Resor till Kvarnerbukten

Kan du bevara en hemlighet? Nej varför skulle du det? För det kan vi ju inte själva heller. Vi måste helt enkelt berätta för dig om ett av de vackraste, mest ofördärvade platser under solen som du kan semestra på i vackra Kroatien. Platsen heter Kvarnerbukten och hit har massturismen ännu inte hittat.

Upplev det autentiska Kroatien: Res med Hideaways till den idylliska Kvarnerbukten

Obebodda öar, charmiga gamla kustbyar, guppande båtar i ett turkosblått vatten, delfiner och så den parfymerade doften från trädgårdar översvämmade av blommor i alla de färger – det är Kvarnerbukten i Kroatien i ett nötskal. Här har vi hittat några av de bästa, mest personliga och karakteristiska hotellen där man ömt vårdar stämningen, kvaliteten, detaljerna och inte minst dig som gäst.

Glädj dig åt den perfekta badsemestern i ofördärvade omgivningar

Våra Hideaways i Kvarnerbukten är Hideaways i ett Hideaway kan man säga. För även om Kroatien varit ett populärt resmål i ett många år nu så är Kvarnerbuktens många attraktioner fortfarande relativt oupptäckta.

Mycket överraskande för här kan du hålla dina drömmars badsemester med allt vad där tillhör. Gudomligt klimat, god mat, champagne som har lagrats på havets botten (?!), förhållandevis låga priser, välbevarade minnen från gamla dagar och fantastiska naturupplevelser.

Smaka på champagne från havets botten

Ta ett dopp i det kristallklara vattnet utanför den natursköna ön Krk (nej vi har inte glömt en vokal) uttalet kan du ha som en liten språklig utmaning under din semester. Låt din kropp glida genom det svalkande saltvattnet och gläd dig vid tanken att du lite senare skall utforska öns stenbelagda gator, torn och vallar.

När du behöver förfriskningar är det aldrig långt borta. Du bara måste njuta av ett glas av den lokala ”havschampagnen” som har fått jäsa i sina flaskor på havets botten. Det är renodlat livsnjuteri med lokal färg.

Segla mellan dansande delfiner i Kvarnerbukten

Vad sägs om en båttur till ön Losinj. Här lägger båten till i huvudstaden Mali Lonsinj som i folkmun ofta kort och gott kallas ”den parfymerade trädgården”. Du kommer uppleva hur doften från granar och rosmarinbuskar når dina näsborrar långt innan båten lagt till. Mali Losinj är känt för den starka doften av växter och örter samt för de vackra pastellfärgade husen som omgärdar den hästskoformade hamnen.

Havet omkring Losinj är utnämnt till naturreservat av den kroatiska regeringen och det är just här du ofta får chansen att se delfiner. Det finns faktiskt över 120 stycken just i detta område. Har du turen på din sida kan du även få se deras ungar. Det är många olika arrangörer som erbjuder delfinutflykter, en aktivitet som helt klart kan rekommenderas.

Kroatisk matlagning sätter pricken över i-et när du avnjuter din semester

Ibland kan du även se delfiner runt ön Cres, men det är inget vi kan lova. Du kan dock vara tämligen säker på den fascinerande synen av färgglada sjöstjärnor på havsbottnen när du snorklar i havet runt ön. På Cres kan du som på de flesta andra öarna i Kvarnerbukten avnjuta en god fisk- eller skaldjursmiddag med havsutsikt.

Fisk och skaldjur är på det hela taget bland det bästa som den här delen av Kroatien har att bjuda. Prova en vällagad skaldjursrisotto eller den berömda ”Kvarner Scampin”. Stora räkor serverade i tomat- och vitvins sås. Kvarnerbuktens öar och kuststäder har genomgående ett stort urval av bra restauranger där kvaliteten långt överskrider vad du skulle förväntat dig till så rimliga priser.

Läs mer om Kvarnerbukten

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite information och fakta om Kvarnerbukten såsom områdets geografi, klimat och historia vilket kan ge inspiration till din semester på denna populära kroatiska semesterdestination. Informationen är uteslutande tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel i texten. 

Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi 

Kvarnerbukten är en bukt i den norra delen av Adriatiska havet, belägen mellan halvön Istrien och de norra delarna av det kroatiska fastlandet.

Bukten är känd för sina stora djup vilket bland annat gör det möjligt att ha en djuphamn vid staden Rijeka, där stora lastfartyg (så kallade capesize-fartyg) kan lägga till. 

Mest känd är emellertid bukten för att några av Kroatiens mest kända semesteröar ligger här, så som Cres, Krk, Pag, Rab och Lošinj.

Klimat och väder

Kvarnerbuktens klimat varierar beroende på var i bukten du befinner dig; det vill säga om du befinner dig i någon av buktens kuststäder eller på någon av öarna i bukten. Generellt sett råder här ett mediterrant klimat med kontinentala tendenser vilket vanligtvis innebär måttlig värme, torra somrar samt milda men mer nederbördsrika vintrar.

På grund av de stora skillnaderna i vädret mellan de många platserna i Kvarnerbukten får du här ett exempel utifrån ön Cres som ligger i den norra delen av bukten och vid sidan om ön Krk. Det bör dock nämnas att precis samma reservationer som måste tas angående Kvarnerbuktens klimat i allmänhet så måste det även göras angående väderförhållandena på ön Cres, i synnerhet eftersom vädret här beror mycket på var på ön du befinner dig på samma sätt som på alla andra öar i bukten. 

Den varmaste månaden på ön är augusti med en medeltemperatur på 24,4 grader, följt av juni med en medeltemperatur på 22,6 grader och juli med en medeltemperatur på 22 grader, medan den kallaste månaden är januari med en medeltemperatur på 7,9 grader, följt av februari med en medeltemperatur på 8,3 grader och december med en medeltemperatur på 9 grader. Den årliga medeltemperaturen är på 16,9 grader.

Värt att notera är att havstemperaturen ofta är högre än lufttemperaturen vilket innebär att den lägsta havstemperaturen är i februari med 11,8 grader, följt av mars med 12,1 grader, medan den högsta havstemperaturen är i augusti med 23,6 grader.

Området påverkas av tre olika vindar; bora-vinden (som är en nordostlig vind), sirocco-vinden (som är en sydlig vind) och mistral-vinden (som är en nordvästlig vind), vilken är mest påtaglig på eftermiddagen.

Historia

Kvarner-området i Kroatien utgör på många sätt den ursprungliga kroatiska kulturens vagga. Det var här på ön Krk, som ett av de äldsta skriftliga monomenten för det kroatiska språket skapades omkring 1100, Baška-tavlen eller som den ofta kallas "den kroatiska litteraturens dopatest". Det var även i detta område av Kroatien, närmare bestämt i staden Novi Vinodolski, som Vinodolkodexet - den äldsta utgåvan av den kroatiska medeltida sedvanerätten från 1200-talet, och en av de äldsta på det slaviska språket, nedtecknades. 

Det är även härifrån, närmare bestämt byn Grižane-Belgrad nära Novi Vinodolski, som den berömde renässans- miniatyrmålaren och illuminatorn Julije Klovic stammar. Klovic ansågs vara den italienska renässansens bäste illuminator och fick därför smeknamnet "miniatyrmålarnas Michelangelo”.

Det är dessutom i detta område av Kroatien, nära ön Lošinj, som den spektakulära kroatiska skapelsen av statyn Apoxyomenos hittades. 

Den nästan två meter höga grekiska bronsstatyn som föreställer en atlet härrör från det första eller det andra århundradet före Kristus och hittades 1996 på 45 meters djup i Kvarnerbukten av en belgisk fridykare. Statyn erhöll 2007 EU´s pris för enastående kulturellt arv, kallat Europa Nostra.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell