Ryanair flygresor

Här kan du läsa om flygbolaget Ryanair. Ryanair är ett lågprisbolag som flyger till många av de resmål du hittar i Hideaways program bland annat Portugal, Italien, Spanien, Cypern och Malta.

För bagageregler och annan praktisk information kan du besöka hemsidan här.

Priser och flygrutter

I sökmotorn på Hideaways får du alltid aktuella priser och information om flygrutter med Ryanair. All information i sökmotorn uppdateras dagligen - flygbolag och då speciellt lågprisbolag som Ryanair justerar ofta sina priser efter utbud och efterfrågan. I sökmotorn hittar du också information om bagage. Sök priser och flygtider i sökmotorn online.

Information om Ryanair

Här har vi samlat en kort beskrivning av flygbolaget Ryanair samt några få fakta och information. Vill du veta mer om Ryanair rekommenderar jag att du läser om verksamheten på t.ex.Wikipedia.

Historia

Ryanair etablerades 1985 som ett familjeföretag med bara 25 anställda och en enda rutt mellan Waterford på sydöstra Irland och Gatwick London. För att flyga rutten köpte familjen Ryan ett Bandeirante propellerplan med 15 säten som ursprungligen tillhört danska Maerska Air. Planets ringa storlek innebar att Ryanair i början bara hyrda in kabinpersonal som var max 158 cm långa. Längre personer hade p.g.a. de små planen inte kunnat stå eller gå upprätta. Under bolagets första år fraktades 5 000 passagerare. 

1986 fick Ryan myndigheternas tillåtelse att konkurrera med British Airways och irlädska Aer Lingus på rutten Dublin och London. Med priser lägre än hälften av de existerande började Ryanari ett priskrig mot de två traditionella flygbolagen - vilket med åren skulle visa sig bli ett kännetecken för de nya lågprisbolagens strategi. 

Ryanair är idag känt för att ha skurit ner kraftigt för att säkerställa överskott. Det var ändå svårt för det nystartade bolaget som under det första året tappade miljoner i drift. Det fick en av grundarna, Tony Ryan att hämta hjälp från revisorsutbildade Michael O'Leary. Han rekommenderade familjen Ryan överhuvud att stänga bolaget i stället för att pumpa in mer pengar. Det skedde som bekant inte. Michael O'Leary skickades i stället i början av 90-talet till Texas i USA för att inhämta inspiration hos Southwest Airlines som lyckats driva ett vinstföretag med billiga flygresor.

I USA insåg Michael O'Leary, som senare blev Ryanairs vd, att vägen framåt för Ryanair bestod i att efterlikna Southwest Airlines' strategi - att fokusera på täta avgångar till mindre och billigare flygplatser och att minimera passagerarkostnaderna. O'Leary slutade inte här och har seden dess bland annat infört fler kontroversiella avgifter i sin strävan efter att skära ner på omkostnader för att inte minst pressa Ryanairs konkurrenter.

1995 visade det sig med all tydlighet att Ryanair hittat en konkurrenskraftig affärsmodell då de detta år gick förbi Lingus och Brittish Airways som det största flygbolaget på rutten Dublin och London. Det var inte bara på rutten de var störst - de var också det största irländska flygbolag på alla andra rutter till och från Irlands huvudstad. 1997 introducerades de första europeiska rutterna tack vara det nya avtalet "Open skies" i EU. Det möjliggjorde för flygbolag att konkurrera fritt i Europa.

Sedan har det gått som på räls för Ryanair som nästan varje år upplevt stark tillväxt. Flygbolaget är idag ett av Europas största mätt i passagerantal och fraktade 2013 81,7 miljoner passagerare. 

Många konkurrerande flygbolag har sedan dess helt eller delvis kopierat det irländska lågprisbolagets koncept som avskaffande av check-in desk och införande av bagagekostnader. Ryanairs ibland kontroversiella affärsmodell har också under åren kritiserats av anställda, konkurrenter, passagerare och politiker men hittills har detta inte påverkat företagets tillväxt.

Destinationer

Ryanair har enligt egen utsago en flygplansflotta på 300 Boeing 737-800 verksamma i 30 länder till och från 186 flygplatser. Bolagets bas är Stansted Airport i England och Dublin Airport på Irland. 

Vi vill göra dig uppmärksam på att ovanstående information är vägledande. Vi reserverar oss för av ändringar. Vi hänvisar alltid till aktuell information som framgår av sökmotorn, ditt resebevis och din flygbiljett.

Hotel Acetaia del Balsamico

Foto: Reser du med Ryanair finns nästan inget resmål i Europa du inte kan besöka. Hideaways är en resebyrå som bara arrangerar resor där du under din semester uteslutande bor på utvalda hotell och semesterboenden - ett av våra många resmål är Gardasjön. Ryanair är idag det största flygbolag i Italien och har bland annat bas på Bergamo flygplats som ligger ca. en timmes bilresa från Gardasjön.