Information om bilhyra via Autoeurope

Autoeurope är ett tyskt företag som förmedlar hyrbilar och samarbetar med alla välrenommerade hyrbilsföretag. Nedan kan du läsa om försäkringar, hyrbilskontrakt, betalning och mycket mer.

Vad innebär det att teckna självriskeliminering via Autoeurope?

I händelse av skador på eller stöld av hyrbilen, kommer hyrbilsfirman avkräva dig avtalad självrisk. Autoeuropes självriskeliminering innebär att de i efterhand kommer återbetala den självrisk som du erlagt till hyrbilsföretaget i det fall att du kan uppvisa kompletta dokument (kvitto på självrisken, ev. polisrapport, skaderapport m m). Detta är en återbetalning av självrisken, och inte en ersättning för skador som inte innefattas av självrisken. Utöver detta erhåller man inte någon återbetalning om det fastslås att skadorna beror på oaktsamhet av hyrestagaren. För ytterligare information, hänvisar vi till våra hyresvillkor.

Vem är ansvarig för försäkringen?

När man hyr bil genom Autoeurope så är hyrbilen försäkrad genom uthyrningsföretaget. Exakta hyresregler kommer anges på din hyrbilsvoucher som översändes tillsammans med din resesammanställning efter bokning.

Vad gör jag om det lokala hyrbilsföretaget drar pengar från mitt kreditkort?

Skäl till detta kan vara att du återlämnat bilen med mindre bränsle än vad som var avtalat, försenad återlämning, parkerings- eller fortkörningsböter och skador på hyrbilen. Det är viktigt att du när du återlämnar bilen får den inspekterad och godkänd av hyrbilsföretaget. Om du inte är överens med hyrbilsföretaget skall du kontakta Autoeuropes Kundtjänst på e-mail eller på telefonnummer 80 90 18 60.

Är det nödvändigt att medtaga den skriftliga vouchern?

Det är helt nödvändigt att du medtager reservationsnummeret. Vi rekommenderar dig också att ta med den skriftliga bekräftelsen som innehåller information om vad du har bokat. Vid avhämtning av hyrbilen skall du signera ett hyrbilskontrakt med den lokala hyrbilsfirman. Detta hyrbilskontrakt stipulerar vad som är inkluderat respektive exkluderat i kontraktet. Var därför noga med att bara acceptera de extratjänster som du önskar och avvisa det som du inte vill tilläggsboka på plats. Autoeurope återbetalar inte några extratjänster som du vid avhämtningen väljer att inkludera i hyrbilskontraktet. Observera att din hyrbilsvoucher inte är något hyrbilskontrakt.

Hur hittar jag Autoeurope, när jag ankommer till resmålet?

Autoeurope förmedlar biluthyrningen och har därför inte egna kontor på resmålen. Autoeurope samarbetar med mer än 100 biluthyrningsföretag bl a med Avis, Hertz, SIXT, EuropCar, Budget m fl. Namn, adress och telefonnummer på det hyrbilsföretag som du har bokat hos kommer stå på din voucher.

Vilka dokument skall jag medtaga vid avhämtningen av hyrbilen?

När du avhämtar hyrbilen skall du medtaga din Autoeurope-voucher, ditt körkort, ditt pass och ett kreditkort i hyrestagarens namn (chauffören).

När startar hyresperioden?

Hyresperioden är baserad på 24 timmar och startar på vald avhämtningstidpunkt. Denna anges på din hyrbilsvoucher. Hideaways bokningsmotor bokar automatiskt hyrbilen på de tider som flyget ankommer respektive avgår samt informerar Autoeurope om flightnummer.

Varför skall jag erlägga en deposition när jag avhämtar hyrbilen.

När du avhämtar din hyrbil skall du erlägga en deposition som säkerhet Denna deposition inkluderar normalt en tank bränsle och en försäkringsdeposition. Detta belopp kommer reserveras på ditt kreditkort. Reserveringen på ditt kreditkort upphör i samband med att du återlämnar hyrbil fulltankad och i samma skick som när du avhämtade den.

Hur betalar jag depositionen?

En deposition kan endast betalas med ett internationellt kreditkort som är utställt i hyrestagarens/chaufförens namn. Kontanter eller bankkort (utan kreditfunktion) accepteras inte.

Kommer jag få exakt den bil som visades när jag bokade?

Både Autoeurope och den lokala biluthyrningsföretaget kan endast garantera bokad bilkategori och inte en exakt modell eller ett bilmärke. Biluthyrningsföretaget har bilar i samma storlek och prisklass från flera olika bilmärken. Man kan därför endast vara säker på att erhållen en likvärdig bil ur samma bilkategori som blivit bekräftad på bilreservationen.
Läs mer om olika typer av hyrbilar

Fria kilometer

När du hyr bil via Hideaways avser priset alltid obegränsad körsträcka. Det finns några undantag från denna regel och i det fall att ditt resmål omfattas av denna undantagsregel så kommer detta tydligt anges innan du bekräftar din bokning av hyrbil.

Hur fungarar reglerna för den första tanken bränsle?

Hos Hideaways förmedlar vi endast hyrbilar efter principen full/full tank. När du avhämtar hyrbilen så är den fulltankad och när du återlämnar den skall den vara fulltankad. Om du inte återlämnar hyrbilen med full tank kommer du debiteras för både bränsle och en serviceavgift, som ibland kan vara hög. Med denna bränslemodell slipper du betala för bränsle som du inte använt.

Villken extrautrustning kan tilläggsbokas?

Om man har behov av barnstol, barnkuddar, takräcke eller t ex GPS så bokas och betalas detta på plats hos den lokala biluthyrningsföretaget. Tips! Alla extrautrustning är relativt dyr att tilläggsboka. Medtag därför utrustningen hemifrån. De allra flesta flygbolagen tar inte extra betalt för barnutrustning och samtidigt får ni utrustning som ni är vana vid och känner er trygga med. Hyreskostnaden för en GPS under en vecka blir nästan lika hög som att köpa en billig här hemma, eller så kanske ni kan låna en GPS av goda vänner.

Hur är min hyrbil försäkrad?

Alla uthyrningsföretag har en tredjepartsförsäkring med ett minimum skydd i enlighet med lagstiftningen i landet. Alla uthyrningsbilar inkluderar en vagnskadeförsäkring (CDW) och stöldförsäkring. Dessa försäkringar har ofta en hög självrisk, normalt 5000-8000 kronor. I det fall att du ej tecknar en självriskeliminering av den lokala hyrbilsfirman kommer ditt kort alltid debiteras med gällande självrisk om skada på din hyrbil, stöld av hyrbil eller skada på annan bil (som du förorsakat) uppstått. Om du har tecknat en självriskeliminering genom Autoeurope i samband med bokning av hyrbilen, kommer Autoeurope i efterhand kompensera dig motsvarande den självrisk som du betalat till den lokala hyrbilsfirman.

Har jag behov av någon extra försäkring?

Vid avhämtning av hyrbilen kommer det lokala hyrbilsföretaget erbjuda dig flera olika försäkringar, bl a "Super CDW" (självriskeliminering), personförsäkring, driftförsäkring o s v. Dessa extraförsäkringar kan du tilläggsboka vid avhämtningen. OBS! Alla dessa försäkringar är frivilliga och ibland inte nödvändiga. Självriskelimineringen behöver du bara boka om du inte redan gjort i samband med att du bokade hyrbilen på Hideaways hemsida och om du inte accepterar en hög självrisk vi eventuell skada. Personförsäkring behöver du inte boka om du har en fullgod reseförsäkring, antingen via din hemförsäkring eller via en separat reseförsäkring. Kontrollera dina försäkringsskydd innan avresa och bestäm dig redan innan avresa vad du vill tilläggsboka på plats. Vid avhämtning kan man lätt i en stressig situation annars göra felaktiga val.

Är det nödvändigt att medtaga ett internationellt körkort?

Inom Europa är det inte nödvändigt med internationellt körkort om det inte speciellt anges på din hyrbilsvoucher.

Kan vänner eller familjemedlemmar köra bilen, utöver angiven chaufför?

Extra chaufför skall registreras i hyrbilsavtalet, när du avhämtar hyrbilen. Extra förare måste registreras och måste således vara på plats vid avhämtningen med giltigt körkort och pass. De flesta hyrbilsföretag tar extra betalt för ytterligare förare. När du bokar din hyrbil, var noggrann med att ange vem som skall vara chaufför. Denna information lämnar Hideaways till hyrbilsföretaget och det kan medföra kostnader att byta chaufför vid avhämtningen.

Finns det någon åldersgräns för att hyra bil?

Ja, de flesta hyrbilsföretag har en åldergräns för chauffören. Åldersgränsen kan variera mellan olika länder och olika hyrbilsföretag, men är normalt 21 år. Det förekommer ofta ett extra tillägg för chaufförer som är mellan 21 och 25 år.

Kan jag köra in i andra länder med min hyrbil?

Beroende på vilket land och hyrbilsfirma kan olika regler föreligga. Några hyrbilsfirmor tillåter inte att man korsar annans landgräns med hyrbilen, andra hyrbilsföretag tar en avgift för denna möjlighet och ibland är det ej tillåtet alls.

Är det möjligt att återlämna hyrbilen efter stängningsdags?

Normalt är detta möjligt. Det är viktigt att du gör en överenskommelse med det lokala hyrbilsföretaget och erhåller instruktioner om var du skall placera hyrbilen samt var nyckeln skall deponeras. OBS! Ansvaret för ev. skador på hyrbilen som uppstår mellan din avlämning och tills det lokala hyrbilsföretaget kommer i besittning av hyrbilen är hyrbilstagaren.

Vad gör jag om jag inte är nöjd med min hyrbil?

Du skall omgående kontakta det lokala hyrbilsföretaget och försöka få en rättelse till stånd. Om detta inte är möjligt kan du vända dig till Autoeurope och reklamera den tjänst som de tillhandahållit, detta måste dock ske senast 90 dagar efter avhämtningsdatum. För att kontakta Autoeuropes kundtjänst klicka här e-mail.

Ytterligare information om att hyra bil

All information på denna sida kommer från Autoeurope och är daterad december 2013.

Vill du veta mer om deras villkor klicka här Autoeurope's faq.

Har du frågor kring bilhyra är du alltid välkommen att kontakta oss.