Resor till Kroatien

Kroatien. En nation som du kommer älska från sekunden du sätter din fot i landet, och som du kommer få ett alldeles särskilt förhållande till. Ett resmål som de flesta har hört talas om men som många fortfarande ”har till godo”. Låt oss med en gång fastslå följande: Kroatien får mina varmaste rekommendationer – och varmaste tål att skrivas med stora bokstäver.

Efter mina resor i landet har jag utmanat mig själv och gjort en favoritlista över alla de resmål jag genom åren haft glädjen att besöka, och detta lilla medelhavsland ligger helt klart på den övre halvan av denna lista. Varför? Det vill jag gärna utveckla i texten nedan. Och en sak kan jag lova dig redan nu, om du väljer Kroatien som värd för nästa semester så kan det mycket väl vara din första resa dit, men det blir absolut inte din sista!

Välkommen till Hideaways Kroatien, vi är specialister på resor där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder.

Därför ska du resa till Kroatien

Trots att världen idag känns mindre än någonsin, finns det oändligt många valmöjligheter när det geografiska korsordet - med nyckelordet semester - skall fyllas i.

Jag erkänner att det kan vara svårt att välja - särskilt om du vill försäkra dig om behagliga temperaturer, kristallklart badvatten, ett välsmakande kök och en lokalbefolkning som öppnar sina armar för att välkomna dig och din familj.

Till Kroatien kan du resa relativt enkelt – antingen om du kör själv eller med några få timmars direktflyg. Här räcker semesterbudgeten långt och här behöver du inte kompromissa med dina andra önskemål som att bo nära de små kustbyarna, smaka på lokalproducerade viner eller ge dig ut på upptäcktsfärd i landets kultur och historia. Även om mitt förslag är subjektivt så får du gärna citera mig. Överväg, eller rättare sagt sätt ett kryss för Kroatien! Här har du nämligen möjlighet att få alla dina önskemål tillgodosedda… och lite till.

En liten (men sann) historia som mynnar ut i en kärleksförklaring

Det är ingen hemlighet att Kroatien funnits med i våra tankar i många år. I dag frågar jag mig själv varför i hela friden vi inte gjort något åt det förrän nu. För det är ett land som gömmer så många oupptäckta skatter. Själv har jag hört till kategorin: Ja, det lär vara omåttligt vackert och trots det förde vägarna mig aldrig till detta, ett av Sydeuropas vackraste länder till bredden fyllt av historia. Bättre sent än aldrig, och lyckligtvis (L-Y-C-K-L-I-G-T-V-I-S) kan du nu också välja bland Kroatiens alla frestelser på Hideaways meny.

Före avresan till Kroatien har jag haft en del reseaktiviteter så resväskan har under en månads tid varit mitt ”hem”. Därför skall jag med skam i rösten erkänna att jag inte hunnit sätta mig in i varken geografi, befolkning eller de otaliga viktiga fakta som annars hör till normen när man besöker ett nytt land. Jag är till och med överaskad av att myntenheten är Kunga och inte Euro (smaka på det ett ögonblick och berätta det inte för någon – och läs för övrigt mera i ”värt att veta” i den blåa faktarutan till höger om denna text.)

Kärleksförklaringen fortsätter nedan.

Kanske Europas vackraste inflygning

Jag vet bara att det står Kastrup med slutdestination Dubrovnik och hemresa 6 dagar senare från Istrien på flygbiljetten. Och att däremellan väntar ca 45 värdar och värdinnor på att få besök av Hideaways. Innan flyget landar enligt tidtabell har vi den förtrollande inflygningen vilket plötsligt får mig att inse att det här landet har ett fantastiskt landskap eller snarare fantastiska landskap,

Vi flyger fram över det flacka slättlandskapet vid Zagreb och fortsätter över de karekteristiska Dinara bergen i landets centrala delar för att slutligen få uppleva den böljande gröna kuststräckan med sina otaliga öar som sticker upp över ytan i det turkosskimrande Adriatiska havet mellan Split och Dubrovnik. Jag kan nästan inte låta bli att nypa mig själv i armen för att försäkra mig om att det är en verklighetsupplevelse. Nu förstår jag äntligen uttrycket från tidigare ”Ja det lär vara omåttligt vackert”.

