Vi befinner oss i hjärtat av Portugals matmekka Alentejo, som dessutom är namnet på en av mina favoritregioner i Portugal. M’AR de AR Aqueduto är ett välkänt namn i dessa hörn och efter mitt besök och uppehälle pekar även min tumme uppåt - och jag glädjer mig att få berätta varför. Kort sagt så bor du med utsikt över kanske Portugals mest kända akvedukt i Évora. Staden som påminner om en andalusisk vit landsby, har UNESCO's blå stämpel som ett "särskilt värt att besök". Bo med 5-stjärniga faciliteter och tillåt dina smaklökar att få en gastronomisk upplevelse till priser som vi bara kan drömma om här hemma.

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Det är en något komisk historia mellan M’AR de AR Aqueduto Hotel och undertecknande (mig själv). För även om det legat i bakhuvudet sedan 2007 så skulle det nästan gå ett decennium innan jag med egna ögon skulle få tillåta mig (positivt menat) ett förstahandsintryck, men som ordspråket säger: bättre sent än aldrig. Med denna åldriga kliché vill jag uppmuntra dig att läsa vidare om du gärna vill smaka på en historisk men modern bit av Portugals tidsera.

Låt oss börja i omvänd ordning

Normalt börjar en berättelse i kronologisk ordning men tillåt mig att få börja bakifrån och jag garanterar dig att det inte blir en för långdragen historia:)

Kalenderen visar slutet av september och i Portugal är det enligt tradition en varm och behaglig månad. Termometern bekräftar att sommaren stannat kvar i Portugal och sträcker sig långt in i våra eftersäsongsmånader. 27 grader för att vara mer precis - och Alentejo är inget undantag, snarare tvärtom. Det är en av landets varmaste regioner därför har produktionen av vin, kork och oliver de bästa förutsättningarna.

Jag lämnar Lissabon först på kvällen och har ställt in GPS'en på Évora, som ligger ca en halvtimmes körning från huvudstaden och har kört just denna väg ett otal gånger. Det är en av mina favoritrutter då landskapet förändras dramatiskt under vägen och scenerierna blir mer och mer pittoreska ju längre söderut jag kommer. Alentjo påminner lite om Toscana med gyllene kornfält och kulligt landskap som "pyntas" med vinstockar och otaliga olivlundar. Om jag får komma med ett gott råd, så försök att övertala din medresenär att vara bilföraren för då kan du nämligen själv njuta av hela turen från passagerarsätet:)

En kunglig ankomst

Du tänker nog - ja, ja...en kunglig ankomst kan man väl gott förvänta sig av ett 5-stjärnigt gömställe. Men till historien hör att trots det fantastiska solskensvädret så hade vädergudarna planerat att rensa luften med en kortvarig men i gengäld intensiv regnskur, därav vi den sista biten fram till Évora nästan hade kunnat simma fram till hotellet. Mörkret hade lagt sig och det var faktiskt med ett leende på läppen vi kom fram till M'AR de Ar Aqueduto Hotel för trots regnet så var det ganska romantiskt, nu när jag tänker tillbaka och hade gärna gjort om ankomsten om och om igen...

Om du tittar på den första bilden så ser du den närmsta arabiska innergården. Normalt sett är det inte tillåtet att köra ända fram till huvudentréen eftersom det då skulle bli trångt om plats. Men just idag gjordes det ett undantag och det är här det kungliga bemötandet kommer in i bilden.
För skuren är så kraftig att du på bara ett kort ögonblick blir genomblöt. För att ge den bästa och varmaste välkomsten så ställer personalen "naturligtvis" upp och står med en allé av paraplyer från infarten fram till huvuddörren för att försäkra sig om att deras ankommande gäster kommer torrskodda fram.

Det är helt surrelistiskt att tänka på, när du når Alentejo annars en av de varmaste och torraste regionerna i Portugal, men inte dess mindre så var det begränsat hur många droppar som träffade sommarkläderna på vägen från bilen till entréen. Som pricken över i'et (och en gest som genererar beskrivningen av det gästfria och hjärtliga portugisiska folket) så ber "paraply-chefen" om att få bilnycklarna så att han kan se till att få bilen parkerad bakom hotellet så att vi kan komma innanför och torka. Tack för en älskvärd mottagning och service - och "upplevelse" jag sent kommer att glömma.

Muito obrigada = stort tack

Väl framme och det börjar gå upp för mig att det inte är ett vanligt hotell vi kommit till. Allt är topptrimmat och jag känner mig ödmjuk i de vackra rummen med stora vitkalkade valv och de minimalistiska detaljerna. Man tar hand om bagaget som fraktas av portieren till rummet under tiden som receptionen gör sitt arbete med att checka in oss, så som han hade gjort med vilken gäst som helst. Restaurangen har öppet till kl 22.00 (för beställning - bara lugn, du kan sitta så länge du vill), så vi hinner precis äta och då M’AR de AR Aqueduto är känt för att ha ett fantastiskt kök låter vi oss frestas och reserverar ett bord - till 10 min senare.

Gå upp i tid och sent i säng ...för maten skull

Maten och vinerna i Alentejo är som tumregel en resa värd i sig själv och oftast har det inget med fusionsköket att göra - tvärtom är smaken rustik med råvaror från närområdet. Här är autencitet en del av måltiden.
Det samma gäller för middagen på ankomstdagen på M’AR de AR Aqueduto. Vilken måltid och med tillhörande vin. De stora valven och den intima inredningen i restaurangen gör inte upplevelsen sämre och jag kan varmt rekommendera dig att gå i samma fotspår och äta på hotellet även om det finns otaligt med restauranger i Évora.

Därför gladde jag mig redan nästa morgon att sätta mig till frukostbordet för om det bara är hälften så gott som kvällens middag så är det en bra anledning att stiga upp lite tidigare. Sagt och gjort. Och buffén är välsorterad med allt från färsk frukt, nybakade kakor och croissanter, färskpressad juice och hemlagat bröd med marmelad, ost, pålägg från närområdet. Mitt tips; ta en bok eller resguide med och ge dig lite extra tid att njuta av dagens första måltid.

Därför ska du välja M’AR de AR Aqueduto

 • En speciell upplevelse att vara gäst på ett historiskt designhotell
 • De stora vita valven står i elegant kontrast till den minimalistiska designen
 • Du bor i en av Portugals mest historiska och kulturella städer
 • Här finns faciliteter som utomhuspool, gourmetrestaurang och SPA
 • Du bor i en modern tidsera med lite av det bästa från båda världar
 • Perfekt som en förlängd weekend eller som en del av en skräddarsydd rundresa

Bra att veta om M’AR de AR Aqueduto

Hotellet ligger som sagt i Évora som är Alentejo's svar på Lucca eller San Gimignano i Toscana. Här stiger du in i en historisk atmosfär med mauriska förnimmelser vart du än kommer. Därför rekommenderar vi dig att ta god tid på dig att ta dig runt i staden, två till tre övernattningar är därför en bra utgångspunkt och ett perfekt stopp för en bilrundresa.

Bara för att nämna ett par enkla "highlights" som du bör se är bl a det romerska Diana-templet, den välbevarade akvedukten, katedralen och inte minst stadens torg, Praca do Giraldo. Évora ligger på en förhöjning och uppe vid pousadan har du en underbar utsikt över landskapet så långt ögat når. Låt bilen stå och upplev staden till fots för då märker du bättre de labyrintiska, kullerstensgatorna och kan stanna till vid de små caféerna och njuta av en god portugisisk espresso och betrakta det förbipasserande livet och levernet.

Ta i gengäld bilen och kör utanför stadsgränsen - Alentejo har ett otal vingårdar och landskapen i sig själv är en körtur "ut i det blå" värd.

Lägg märke till att M’AR de AR Aqueduto, i motsatts till andra av Hideaways’ gömställen i Alentejo, ligger i staden, därav kan trafik inte undgås att märkas, detta märks dock mest ute i trädgården och vid poolen, där du i gengäld kan berikas med utsikten över den historiska akvedukten.

Läs mer om M’AR de AR Aqueduto Hotel

Officiell kategori

Hideaways kategori

7,0 Våra gästers
omdöme
989 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
se alla

Karta och avstånd

 • Lissabon flygplats - 130 km
 • Närmsta strand, Praia de Comporta - 112 km
 • Historiska Évora och Alentejos matstad nr. 1 - 0 km
 • Setubal med marknad och stadsliv - 99 km
 • Fiskelägret Sesimbra med allt "färskt från havet" - 130 km
 • Ta på vinprovning i området vid Estremoz - 46 km
 • Ta en tur till Badajoz i Spanien - 103 km
 • Historiens vingslag i Beja - 80 km

Rumstyper

Här finns i allt 64 välinredda rum fördelade på två våningar. De är indelade i olika rumstyper. Här finns en dubbelsäng eller två enkelsängar och har en ländstol och ett skrivbord.
Badrummet är mer eller mindre en suite och har utöver alla gängse faciliteter med duschhörna eller badkar även ett avskilt rum med WC (vilket är väldigt vanligt i de sydeuropeiska länderna).

Alla visade rumstyper är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” kan detta avvika från vår beskrivning på Hideaways.se - ofta är kategorin ”economy” med en lägre standard och som används till speciella erbjudande. Förutom ”economy” gäller detta även benämningarna ”basic”, ”low cost” och ”budget”.

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på M’AR de AR Aqueduto Hotel:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Hiss
 • Reception
 • Spa / Wellness center
 • Invändig pool
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

R. Cândido dos Reis 72 7000-782 Évora
7000-782 Evora

Koordinater

Latitude: 38.5752
Longitude: -7.9136

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Grande Real Villa Italia
Portugal, Lissabonkusten, Cascais
 • Närmaste flygplats: 37 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Palacio Estoril Hotel Golf and Spa
Portugal, Lissabonkusten, Estoril
 • Närmaste flygplats: 30 km
 • Närmaste strand: ca. 350 m
 • Pool
Hotel L'AND Vineyards
Portugal, Alentejo
 • Närmaste flygplats: 103 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi