Semester i Polen

Polen har absolut inte fått den uppmärksamhet som semester land, som landet förtjänar. Polen är ett av Europas mest intressanta länder, med både en fantastisk natur, kultur och en spännande historia.

Läs om våra semetertips till några av de stora östeuropeiska länderna här.

Hur bokar jag en semester till Polen?

Polen är ett av flera nya semesterdestinationer som du snart kan resa till med Hideaways. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller följ oss på sociala medier, för att vara bland en av de första att få besked när vi öppnar upp för en semester till Polen.

Gdansk och norra Polen

Den norra delen av Polen påminner mycket om hur det ser ut i Sverige, med sina fina kustlinjer ut mot Östersjön. Men det är ändå annorlunda, här får du mycket mer för pengarna.

Gdansk är en vacker stad med en stolt historia. Staden har tidigare varit en sjävständig bystat, men i dag har den vuxit till en modern metropol med över en miljon invånare. Under andra världskriget förstördes stora delar av staden och den blev nästan helt jämnad med marken. Efter denna tragedi skapades dock möjligheten att återuppbygga staden, vilket man gjorde och idag är det en modern stad.

Huvudgatan i Gdansk heter Ulica Dluga och härifrån kommer du enkelt runt till stadens allra största sevärdheter som t.ex. världens största murstenskyrka - Bazylika Mariacka. Om du är intresserad av politik och historia, får du inte missa att besöka 'Pomnik Poleglych Stoczniowców 1970'. Det är världens första minnesmärke för offren under den kommunistiska regimen som styrde landet under många år.

Warsawa - en huvudstad som har allt

Warsawa är inte bara officiellt Polens huvudstad, utan även landets huvudstad rent ekonomiskt och kulturellt. Det är också landets största stad med cirka tre miljoner invånare.

I centrum av staden rinner floden Wisla och denna tillsammans med de fina grönområdena och trevliga parkerna som staden har, gör det extra trevligt att strosa runt och njuta av Warsawa. Det är faktiskt så att ca 1/4 av stadens areal är täckt av grönska.

Staden omskrivs redan på 1200- och 1300-talen men blev först Polens huvudstad 1956. Warzawa har länge varit både ett kulturellt- och industirellt centrum, samt att den en gång i tiden även var Centraleuropas vackraste och mest avancerade städer. Men det var innan staden vann första pris som den mest krigshärjade stad under 2:a världskriget. Warszawa delas i två delar av floden Vistula, och på den västra sidan av staden ligger själva stadskärnan samt den gamla stadsdelen, som sträcker sig norrut. Det är även på den här sidan av floden som de flesta av stadens största sevärdheter ligger. För den matintresserade så finns det även mycket att välja mellan och utbudet av restauranger i den gamla stadsdelen växer hela tiden. Här serveras allt från polska traditionella rätter till mer traditionellaoch  internationella rätter. Mellan 1949 till 1963 utfördes ett omfattande arbete och man återuppbyggde hela den gamla stadsdelen, som under kriget nästan helt förstördes. Så idag kan man återigen se Warsawas vackra och värdefulla renässans från både 1700- och 1800 talet. Den största och mest betydelsefulla boulevarden i Warszawa är Kungavägen, och den förbinder det kungliga slottet med det som tidigare var det kungliga sommarresidenset - Lazienki palatset.

Den kanske mest kända samt mest betydelsefulla sevärdhet i Warsawa är hela den gamla stadsdelen, och 1982 blev den upptagen på UNESCO´s världsarvslista. Som kontrast till stadens många vackra och gamla byggnader, är det en sticker ut och det är den socialistiska byggnaden - Palac Kultury i Nauki. Den är både överdådig, imponerande och nästan burdus - allt detta på en och samma gång.

Till och från Warszawa

Som Polens huvudstad är Warszawa en stor knytpunkt både för tåg, bussar och flyg oavsett om man reser inrikes eller ska vidare till en annan destination. Från Warszawa går de transatlantiska flyg samt att det är härifrån som det går tåg till många av de övriga städerna i Europa.

Krakow 

Polens näst största stad är den fina och levande storstaden Krakow, och dess gamla stadsdel - Stare Miasto, är ett världsarv och finns på UNESCO´s lista. En fin period att resa hit är under våren.

Det är inte bara den gamla stadsdelen som är något speciellt utan även naturen omkring Krakow, är något helt speciellt. I södra och östra Polen finns en del av Europas mest orörda och ursprunliga natur. För alla naturälskare så är det nästan ett måste, att besöka den vackra nationalparken - Ojcowski och i Tatra bergen, vilket inte ligger långt från Krakow.

Tatra - Polen alpina del

Tatra är namnet på det alpina området i Polen, och här ligger landets högsta berg, Karpaterna. Det är en imponerande syn med sina branta klippor, höga bergstoppar och fina sjöar.
Med sina långa vintrar och korta somrar, gör att det inte når att blir tillräckligt varmt för att all snö ska kunna smälta helt. De bästa perioder att åka på semester till Polen är antingen under senvåren eller tidig höst.

Vandringsrutter

Polen är som en utomhus oas med sin vackra natur och här finns det absolut en forma av aktivitet för alla, oavsett smak eller preferenser. De mest populära vandringslederna ligger i Tatra bergen, men det finns även andra fantastiska alternativ i både Pieniny, Bieszczady eller Karkonosze.

Polens floder

I Mauserien flyter de två floderna Krutynia och Czarna Hancza och om du gärna vill uppleva en av de mest oförstörda platserna i Polen, medan du paddlar kajak, är detta absolut den plats du ska besöka. På sommaren är det inte heller överraskande fullt av båtar på floderna, och du kan själv hyra en båt till din semester, i semesterorter i Masurien, t.ex. Gizycko eller Mikoljaki.

Copernicus

Cirka två timmar söder om Gdansk ligger den vackra medeltidsstaden från 1300-talet, Thorun. Staden grundades av den Tyska Orden år 1231, och det är här som Nicolaus Copernicus föddes år 1473. Mannen som är mest känd för  sitt verk "Himlakropparnas kretslopp". Där han skrev om hur Jorden roterar runt sin axel samt om hur de andra planeterna cirkulerar kring solen, vilket då var helt i motsättning mot den vedertagna uppfattning helt tillbaka från antiken.

Turistbyrå

På Polens Turistbyrås officiella hemsida kan du bland annat få praktiska råd inför din resa till landet, information om sevärdheter, aktuella händelser samt att med hjälp av en interaktiv karta läsa många bra beskrivningar om flera olika destinationer och platser i Polen, så att du kan planera din semester i Polen.

>> Läs mer om resor till Polen här
>> Läs också om resor till Tjeckien här

Läs mer

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter