Resor till Maldiverna

Maldiverna är nog det närmsta man kan komma den perfekta badsemestern. Bilderna av kritvita stränder och kristallklart vatten ljuger inte och under ytan av det turkosblåa havet väntar dig en lika spännande värld i form av vackra koraller och färgglada fiskar.

Maldivernas stränder anses av goda skäl vara bland de bästa i världen och utgör den huvudsakliga anledningen till att folk från hela världen reser till detta lilla ö rike ute i den stora Indiska Oceanen. Här kan du lätt spendera hela semestern med att koppla av i den mjuka, lätta sanden som på Maldiverna faktiskt utgörs av pyttesmå rester av koraller och skal. Om du inte vill nöja dig med att lapa sol eller ligga i skuggan under en palm med en bra bok så finns det flera aktivitets möjligheter på Maldiverna som i sakens natur är förknippade med det varma havet.

Maldiverna utgörs av 26 atoller, som ligger utspridda i nord-sydlig riktning i Indiska Oceanen. Totalt är det 1190 öar, varav endast 200 är bebodda, och 97 är "semesteröar". Maldiverna är Asiens minsta land, både i storlek och invånarantal (knappt 300.000), och med en genomsnittlig höjd över havet på endast cirka 1,5 meter, är det också ett av världens lägst belägna länder. Fisket har traditionellt varit, och är fortfarane, en av de främsta inkomstkällorna på Maldiverna, men i modern tid har turism också blivit en av landets viktigaste inkomstkällor.

Välkommen till Maldiverna med Hideaways, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell.

Hur bokar jag en resa till Maldiverna?

Vi erbjuder dig inte möjligheten att boka din resa till Maldiverna online, däremot skickar vi dig gärna ett skräddarsytt erbjudande på en resa. Att resorna till Maldiverna i motsats till de flesta andra resmålen i programmet inte kan bokas online beror bland annat på att du måste boka en transfer från flygplatsen i Malè till ditt hotell, antingen med båt eller sjöflygplan. Var uppmärksam på att priset för transfer på Maldiverna är ganska högt. 

Kontakta oss för ett skräddarsytt erbjudande på en paketresa inkl. flyg, hotell och transport från och till flygplatsen. 

När är det bäst att åka till Maldiverna?

En semester på Maldiverna handlar först och främst om ren avslappning i magiska omgivningar. Maldiverna har ett tropiskt klimat med temperaturer runt 30oC året om, och även om det inte direkt finns någon dålig tidpunkt att resa till Maldiverna på, är det dock en större risk för regn och blåst i maj till novmeber. Många reser till Maldiverna för att njuta av det fantastiska djurlivet som utspelar sig under havets yta, på korallreven, och dykningen är fantastisk året runt.

Ett äkta bountyparadis

Sikten i vattnet vid Maldiverna är toppen, och det finns över 3000 olika korallrev. På reven finns över tusen fisk- och djurarter, som du på ett dyk kommer helt nära inpå. Du möter allt från små färgstrålande fiskar, till stora rockor och hajar. Det finns massor av utmaningar för både professionella dykare och nybörjare, liksom du också bara kan nöja dig med att snorkla innanför revet på lågt vatten, och ändå uppleva mycket av djurlivet. Dykning är långt ifrån den enda aktiviteten du kan utöva på havet i Maldiverna. Du kan också prova på t.ex. vindsurfing, parasailing, kajakadling, kitesurfing och jetski.

Dykning och snorkling

Maldivernas atoller som utgörs av koraller ligger så långt från närmsta fastland att vattnet i havet är mycket klart. Detta tillsammans med det rika djurlivet har gjort ö riket till ett av de bästa ställena i världen för att dyka och snorkla. Denna del av Indiska Oceanen har mer än 1 100 olika fiskarter och annat djurliv. Så snart du dyker ner under ytan möts du därför av napoleonsfiskar, papegojfiskar, clownfiskar och stim av många andra små färgglada, tropiska fiskar. Där utöver har du goda möjligheter att få se barracudor, havssköldpaddor, tryckarfiskar, djävulsrockor, muränor, revhajar (oftast den vit tippade), delfiner och till och med den största fisken av dem alla den fredliga valhajen som lever av plankton, småfisk samt små bläckfiskar.

Även om du inte har lust att utnyttja de fantastiska möjligheterna till dykning så kan du ändå få massor av oförglömliga upplevelser i vattnet. Faktiskt så behöver du eller dina barn bara gå ut till knäna i vattnet eller sitta på en av båtbryggorna för att se ett myller av vackra fiskar. Med lite bröd i handen så kommer de att stimma omkring dig! På samma sätt är Maldiverna ett av de ställen där en snorkel och ett par simfötter på allvar kommer till sin rätt. Inne på det grunda revet nära stranden simmar visserligen inte de största fiskarna men barnen (och du själv) kan få många timmar (kom ihåg rikligt med solkräm och/eller simma i T-shirt) till att gå med att utforska livet här. Det kan vara en god idé att ta med sig sin egen snorkelutrustning, annars går det att hyra på plats. 

Oavsett om det är med snorkel eller med dykflaskor du utforskar revet så är det en stor upplevelse att se revets alla små och stora invånare i deras rätta, naturliga miljö och ett minne du bär med dig för resten av livet. Det är lite som att simma runt i ett jätteakvarium fyllt av överraskningar och där det lätt kan bli en sport att se vem som först får syn på en kamouflerad bläckfisk eller en skygg muräna när den försiktigt sticker ut huvudet från sin håla.

De flesta resorts på Maldiverna erbjuder dyk- och snorklingsturer (mot avgift) vilket kan vara en chans att få uppleva områden du inte hade kunnat uppleva på egen hand. Man kan dyka året runt vid Maldiverna men i samband med sydvästmonsunen kan det förekomma en del vind, regn och vågor. Perioden från januari till april anses normalt vara den bästa för dykning eftersom havet då är lugnare och sikten under ytan som bäst.

Surfing och segling

Det råder ingen tvekan om att huvudattraktionen på Maldiverna är stränderna och det fantastiska livet på korallreven. Det har emellertid på senare år blivit vanligare och vanligare att man använder semestern på Maldiverna till att surfa eller segla i vackra omgivningar. Många populära resorts hyr därför ut olika typer av surfutrustning och båtar. Man bör naturligtvis inte bege sig allt för långt ut på den öppna oceanen men en lugn tur i kajak eller på paddleboard runt ön eller i en skyddad lagun är ett stort nöje för hela familjen. På många ställen erbjuds undervisning för nybörjare. 

Vill du ta dig lite längre bort så erbjuder en del av semesteröarnas vattensportcenter uthyrning av minikatamaraner - antingen med instruktör eller på egen hand om du är en erfaren seglare.

Big Game fiske

Det är inte tillåtet att fiska i lagunerna men många resorts erbjuder så kallade Big Game fisketurer i moderna motorbåtar. Här får du till exempel möjlighet att komma ut och fiska vid de yttre, branta reven eller i sunden mellan öarna. Båtarna är även utrustade för turer långt utanför atollerna på det öppna havet där du bland annat kan fiska efter den bukrandiga boniten (även känd som skipjack-tonfisk) och den särpräglade segelfisken. Har du turen på din sida så kanske turen avslutas med en BBQ på stranden där dagens fångst tillagas.

Det arrangeras ofta utflykter till några av de obebodda öarna, där du får möjlighet att möta den lokala befolkningen, besöka fiskemarknader och köpa lokal hantverk. Då endast en minoritet av Maldivernas alla öar är bebodda, finns det också gott om möjligheter att spendera dagen på en helt öde ö, där du kan njuta av din egen nyångade fisk.

Ö-besök

Det arrangeras ofta utflykter till några av de obebodda öarna, där du får möjlighet att möta den lokala befolkningen, besöka fiskemarknader och köpa lokal hantverk. Då endast en minoritet av Maldivernas alla öar är bebodda, finns det också gott om möjligheter att spendera dagen på en helt öde ö, där du kan njuta av din egen nyångade fisk.

Romantik på Maldiverna

Maldiverna är perfekt för en lyxig badsemester med familjen eller en upplevelserik dyksemester. Därutöver är öriket även ett mycket populärt resmål för en romantisk parsemester. Det finns till och med resorts som har specialiserat sig på att erbjuda de perfekta omgivningarna för par som söker en exklusiv semester, oavsett om det handlar om nyförälskade par på bröllopsresa eller mer mogna par som vill ha en exklusiv semester med kvalitetstid tillsammans i idylliska omgivningar kryddat med gourmetupplevelser. Det är även huvudsakligast par som bokar villor som står på pålar ute i lagunen och som erbjuder ett ostört privatliv.

Många av resorten erbjuder till och med att utföra bröllopscermonier i strandkanten eller på en vacker båtbrygga ut i lagunen. Även om cermonin bara är symbolisk kommer den utan tvekan att bli ett minne för livet. Skulle du sen vilja skämma bort dig själv och din utvalda lite extra så har många av resorten spa avdelningar som erbjuder olika wellness-behandlingar och massage.

Letar du efter en lyx semester, så läs mer om lyxresor till Maldiverna 

Läs mer om Maldiverna

Destinationer i Maldiverna

Hitta din resa till Maldiverna här

Sevärdheter

Jag har här valt ut några av de största upplevelserna och sevärdheterna som du har möjlighet att uppleva under din semester på Maldiverna. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter på Maldiverna så rekommenderar jag att du läser vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Malé

Ligger din resort inom räckhåll från huvudön Malé så är det värt att avsätta en halv dag till att besöka staden som är en av världens minsta huvudstäder. Staden är inte större än att du kan hinna runt till de flesta sevärdheterna på ett par timmar. Staden som nästan täcker ön total är mindre än 6 kvadratkilometer men inte desto mindre bor här omkring 177 000 personer vilket gör Malé till en av de mest tätbefolkade städerna i världen.

Det finns inte en uppsjö av sevärdheter i Malé och inga idylliska badstränder som man ser på vykorten. Till gengäld har du här en unik möjlighet att få uppleva maldivernas vardagsliv, stadens snäva, trånga gator med färgglada hus och ett konstant myller av människor är ju även det en itressant upplevelse. Kontrasten mot de fridfulla semesteröarna är slående. Ta en sväng förbi stadens mest markanta byggnadsverk, det islamiska centret som bland annat rymmer landets största moské med plats för över 5 000 personer. Besökare är välkomna när det inte är bön. Den vackra fredagsmoskén, Hukuru Miskiiy, från 1600-talet är även den värd ett besök även om den inte är öppen för turister.

En tur till Malé ger även en möjlighet till att utforska de lokala, alkoholfria restaurangerna och caféerna. Här finns både ställen med internationella menyer och ställen där du kan prova på lite mer traditionella rätter. Kom ihåg att de lokala rätterna ofta är ganska starkt kryddade med chili! Är du bara lite småhungrig kan du även prova på några "short eats", Maldivernas svar på Spaniens tapas. 

Sist men inte minst kan jag rekommendera dig att besöka stadens fiskmarknad. Det är fascinerande att se när dagens fångst av stora tonfiskar och allt möjligt annat gott från havet bärs in på den lilla inomhusmarknaden från de närliggande fiskebåtarna. De vackra fiskarna läggs ut på klinkergolvet och längs den ena väggen står ett lag av personer som rensar och filear fisken i ett otroligt tempo. Om du tål lukten av fisk är det spännande att gå runt och känna av stämningen på marknaden, även om du inte ska köpa något. Av tradition är fiskmarknaden männens domäner och hit kommer inte de lokala kvinnorna. Men kvinnliga turister accepteras även om de måste vara "anständigt" klädda liksom det förväntas på resten av ön.

Utheemu

Utheemu är en ö i norra Maldiverna, som är berömd för att vara Sultan Mohamed Thakurufaanus födelseplats, som tillsammans med sina bröder och sina män kämpade mot portugiserna då de mellan 1558 och 1573 ockuperade Maldiverna.

På ön ligger Utheemu Ganduvaru, som är det träpalats där Sultan Mohamed Thakurufaanu bodde och växte upp. Palatset är väldigt välbevarat och ger därför en enastående inblick i hur ö-rikets religiösa och politiska arisokrati levde för mer än 450 år sedan.

Förutom Mohamed Thakurufaanu, härstammade också sultanerna  Muhammed Imaduddin I (1632 till 1648 e.Kr.), Ibrahim Iskandar I (1648 till 1687 e.Kr.), Kuda Muhammad (1687 till 1691 e.Kr.) och Mohammed Moheyeddin (1691 til 1692 e.Kr.) alla från dena ö. Sultanerna från Utheemu regerade också Maldiverna mellan 1573 och 1632 e.Kr. men de lagliga kungarna (om än inte erkända) på öarna i denna period var de kristna kungarna som gått i exil på Goa i Indien.

Maldivernes Nationalmuseum

Maldivernes Nationalmuseum, som ligger i Sultanparken i Malé, öppnades på Maldivernas nationaldag som det första nationella museet i landet, den 11 november år 1952, med mål att bevara landets historia och ingjuta patroism bland landets invånare.

Museet har tidigare huserat en stor samling av historiska ting, som bland annat inkluderade stenobjekt och kungliga antikviteter från den buddhistiska eran, och från de islamiska sultanernas regeringstid. 

Idag är det dock en betydligt reducerad samling som möter museets gäster, vilket beror på att nästan alla museets islamiska artefakter, som kunde dateras tillbaka till tiden innan 1100-talet, ödelades under ett islamiskt angrepp i februari 2012. Vid den händelsen, berättade museets direktör, Ali Waheed, att nästan alla ikke-islamiska artefakter var reduceade till pulver.

Bland alla skadade objekt, fanns bland annat en 46 centimeter hög korallstaty av aBuddah, samt olika kalkstens- och korallstatyer.

Thoondustranden

Maldiverna har många fantastiska sträder, men Thoondustranden som ligger norr om Fuvahmulah, är en av de vackraste av dem alla och också den mest populära. Hundratals besökare valfärdar hit varje dag för att bada, slappna av i solen och njuta av utsikten över det vackra havet. Stranden erkändes som ett skyddat naturområde av regeringen på Maldiverna den 12 juni 2012.

Stranden är också känd för ett årligen återkommande naturfenomen, som kallas Bissaaveli. Naturfenomenet skapas, när en del av sandstranden flyttar bort från kusten mot kanten av revet och därmed skapar en lagun som är omgiven av sand på den ena sidan och kusten av ön på den andra sidan.

Denna spektakulära händelse locka inte bara många nyfikna turister, men också en stor del av lokalbefolkningen, som varje år njuter av det från stranden eller genom att simma i lagunen, som formas, och nästan liknar en naturlig pool. Bissaaveli är ett fenomen som enast förekommer i Fuvahmulah, så om du befinner dig på dessa kanter på rätt tidpunkt, är det en upplevelse som du inte får missa!

Populärt i Maldiverna

Maldiverna, Maldiverna
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Maldiverna, Maldiverna
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Maldiverna, Maldiverna
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter