Resor till Kraków

Om du är på jakt efter en storstadssemester med den perfekta blandningen av kultur, nattliv och charmiga omgivningar, då är Krakow svårslaget. Samtidigt som du här kan se alla de historiska spåren från Andra Världskriget så är Polens tidigare kungliga huvudstad även en hyllning till nutiden. Kliv ut på Europas största medeltidstorg, utforska det kungliga Wawel Slottet eller betrakta stadens liv från ett stilla trottoarcafé. Kvällen kan du använda för besök på kabaré-barer, teatrar, klubbar och restauranger.

Med kalla vintrar och varma sommrar skulle man kunna tro att det är någon särskild tid på året som det är bäst att besöka stan på. Men Krakow är vackert oavsett om stan är täckt av snö eller om solen strålar ner mellan kyrkornas torn - detta är kort sagt en stad som du kan besöka året runt.

Krakow är visserligen bara Polens näst största stad efter huvudstaden Warszawa, men när det gäller kultur så kan Krakow i högsta grad sägas vara huvudstaden. Här finns arkeologiska fynd som tyder på att staden har existerat sedan 20 000 f.Kr. Det finns en härlig lokal myt som säger att staden byggdes på platsen där en drake nedkämpades. 

Välkommen till Krakow med Hideaways, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din semester.

>> Läs också våra tips om en storstadssemester i Krakow
>> Så här bokar du en paketresa till Polen med Hideaways

Läs mer om Krakow

Sevärdheter

Jag har nedan valt ut några få av de många sevärdheter som du har möjlighet att uppleva under din semester i Kraków. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter i den gamla polska storstaden så rekommenderar jag dig att läsa vår blogg om resor där du kan hitta intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Slottet Wawel 

Slottet Wawel ligger på Wawel-höjden i den historiska delen av Kraków och utgör en av de största kulturella och historiska sevärdheterna i Polen - tillsammans med Wawel-katedralen på samma ställe - och utnämndes till världsarv av Unesco 1978. 

Slottet som är ett av de största i Polen representerar nästan alla europeiska arkitektoniska stilarter från medeltiden, renässansen och barocken. Slottet byggdes på order av kung Kasimir III av Polen (som regerade från 1333 till 1370) och utgjorde under århundraden hem för de polska kungarna.

1930 gjordes det om till konstmuseum och idag rymmer slottet hela tio avdelningar med olika samlingar av konst och historiska föremål häribland en avsevärd samling av italienska renässans-målningar, etsningar, skulpturer, textilier (häribland kung Sigismund II Augustus av Polens berömda gobeläng), guldsmedsarbeten, rustningar, keramiska verk, porslin, möbler - och den största samlingen i Europa av osmanska tält. 

Wawel-katedralen

Wawel katedral är - liksom Wawel slottet - en del av Wawel-höjden som ligger på den västra brädden av floden Wisla och på en höjd av 228 meter över havet. Höjden kallas ofta för "Polens Akropolis" på grund av de många unika byggnaderna - speciellt slottet och katedralen naturligtvis - som ligger uppe på höjden och som har haft en oerhörd nationell betydelse i Polens historia.

Själva katedralen är en romersk-katolsk kyrka i gotisk stil som är mer än 900 år gammal och som traditionellt har tjänat som kröningsplats för de polska monarkerna. Katedralen är även känd för att vara den plats där Karol Wojtyla, som 1978 blev Påve Johannes Paul II, höll sin första gudstjänst den 2 november 1946 och utsågs till Krakóws hjälpbiskop. 

Wawel-katedralen har dessutom varit den viktigaste begravningsplatsen för polska monarker sedan 1300-talet vilket har lett till att katedralen har utvidgats betydligt genom historien då kungarna har låtit bygga till sina egna begravningskapell.

Rynek Glówny

Krakows huvudtorg, Rynek Glowny, är ett av Europas största medeltida torg och har även kallats Europas bästa torg på grund av dess kombination av unik historia och livlig gatuatmosfär.

Torget - i dess nuvarande utformning - härrör från mitten av 1200-talet (1257) då staden återuppbyggdes efter att den blivit ödelagd av mongolerna 1241. Runt torget ligger historiska gatuhus och kyrkor medan torgets centrum domineras av stans mest berömda byggand, Sukiennice, vilket betyder "Klädeshallen" eller "Manufakturhandlarnas hus" och som en gång var en betydande knutpunkt för internationell handel; bland annat handel med exotiska varor från Fjärran Östern på 1400-talet.

På den ena sidan av Sukiennice ligger rådhustornet (Wieza ratuszowa) och på den andra sidan ligger kyrkan St. Adalbert från 900-talet samt Adam Mickiewicz Monumentet från 1898 och som utgör en av de mest populära mötesplatserna i stan.

Läs mer

Mat och dryck

Jag har nedan valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och typiska rätter som du kan smaka på under din semester i Kraków. Smaklig spis och trevlig resa!

Pierogi

Pierogi, som även är känt under namnet varenyky, är en av Polens mest populära nationalrätter. Rätten består av en deg med fyllning som kokas i vatten och ofta toppas med rostad lök. Fyllningen kan bestå av potatis, surkål, malet kött, ost och frukt.

Förutom rostad lök serveras pierogi ofta med en topping bestående av smält smör eller creme fraiche eller en kombination av dessa ingredienser.

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy är en annan typiskt polsk rätt som du kan träffa på på många ställen i Kraków, även om den ursprungligen är en polsk variant av panerat svinkött (vänt i ströbröd) i stil med wienerschnitzel, men i den polska versionen tillagad på fläskfilé eller fläskkotlett.

Rätten serveras som regel med kokt potatis (eller potatismos), stekt svamp, kokta grönsaker, olika typer av sallader eller coleslaw (en traditionell sallad vars ingrediens vanligtvis är rå vitkål).

Zrazy

En annan populär och mycket traditionell polsk rätt som du kan äta när du är i Kraków, är rätten zrazy som sägs stamma från tiden för den polsk-litauiska realunionen (1569-1795).

Retten - i sin klassiska form - är tillagad av tunna skivor oxkött som kryddas med salt och peppar och fylls med grönsaker, svamp, ägg och potatis. Det fyllda köttet rullas därefter samman till en rullad som hålls samman av tråd eller tandpetare. Efter att ha stekts i olja ett kort ögonblick lägger man rulladerna i en gryta tillsammans med selleri, lök och olika kryddor varpå den stuvas på låg temperatur.

Innan rätten serveras så avlägsnas trådarna eller tandpetarna från ruladen som sen toppas med cremefraiche eller mjöl. Den äts därpå tillsammans med den sås som den stuvades i och garneras ofta med krossad kasha; vanligt bovete och korn. 

Vanliga drycker i Kraków

Polen förknippas ofta med olika alkoholprodukter; och det är helt riktigt att landet har många olika traditionella alkoholhaltiga drycker. Detta gäller inte minst för Kraków. 

Bland de många traditionella alkoholhaltiga dryckerna som du kan smaka på i Kraków så är de mest vanliga mjöd, öl, vodka och i mindre utsträckning vin. Öl har med tiden blivet den mest populära drycken inte bara i Kraków utan i Polen som helhet, medan vin som produceras i olika polska regioner fortfarande haltar efter.

Vodka

En särskild status och berömelse har den polska vodkan som inte bara är mycket populär i Polen utan även är känd i stora delar av världen. Polsk vodka som traditionellt framställs av korn eller potatis har trängt undan den tidigare mycket populära mjöden. Till gengäld har ölen under de senaste årtiondena petat ner vodkan från förstaplatsen som den mest populära alkoholhaltiga drycken i Polen. Vodkan var med andra ord den mest populära alkoholhaltiga drycken i Polen fram till 1998 då ölen övertog denna status.

En del historiska källor antyder att den första produktionen av vodka i Polen skedde redan på 700-talet men blev mer utbrett på 1000-talet. Världens första skriftliga omnämnande av drycken och ordet "vodka" förekommer i rättsdokument från det historiska vojvodskapet Pfalz Sandomierz i Polen 1405.

Populära icke alkoholhaltiga drycker

Historiskt sett var den mest utbredda alkoholfria drycken bland många polacker kvas (en dryck gjord på mörkt bröd som fått jäsa); men på senare tid är den mest populära icke alkoholhaltiga drycken troligtvis te (ofta drucket med en bit citron och socker), som kom till Polen kort tid efter att det kommit till England från Indien, och kaffe som har varit utbrett i landet sedan 1700-talet.

Andra vanliga drycker som dricks av invånarna i Kraków är olika mjölkprodukter såsom kärnmjölk, kefir och surmjölk samt olika typer av mineralvatten och juice. Efter kommunismens fall 1989 har även många olika sorter av läsk blivit populära.

Läs mer

Destinationer i Polen

Hitta din resa till Polen här

Information om Kraków

Jag har här ställt samman lite fakta och information om Kraków, såsom stadens geografi, befolkning, historia och klimat som kan tjäna som inspiration till din semester i den gamla polska storstaden. Informationen är enbart avsedd som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel.

Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Kraków ligger i en dal vid foten av bergskedjan Karpaterna i den södra delen av Polen, relativt nära gränserna till hela tre länder; Slovakien, Tjeckien och Ukraina. Det finns fem naturreservat i Kraków med en total yta på ca 48,6 hektar, de har alla förklarats som skyddade områden på grund av sina ekologiska värden.

Staden har omkring 770 000 invånare vilka utgör omkring 2% av Polens befolkning. Stadens metropola stadsområde omfattar emellertid mer än 1,4 miljoner invånare.

Historia

Kraków har vuxit från att vara en liten stenålders bosättning bland många andra till att idag vara Polens näst största stad. Staden påbörjade sin moderna historia som en liten landsortsstad på Wawel-höjden och omnämndes i olika skrifter redan 965 som en hektisk handelsstad för den slaviska delen av Europa.

Senare blev Kraków Polens akademiska, kulturella och konstnärliga centrum och var bland annat huvudstad för kungariket Polen från 1038 till 1569; i den polsk-litauiska realunionen från 1569 till 1596; i fristaden Kraków från 1815 till 1846; i storhertigdömet Krakow från 1846 till 1918; och i Krakóws Vojvodskap (ett vojvodskap är en administrativ enhet i polen motsvarande region i Sverige) från 1300-talet till 1998. 

Klimat och väder

Kraków har ett fuktigt kontinentalt klimat som påverkas av stadens läge långt inne i landet vilket ger betydande temperaturskillnader mellan årstiderna.

Den varmaste månaden på året är juli månad med 19 grader i genomsnitt, efterföljt av augusti med 18 grader i genomsnitt och juni med genomsnittliga 17 grader, medan januari är den kallaste månaden på året med ett genomsnitt på minus 3 grader efterföljt av februari med minus 2 grader i genomsnitt och december med minus 1 i genomsnitt.

Mest nederbörd faller det i juli månad med 69 m.m. i genomsnitt efterföljt av juni månad med 60 m.m. i genomsnitt medan januari och februari har minst nederbörd med ett genomsnitt på 24 m.m. efterföljt av december med genomsnittliga 27 m.m.

Mest sol är det i månaderna maj, juni och juli som alla har 7 solskenstimmar i genomsnitt per dag medan december med enbart 1 solskenstimme om dagen är den månad på året som är solfattigast.

>> Läs också om resor till Gdansk
>> Se alla våra resor till Polen

Populärt i Krakow

Polen, Krakow
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet / Wi-Fi
Polen, Krakow
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Polen, Krakow
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera