Flygresor med SAS Scandinavian Airlines

För bagageregler och annan praktisk information kan du besöka flygbolagets hemsida här.

Historia

SAS bildades 1946 genom sammanslagning av tre nationella flygbolag från Danmark, Sverige och Norge för att etablera ett samarbete på de interkontinentala rutterna och då speciellt till Nordamerika. Skandinaviens största flygbolags historia går därför i princip tillbaka till 1918 då det Det Danske Luftfartselskab A/S (DDL) bildades. Det Norske Luftfartselskap A/S (DNL) och Svensk Interkontinental Lufttrafik AB (SILA) grundades först 1924 respektive 1927.1948 fusionerade det statligt svenskägda AB Aerotransport (ABA) med det privatägda SILA och blev därmed också en del av SAS.

SAS hittar sin slutliga form

Det första året gav SAS de tre nationella flygbolagen möjlighet att själva koordinera sina rutter. Men 1951 övergav de sina enskilda flygverksamheter till förmån för ett gemensamt SAS-konsortium som därmed hittat sin slutliga form. Vid etableringen av det nya konsortiet fördelade mellan SAS Danmark (28%), SAS Norge (28,6%) och SAS Sverige (42,8%) - som var för sig till hälften ägdes av privata investerare och till hälften av staten. SAS var 1954 det första flygbolag att etablera rutter mellan Köpenhamn och Los Angeles via polarrutten. Denna följdes 1957 upp av en rutt från Köpenhamn till Tokyo som likaledes för första gången genade över Nordpolen. 

Mindre företag slukades upp

Förutom nya internationella linjer utökade SAS också inrikeslinjerna i bolagets tre hemländer. Detta dels via övertag delvis via förvärv av små lokala flygbolag. I Danmark förvärvade SAS till exempel Cimber Air och i Norge indirekt Braathens som blev startskottet på Norwegians framgång. 

Flyrejser med SAS Scandinavian Airlines

Foto: SAS Scandinavian Airlines har efter sin storlek många olika flygplanstyper. De senaste åren har gamla plan från bland andra Boeing ersatts med plan från Airbus. 

Destinationer

Varje år reser nästan 30 miljoner passagerare med SAS som erbjuder ett mycket brett utbud av destinationer i Europa, USA och Asien. Räknar man, som SAS gör, parterna i Star Alliance ger SAS dig möjlighet att flyga till 1 300 destinationer fördelade på 193 länder. Från Sverige kan du flyga med SAS från de flesta flygplatser till många av de resmål du hittar i Hideaways program. Flyg till exempel med SAS till Milano, Rom, Lissabon och Porto.

Vi vill göra dig uppmärksam på att ovanstående information är vägledande. Vi reserverar oss för eventuella ändringar. Vi hänvisar alltid till aktuell information som framgår av ditt resebevis och din flygbiljett. Reser du med Hideaways och har frågor om flygresa med SAS Scandinavian Airlines är du alltid välkommen att kontakta oss.

Hotel Corallo i Sorrento

Foto: Flyg direkt med SAS till Neapel och semestra på Amalfikusten eller Sorrento. På bilden ett av våra mest efterfrågade gömställen - bilden talar för sig själv:) Läs mer om Hotel Corallo på Sorrento i Italien.