Resor till Gualdo Cattaneo

Gualdo Cattaneo är en liten charmerande Medeltidsstad med omkring 6 000 invånare och som ligger i ett naturskönt område med skogar och olivlundar ca 50 kilometer från regionhuvudstaden Perugia och ca 30 kilometer från den berömda staden Asissi i den övre Umbrien-regionen i centrala Italien. 

Staden är ett idealiskt resmål för den som vill ha en lugn och avkopplande semester i autentiska umbriska omgivningar men fortfarande vill ha möjlighet att uppleva stora kulturella och historiska sevärdheter utan att behöva göra allt för långa körturer med sin hyrbil.

Musikfestival och palio

Även om staden för det mesta lever sitt eget, lugna, idylliskt umbriska liv, långt borta från turistströmmarnas breda floder, så lever den upp ibland när någon av de italienska högtiderna eller de lokala festivalerna knackar på dörren. Detta sker inte minst i juli, då det varje år hålls en livlig musikfestival i staden med många olika musikgenrer och inte minst utskänkning av smakprov på det lokala Sagrantino-vinet.

Gualdo Cattaneo har också sin egen Palio (hästkapplöpning), Palio dell’Arrampicata, som pågår från slutet av augusti till början av september och som skiljer sig en hel del från den mer berömda Palion i Siena i Toscana.

Upplevelser och sevärdheter

Med sin beskedliga storlek är det ett begränsat antal sevärdheter som Gualdo Cattaneo har att bjuda på, men staden har faktiskt några intressanta platser för de historiskt intresserade, häribland ett vackert historiskt centrum med ett medeltida rådhus, Palazzo del Municipio, kyrkan San Michele Arcangelo med sina fresker från 1500-talet, medeltidskyrkan San Francesco och det romanska klostret San Felice.

Du hittar även en rad spännande historiska sevärdheter i omgivningarna runt staden, häribland en rad vackra slott så som Castello di Montecchio från 1000-talet, som ligger längs den romerska vägen Via Flaminia; Castello di Castagnola; samt det eleganta, välbevarade Castello di Moricchia från 900-talet.

Utflyktsmöjligheter

Det finns många olika utflyktsmöjligheter från Gualdo Cattaneo. Gör till exempel en dagsutflykt till regionhuvudstaden Perugia, Umbriens kulturella, ekonomiska och politiska centrum, som bara ligger ca 50 kilometer från staden; eller besök den berömda staden Assisi, Frans av Assisis hemstad och Italiens mest betydelsefulla religiösa centrum efter Vatikanstaten, som ligger bara 30 kilometer från Gualdo Cattaneo.

Om du behöver ett avbrott från alla kulturella och historiska sevärdheter, vilka Umbrien är så rikt på, kan du kombinera dina utflykter till de umbriska städerna med upplevelser i den fantastiska och orörda naturen som du kan uppleva på vandringsturer i bland annat Nationalparken Monti Sibillini, som utgör en del av bergskedjan Apenninerna.

Läs mer om Gualdo Cattaneo

Destinationer i Umbrien

Hitta din resa till Umbrien här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter