Cityresa till Wien

I Wien bodde både Mozart och Beethoven, och det är bland annat av denna anledning som staden också går under namnet "Musikens Världshuvudstad". Opera- och teaterföreställningar spelar fortfarande en stor roll i den Österrikiska huvudstaden, som är ett sant Mekka av kulturella upplevelser. Staden är också full av vackra, välinredda hotell och vacker arkitetkur. Välkomna till Europas sjunde största stad, välkomna till Wien med Hideaways.

Att köra till Wien från Sverige tar sin lilla tid, men det går absolut att göra. Från den dansk-tyska gränsen är det cirka 1.100 kilometer till Wien, och härifrån tar det cirka 12 timmar att köra sträckan. Du kan också välja att ta tåget genom Tyskland - en resa som tar cirka 15,5 timmar från Köpenhamn. Tar du nattåget, kan du vakna upp frisk och kry i Wien, redo att utforska staden.

Flyget går snabbast, och du hittar både direktflyg och flyg med mellanlandningar från Sveriges och Danmarks flygplatser. Använd vår sökmotor här på sidan för att hitta en billig flygbiljett, och kombinera den med ett av våra handplockade hotell, samt eventuellt bilhyra, så får du en paketresa som är säkrad av Resegarantin. Du väljer själv reslängd och avresedatum.

Kulturella upplevelser i Wien på din storstadsresa

Wien är känt som kulturellt centrum, fullt med konst, musik och arkitektur. Som nämnt kallas staden för Musikens Världshuvudstad, och därför bör du inte missa ett besök på operan eller teatern när du är i Wien. Oavsett om du är intresserad av musik eller inte, är det en uppleelse att se operastjärnor och symfoniorkestrar utöva sin kostart.

Det finns dessutom en värld av museum i Wien, som du bör besöka på din resa. Det finns faktiskt ett helt museum-kvarter i denna huvudstad, och här hittar du allt hjärtat kan behaga. Besök t.ex. Mumok, som är Wiens museum för modern konst. Här ittar du verk av både nya konstnärer och av konstnärer som du kanske redan känner till. Därutöver bör du ta vägen förbi Wiens Konsthistoriska Museum, som ligger i en vacker och etravagant byggnad och bjuder på konst i alla hörn. Detta museum har stängt på måndagar större delen av året, resterande dagar kan du besöka museet från klockan 10 på morgonen.

Arkitektoniska pärlor i den vackra storstaden

Wien bjuder på ett hav av arkitektoniska mästerverk, vilket bland annat skylls på stadens rikedom genom tiderna, bland annat som centrum för det Österrikiska-Ungerska kejsarriket. De fungerar som ett dragplåster hos turister, och är en av de orsaker till att Wien är en Europas huvudstäder som folk älskar att besöka. Du bör bland annat besöka slottet Hofburg, som idag är kontor för Österrikes förbundspresident. Här håller även den Spanska Ridskolan till, och det betyder att du kan se storslagna shower med de kända lipizzaner-hästarna.

Schönbrunn-slottet finns med på UNESCOs världsarvslista, och var tidigare sommarresidens för kejsaran. Idag kan du här få en inblick i hur kejsaren och hans familj bodde. Slottet är öppet varje dag från klockan 8 på morgon till klockan 17.30 (beroende på säsong). Du kan följa många olika turer i slottet (mot betalning) eller endast välja att betrakta slottet utifrån. Från trädgårdsanläggningen kan du betrakta slottet i all dess prakt, med en panoramautsikt över Wien i bakgrunden.

Barockslottet Belvedere bör du också besöka på din cityresa till Wien. Slottet är idag ett museum, men även om du inte känner för att gå på en konstutställning, är det en upplevelse att se detta storslagna byggnadsverk. Slottet ligger sydöst om stadens centum och är öppet dageligen.

Andra sevärdheter du inte får missa i Wien är:

  • St. Marx-kyrkogården
  • Operahuset
  • Stephansdom
  • Tiergarten Schönbrunn
  • Nationalbiblioteket
  • Den kejserliga skattkammaren
  • Albertina

Shoppa både nytt och second hand i Wien

På en storstadssemester har du rik möjlighet för att stilla shoppingsuget, och du kan slå dig lös både i high end-butiker, high street-fashion och second hand. Chanel och Louis Vuitton är värda sina besök, även om budgeten inte tillåter det, för de vackra byggnaderna de ligger i. Vill du shoppa märkesvaror under ett och samma tak, kan du bland annat besöka shoppingcentret Steffi Department Store, där du hittar vackra saker från alla möjliga olika märken. Här finns också en outlet i källaren.

Vill du shoppa lyxvaror till goda priser, är Wien helt rätt destination. Här finns nämligen gott om second hand och vintage-butiker. Ett exempel är affären Deja Vu där du säkert kan göra ett bra klipp. Bocca Lupo är också ett bra tips, om du älskar vintage.

Föredrar du high street-shopping, hittar du alla kända märken i stan - de flesta ligger på Mariahilfer Straße och Kärntner Straße.

Smaka på Wien

I Wien ska du naturligtvis dricka... vin! Wien är den enda huvudstaden i världen där man producerar vin (i stor utsträckning) innanför stadsgränsen, och därför har du många tillfällen att smaka på de färdiga produkterna. Det är framförallt Riesling som produceras i området, så njut av ett gott, kallt klas vitt vin efter en lång dag med upplevelser. Du ska inte heller missa att sätta tänderna i en Wienerschnitzel, som staden har gett namn åt. Denna kan du t.ex. smaka på, på Wiener eller Brau-Bar.

Vill du ha en annorlunda restaurangupplevelse, bör du besöka restaurangen 1070. Den ser inte ut att vara något speciellt vid första anblicken, och det är inte heller en restaurang som du bara dyker på. Det är dock en plats där upplevelsen är något utöver det vanliga. Här får du inte se menyn på förhand, utan beställer din mat genom att berätta för servitören om du är allergisk mot något eller inte, och sedan trollar köket fram en helt okänd rätt, bara till dig.

Bra att veta, när cityresan går till Wien

Det finns ett stort nätverk av bussar, metro och spårvagnar i Wien, och färmed är det enkelt att ta sig från ditt hotell till de olika sevärdheterna. Vill du spara pengar på kollektivtrafiken, och på entrén till många av sevärdheterna, kan du med fördel köpa turistkortet Vienna Card, som ger en rad fördelar och rabatter. Kortet kostar mellan 200-250 (cirka) kronor för två eller tre dygn.

Vill du uppleva något utanför stadens (och landets) gränser, kan du på ganska kort tid ta dig till Bratislava från Wien. Det kan du t.ex. göra genom att ta en båt längs Donau, hela vägen från Wiens centrum till Slovakiens huvudstad. Du kan välja mellan olika turer, bland annet en dagstur där du spenderar eftermiddagen i Bratislava, och sedan njuter av en middag på båten tillbaka till Wien på kvällen.

Wien är generellt en mycket turistvänlig stad, och därför är det också enkelt att spendera tid här. Du kommer inte ha tråkigt, för här finns massor att se och uppleva - oavsett om du åker på en långweekend eller en längre storstadssemester till den österrikiska huvudstaden.

>> Läs också om lyxhotell i Wien
>> Läs också om weekendresor till Berlin

>> Läs mer om weekendresor

Läs mer

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter