Resor till Wien

Den Österrikiska huvudstaden är en charmerande och kulturell stad med storslagna barockbyggnader, eleganta trädgårdar och fantastisk konst från 18 och 1900-talet. Wien som även kallas "Musikens stad" hälsar dig välkommen med sin trevliga kaffekultur och kommer att imponera på dig med sina historiska sevärdheter och sina symfoniorkestrar.

Drömmer du om en upplevelserik storstadssemester med massor av historia och kultur så är Wien det perfekta valet. Här kan du använda semestern till att utforska den storslagna arkitekturen och konsten eller till att besöka eleganta caféer och konsertsalar. Kort sagt finns det massor av fascinerande saker att se och göra i Wien. Välkommen till Wien i Österrike med Hideaways. Vi är specialister på resor till Wien där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Bästa tidpunkten att resa till Wien

Det råder i princip enighet om att den bästa tiden att besöka Wien på är under våren och hösten. Det är särskilt de milda temperaturerna under dessa månader som gör denna tid idealisk för en semester i Wien. Du behöver inte ta med dig hela garderoben eftersom det inte brukar regna så mycket att det fördärvar nöjet. Däremot kan du de flesta år förvänta dig soliga dagar som gjorda för sightseeing.

Mellansäsongen i Wien börjar i april och vädret förblir vanligtvis torrt in i maj. Du kan därför se fram emot genomsnittligen åtta timmars solljus om dagen samt temperaturer som efter hand stiger till runt 20 grader. Det är perfekta förutsättningar för att utforska staden till fots.

Som du nog kan tänka dig mottar Wien flest besökare under sommaren så förvänta dig mycket liv och rörelse på stadens gator och vid de populäraste sevärdheterna i perioden juni till augusti. Med massor av sol samt liv och rörelse är detta också en bra tid att uppleva staden på. Det förekommer även många arrangemang just under sommarmånaderna. Du får till exempel inte missa den världsberömda Wien Jazz Festival, som normalt äger rum i juni och juli och bjuderder på massor av levande musik och föreställningar från mer än 50 lokala och internationella artister. Lite senare på sommaren hålls ImPulsTanz Festivalen då stadens teatrar står värd för en internationell dansfestival.

En annan populär tidpunkt att besöka huvudstaden på är mitten av november när julstämningen så smått börjar sprida sig på gatorna. Redan nu börjar det dyka upp julmarknader och konserter som du kan utforska runt omkring i stan.

Om du vill ha en semester full av kulturella upplevelser så är vintersäsongen naturliktvis entydig med Wiener Philharmonikernas nyårskonsert. Har du däremot bara lust att uppleva stämningen i stan på vintern bör du bland annat titta förbi utomhus skridskobanan som är öppen från januari till mitten på mars.

Utforska Wien

Wien ligger vackert beläget vid Donau-floden. Historiskt sett är denna vackra stad bland annat mycket känd för att ha varit hem för enastående talanger som Mozart och Beethoven. I dag är de alltid lika populära Wiener Philharmonikerna en av stadens många orkestrar som för vidare Wiens stolta musikarv.

De storslagna byggnaderna längs de stenbesatta gatorna står som ett levande bevis för storslagen arkitektur och elegans som spänner över mer än 1 000 år. Idag bildar de en perfekt inramning till en semester med shopping, sightseeing eller romantik.

Wien har ett levande konstarv. Art Nouveau stilen har satt sina tydliga spår i staden med massor av dekorativa detaljer som du kan hålla utkik efter. Romantiska konstälskare kan beundra Gustav Klimts mästerverk Kyssen. Den ställs ut som en del av världens största Klimt-samling på Belvedere, ett stort palats som numera är ett av landets ledande konstgallerier.

Österrikes kulturarv visas även på bästa sätt fram på slottet Schönbrunn. De skulpturella trädgårdarna utgör huvudatraktionen - och man kan mycket väl göra jämförelser med Versailles i utkanten av Paris. Med trädgårdar, fontäner, vinodlingar och till och med en labyrint att utforska kan man lätt tillbringa en hel dag här på att utforska denna fantastiska och gratis attraktion.

Även om slottet ursprungligen byggdes som sommarresidens är det i våra dagar även populärt på vintern när julmarknaden skapar sin speciella stämning. I de många bodarna på julmarknaden erbjuds traditionellt hantverk, leksaker och dekorationer. Njut det hela med ett glas glögg medan du får stökat undan många julklappsinköp.

Tycker du om fest och färg bör du bege dig till Donauinsel, en ö mitt i Donau, i slutet på juni. Hit kommer under loppet av tre dagar nästan 3 000 000 besökare till den årliga "Donauinselfest", Europas största gratis open air festival. Resten av året är den lilla ön även ett populärt utflyktsmål för rullskridskoåkare och här finns även barer och badstränder.

Centrum

Vart och ett av Wiens 23 distrikt har massor att bjuda på men det är trots allt i hjärtat av stan som du hittar några av Österrikes vackraste byggnader. Du kan eventuellt börja med att ta en spårvagn runt längs den centrala Ringstrasse för att se varför UNESCO 2001 satte upp stadsdelen på sin världsarvslista. Stanna till vid Stefansdomen för att beundra domkyrkans särpräglade och flerfärgade tegeltak som har blivit noggrant restaurerat efter skadorna från 2;a Världskrigets bombningar. I stadens centrum har du ett stort urval av historiska sevärdheter. Rathaus, statsoperan och Albertina ligger till exempel alla inom gångavstånd. Det kan helt klart rekommenderas att gå en promenad mellan dem och njuta av de stillsamma trädgårdarna man passerar längs vägen.

Pratern

Wiens största offentliga parkområde, Pratern, hittar du i det gamla judiska distriktet Leopoldstadt. Följer du parkens alldeles egna lilla ångtågbana kommer du fram till nöjesparken. Här är öppet mellan mars och oktober med nöjen för både familjer och våghalsar. Upplev därefter den betagande utsikten över staden från ett av Wiens mest berömda kännetecken genom att åka några varv i Reisenrad. Detta jättelika pariserhjul som blev berömt efter sin roll i Orson Welles thriller, Den tredje mannen, får du bara inte missa.

Naschmarkt

På den största marknaden i Wien, Naschmarkt, som har fått sitt namn efter ordet naschen som fritt översatt betyder att småäta, möts kök och turister från hela världen. Gå på upptäcktsfärd bland de många bodarna och stanna till här och där för att äta och dricka. Är du hungrig så är Naschmarkt ett av de bästa ställena i stan att utforska det multikulturella köket på och inte överraskande så är marknaden lika populär bland lokalbefolkningen som bland turister. Oavsett om du siktar in dig på traditionella österrikiska rätter eller något exotiskt som koreansk Kimchi så väntar dig oförglömliga smakupplevelser. När marknadsstånden stänger och packar ihop för dagen tar liveband och DJs över och håller uppe den goda stämningen.

Flyg till: Flughafen Wien-Schwechat (VIE), ligger 18 km sydöster om Wien

Läs mer om Wien

Sevärdheter och upplevelser

Här har jag beskrivit ett litet axplock av de många upplevelser och sevärdheter som väntar dig på en resa till Wien. Har du lust att läsa mer om andra sevärdheter i Österrikes huvudstad så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om Wien och många andra av våra intressanta resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Musik i Wien

Når Wienerfilharmonikerna spelar sin nyårskonsert i Große Musikvereinssaal så följs det av miljontals tv-tittare värden över. Hör du inte till de lyckligt lottade som lyckas få en biljett till salen så får du ytterligare en chans senare på året. Då flyttar nämligen den berömda orkestern utomhus och spelar en sommarkonsert vid slottet Schönbrunn där det är gratis enté och plats för 100 000 åhörare. 

Det är trots allt inte enbart på grund av den berömda orkestern som Wien kallas för musikens huvudstad. Genom tidernas lopp har några av den klassiska musikens största mästare gästat eller bott i stan, här ibland Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Johann Strauss och Gustav Mahler.

Än idag lockar wien till sig några av den klassiska musikens största talanger och inte minst entusiastiska åhörare. Tycker du om musik så är det nästan ett måste att någon gång uppleva en klassisk koncert eller opera i Wien. Det kan till exempel vara på statsoperan Wiener Staatsoper, som är känd för sin suveräna akustik, Volksoper där det även uppförs musikaler eller Theater an der Wien som är känd för att vara den mest experimentella av de tre stora operahusen i Wien. Gemensamt för dem alla är att du som regel måste boka biljett i god tid.

Det kan även rekommenderas att lyssna till en av Wiens många kyrkokonserter. Och speciellt en konsert med stans världsberömda gosskör vid mässan i Burgkapelle på söndagarna är en oförglömlig upplevelse. Utöver stadens operahus, konsertsalar och kyrkor finns det även mängder av möjligheter till att få njuta av musik i mer oformella omgivningar. Det är till exempel ofta småorkestrar som spelar upp till dans i Stadtpark, livemusik i många genrer på diskoteken och i juli är det jazzfestival i Wien.

Den Spanska Ridskolan

Man behöver inte själv vara ryttare för att bli imponerad av föreställningen på den Spanska Ridskolan i Wien. Här kan du se de vackra Lipizzaner-hästarna utföra omsorgsfullt koreograferade ridkonster till tonerna av klassisk österrikisk musik i det vackra vinterridhuset, en ridsal i barockstil från 1729.

Lipizzaner som är Europas äldsta framavlade hästras har fått sitt namn efter ett kejserligt stuteri nära Trieste. En gång i tiden hade alla kungahus i Europa med lite självrespekt just denna hästtyp i sina stallar. Även om hästarna mest användes vid ceremoniella tillfällen så har de även använts i militära fälttåg. I dag är det enbart i Wien som den gamla traditionen med den intensiva träningen av Lipizzaner har överlevt och kan upplevas på nära håll. 

Lyckas du inte få biljetter till kvällens galaföreställning så kan du eventuellt köpa biljetter till den dagliga morgonträningen för en bråkdel i jämförelse med galapriset. 

Byggnadsverk

Det är nästan omöjligt att räkna upp alla Wiens spektakulära byggnadsverk, men det råder ingen tvekan om att du utan problem kan använda det mesta av din semester till att utforska dem om du skulle vilja det.

I det inre av staden kan man inte förbise Stefansdomen. Domkyrkan som stammar från 1100-talet utgör ett av stadens mest framträdande "varumärken" och ett av de viktigaste gotiska byggnadsverken i Österrike. Kyrkan har fyra torn av vilka det högsta är 136 meter högt. Kravlar du dig (mot betalning) upp för de 343 trappstegen till tornrummet så kan du njuta av en storslagen utsikt över staden i alla riktningar. 

Ett annat av Wiens mest populära byggnadsverk är slottet Schönbrunn som var sommarresidens för furstefamiljen Habsburg. Slottet som är byggt i barockstil är på grund av sin historiska betydelse, interiör och unika arkitektur upptaget på UNESCO's världsarvslista, av slottets 1 441 rum är 45 öppna för besökare. Med lite bakgrundskunskap i bagaget så kan du tydligt märka historiens vingslag när du förflyttar dig runt i byggnaden. Det var bland annat här som Mozart spelade när han fortfarande bara var ett barn och här har även Napoleon övernattat flera gånger.

En tur längs den eleganta Ringstrasse

I Wien föredrar man att kalla den inre ringgatan "Ringstrasse" för världens vackraste boulevard. Det är faktiskt inte helt fel för om du följer den 5,3 km långa sträckan, till exempel på hyrcykel (det går cykelbana hela vägen) eller i spårvagn kommer du att passera ett pärlband av stadens mest intressanta sevärdheter.

Ringstrasse som ringar in de äldsta delarna av Wien, den inre staden, byggdes under kejsar Franz Josef på samma ställe som den gamla stadsmuren legat och färdigställdes på 1880-talet. I dag kan du längs den vackra boulevarden bland annat se parlamentet, statsoperan, det naturhistoriska museet, det konsthistoriska museet, universitetet samt flera privata palats. Den danske arkitekten Theophilus Hansen (1813-1891) står bakom uppförandet av flera av ringgatans offentliga byggnader i överdådig historicistisk stil.

Behöver du lite vila längs vägen så ligger även en rad av Wiens elegataste parker så som Stadtgarten, Burggarten och Volksgarten samt kända caféer som Cafe Landtmann och Cafe Schwarzenberg längs ringgatan.

Läs mer

Mat och dryck

I Wien har du optimala förutsättningar för en semester där de kulinariska upplevelserna är i högsäte. Du kommer snabbt upptäcka at Wiens kök har mycket mer att erbjuda än bara wienerschnitzel. Stadens matkultur är tydligt påverkad av den långa historian och de täta förbindelserna med grannländerna. De flesta restauranger erbjuder därför menyer med mycket stort urval och variation och har ibland rätter som du säkert inte känner igen. Är du inte den äventyrliga typen finns det som regel en engelsk översättning att ta hjälp av.

Det kan dock varmt rekommenderas att du provar någon av de traditionella maträtterna som har en fast plats på menyn även på modernare gourmet restauranger. Utöver den klassiska schnitzeln gjord på kalvkött så finns bland annat nationalrätten tafelspitz, en välsmakande rätt av smalskuret oxkött som serveras med rotfrukter och sauerkraut, samt gulasch och knödel. Vill du utforska det traditionella köket kan du med fördel besöka en av stans bistros, beisl, som är en slags mer oformell typ av restaurang där fokus just är på det traditionella. 

Den uppmärksamme restauranggästen i Österrike kommer upptäcka att menyerna ofta är väldigt säsongsbetonade och där urvalet speglar de råvaror som finns tillgängliga. Något man kanske inte genast lägger märke till är att rättterna på många ställen helt eller delvis är tillagade av ekologiska ingredienser. Österrike är det land i Europa där den största delen av lantbruket är omlagt till ekologisk drift. 

Legendarisk cafékultur

Historikerna insisterar på att det är en skröna men sägnen säger att det första wienercaféet öppnades efter turkarnas nederlag 1683. Sägnen säger vidare att det första kaffet bryggdes på bönor som de turkiska trupperna blivit tvungna att lämna efter sig vid tillbakadragandet.

Oavsett historiens äkthet så får du bara inte åka till Wien utan att stifta bekantskap med den österrikiska huvudstadens legendariska cafékultur. Ett besök på ett "Kaffeehaus" är inte bara en möjlighet till att få en uppiggande kopp kaffe utan även till att få uppleva stadens speciella kultur angående kaffedrickandet. När du kliver in på ett av stadens klassiska caféer kommer du genast att känna dig väl till pass och märka att här har du hittat det perfekta tillflyktsstället från dagens stress och jäkt.

Caféerna är kända för sin trevliga inredning med behagliga stoppade möbler placerade runt marmorbord och eleganta wienerstolar på parkettgolv samt stora speglar som får rummet att kännas ännu rymligare. Även om kaffet naturligtvis är det centrala så kommer lokalbefolkningen i lika hög grad för att läsa dagens tidning, surfa på nätet eller bara prata om världssituationen med vännerna. På en del ställen kan du även spela en sorts biljard eller bridge. På något speciellt sätt så känns caféerna i Wien lite som ett vardagsrum där man är välkommen att sitta kvar på samma sätt som Sigmund Freud, Trotskij och många andra har gjort genom tidernas lopp.

Caféerna som är öppna från tidig morgon till sen kväll serverar inte enbart kaffe utan även frukost och lättare rätter senare under dagen. Tycker du om sötsaker så har du inte gått hit förgäves. Tårtor och andra bakverk är faktiskt ofta en av huvudattraktionerna på de olika caféerna som ofta har vissa specialiteter tillagade efter egna recept. På Café Korb sägs det till exempel att du kan få stans bästa Apfelstrudel, medan du sent på kvällen kan få den eftertraktade Buchteln mit Powidl (bulle med plommonsylt) på Café Hawelka.

Wiens enastående cafékultur togs 2011 upp på UNESCO's kulturarvslista.

Läs mer

Destinationer i Österrike

Hitta din resa till Österrike här

Information och fakta

Jag har här samlat lite nyttig information om Wien, såsom stadens befolkning, historia och väder vilket kan tjäna som inspiration till din semester. Informationen är uteslutande tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare bakgrundsinformation eller tips inför din resa så rekommenderar jag att du även besöker vår blogg, där hitar du många intressanta artiklar om våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Wien, som är Österrikes huvudstad, breder ut sig på båda sidor av floden Donau i den östra delen av landet nära gränsen mot Tjeckien, Slovakien och Ungern. Med omkring 1,9 miljoner invånare är Wien dessutom landets största stad samt kulturella, ekonomiska och politiska centrum. Medräknat de omkringliggande förstäderna så bor här ca 2,6 miljoner människor, vilket nästan är en tredjedel av Österrikes befolkning.

Läget vid Europas näst längsta flod Donau har varit avgörande för Wiens utveckling men även en utmaning på grund av de återkommande översvämningarna. Flodens lopp genom staden har därför reglerats på så sätt att det ursprungliga loppet Alte Donau har skurits av och ligger öster om Donaukanalen som en lång bågformad sjö. Kanalen väster om Alte Donau går rakt igenom Wien och består av Donau och Neue Donau. De två delarna skiljs åt av en 22 km lång och 200 m bred ö, Donauinsel. Den långsträckta ön utgör idag ett bilfritt rekreationsområde med badstränder och en park. 

Administrativt är Wien en förbundsstat som är indelad i 23 distrikt Bezirke, av dessa ligger distrikt 1 - 9 innanför den yttre ringgatan "Gürtel" och anses utgöra centrum. För en turist är det särskilt den historiska stadskärnan mellan Donaukanalen och den inre ringgatan "Ringstrasse" som är särskilt intressant. Här svämmar bägaren fullkomligt över av kyrkor, kloster och palats samt spännande butiker och restauranger på de små trevliga gatorna. Du kommer lätt att förstå varför denna gamla stadskärna togs upp på UNESCO's världsarvslista 2001. 

Wien är en av Europas mest multikulturella storstäder vilket inte enbart beror på tillstömningen från grannländerna efter murens fall utan även stadens förflutna som centrum för den stora dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Över en tredjedel av stadens befolkning har utländsk bakgrund - speciellt från tidigare Jugoslavien och Tyskland. Invandringen från utlandet har medverkat till att Wien på senare år har varit den stad i Österrike som har haft störst befolkningsökning. Det förväntas att Wiens befolkning inom några få år kommer vara tillbaka på den nivån man hade före dubbelmonarkins upplösning.

Historia

Man har hittat spår efter bosättningar i området omkring Wien som stammar helt tillbaka till den tidiga stenåldern. Det är dock romarnas etablering av en rad garnisoner på södra sidan av Donau som anses vara upprinnelsen till en egentlig stad här. Romarna upprättade omkring år 15 garnisonen Vindobona, som anses ha legat precis där nutidens "Innere Stadt" ligger. Vindobona som på den tiden hade omkring 15 000 invånare var emellertid inte ointaglig och i början av 400-talet hade upprepade angrepp från germanerna trängt undan romarna. Även om man inte vet mycket om stadens utveckling under de följande århundradena så vet man så mycket som att den överlevde och med tiden utvecklade sig till ett viktigt handelscentrum.

1278 övertog furstefamiljen Habsburg kontrollen över staden vilket blev startskottet för Wiens tid som en av Europas kulturella och vetenskapliga knutpunkter. Det var emellertid inte oproblematiskt att utgöra en europeisk förpost mot öster. Wien angreps och belägrades flera gånger av osmanska styrkor, men lyckades alltid försvara sig. I kölvattnet på krigen i slutet av 1600-talet spred sig en optimism i staden och den välbärgade adeln lät bygga många överdådiga kyrkor, barockpalats och lustslott i och omkring Wien. Än idag kan du beundra dåtidens barockarkitektur på många ställen i staden, det känns närmast som att det finns en kyrka och ett palats på varenda gata.

En annan hektisk byggperiod ägde rum efter att kejsaren Frans Josef 1. 1857 proklamerade att Wiens gamla stadsmur skuller rivas och ersättas av en storslagen promenadboulevard. Detta startade en fullkomlig byggnads boom som inte bara sträckte sig över nästan 40 år utan även lockade arbetskraft från hela det habsburgska imperiet till Wien. Stadens goda tider fick emellertid ett slut i och med 1;a världskriget som innebar upplösningen av dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Många av de tillflyttade återvände till sina hemländer och Wien stod kvar som en allt för pompös huvudstad för ett fattigt land. 

Österrike och därmed Wien inlemmades i Tredje Riket under upptakten av 2;a världskriget. Kriget satte sina djupa spår i staden. För det första fördrevs eller dödades 200 000 judar liksom tusentals andra civila och soldater miste sina liv. Dessutom ödelades stora delar av staden av de allierades bomber. Efter förlusten i kriget 1945 besattes Wien precis som resten av landet av de allierad och delades in i fyra zoner som kontrollerades var och en av styrkor från Frankrike, Sovjetunionen, Storbritannien och USA. Det centrala 1;a distriktet utsågs till internationell zon där kontrollen delades i tur och ordning mellan de fyra länderna. Först 1955 återfick Österrike sin självständighet. 

Även om 1;a och 2;a världskriget hade reducerat både antalet invånare och stadens status drastiskt så utgjorde Wien under det kalla kriget fortfarande en betydelsefull kontaktpunkt mellan öst och väst. Flera internationella organisationer som OPEC, OSCE och en rad FN-organisationer kom därför att uprätta sina huvudkontor här. Nu när muren har fallit är den politiska situationen en annan men Wien är fortfarande en stad där kulturer från öst och väst möts. 

Transport

Det finns direkta flygförbindelser till Wiens flygplats, Schwechat, från de flesta större städer i Europa - även svenska. Det tar bara omkring 2 timmar att flyga från Stockholm till Wien men om du vill uppleva turen ner genom Europa går det naturligtvis även att köra bil, det är ca 130 mil från södra Sverige. 

Ankommer du med flyg så är det lätt att ta sig de sista 19 kilometerna in till stan med tåg eller taxi. inne i Wien kommer du upptäcka att det är lätt att ta sig runt till de flesta sevärdheterna i det inre av stan till fots. Det finns även bra offentliga transporter bestående av bussar, spårvagnar och metro (U-Bahn) medan det sällan lönar sig att köra runt i bil inne i centrum.

Fördelen med att gå till fots inne i Wien är att du får tid att insupa alla intryck. Det finns mycket att se på en förhållandevis begränsad yta och skulle du någon gång behöva vila fötterna så finns det nästan alltid ett café eller liknande precis i närheten. 

Vädret

Wien har ett ganska typiskt fastlandsklimat med varma sommrar och kalla vintrar. En lätt bris, Lüfterl, från nordväst ger ofta behövlig svalka på sommaren då det lätt kan bli över 30 grader varmt i stan. Det faller omkring 600 m.m. nederbörd om året - av vilket en stor del faller som korta, kraftiga regnbyar på sommaren. Det finns inte någon "rätt" tid på året att besöka Wien, men om du gärna vill använda tiden till att promenera runt bland stans många sevärdheter så är våren eller hösten med sina behagliga temperaturer bra tidpunkter. Kommer du hit på vintern är det viktigt att ha rätt (varma) kläder med om du vill använda tiden utomhus för att till exempel besöka den trevliga julmarknaden.

Bra att veta

Valuta: Euro. Österrike var ett av de 12 länder som bytte till euron 2002. Tar du med dig kontanter till Österrike så kan du växla i någon av stans banker, på ett växlingskontor (Wechelstuben) eller genom att använda en växlingsautomat. Större hotell, restauranger och affärer tar som regel emot de vanligaste kreditkorten, men det kan vara en god idé att fråga i förväg. Saknar du kontanter så är det sällan långt till närmsta bankomat.

Dricks: Det är kutym att ge dricks (Trinkgeld) till servitörer, taxichaufförer osv. på omkring 10 procent. På stans offentliga toaletter sitter det ofta en dam som gör rent och hon förväntar sig några mynt. 

Etikett: Kommer du österrikarna lite mer in på livet så kommer du upptäcka att de är ett vänligt och varmt folkslag. Med det sagt så framstår emellertid österrikarna mer konservativa och återhållsamma än vi svenskar. Det hålls mer på gamla traditioner så som att män håller upp dörren för kvinnor och att man hälsar på varandra med Grüss Gott och aldrig är sena med att säga tack (Danke). Speciellt i Wien är man dock van vid att många olika kulturer möts så du behöver aldrig vara rädd för att helt trampa i klaveret. Man förväntas dock vara lämpligt klädd - särskilt vid besök i kyrkor. Var också försiktig med att ta upp tiden under Nazityskland i dina samtal. Detta dels med tanke på Österrikes roll under 2;a världskriget och dessutom är det många av stadens invånare vars familjer blev direkt drabbade.

Språk: Tyska. Den Österrikiska tyskan talas med en markant annorlunda dialekt än i Tyskland, så även om du är bra på tyska så kan det i starten vara svårt att förstå lokalbefolkningen. Som tur är pratar många ganska bra engelska.

Populärt i Wien

Österrike, Wien
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Hiss
Österrike, Wien
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Österrike, Wien
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Parkering / Garage

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter