gäller inredning och storlek, men det finns förstås en röd tråd som genomsyrar hela härligheten.

Faciliteter:

 • Wi-Fi
 • Sat-TV
 • Kassafack
 • Minibar
 • Badrum med dusch eller badkar
 • Barnsäng på request, mot avgift
Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Castello di Petrata:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Spa / Wellness center
 • Hotellbar
 • 2 eller flera sovrum

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Via Petrata 25
06081 Assisi

Koordinater

Latitude: 43.1066
Longitude: 12.6275

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Italien, Toscana
 • Närmaste flygplats: 141 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Italien, Toscana
 • Närmaste flygplats: 33 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Italien, Umbrien
 • Närmaste flygplats: 146 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi