Resor till Malta

Det är alltid lika spännande att stifta ny bekantskap med ett land du besöker för första gången. Din nyfikenhet vill helt naturligt arbeta på högtryck i förväntningarnas glädje om vad som väntar dig. Och frågor som hur är lokalbefolkningen och kulturen, är vädret bra och sist men inte minst - äter man gott, dyker vanligtvis upp?! Med dessa frågor i bagaget reser jag till Malta och glädjer mig att äntligen få möta ön, jag hört så mycket gott om.

Ett mottagande att minnas

I ankomsthallen ska jag möta upp med Josephine, som är lokalguide på Malta och hon ser mig snabbt. Bland de många malteser i ankomsthallen, som alla har en elegant, gyllenen färg, lös jag upp med mina blonda lockar och blå ögon. "Riktigt hjärtligt välkommen, Marie. Har du haft en behaglig resa? Vi har sett så fram emot att få träffa dig..." och med det förstahandsintrycket är jag redo till att intaga Malta.

Josephine har fått sällskap av Ronnie, som de kommande dagarna ska föra oss tryggt från A till B och det visar sig att Ronnie, utöver att vara en glimrande god chaufför, är född med en viss portion humor och en gentlemans manér. Gällande det sistnämnda vill jag gärna berätta lite mer om. Ronnie är en äldre herre, vars datum på körkortet avslöjar att han är runt de 70. Han trivs bäst bakom ratten, därav att ordet pensionär är ett främmande ord för honom. Ronnie är inte ett unikt fall, när det gäller arbetsglädje och moral - faktiskt är det mer en regel än ett undantag, Malta är måhända ett litet land men definitivt med en flitig befolkning.

Älskvärdhet är en del av mentaliteten

Malta är utifrån öns storlek ett av världens mest tätbefolkade område med nästan 400 000 invånare, men det ska du inte låta dig skrämmas av. För malteserna är "gjorda" av något ganska speciellt, när det kommer till barmhärtighet och gästfrihet - t ex frågade jag en "uniformerad" bagare i byn Mdina, som hade en vacker utställning med allt gott för gommen, om jag fick ta ett foto på honom och hans bakverk. Varefter han svarade: Det får du gärna! Men bara om du lovar mig att ta med en kaka hem till kaffet som en hälsning från bageriet". Jag accepterade "dealen" och då jag senare tittade ner i kassen låg där inte en utan hela tre (mycket välsmakande) kakor.

Öst möter väst - ett kulturarv av dimensioner

Knip dig själv i armen en extra gång, för du tror inte dina egna ögon när du ser hur mycket Malta har att erbjuda av kulturella som historiska vingslag både ute till havs som uppe på land. Redan när jag körde ut från flygplatsområdet med Ronnie och Josephine stod upplevelserna på rad - så långt ögat räcker tronar nämligen otaliga utsmyckade kyrkkupoler och fästningar upp, byggda i en nästan självlysande kalksten.

Var har jag hamnat - detta kan väl inte vara Valletta?! Utifrån de imponerande byggnadsverken är det inte mycket som indikerar att jag landat i en europeisk tidszon, tankarna leder mig snarare mot en välbevarad stad i mellanöstern. Dessutom är det maltesiska språket helt sitt eget och trots sitt korta avstånd till Sicilien finns det inte ett enda ord som är likt italienskan. Josephine berättar att än idag är Malta under inflytandet av arabernas intåg för många hundra år sedan. Jag är både imponerad och fascinerad. Så civiliserat och ändå så annorlunda.

Oavsett om du är intresserad av kulturhistoria eller inte ska du unna dig själv att se filmen om Malta i ”The Malta Experience” i Valetta. Den varar endast i 40 min men jag lovar dig att den tiden är väl spenderad.
Utöver den mauriska influensen är det motsatt även ett tydligt europeiskt inflytande. Fram till 1974 tillhörde Malta Storbritanniens koloniimperium, därför pratas det engelska lika mycket som maltesiska och på vägen kör du på vänster sida - ja Malta (och Gozo) är en äventyrlig blandning av österns mystik och västerns moderna leverne.

Lillebror heter Gozo

Som sagt Malta täcker inte särskilt mycket i det stora Medelhavet och det är orsaken till att du kan ta dig runt hela ön under din vistelse utan att det blir strapatserande - omvänt finns här så många höjdpunkter att det räcker till att fylla upp minst en vecka eller mer. Hos Hideaways har vi även låtit oss förföras av Maltas lillebror, Gozo. En självständig ö som ligger ett stenkast från Maltas nordkust och navelsträngen mellan de två öarna är den lilla färja som i pendeltrafik fraktar lokala såväl som utländska turister fram och tillbaka. Turen tar endast 15-20 min och en returbiljett utan bil kan erhållas för den nätta summan av ca 25 svenska kronor.
Jag föll med detsamma för Gozo's fruktbara landskap och lokala kolorit - här har turismen ännu inte vunnit sitt intåg och oavsett var du befinner dig har du havet tätt inpå som en kontrast till öns gröna och kalkstensfärgade lantbruksjord. Jag kan varmt rekomendera Gozo för en semester i avslappade och lugna omgivningar, där det finns svängrum till familjen och romantik till paret som önskar en semester i tvåsamhet och där du får riktigt bra kvalitet för pengarna.

Då de två syskonöarna ligger så tätt inpå varandra kan du på ett utmärkt sätt kombinera Malta och Gozo på en och samma semester, och under "attraktioner" här på sidan kan du läsa mycket mer om möjligheterna att sätta ihop en innehållsrik resa med vikt på avslappning, kultur eller aktiv semester.Ett välsmakande medelhavskök tillsammans med lokal vinproduktion
Både Gozo och Malta har tradition att tillbereda god, solid kost - faktiskt mästrar båda öarna att framställa det mest välsmakande bondbrödet med den sprödaste skorpa. Men det är inte bara bakverk de kan ut i fingerspetsarna! Nationalrätten är en form av stuvning tillsatt kanin och den åtnjuts med ett glas lokaltillverkat vin.

Båda öarna har ett mikroklimat som ger optimala förutsättningar för odling av diverse internationella druvor. Dessvärre exporteras inte särskilt mycket av vinerna till utlandet - öborna vill nämligen själv gärna dricka de vilket jag inte kan klandra dem för. Men så har jag i alla fall ännu en anledning att återvända inom kort, för Malta och Gozo har så mycket att erbjuda att din första semester här kan ses som ett smakprov.
Kultur, historia och lokal gastronomi, det är Malta och Gozo - så varsågoda att smaka lite på det bästa från världens alla hörn!

Läs mer om Malta

Mat och dryck

Malta har en spännande och stilblandande gastronomi som har påverkats av landets placering i Medelhavet och den mångfaldiga kulturella påverkningen som regionen har utsatts för genom historien. Det är främst folkslag som fenicier, greker, romare, sicilianare, morer, (spanska) habsburgare, normander, fransmän och britter som satt sin prägel på gastronomin på Malta.

Kontakter med den ”Nya Världen”

Genom öns förbindelser med Johanniterorden (även kallad Malteserorden), som fick Malta i förläning av den tysk-romerske kejsaren år 1500, blev ön ett av de första ställen i den “Gamla Världen” som fick smakprov på en del av de nya varor och matprodukter som strömmade ut från den ”Nya Världen” till Europa. Det sägs till och med att Malta var ett av de första länderna i Europa som importerade choklad sedan det hade anlänt till Spanien med de spanska erövrarna och upptäcktsresandena.

Specialiteter och typiska rätter

I följande avsnitt har jag valt ut några kulinariska specialiteter och rätter som är typiska för regionen och som du kan smaka på under din semester på Malta. Smaklig spis och trevlig resa!

Bigilla

Bigilla är en enkel och traditionell maltesisk maträtt som äts både som förrätt och som snack. Rätten består av krossade bönor av sorten ful ta' Girba och serveras oftast med bröd och andra förrätter som korv och sallad.

Bebbux

En annan traditionell maltesisk förrätt är bebbux som möjligtvis kommit till ön med fransmännen eftersom den i vissa versioner utgör en traditionell och ikonisk del av det franska köket.

Rätten består av sniglar av arten petit gris som marineras i rödvin, mynta och basilika varpå de kokas och serveras i sina egna snigelhus.

Imqarrun

Imqarrun är en maltesisk utgåva av rätten macaroni casserole  som består av 
makaroner, köttfärssås bolognese och ägg. I andra versioner av rätten tillförs även kycklinglever, hårdkokta ägg, ärtor och bacon.

Ovanpå makaronerna lägger man vanligtvis ett lager med riven ost eller besciamella (béchamelsås) som får smälta under bakningen i ugnen och på så sätt binda ihop pastan.

Timpana

Timpana är ytterligare en populär makaronrätt som ursprungligen kommer från Grekland men som har vunnit intrång i många av köken runt Medelhavet häribland även det maltesiska.

Rätten består av förkokta makaroner blandade med en tomatsås som innehåller hackat eller sprängt oxkött, råa ägg och riven ost. Ibland tillsätter man även hårdkokta ägg (precis som i rätten imqarrun) varefter makaronerna bakas i en gryta med locket på.

Zalzett tal-Malti

Zalzett tal-Malti är en typisk maltesisk korv som består av fläskkött, havssalt, svartpepparkorn, korianderfrön och persilja. Korven är till sin form kort och tjock och äts antingen grillad, kokt, stekt, ångad eller till och med rå när den är nylagad.

Det finns även en barbequeversion av korven som har samma ingredienser som den ursprungliga korven men med tunnar skinn och mindre salt.

Klamar mimli

Fiskrätter utgör naturligtvis en viktig del av det maltesiska köket med tanke på öns strategiska läge mitt i Medelhavet. Bland dessa fiskrätter är bläckfisk en av de delikatesser som är mycket uppskattad.
En av de mest populära bläckfiskrätterna är ”klamar mimli” som består av bläckfisk som fylls med ris, ströbröd, persilja, vitlök och kapris och stuvas därefter långsamt i rödvin.

Gbejna

Gbejna är en traditionell maltesisk ost som framställs på får- eller getmjölk, salt och ostlöpe. Vanligtvis är osten baserad på getmjölk när den kommer från Malta medan den vanligtvis görs på fårmjölk på grannön Gozo.
Osten förekommer i olika former såsom färsk (friski eller tal-Ilma), soltorkad (moxxa, bajda eller t'Ghawdex), saltad (mahsula) eller kryddad (tal-bzar). Osten ingår ofta som ett viktigt element i andra maltesiska rätter som sopprätter, pastarätter eller som fyllning på pizzarätter.

Zeppoli

Zeppoli är en slags ”donut” som ofta är täckt av ett lager florsocker och kan vara fylld med vaniljkräm, gelé, vaniljsås eller en blandning av smör och honung.

Rätten kommer förmodligen ursprungligen från det italienska fastlandeten (då med namnet zeppole) där den fortfarande är mycket populär särskilt i det romerska och det napolitanska dessertköket men har även spridit sig till Syditalien, Sardinien och Malta.

På Malta äts zeppoli särskilt under den katolska fasteperioden som inleds på onsdagen (askonsdagen) i den sjunde veckan före påskdagen, lite att jämföra med våra fastlagsbullar. Denna typ av “faste-zeppoli” kallas vanligtvis för sfinge på maltesiska.

 

Läs mer

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av alla de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester på Malta. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter på Malta så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där hittar du intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Valletta

Den gamla delen av Maltas huvudstad Valletta även kallad Il-Belt har en av de mest koncentrade samlingarna av historiska byggnader i världen, hela stadsdelen ryms på mindre än 1 kvadratkilometer. De många historiska byggnaderna och de många arkitektoniska stilarterna som barock, nyklassicism och modernism har allt bidragit till att staden 1980 togs upp på UNESCOs lista över världsarv.

Staden rymmer bland annat palatset Auberge de Castille et Leon, katedralen Kon-Katidral ta’ San Gwann (Sankt Johannes´ Co-Katedral) och det nationella konstmuseet (National Museum of Fine Arts).

Mdina

Mdina även kallad Città Vecchia eller “Den lugna staden” var tidigare Maltas huvudstad och är idag en liten medeltidsstad med bara 253 invånare och omgärdad av en historisk stadsmur.

I staden finns unika spår efter de olika folkslag och kulturer som genom tiden har erövrat, byggt och bebott staden häribland fenicier, romare, morer och normander. Det var normanderna (vilka ursprungligen hade skandinaviskt ursprung) som byggde de defensiva försvarsverken i staden och försåg den med en vallgrav efter deras erövring av staden 1091.

Det var bland annat dessa försvarsverk samt vallgraven som skiljde staden från den närliggande staden Rabat som idag har en befolkning på omkring 11 000 invånare.

Bland Mdinas många intressanta sevärdheter kan nämnas Sankt Pauls Katedralen, Vilhenapalatset, Palazzo Gatto Murina, Palazzo Santa Sophia och det Naturhistoriska Museet.

Gozo

Gozo är den näst största av Maltas tre bebodda öar och står för huvuddelen av Maltas lantbrukssektor då den är mycket frodigare än huvudön Malta. Totalt svarar Gozo för hela 60% av Maltas lantbruksproduktion trots öns beskedliga storlek på 67 kvadratkilometer (jämfört med Maltas 316 kvadratkilometer).

Men det är öns status som en av Medelhavets bästa platser för dykning och vattensport, det backiga, charmiga landskapet, den speciella geologin – såsom det berömda Azurfönstret (Tieqa Zerqa) – och de unika historiska byggnadsverken som varje år drar till sig tusentals turister från när och fjärran. 

Bland de mest kända historiska sevärdheterna på ön är det förhistoriska templet Ggantija vilket utgör en del av Maltas megalitiska tempelbyggnader och upptogs på UNESCOs världsarvslista 1980 och räknas allmänt som det näst äldsta fristående religiösa byggnadsverket i världen. Det är enbart Göbekli Tepe komplexet i Turkiet som är äldre.

Templet är enligt arkeologernas mening mer än 5 500 år gammalt och därmed äldre än pyramiderna i Egypten vilka byggdes mellan 2 630 och 2 611 före Kristus.

De megalitiska templen

Utöver det megalitiska templet på Gozo så har Malta ytterligare fem megalittempelkomplex, vilka samtliga ligger på huvudön Malta, Hagar Qim, Mnajdra, Ta' Hagrat Templen, Skorba Templen och Tarxien Templen.

Templen komplexen byggdes under perioden från 3 600 till 700 före Kristus och med det äldsta templet beläget på Gozo (som beskrivet ovan). Det av malteserna senast använda templet  var Tarxien Templen som är  belägna på den sydöstra delen av ön och var i bruk fram till 2 500 år före Kristus.

Det antas att templen hade en rituell och religiös betydelse bland annat vid offrandet av djur, men det är fortfarande mycket omdiskuterat om precis vad templen användes till.

Den Blå Lagunen

Den Blå Lagunen - som på maltesiska bär namnet Bejn il-Kmiemen (“Mellan Cominoerna”) – är en av Maltas största turistattraktioner och känd för sitt turkosblå vatten i den måleriskt vackra bukten med sin vita sandstrand som inbjuder till bad, snorkling och dykning.

Lagunen ligger mellan den lilla ön Comino och den angränsande ännu mindre ön Cominotto (därav lagunens namn ”mellan cominoerna”) vilka ligger norr om Malta och söder om Gozo.

 

Läs mer

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Malta bland annat gällande landets geografi, befolkning, historia och klimat som kan fungera som inspiration till din semester på Malta. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Malta som ligger i den centrala och södra delen av Medelhavet 93 kilometer söder om Sicilien och 300 kilometer norr om Afrika är en ögrupp av kalksten som domineras av ett relativt låglänt landskap med slätter, kullar och terrassjordbruk. Den högsta punkten Ta´ Zuta mäter beskedliga 253 meter över havet. Den 196 kilometer långa kustlinjen har åtskilliga bukter och vikar av vilka några rymmer utmärkta hamnar.
 
Bland ögruppens många öar är det enbart de tre största - Malta, Gozo och Comino – som är bebodda. Totalt bor det omkring 424 000 invånare på de tre öarna med en gemensam yta motsvarande knappt halva Öland vilket gör Malta till ett av de mest tätbefolkade länderna i världen.

Klimat och väder

Malta har ett övervägande mediterrant klimat med varma torra somrar och mycket milda men regnigare vintrar. Både temperatur- och nederbördsförhållanden varierar utifrån var på ön man befinner sig, till exempel om du är nära kusten eller i de inre delarna av ön. På grund av den generellt mycket höga medeltemperaturen under hela året ( en av de högsta i Europa) med 23 grader på dagen och 16 grader på natten samt de små temperatursvängningarna har Maltas klimat bland annat av magasinet International Living beskrivits som världens bästa klimat.
 
Maltas varmaste månad på året är augusti med en genomsnittstemperatur på 27,7 grader följd av juli månad med genomsnittliga 27,2 grader. Maltas kallaste månader är februari med ett genomsnitt på 13 grader följd av januari med 13,2 grader i genomsnitt.

Historia

Malta har varit bebott sedan 5200 år före Kristus då folk från Sicilien kom till ön. Dessa första malteser bodde troligtvis i grottor och levde av att fiska, odla och i viss mån jaga. Från omkring 3600 år före Kristus i den så kallade tempelperioden byggdes de berömda tempelkomplexen på ön som är bland de äldsta fristående templen i världen, häribland Ggantijatemplen på ön Gozo. Dessa tempel stammar från yngre stenåldern (3600 – 3200 före Kristus) och har utsetts till världsarv av UNESCO.
 
Maltas ögrupp med sitt strategiska läge i Medelhavet har bebotts av en lång rad folkslag. På 900-talet före Kristus invaderades ön av fenicierna och kom under Kartagos herradöme omkring 700 före Kristus. Runt 218 före Kristus övertogs ön av romarna i början av Det Andra Puniska Kriget för att på 400-talet möjligtvis erövras av folkslag från våra egna nordiska breddgrader i form av östgoter och vandaler men om detta finns inga arkeologiska vittnesbörd. Från år 533 utgjorde ön en del av det Bysantinska Riket tills det 870 kom under Moriskt herradöme.
 
Mellan 1194 och 1530 löd ön under Kungariket Siciliens herradöme och 1530 överförde den tyskromerske kejsaren Karl V öns styre till den berömda Malteserorden. Orden fick i uppdrag att försvara riket mot fiender från söder och fick i gengäld motta ön i förläning. Mellan 1798 och 1800 stod ön under franskt herradöme tills den kom under brittiskt styre från 1800 till 1964 varpå ön sent om sider blev en egen stat med egen konstitution samt status som oberoende konstitutionell monarki varvid Maltas president blev statsöverhuvud.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell