Resor till Marrakech

Besök Marockos centrala storstad Marrakech vid foten av Atlasbergen och upplev stadens fascinerande blandning av gammal och nytt. Utforska marknaderna, palatsen och de samal gränderna i den gamla fästningsstaden, innan du tar dig vidare till galleriorna, barerna och restaurangerna i den nya stadsdelen.

Denna vackra Röda Stad har ett rikt mångfasetterat kulturarv. Under den härliga solen kan du gå på äventyr i spännande butiker som är fulla med gudomliga delikatesser, innan du lutar dig tillbaka på ett av stadens SPA som blivit väldigt eftertraktade på grund av deras lyxiga behandlingar och tekniker.

Välkommen till Marokko med Hideaways, vi är specialister på resor till Marrakech, där du bor på nog utvalda hotell på din resa. 

>> Läs även om resor till Agadirer
>> Läs också om resor till Essaouira

 

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester i Marrakech. Texterna är uteslutande menade som inspiration, och vi reserverar oss därmed för eventuella felaktigheter. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter i Marocko, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar spännande ariklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Koutoubia-moskén

Koutoubia-moskén, som ligger i den sydvästra delen av Medinan, är den största moskén i Marrakech, och utgör - tillsammans med den övriga delen av den gamla staden - en del av UNESCOs världsarv.

Moskén byggdes under kaliffen Yaqub al-Mansur (1184-1199), och mäter hela 80 meter i längd och 60 meter i bredd. En lokal legend berättar, att minareten - som är byggd av sandsten och är hela 77 meter hög - utformades som den gjorde för att undvika att personer som befann sig på toppen av minareten skulle se in i kungens harem. En annan speciell detalj är, att spiran över minareten är dekorerad med förgyllda kopparkulor, som blir mindre och mindre i storlek ju längre från toppen de är.

Minareten har inspirerat en rad andra berömda byggnader i den islamiska världen, såsom Giralda-tornet i Sevilla och Hassan-tornet i Rabat.

Souk

Marrakech är berömt för sin färgglada och traditionella marknader, som historiskt sät har varit bland Marockos största och som än idag utgör en av de största traditionella Berber-marknaderna i Marocko.

En gång i tiden delades marknaderna - som kallas soukpå marockanska - upp detaljområden för bestämda varor, som t.ex. skinn, mattor, metalarbete och keramik. Dessa indelningar existerar fortfarande, men nu med betydliga överlappningar  mellan de olika varugrupperna. De vanligaste varorna, som säljs på soukarna, är traditioenlla marockanska varor, såsom mattor, muslimska kläder, torkade frukter, te, smycken, läderväskor och lanternor.

Det är fortfarande vanligt att pruta på priserna på marknaderna, så du kan ha tur att göra ett riktigt bra köp om du ger det en chans.

Stadsmurarna och stadsportarna

Stadsmurarna i Marrakech, som byggdes av Almoraviderna på 1100-talet som skyddande fästningar, är upp till 5,8 meter höga och har hela 19 portar och 200 torn längs den 19 kilometer långa sträckan runt stadens gamla stadskärna (medinan). Murarna är byggda med en särskild röd lera som har gett staden smeknamnet den röda staden.

En av de mest kända portarna i muren är Bab Agnaou, som byggdes under Almohad-dynastin på 1100-talet, och vars namn - Agnaou - refererar till människor med afrikanskt urpsrung söder om Sahara. Hörnstyckena i porten är dekorerade med blommor och en skrift från Koranen, som också användes på stadsportarna i det moriska Al-Andalus.

En annan känd stadsport i Marrakech, är Bab Aghmat, som ligger öster om den judiska och muslimska kyrkogården, medan Bab Barrima med sina stora solida torn står i närheten av Badipalatset. Den kanske viktigaste stadsporten i staden, är dock Bab el Khémis, som ligger i medinans nordöstra hörn och som bland annat skildrar våren.

Läs mer

Destinationer i Marocko

Hitta din resa till Marocko här

Varför ska jag resa till Marrakech?

Det finns många goda grunder till varför Marrakech bör vara nästa storstad du besöker, och här kommer några av dem:

Ett mekka för shopping

De traditionella marknaderna, souks, och butikern håller fast i sina traditioner och du kommer snabbt känna historiens vingslag när du går runt bland stånden. En billig semester till Marrakech är den perfekta anledningen till att köpa souvenirer, lyxiga kläder och smycken. Marrakech är ett paradis för shopoholics - framförallt om du tycker om att pruta på varorna. Så, gå på upptäcktsfärd på Souk Cherifia och shoppa på eleganta Akbar Delights, där du hittar lyciga kläder gjorda av kashmir, bomull och silke.

Du märker historiens vingslag överallt i stan

I Marrakech hittar du spår av historiens rikedom utspridda över hela staden. Du får inte missa den spektakulära marockansk-andalusiska arkitekturen, som gav Marrakech sitt smaknamn, den röda staden. Missa inte hella Koutoubia-moskén i sydvästra Medina. Denna imponerande moské har en minaret som sträcker sig högt över staden. En annan vacker röd sandstensbyggnad, är storslagna Palais de la Bahia. Nyttja möjligheten för att utforska de cirka 150 rummen och beundra de vackra mönstren som är skapade på golvet av färgglad  mosaik.

Du har också ett brett urval av gallerior och museum att besöka i Marrakech. Börka med att utforska Bert Flints privata hus, Maison Tiskiwin, och titta på den privata samlingen dekorativ konst och spännande hantverk från Marockos historia. Ta dig tid at gå omkring i Douiria Mousassin, en restaurerad lägenhet som ger dig en inblick i hur lokalbefolkningen bodde på 1600-talet. Utforska också Marrakech Museum of Photography and Visul Arts, som huserar modern konst som helt klart imponerar. 

Skäm bort dig själv i ett av många kurbad

Marrakech har upplevt en sann blomstring när det kommer till SPA och kurbad, som utgör perfekta, lugna oaser från stadens liv och rörelse. Du leds in i ett fridfullt rum, där professionella massörer hjälper både din kropp och sinne att komma till liv igen med en rad behandlingar av världsklass. 

Du äter gott i Marocko - det samma gäller i Marrakech

När solen gått ner över Marrakech, avslöjas den livlig marknaden, Djemaa el-Fria. Denna vackra marknad är tätt packad med matbodar, som bjude rpå allt från traditionella marockanska rätter, till märkliga och vindunderliga läckerheter. HItta en förtrollande restaurang med takterrrass på torget, och beundra staden med stil, medan du njuter av färsklagad falafel, marockansk auberginekaviar och läcker baba ghanoush. Vår favoritrestaurang är den dolda pärlan, Pepe Nero, som ligger inne i en gammal riad. Denna imponerande restaurang bjude rpå utsökta marockanska rätter serverade i traditionella omgivningar.

Information om Marrakech

Här har vi samlat lite fakta om Marrakech, som t.ex. om stadens geografi, befolkning, klimat och transport, som kan tjäna som inspiration till din semester i den gamla imperiala staden. Om du önskar att hitta mer inspiration till din resa till Marrakech, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning!

Geografi og befolkning

Med knappt en miljon invånare, är Marrakech den fjärde störsa staden i Marocko, endast Casablanca, Fez och Tanger är större.

Staden ligger norr om foten av de snöklädda Atlasbergen, 580 kilometer sydväst om Tanger, 327 kilometer sydväst om den marockanska huvudstaden Rabat, 239 kilometer söder om Casablanca och 246 kilometer nordöst om Agadir.

Med tiden har staden spridit sig norrut frå det gamla historiska centret (medinan) med förorter som Daoudiat, Diour El Massakine, Yamama, Sidi Abbad, Sakar och Malizia; mot sydöst med Sidi Youssef Ben Ali; västerut med Massima; och mot sydväst till Hay Annahda.

Söder om staden ligger stora landsorter som t.ex. Douar Lahna, Touggana, Lagouassem och Lahebichate, varefter en tur genom öknen leder till staden Tahnaout vid kanten av Atlasbergen, som är den högsta bergskedjan i Nordafrika.

Klimat och väder

Marrakech har - i huvudsak - ett steppklimat, som karaktäriseras av moderat varma somrar och moderat kalla vintrar. De genomsnittliga temperaturerna under året spänner mellan 12-13 grader på vintern, till 26-30 grader på sommaren.

Det förhållandevis våta vinterklimatet och torra sommarklimatet i Marrakech liknar det nedebördsmönster som finns i Medelhavsländerna. Staden tar dock emot mindre regn än i ett typiskt medelhavsklimat, vilket resulterar i klassificieringen steppklimat.

De varmaste månaderna på året är juli och augusti, med genomsnittliga 29 grader, följt av september med 27 grader i genomsnitt, medan januari är den kallaste månaden med 12 grader i genomsnitt, följt av februari och december med 13 grader i genomsnitt.

Transport

Marrakech har en internationell flygplats - Marrakech- Menara Airport (RAK) - som ligger endast 3 kilometer sydväst om stadens centrum. Flygplatsen har flygningar till en rad europeiska destinationer, samt till den större staden Casablanca och en rad andra arabiska nationer.

Flygplatsen har formellt sätt två terminaler, men de fungerar mer eller mindre som en stor terminal. I skrivande stund håller man på att bygga en tredje terminal. De två terminalerna har en årlig kapacitet på 4,5 miljoner passagerare.

Det spanska bussbolaget Alsa har regelmässiga - och pålitliga - avgångar mellan flygplatsen och medinan (bussen avgår från en hållplats ovanför Koutoubia-moskéen) och mellan flygplatsen och den nyare delen av staden. Bussarna avgår varje halvtimme mellan klockan 06:15 och 21:30 och tar cirka 25 minuter.

Från Marrakech station har du tågförbindelse med andra större städer i Marocko, såsom Casablanca, Tanger, Fez, Meknes och Rabat.

Populärt i Marrakech

Marocko, Marrakech
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Marocko, Marrakech
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Marocko, Marrakech
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera