Flygresor med Finnair

Finnair är som namnet antyder det nationella och största flygbolaget i Finland. Flygbolaget (IATA flygkod AY) dominerar både flygtrafiken till och från landet samt inrikestrafiken. Finnair erbjuder flygresor till flygplatser i Europas större städer och resmål. 

För bagageregler och annan praktisk information kan du besöka hemsidan här.

Historia

Grundat 1923 gör Finnair till ett av världens äldsta, kontinuerligt drivna flygbolag. Bolagets första flygning (1924) var med ett vattenflyg med post från Helsingborg till Tallinn i Estland - ingen av de två städerna hade landningsbana på land.

Kriget kom emellan

Från start var internationella rutter viktiga för det finska flygbolaget som utvidgade med reguljär trafik till Stockholm. Den sista flygningen med vattenflyg var i december 1936 -därefter hade Finnair uteslutande plan med hjul. På 1930-talet hade bolaget många planer på att utöka antalet internationella rutter med bland annat långdistansrutter till USA. Förväntningarna på tillväxt var stora i samband med de planerade olympiska spelen 1940 i Helsingfors. Alla förväntningar fick vid andra världskrigets utbrott ställas åt sidan. Under kriget kom allt civilflyg under militär kontroll och Finnairs plan rekvirerades av flygvapnet. Idag uppskattar man att av de totalt 3 900 passagerare som transporterades med Finnairs plan under kriget var 1 500 barn som evakuerades till Sverige.  

Bro mellan öst och väst 1969 öppnade Finnair en rutt från Helsingfors via Köpenhamn och Amsterdam till New York med en DC-8 med plats för nästan 200 passagerare. Finnair utvidgade inte bara västerut. 1976 lanserade bolaget en rutt till Bangkok det blev startskottet för expansion österut som fortsatt fram till idag. 1983 kunde Finnair således som enda europeiska flygbolaget erbjuda en direktrutt till Tokyo och 1988 kunde man också som enda bolag erbjuda en direktrutt till Peking i Kina. Finnair har fortfarande ambitionen att utnyttja sitt geografiska läge och vara den viktigaste länken i flygtrafiken mellan Europa och Asien.

 Flygresor med flygbolaget AY Finnair  

Foto: Reser du med flygbolaget Finnair kommer du i de flesta fall att flyga med plan från Airbus. Här ett av de nya planen av typ Airbus A350.

Destinationer och flygplatser

Via flygplatsen i Stockholm kan du flyga med Finnair till ett stort urval av destinationer som Tokyo, Peking, Shanghai, Hong Kong, Bangkok och Singapore. Flygbolaget har också långdistansrutter åt andra hållet till till exempel New York likväl hittar du ett brett urval av europeiska destinationer i nätverket. I Sverige flyger Finnair från Stockholm härifrån kan du bland annat flyga till populära resmål i Spanien, Italien och Frankrike

Information om flygplatser du kan resan från

Vi vill göra dig uppmärksam på att all ovanstående information är vägledande. Vi reserverar oss för ändringar. Vi hänvisar alltid till aktuell information som framgår av ditt resebevis och din flygbiljett. Reser du med Hideaways och har frågor om din flygresa är du alltid välkommen att kontakta oss.

Resor till Madrid med Finnair

Foto: Reser du med flygbolaget Finnair kan du bland annat uppleva den spanska huvudstaden Madrid. Hos Hideaways kan du hitta precis det gömställe som uppfyller dina önskningar på ett hotell i en storstad.