Landat i paradiset...

Har du någonting som du alltid gör när du är ute och reser? Själv skickar jag alltid ett SMS till min mamma (hon är ju den bästa i världen), och berättar att vi har kommit lyckligt fram. Utan att trötta ut dig med mina personliga göromål så står det denna gång ”Nu är vi lyckligt framme i paradiset, på väg till Dubrovnik och skall se på dagens första hotell”. Svaret tillbaka från henne lyder ”det låter som ett bra ställe att vara på”, och hon kan inte ha mera rätt.

Kalendern skriver för övrigt november och dagstemperaturen runt 25 grader – ett sant nöje att gå runt med sina annars kritvita armar som på hemmaplan redan döljs i stora stickade tröjor.

En kort - en lång

Jag inser att du har en mycket lång historia framför dig, men nu skall du få de efterföljande sex dagarna i korta ordalag. Det måste ju finnas några överraskningar kvar åt dig på din semester!

Men du kommer inte undan ett par inskjutna noteringar från resan runt i Kroatien. Det sägs visserligen lokalt att det sydliga Dalmatien (där Dubrovnik ligger) har det minst hjärtevarma av de kroatiska folken – men det är ett påhitt. Aldrig någonsin förr har jag känt mig så välkommen och denna känsla följer mig hela vägen upp till Istrien!

Kanske är kroaterna trots allt det hjärtevarmaste folket i hela Europa. Här utgör begreppet ”öppna armar” en del av deras DNA och det oavsett om du är i glasskiosken, affären eller på ditt hotell. Hövlighet, leenden och ärlighet är djupt inrotat i den kroatiska personligheten, Inga turistlustigheter eller köttbulle komentarer när kyparen ser att du tittar på menyn utanför hans restaurang. Kanske är en av orsakerna till denna rättframhet att landet inte har varit ett charterresmål som många andra härliga semesterresmål. Här serveras färska vällagade måltider till ytterst rimliga priser och all-inclusive konceptet känns nästan som ett främmande begrepp, tack och lov!

Maten – åh, maten! Res till Kroatien om så bara för det goda kökets skull...

Mums! Var skall vi börja?! Frukost, lunch, middag eller bara mellan måltiderna?
Även om vi befinner oss vid adriatiska havet så ligger matlagningen väldigt nära medelhavsköket.

På ditt hotell består en typisk frukost av allt som ryms i ordet ”färsk” allt från croissanter, frukt, ost, yoghurt, ägg, hembakande pannkakor, bröd och mycket mera serveras tillsammans med din favoritdryck - färskpressad juice, örtte, amerikanskt kaffe eller en italiensk (kroatisk) cappuccino.

Lunchen är mycket latininspirerad och allt efter vad du känner för kan du sätta dig till bords med dagens fisk, en klassisk club sandwich, bläckfisksallad, hemmalagade soppor, skaldjursrisotto eller bara en tomat och mozzarellasallad. Gör dig själv och dina smaklökar en tjänst och kasta dig ut i allt det goda även om det inte är något du är van att se på menyerna därhemma.

Middagen eller kvällsmaten här precis som vid övriga måltider är det fritt val från alla hyllor och du kan läsa mycket mer om mat och dryck i menyn till höger om texten. Vi har ätit allt från skaldjur, lokalproducerad skinka till grön sallad som förrätt följt av färsk fisk eller kött efter restaurangens rekommendation och inte en enda gång blev vi besvikna. Till efterrätt kan du välja bland gängse klassiker men för- och huvudrätt är så mättande att det ofta blir ett extra glas av det lokalproducerade kroatiska vinet som får runda av det hela.

Om du vill veta mer om det kroatiska matuniversumet såsom olivolja, kastanjer, oliver och inte minst vinproduktionen, appelsinlundar och de otaliga konobaerna (små lokala restauranger) så rekommenderar jag att du läser mera på vår blogg.

Ett hav av (bad)upplevelser med drygt 1777 km kustlinje och 1246 öar

Var skall vi börja och var skall vi sluta? Det är en bra fråga! Även om Kroatien utgör en jättelandmassa så kvarstår faktum att det är en sjöfartsnation, en stor sådan dessutom! Det tillsynes ändlösa turkosa havet som sträcker sig från Istrien i norr till Dalmatien i söder ger dig möjlighet att uppleva en av de vackraste kuststräckorna i Europa, både från land och från hav.

Inte nog med att du garanterat kommer att tillbringa en stor del av semestern under vatten så får du inte missunna dig att gå på upptäcktsfärd i den mera kulturella avdelningen genom att besöka såväl stora som små kuststäder och öar. Även om jag inte är överdrivet kulturell så har jag fått en rejäl ögonöppnare efter att ha besökt städer som Dubrovnik, Pula och Omis och i hög grad även Rovinj, Split, Opatija och Zadar för att nämna några. Att gå i dessa historiska, ofta bilfria, stadskärnor är som att gå ett kapitel tillbaka i historieböckerna. Det är därför inte så konstigt att UNESCO har varit på besök och satt flera av dem på sin förnäma världsarvlista.

Till havs är det lika många upplevelser som väntar, för med ca 1246 öar finns det rikligt att ge sig i kast med om du har lust att åka på båtutflykt en dag eller två. Det är dock långt ifrån alla öar som är bebodda, vissa är bara praktiskt utsmyckade med ett fyrtorn medan andra är lite större med små landsbyar och med ett begränsat urval av hotell och restauranger men massor av lugn och ro och de mest förtrollande stränder.
Vi kan varmt rekommendera att ta en båttur från fastlandet och segla runt från ö till ö och kasta ankar när det är dags för en simtur. Några av de mest populära öarna att besöka på en sådan båttur är Brac, Mljet, Hvar, Krk, Korcula, Šipan och Lopud. Du kan faktiskt välja att kombinera ett Hideaway på fastlandet med några dagars ö-semester. Vi har nämligen handplockat flera hotell på bl.a. Hvar, Šipan och Lopud.

Besök mina älsklingshotell på en bilrundresa och varför inte inkludera en ö-hoppning

Kanske eller rättare sagt förhoppningsvis har du nu blivit så inspirerad att du knappast kan vänta på att komma iväg. Det är sällan jag sticker ut hakan och lovar garanterade upplevelser men det vågar jag göra när det står Kroatien på ditt resebevis.

Om du precis som jag har svårt att välja den endaste enda när det gäller hotell, så kan jag varmt rekommendera att du överväger en bilrundresa där du gör två, tre olika stopp längs vägen och bor på några av våra utvalda ”stay charming” hotell. Kontakta mig gärna för ett skräddarsytt erbjudande. Kanske har du lust att flyga till Dubrovnik och stanna i området 3-4 dagar för att därefter köra vidare med din hyrbil mot Split eller besöka Hvar eller en av de andra öarna utanför Kroatiens kust. Det är relativt enkelt att ta sig från A till B med hyrbil och du kan på det sättet utforska regionen i ditt eget tempo.

Om du har möjlighet till mer än en veckas semester, så kanske du till och med har lust att köra vidare norrut mot Kvarnerbukten och Istrien och då eventuellt flyga hem från Zagreb efter att några dagar ha omfamnats av storstadspulsen. Det finns otaliga möjligheter och vi gläder oss åt att få komma med våra förslag till en kombinationsresa runt i Kroatien. Säkerligen finns det någon rutt som passar just dig.

Jag önskar dig en riktigt trevlig semester i Kroatien, Marie


P.S. Du vill väl skicka ett vykort hem?

Läs mer om Kroatien

Sevärdheter

Jag har här sammanställt en kort beskrivning av utvalda sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Kroatien. Om du vill ha ytterligare inspiration så ta en titt i vår reseblogg där du kan se artiklar och inlägg bland annat om sevärdheter och utflykter.

Pula Arena

Amfiteatern i Pula belägen på den södra delen av halvön Istrien är den sjätte största romerska arenan som finns bevarad i världen idag och räknas dessutom som Kroatiens bäst bevarade antika monument. Arenan som byggdes mellan 27 före Kristus och 68 efter Kristus rymde mer än 23 000 åskådare och hade hela 15 portar. Det är den enda amfiteatern i världen som har sina fyra sidotorn intakta.
 
På 1400-talet togs mycket sten från amfiteatern för att bygga hus och andra byggnadsverk runt omkring i staden Pula men som tur är stoppades detta innan hela amfiteaterns grundstruktur förstördes. Idag utgör amfiteatern inte bara en av de populäraste sevärdheterna i Kroatien utan bildar även kuliss till en lång rad föreställningar och festivaler under sommarmånaderna.

Plitvicesjöarna

Plitvicesjöarna som ligger i den centrala delen av landet på gränsen till Bosnien Hercegovina anses av många vara en av de vackraste naturdestinationerna i Europa. De totalt 16 sammanhängande sjöarna och den stora skogen som omger dem förklarades som nationalpark 1949. Nationalparken som utgör en yta på totalt 296,85 km² upptogs dessutom på UNESCOs världsarvslista 1979. Sjöarnas unika färger azurblå, grön, blå och grå lockar till sig drygt 1 miljon besökare årligen.
 
Området omkring sjöarna är hemvist för ett mycket brett urval av djur- och fågelarter, vissa är sällsynta eller utrotningshotade såsom den europeiska brunbjörnen, varg, örn, uggla och lodjur, andra är mer vanliga.

Hvar

Ön Hvar belägen utanför den dalmatiska kusten mellan öarna Brac, Vis och Korcula utgör en sann naturpärla. Ön bjuder på mängder av vackra och naturliga små bukter och fantastiska stränder förutom ett lapptäcke av fält med lavendel, vinodlingar och olivlundar. Men allt är inte bara natur utan ön rymmer även många små städer med en spännande antik historia. Hvar har dessutom varit en strategiskt viktig plats under sjöresorna mellan antikens olika folkgrupper i Medelhavet så som grekerna och romarna. Och som om det inte var nog så är Hvar dessutom den ö i Kroatien som har mest sol under året.

Dubrovnik

Dubrovnik som ofta går under smeknamnet ”Adriatiskahavets pärla” och andra gånger under sitt antika namn Ragusa utgör en av de mest framträdande sevärdheterna i Kroatien och i ett vidare begrepp hela Medelhavet. Den befästa staden som ligger vackert placerad vid Adriatiskahavet anlades på 600-talet men blommade på allvar ut som stad under den maritima republiken Ragusa under 1400- och 1500-talet då staden inte enbart gjorde sig känd på grund av sitt ekonomiska välstånd utan även för sin roll inom dåtidens diplomati.
 
Dubrovnik är fyllt av fantastisk arkitektur och en lång rad av historiska monument, kyrkor, kloster, muséer och inte minst den berömda ringmuren som omger den gamla staden. Som ett erkännande av stadens enastående historiska arv utsågs den som världsarvsstad av UNESCO 1979.

Zagreb

Zagreb som ligger vid Savafloden är inte bara landets huvudstad utan även landets kulturella, ekonomiska och politiska centrum. Det fina med Zagreb är att de flesta sevärdheterna ligger inom gångavstånd från varandra. Några av de största sevärdheterna i stan är katedralen Katedrala Marijina Uznesenja, Sankt Markus kyrkan (Crkva Svetog Marka), Mirogojkyrkogården, naturparken Medvednica, Ban Jelacictorget och gatan Kamenita Vrata.

 

Läs mer

Destinationer , Kroatien

Södra Dalmatien

Det sydliga Dalmatien är en del av Dalmatien i Kroatien. Här stöter du på gamla, charmiga kuststäder, god mat och vin samt öar som lockar med de vackraste stränder. Nämnde jag UNESCO-staden Dubrovnik, som bland annat har bildat filmkuliss till Game of Thrones och Star Wars.

Resor till Södra Dalmatien

Norra Dalmatien

Gamla, charmiga kuststäder, vackra, frodiga nationalparker och långa kuststräckor som lockar badnymfer från när och fjärran. Det norra Dalmatien passar dig som gärna vill insupa historia och kultur, men samtidigt även ha en avkopplande semester med plats för aktiviteter.

Resor till Norra Dalmatien

Kvarnerbukten

Många betecknar Kvarner-bukten som det autentiska Kroatien. Här hittar du små städer, stränder och öar som ännu inte har upptäckts av massturismen, och som du kan njuta av i ditt eget tempo.

Resor till Kvarnerbukten

Istrien

Den vackra halvön ligger belägen i den norra delen av Kroatien och har varit mångas favorit semesterdestination i flera år. På Istriens västkust hittar du vackra och charmerande kuststäder så som Pula, Rovinj och Porec, medan öns östkust delas med Kvarner-bukten.

Resor till Istrien

Information og fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Kroatien bland annat gällande landets geografi, befolkning, historia och klimat som kan ge inspiration till din semester i Kroatien. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Kroatien ligger i det centrala, södra Europa och gränsar till Ungern i nordöst, Serbien i öster, Bosnien och Hercegovina i sydöst, Montenegro i sydöst, Adriatiska havet mot sydväst och Slovenien i nordväst.
 
Landet som breder ut sig lite över 56 000 km2 har ett ytterst varierande landskap vilket inkluderar höga berg, vidsträckta slätter, stora floder, djupa grottor och mer än 1 000 öar. Med sina rika naturresurser kan landet själv producera eller utvinna kol, olja, järnmalm, lera, gips, asfalt och salt m.m.
 
Det bor omkring 4,3 miljoner människor i Kroatien vilka kan förvänta sig att nå en genomsnittsålder på 78 år. Landet har en av världens lägsta nativitetsnivåer med sina 1,5 barn per mamma.

Klimat och väder

Kroatien har ett i huvudsak moderat varmt och fuktigt kontinentalt klimat. Längs kusterna till exempel mot Adriatiskahavet  och en bit in i landet är det dominerande klimatet mediterrant med milda vintrar och varma relativt torra somrar.
 
Temperaturväxlingarna är däremot mest utbredda i de kontinentala zonerna där du kan uppleva fler kyl- och värmegrader än längs kusten. Av den anledningen har de högsta temperaturerna uppmätts vid Karlokav i den inre norra delen av landet medan de lägsta temperaturerna har uppmätts vid bland annat Lika som också ligger i den centrala norra delen av landet. De flesta soltimmarna hittar du på öar som till exempel Hvar och Korcula vilka har mer än 2 700 solskenstimmar per år.
 
Den varmaste månaden på hela året när man mäter genomsnittstemperaturen på 39 olika platser i Kroatien under de senaste 27 åren är juli med 22,2 grader i genomsnitt medan den kallaste månaden framräknad enligt samma princip är januari med en genomsnittstemperatur på 3,8 grader.

Historia

Det område som idag går under namnet Kroatien har varit bebott sedan förhistorisk tid med fynd av neandertalfossiler från äldre stenåldern i de norra delarna av landet. Senare kom området att lyda under kungariket Illyriens kontroll innan romarna i kölvattnet av de illyriska krigen 168 efter Kristus gjorde området till sitt. Den romerska dominansen varade fram till västromerska rikets kollaps år 476.
 
Därefter gled området över i östgotiska händer fram till år 535 då det åter kom under romersk kontroll men denna gång under det Bysantinska Riket. Under 5- och 600talet fördrevs romarna från de flesta av sina städer av kroater och avarer vilket för kroaternas del enbart resulterade i några hertigdömen.
 
Det första kroatiska kungadömet med påvlig välsignelse grundades år 925 och bestod fram till år 1102 varpå det avlöstes av unionen mellan Kroatien och Ungern och senare Republiken Venedig som 1409 köpte hela Dalmatien. Mellan åren från 1527 till 1797 var landet under både habsburgskt och ottomanskt herradöme innan det kom under det jugoslaviska kungadömets kontroll 1918.
 
Härpå följde den oberoende staten Kroatien som avlöstes av den socialistiska republiken Jugoslavien 1945. Den socialistiska republiken bestod fram till 1991 när det kroatiska parlamentet röstade för självständighet från Jugoslavien. De kommande fyra åren fram till 1995 bjöd på ett mycket blodigt och brutalt inbördeskrig mellan parterna i den tidigare republiken vilket satte djupa spår i landet. 1996 blev landet medlem av Europarådet och 2013 medlemmar i EU.

 

Populärt i Kroatien

Kroatien, Södra Dalmatien
  • Närmaste flygplats: 40 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Kroatien, Södra Dalmatien
  • Närmaste flygplats: 36 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Kroatien, Norra Dalmatien
  • Närmaste flygplats: 96 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter