Resor till Agadir

Det är svårt att hitta ett bättre ställe för en badsemester i Marocko än Agadir. Kuststadens huvudattraktion är den breda ljusa sandstranden som sträcker sig över flera kilometer. Oavsett om det är avkoppling eller kvalitetstid med familjen du söker så kan stranden vid Agadir bilda den perfekta inramningen till din semester.

När du reser till Agadir kan du tillbringa dagen med att simma i det varma havet, luta dig tillbaka i en liggstol med en bra bok eller eventuellt mäta krafterna med olika sorters vattensporter. Kvällen inbjuder till promenader längs den trevliga strandpromenaden, La Corniche, medan du njuter av solnedgången över Atlanten. Lite senare kan du slå dig ner på en av alla de restauranger och caféer som ligger här sida vid sida och lockar med sina frestande menyer.

En resa till Agadir bjuder emellertid på mycket mer än enbart avkopplande strandliv i solen. Du har även en bra utgångspunkt för att göra utflykter till några av Marockos mest intressanta sevärdheter. Uppe i de närliggande Atlasbergen kan du till exempel uppleva livet i små städer och byar där det nästan verkar som om tiden har stannat. Ta dig gärna god tid att utforska själva Agadir, som även om den är Marockos modernaste semesterort har själ och massor av stämning - till exempel på den lokala marknaden där du får rikliga möjligheter till att pruta på priser och göra en bra affär.

Välkommen till Marocko med Hideaways, vi är specialister på resor till Agadir där du bor på handplockade hotell under din semester.

>> Läs även om resor till Essaouira
>> Läs också om resor till Marrakech

Läs mer om Agadir

Mat och dryck

Agadir är en av världens största leverantörer av sardiner - och detta avspeglas i menyerna på Agadirs restauranger, där grillade sardiner och andra fiskrätter har en framträdande plats. Men utöver alla goda fiskrätter bjuder staden också på en värld av typiska marockanska rätter, och här nedan har vi valt ut några av de kulinariska specialiteter och klassiker du kan smaka på när du är på semester i Agadir. 

Couscous

En av de mest populära och traditionella rätterna du kan äta på din semester i Agadir, är den nordafrikanska klassikern couscous.

Couscous består av ett sorts gryn, som serveras antingen med en köttgryta eller grönsaksgryta som hälls ovanpå. I den marockanska versionen av rätten består grönsakerna normalt av morätter, potatis och rotfrukter, medan köttet generellt består av kyckling, lamm eller får.

Några gånger serveras rätten också i slutet av en måltid som en slags dessert, som kallas "Sfouff". I denna version ångas couscousen flera gånger, tills den är mycket luftig och blek i färgen. Den störs sedan med mandlar, kanel och socker. Traditionellt serveras denna delikatess med mjölk parfymerad med apelsinvatten, andra gånger serveras den med kärnmjölk i en skål som en kall soppa.

Pastilla

En annan marockansk klassiker, som du har rik möjlighet att smaka på i Agadir, är rätten pastilla, som har fått sitt namn från det spanska ordet för "piller" eller "liten kaka", vilket refererar till rättens runda form. Rätten är en tarte fylld med kött, traditionellt sätt ungt duvkött, men då det idag kan vara svårt att skaffa detta typ av kött, används ofta kyckling istället. I några fall används också fisk eller inälvor.

Rätten serveras i regel som en förrätt, men liksom med couscous kan pastilla också serveras som en dessert. i dessa fall kallas pastilla för "jowhara" eller "pastilla med mjölk", vilket refererar till att den i denna version består av en mjölkaktig kräm. Och liksom couscousen parfymeras den också med apelsinvatten. Denna dessert-version av rätten härstammar ursprungligen från den nordliga belägna staden Fez, och är därför mer utbredd där än i de mer sydliga städerna som Agadir.

Harira

Även om Agadir generellt har ett varmt klimat, bjuder staden på flera goda sopprätter. En av dem är Harira, som är en populär och traditionell soppa som består av tomater, linser, ris, lök, örter, kikärtor, ägg, tadouira, olivolja och lite kött.

Soppan äts normalt som en förrätt och är vanligt förekommande bland lolkala under ramadan, men kan intas året om.

Grönt te med mynta

Det gröna teet med mynta från Marocko, är känt världen över med namn som "moriskt te", "marockanskt myntate" eller "Mahgreb-te". Teet är normalt ett starkt, kinesiskt grönt te, som bryggs tillsammans med grön mynta, socker och kokande vatten. Te-bladen lämnas ofta i te-kannan, vilket ändrar smaken från kopp till kopp - eller rättare sagt, från glas till glas, för i Agadir (och i Marocko generellt) dricker man te ur glas.

Det marockanska mynta-teet spelar en mycket viktig roll i Agadirs och Marockos kultur, så om du vill försöka komma under huden på den marockanska kulturen bör du avlägga ett besök på en av stadens alla te-barer, som är centrum för stadens sociala liv.

Serveringen av teet kan ta en ceremoniell form. Det gäller framförallt när det lagas till en gäst. Teet blir i dessa fall lagat av familjens överhuvud och erbjuds gästen som ett tecken på familjens gästfrihet (det anses av samma grund ohövligt att avvisa invitationen från gästens sida). Det serveras normalt tre glas te under en sådan ceremoni.

Läs mer

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester i Agadir. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål.

La medina

En av de största historiska sevärdheterna i Agadir, är stadens Medina-område. La Medina är ett slags utomhusmuseum på fem hektar, som också rymmer flera hantverkare, bostäder, ett litet hotell och en exotiskt trädgård.

Museet är byggt med hjälp av traditionella barberiska hantverkstekniker år 1992 efter en idé av den italienska konstnären Coco Polizzi. Museet ligger i distriktet Ben Sergao, cirka 4,5 kilometer från stadens centrum. 

Kasbah

En annan av Agadirs stora historiska sevärdheter är stadens kasbah. Kasbahen ligger på en hög backe, som ursprungligen utgjorde Agadirs äldsta stadsdel, och har en enastående utsikt över Agadirbukten och stadens trädgård. Då den byggdes år 1572 var det en omfatande fästning med en labyrint av snirkliga, livliga gator, men efter de tkatastrofala jordskalvet år 1960 - vilket ödelade stora delar av staden - återstår endast en återuppbyggd mur.

Om du talar med några av de gamla invånarna i Agadir, kommer en del av dem ännu att komma ihåg det berömda "moriska caféet" i kasbahen, och dess vackra panoramautsikt. På backen under fästningen finns en skrift ingraverad på arabiska, som säger "Gud, Land, Kungar", som - liksom fästningens murar - är upplyst på natten.

Souk El Hak (marknad)

Om du vill uppleva en av Agadirs största sevärdheter, måste du reservera en eller båda av helgens mornar till att besöka den stora marknaden på gatan Chaib Al Kamra Mohammed Ben Brahim cirka 3 kilometer från stadens centrum, som tar plats varje helg.

Marknaden befinner sig bakom en sex meter hög mur, och härifrån breder en nästan oupphörlig rad av bodar ut sig, med allt hjärtat kan begära. Du kan här finna lantbruksprodukter från Sous-slätten, alla slags skor, pälsar, kryddor, textiler, kläder, kosmetik, parfym, handväskor, jonsthantverk och mycket, mycket mer. Med sina 6000 bodar är marknaden inte bara stadens största marknad, utan också hela regionens.

Att besöka souken är en stor kulturell upplevelse i sig själv, men för dig som tycker om att pruta på priser, har du också goda möjligheter att hitta bra, lokala hantverksprodukter till lägre priser än de du annars kan hitta i vanliga affärer.

Läs mer

Destinationer i Marocko

Hitta din resa till Marocko här

Information och fakta

Här nedan har vi samlad en del fakta och information om Agadir. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Agadir ligger ut mot Atlanten, lite norr om den punkt där Sus-floden mynnar ut i havet. Staden ligger dessutom nära bergskedjan Atlasbergen, 508 kilometer söder om Casablanca.

Med sina 430.000 invånare, är Agadir den tionde största staden i Marokko, samt huvudstad i prefekturen Agadir Ida-U-Tanan och i regionen Sus-Massa.

Klimat och väder

Agadirs läge vid Atlanten gör, att klimatet är mycket tempererat med dagstemperaturer, som normalt ligger mellan 15-26 grader genom året. Du kommer dock att kunna uppleva en vind från Sahara, den så kallade Chergui-vinden, som i upp till fem dagar kan öka temperaturen till över 40 grader - det är dock endast i exceptionella fall.

De varmaste månaderna på året är juli och augusti med genomsnittliga 26 grader, följt av juni och september med 23 grader i genomsnitt, medan januari är den kallaste månaden med 15 grader i genomsnitt, följt av december och februari med 16 grader i genomsnitt.

Flest soltimmar får du i juni och juli med ett genomsnitt på 12 timamr om dagen, följt av maj, augusti och september med 11 soltimmar om dagen. Minst soligt är det i januari, februari och november, med respektive 7, 8 och 9 soltimmar om dagen.

Den regnigaste månaden på året är december med lite över 60 mm i genomsnitt, följt av januari med lite under 40 timmar, medan sommarmånaderna juni, juli och augusti - samt början av hösten i september i stort sätt inte har någon nederbörd alls.

Transport

Det spanska bussbolaget ALSA har sedan 2010 stått för Agadirs bussförbindelser, medan en ny huvudväg mellan Casablanca och Agadir - byggd samma år - har förbättrat den regionala transporten i buss och bil väsentligt.

Agadir har en internationell flygplats, Al Massira Flygplats, som ligger 22 km från staden. Flygplatsen har flygningar till en rad europeiska destinationer. Det finns flera flygbolag som har (säsongsbetonade) flygningar från Sverige och Danmark, däribland Air Arabia Maroc och Norwegian.

Flygplatsens samlade terminalområden är på 26.550 kvadratmeter och den förväntade kapaciteten är 3 miljoner passagerare om året. Det finns inget stort vänterum på flygplatsen, som är uppdelad i två: en del för nationella flygningar och en del för internationella flygningar.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter