Resor till Kraków

Om du är på jakt efter en storstadssemester med den perfekta blandningen av kultur, nattliv och charmiga omgivningar, då är Krakow svårslaget. Samtidigt som du här kan se alla de historiska spåren från Andra Världskriget så är Polens tidigare kungliga huvudstad även en hyllning till nutiden. Kliv ut på Europas största medeltidstorg, utforska det kungliga Wawel Slottet eller betrakta stadens liv från ett stilla trottoarcafé. Kvällen kan du använda för besök på kabaré-barer, teatrar, klubbar och restauranger.

Med kalla vintrar och varma sommrar skulle man kunna tro att det är någon särskild tid på året som det är bäst att besöka stan på. Men Krakow är vackert oavsett om stan är täckt av snö eller om solen strålar ner mellan kyrkornas torn - detta är kort sagt en stad som du kan besöka året runt.

Krakow är visserligen bara Polens näst största stad men när det gäller kultur så kan Krakow i högsta grad sägas vara huvudstaden. Här finns arkeologiska fynd som tyder på att staden har existerat sedan 20 000 f.Kr. Det finns en härlig lokal myt som säger att staden byggdes på platsen där en drake nedkämpades. 

Välkommen till Krakow med Hideaways, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din semester.

Läs mer om Krakow

Destinationer i Polen

Hitta din resa till Polen här

Information om Kraków

Jag har här ställt samman lite fakta och information om Kraków, såsom stadens geografi, befolkning, historia och klimat som kan tjäna som inspiration till din semester i den gamla polska storstaden. Informationen är enbart avsedd som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel.

Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Kraków ligger i en dal vid foten av bergskedjan Karpaterna i den södra delen av Polen, relativt nära gränserna till hela tre länder; Slovakien, Tjeckien och Ukraina. Det finns fem naturreservat i Kraków med en total yta på ca 48,6 hektar, de har alla förklarats som skyddade områden på grund av sina ekologiska värden.

Staden har omkring 770 000 invånare vilka utgör omkring 2% av Polens befolkning. Stadens metropola stadsområde omfattar emellertid mer än 1,4 miljoner invånare.

Historia

Kraków har vuxit från att vara en liten stenålders bosättning bland många andra till att idag vara Polens näst största stad. Staden påbörjade sin moderna historia som en liten landsortsstad på Wawel-höjden och omnämndes i olika skrifter redan 965 som en hektisk handelsstad för den slaviska delen av Europa.

Senare blev Kraków Polens akademiska, kulturella och konstnärliga centrum och var bland annat huvudstad för kungariket Polen från 1038 till 1569; i den polsk-litauiska realunionen från 1569 till 1596; i fristaden Kraków från 1815 till 1846; i storhertigdömet Krakow från 1846 till 1918; och i Krakóws Vojvodskap (ett vojvodskap är en administrativ enhet i polen motsvarande region i Sverige) från 1300-talet till 1998. 

Klimat och väder

Kraków har ett fuktigt kontinentalt klimat som påverkas av stadens läge långt inne i landet vilket ger betydande temperaturskillnader mellan årstiderna.

Den varmaste månaden på året är juli månad med 19 grader i genomsnitt, efterföljt av augusti med 18 grader i genomsnitt och juni med genomsnittliga 17 grader, medan januari är den kallaste månaden på året med ett genomsnitt på minus 3 grader efterföljt av februari med minus 2 grader i genomsnitt och december med minus 1 i genomsnitt.

Mest nederbörd faller det i juli månad med 69 m.m. i genomsnitt efterföljt av juni månad med 60 m.m. i genomsnitt medan januari och februari har minst nederbörd med ett genomsnitt på 24 m.m. efterföljt av december med genomsnittliga 27 m.m.

Mest sol är det i månaderna maj, juni och juli som alla har 7 solskenstimmar i genomsnitt per dag medan december med enbart 1 solskenstimme om dagen är den månad på året som är solfattigast.

 

 

Populärt i Krakow

Polen, Krakow
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Polen, Krakow
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Polen, Krakow
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter