Resor till Orvieto

Orvieto har ett unikt läge på toppen av en brant vulkanisk klippa. När du närmar dig staden kommer du lätt förstå varför befolkningen kände sig trygg här under Medeltiden, även utan höga stadsmurar. Den naturliga fästning som den branta klippan utgör gjorde staden i det närmaste ointaglig och gav därmed staden långa perioder med stabil utveckling. Därför kan du i dag i Orvieto uppleva en stad men talrika spår efter de olika folkslag och kulturer som har levt här allt sedan etruskerna anlade en stad här 900 år före Kristus. 

Stadens mest iögonfallande byggnadsverk är domkyrkan från år 1600, som räknas som en av de vackraste i sitt slag i hela Italien. Det var Påve Urban IV som 1290 beordrade dess uppförande men det tog 300 år att bygga den helt färdig. Det var värt väntetiden! Förflyttar du dig in i katedralen kan du bland annat se de vackra freskerna som det sägs att Michelangelo har hämtat inspiration ifrån till sina berömda verk i Det Sixtinska Kapellet i Vatikanen. Är du intresserad av stadens historia så är det även värt att göra ett besök i San Giovenale kyrkan. Den är i och för sig inte lika storslagen som domkyrkan men är i gengäld stadens äldsta kyrka. Kyrkan byggdes år 1004 på resterna av ett etruskiskt tempel. 

Upplev det vackra Umbrien med Hideaways och boka en resa till Orvieto eller ett av våra många andra resmål i regionen. Reser du med Hideaways till Umbrien eller en av de andra destinationerna i Italien så bor du alltid på handplockade och noga utvalda hotell eller semesterbostäder under din resa.

Det underjordiska Orvieto

Det är inte enbart uppe på klippan som det finns spännande historiska sevärdheter i Orvieto. Inne i klippan vars platta topp är tätt bebyggd finns en labyrint av utgrävningar. På en guidad tur, Città Sotterranea, kan du själv komma ner och se några av de omkring 1200 kamrarna, 40 brunnar och otaliga gångar som man fram tills nu har hittat. 

Du kan med andra ord lätt använda åtskilliga dagar på att utforska de talrika historiska sevärdheterna i staden, men din semester i Orvieto kan även bjuda på många andra upplevelser. Du bör även avsätta rikligt med tid till att bara flanera runt på de smala, slingrande gatorna för att njuta av stämningen och inte minst utforska det fina utbudet av restauranger, vinbarer och butiker till exempel på den mysiga gågatan Via Duomo, som sjuder av liv. 

Det är på det hela taget lättare att ta sig runt i stan till fots. Det går emellertid både bussar och taxi om du känner behov av det. Det går även att köra bil i stora delar av staden, men på grund av de smala gatorna och de begränsade parkeringsmöjligheterna är det kanske inte den smartaste lösningen.

Utflykter från Orvieto

En bil kan till gengäld vara bra att ha om du under någon av dagarna vill använda Orvieto som utgångspunkt för utflykter till några av de andra fascinerande städerna och attraktionerna i området. Det kan till exempel rekommenderas att köra en tur till den döende staden Civita di Bagnoregio, som också ligger uppe på en klippa men som i motsats till Orvieto har haft ödet emot sig och som under Medeltiden drabbades hårt av en rad jordbävningar. Många flyttade härifrån till säkerheten i Orvieto och utflyttningstrenden vände aldrig. I dag finns det bara några få bofasta familjer kvar i stan och kontrasten i förhållande till Orvieto är slående. Icke desto mindre framstår denna rustika klippstad som ytterst charmerande trots sitt lite trista öde.

Fortsätter du lite längre söderut från Orvieto så kan du besöka den imponerande skulpturparken Parco dei Mostri (Monsterparken), som nog kommer sätta både de vuxnas och barnens fantasi i rörelse. Detta är ett perfekt ställe för en familje-picknick.

Läs mer om Orvieto

Destinationer i Umbrien

Hitta din resa till Umbrien här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter