Resor till Österrike

Utöver fascierande storstäder som Wien och Salburg, bjuder en semester i Österrike på pittoreska lanskap, rik kultur och kulinariska godbitar.

Österrike må vara ett av de minsta länderna i Europa, men detta innebär inte att det är ett litet resmål. Det är faktiskt många som kommer långa vägar för att besöka Wolfgang Mozarts hemland, för att njuta av den friska alpluften, åka skidor eller utforska det levande kulturlivet.

Österrike är, med sina majestätiska städer, idylliska bergsorter och dramatiska naturlandskap, ett fantastiskt resmål året runt. Besök Tyrol och SalzburgerLand på vintern, där du hittar ett mycket charmigt alternativ - som dessuom är billigare - till de mer besökta skidorterna i de franska alperna.

På sommaren är det perfekt att ta en tur till Worthersee, delstaten Kärntens största sjö. Framförallt familjer och naturälskare kommer njuta av detta område, där du kan spendera morgonen i en kanot och eftermiddagen med att utforska de omkringliggande grottorna.

Kulturälskare och stadsmänniskor blr inte missa att besöka t.ex. Wien eller Salzburg, som är hemstad för några av Europas mest kända, historiska kännetecken, som du kanske känner igen från filmen The Sound of Music. Självutnämnda foodies bör ta en tur till studentstaden Graz för att testa regionens läckra gastronomi - det kan hända att du behöver spänna ut bältet efter besöket, men det är det värt!

Liksom i Tyskland hittar du i Österrike också en bra blandning av gammeldags pubar, fancy cocktailbarer och pulserande nattklubbar.

Välkommen till Österrike med Hideaways, vi är specialister på resor till Österrike, där du bor på utvalda hotell på din semester.

Resmål

Oavsett om du är på jakt efter ett idylliskt skidområde, ett lugnt ställe till sommarsemestern eller ett romantiskt hideaway, har Österrike något som kommer att passa - oavsett budget.

Wien

Österrikes huvudstad har flera år korats till en av de bästa städerna att leva i, i världen. Efter ett besök i Wirn, kommer du förstå varför, och kanske kommer du själv också att ha lust att bosätta dig där. Trots sin vackra barocka arkitetktur, aktiva kulturliv och den pittoreska stadsdelen, lockar Wirn märkligt nog inte samma folkmängder som Paris eller London. Men det gör endast staden mer charmig. Gå på upptäcktsfärd på kullerstensgatorna i den gamla stadsdelen och fördjupa dig i stadens turbulenta historia, smaka på Palatschinken - den österrikiska utgåvan av crêpes - på ett av de mysiga caféerna, eller hitta en gatumarknad med konstnärliga pärlor. Oavsett vad du väljer, kommer du att få en oförglömlig stadsemester i Wien.

Salzburgerland och Tyrol

Salzburg och Tyrol är perfekta destinationer till en skidsemester. Oavsett om du ska åka med familjen och behöver hitta ett nybörjarområde, eller om du vill hitta en plats där du kan utmana dig själv, kommer du att hitta detta i dessa vackra alpina områdena. Är du nybörjare, kan du med fördel söka dig mot Alpbach i Tyrol. Men om du gärna vill ha det lite vildare - både i backen och på after skin - kan du istället söka dig mot St. Anton.

Worthersee

Österrike kan inte skryta med badorter som i Spanien, Italien eller Grekland, men du kan ändå få en semester där du slappnar av och njuter av solen. Reser du till Worthersee på sommaren, kommer du t.ex. att upptäcka att det inte endast är populärt att utforska de natursköna omgivningarna, men också att sola och bada vid sjön. Här kan du dessutom testa på olika typer av vattensport och det är dessutom ett paradis för dig som är veteranbils-entusiast, då illach Automobil Museum ligger här. Med andra ord, är Worthersee idealt för både familjer och friluftsfolk.

Höjdpunkter i Österrike

"The hills are alive"

Det var i Österrike den berömda musikalfilmen The Sound of Music spelades in. I den ser vi skådespelerskan Julie Andrews och von Trapp-barnen sjunga och dansa sig genom ängarna på vackra Salzburgs sluttnignar. Samma plats är ideal för vandringsturer och cykling, och gömmer dessutom på de djupblå sjöarna Wolfgangsjön och Zellsjön.

Kultur i huvudstaden

Kulturälskare kommer vara i sitt rätta element i Wien. Palatsen i Schönbrunn och Hofburg bör stå överst på listan över kungliga bostäder du ska besöka, och i de överdådligt utsmyckade kyrkorna kommer din kamera konstant komma till användning. En av våra favoriter är Stephansdom. Utöver arkitektur kan det varmt rekommenderas att besöka en klassisk konsert för att uppleva musik av Mozart eller Beethoven, och kom också ihop att besöka den Spanska Ridskolan från 1700-talet, för att se dressyr med de vackra Lipizzaner-hingstarna.

Smaka på Österrike

Med allt från schnitzel till sachertårta är Österrike också ett kulinariskt land. Du får inte missa de traditionella faoriterna, t.ex. solida gryträtter som tafelspitz, samt naturligtvis klassikern över dem alla - wienerschnitzeln - en skiva tunt kalvkött, vänd i ströbröd och stekt gyllene. Österrikarna är också glada för kakor och bakverk, framförallt när de serverad tillsammans med en kopp kaffe i ett trevligt kaffehus. Sist, men inte minst, ska du självklart också testa apfelstrudel, Österrikes berömda dessert, som består av äpplen, russin, kanel och socker under ett lager härlig mördeg. 

 

Läs mer om Österrike

Information och fakta

Jag har här samlat lite nyttig information om Österrike så som landets befolkning, historia och väder vilket kan tjäna som inspiration till din semester. Informationen är enbart avsedd som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare bakgrundsinformation eller tips till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar många intressanta artiklar om våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Österrike är nästan dubbelt så stort som Danmark och bjuder på stora landskapsmässiga variationer. Österrike har förvisso inget hav men landets 83.858 km² bjuder bortsett från detta på allt från höga, spetsiga bergstoppar med evig snö och djupa skogar till brusande floder och platta slätter. Här väntar dig många enastående naturupplevelser och tycker du om aktiva semestrar så är möjligheterna närmast oändliga. Den storslagna naturen bjuder på otaliga vandrings- och cykelleder, berömda skidområden och möjlighet till båtturer på vackra sjöar eller brusande floder.

Trots det stora mångfaldet av landskapstyper är Österrike först och främst ett bergsland. Hela den västra delen av landet utgörs av alperna. Därutöver är ett viktigt landskapselement den stora floden Donau, som skär genom den norra delen av Österrike från väster mot öster på en sträcka av 350 km och får längs vägen sällskap av flera bifloder. Österrike har dessutom del i stora sjöar vid kanten av alperna som till exempel Bodensjön, Attersee och Mondsee som ligger omgärdade av pittoreska byar.

Den österrikiska befolkningen på omkring 8,8 miljoner människor är mycket homogen. Nästan 90 procent av invånarna är etniska österrikare medan det finns ett mindre antal av Burgenlandska kroater, romer, slovaker, slovener, tjecker, ungrare, turkar och tyskar. Eftersom en stor del av alplandet av naturliga skäl är obebott så är den största befolkningstätheten runt huvudstaden Wien samt i Donaudalen och i Inndalen.

Administrativt är Österrike indelat i 9 självständiga förbundsländer (Bundesland) eller delstater med var sin egen delstatsregering. Därunder finns totalt 2 100 kommuner (Gemeinde) som spänner i storlek från Wien med ca 1,8 miljoner invånare till kommunen Gramais i Tyrolen med enbart 48 invånare. Förbundspresidenten väljs direkt av befolkningen för en sexårsperiod. Presidenten har formellt sett uppgiften att utse en kansler till att leda regeringen. Men presidenten har dock huvudsakligast en ceremoniell funktion som stadsöverhuvud och blandar sig av tradition inte i politiska angelägenheter utan tar sig i stället an de representativa uppgifterna. 

Historia

Är du historiskt intresserad så ger Österrike dig mängder av möjligheter att fördjupa dig i intressanta sevärdheter. Landet har på grund av sitt centrala läge fört en tidvis turbulent tillvaro och varit inblandat i många avgörande händelser i europeisk historia. Genom århundraderna har Österrike bland annat varit inblandat i Napoleonkrigen, utgjort ett maktfullt centrum i den Habsburgska monarkin och tillhört Nazi-Tyskland under andra världskriget.

Man har hittat spår efter bosättningar i det som idag utgör Österrike ända tillbaka till tidiga stenåldern. De första människorna slog sig ner i Donaudalen och i bergsdalar. Det första (keltiska) kungariket Noricum uppstår emellertid först 7 000 år senare. Det var romarna som efter deras erövring av området var de första att upprätta en egentlig infrastruktur och under kejsar Claudius döpte om kungariket till Provincia Noricum. I dag kan du besöka en fascinerande arkeologisk park och museum vid romarnas gamla huvudstad Carnuntum. Här finns bland annat en amfiteater. 

Romarna trängdes sedan undan av germanska stamfolk men det var inte sista gången som Österrike utgjorde en del av ett stort imperium. Bland annat utgjorde Österrike det maktfulla centrumet i dubbelmonarkin Österrike-Ungern, även kallad den Den Habsburgska monarkin. Riket som hade Wien som huvudstad och bredde ut sig över det som idag är Österrike, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Kroatien, Bosnien samt delar av flera andra länder. Men som man sett så många andra gånger genom världshistorien så går storhet före fall.

Det moderna Österrike etablerades 1918 som ett resultat av nederlaget i första världskriget. Det tidigare så vidsträckta riket splittrades upp i många självständiga delar och 1938 inlemmades Österrike genom Anschluss med Tyskland under namnet Ostmark. En stor del av befolkningen stötte länge upp om nazismen, och österrikarna ingick på lika vilkor i den tyska Wehrmacht från starten av kriget. Stämningen ändrades dock mot slutet av kriget och man började distansera sig från tyskarna. Efter kriget var Österrike precis som Tyskland indelat i fyra besättningszoner som var besatta av Sovjetunionen, USA, Storbritannien och Frankrike. Besättelsen upphörd emellertid "redan" 1955 då Österrike åter erkändes som självständigt land. Ett av villkoren i Statstraktatet (Staats­vertrag) var dock att landet aldrig mer fick förenas med Tyskland och för övrigt ska förhålla sig neutralt efter schweizisk förebild. 

Österrike blev medlem i EU 1995 och är en del av europasamarbetet. 

Väder och klimat

Österrike är en inlandsstat och har därför ett kontinentalpräglat klimat, om än fuktigt. I alperna i väster kan du över 3 000 möh hitta snö året runt. Längre ner i låglandet mot öster och norr är det mildare. Det är generellt markanta klimatiska skillnader mellan bergsområdena och låglandsområdena, både när det gäller temperatur och nederbörd. I alperna faller det till exempel årligen upp mot 3 000 m.m. nederbörd medan låglandet normalt får under 800 m.m.

April till oktober betraktas normalta som den varma tiden på året medan november till början av april är säsongen för skidsemester i Österrike. Med mindre än att du kommer hit för att åka skidor så är sommarsäsongen den bästa tiden på året att besöka Österrike. Oavsett årstid ska du vara uppmärksam på att vädret i bergen plötsligt kan skifta. 

Transport

Med ett avtåna på omkring 1 300 km från södra Sverige till Österrike så är det inte oöverkomligt att köra till Österrike. Vill du hoppa över den långa bilturen så finns det goda möjligheter att flyga direkt till exempel till Wiens flygplats Schwechat. Flygplatsen är landets största och har förbindelser till talrika internationella destinationer där ibland Sverige. Ska du besöka den populära västliga delen av landet är det emellertid mer praktiskt att flyga till exempelvis Innsbruck eller München.

Vill du ha största möjliga frihet till att utforska Österrike är det som regel bäst att hyra en bil på flygplatsen. Landet har emellertid även väl utbyggda och effektiva offentliga transporter. Du kan med andra ord ta dig runt till de flesta delarna av landet med antingen tåg eller buss. En del järnvägssträckor är särskilt populära bland turister som till exempel Semmeringbahn mellan städerna Gloggnitz och Mürzzuschlag, sträckan står med på UNESCO's världsarvslista och bjuder på spektakulära naturscenerier längs vägen.

Bra att veta

Valuta: Euro. Kreditkort kan användas på de flesta turistställen, talrika hotell, restauranger, affärer och bensinmackar. Du kan dock komma att uppleva att enstaka mindre matställen bara tar kontanter - oftast ligger dessa ute på landet. Det är sällan långt till närmsta bankomat men tänk på att det ofta tillkommer en avgift (olika från bank till bank). 

Dricks: Precis som här hemma är dricks (omkring 12,5 procent) inkluderat i räkningen på restauranger, hotell o.s.v. Det är emellertid kutym att man ger 5-10 procent extra eller rundar av uppåt om servicen har varit bra. Om du säger "danke" när du betalar räkningen så tolkas detta oftast som att du inte vill ha några pengar tillbaka.

Språk: Ca 98 procent av befolkningen är tysktalande. Många talar dock även en rimlig engelska så det är vanligtvis inga problem att göra sig förstådd om din skoltyska inte skulle räcka till. 

Religion: Romersk-katolicism. Även om den romersk-katolska statskyrkan avskaffades 1848 så bekänner knappt 74 procent av befolkningen sig till den romerskkatolska tron.

Etikett: Det är inte någon stor skillnad på ungängesformerna i Sverige och Österrike. Du komme därför att uppleva lokalbefolkningen som vänlig men ofta lite återhållsamma och att de i vissa fall är lite mer formella än här hemma. 

Tidsskillnad: Det är ingen tidsskillnad mellan Österrike och Sverige.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell