Resor till Algarve

- Mycket mer än "bara" sol och strand

Algarve är ett nästan 200 km långt vykort där landskapet tycks förvandla sig vid varje bukt du passerar. Trots att jag har besökt Portugals sydligaste region flera gånger överraskas jag fortfarande av utsikten med de karakteristiska, nästan orange havsklippor, de ändlösa sandstränderna och inlandet med tusentals oliv- och mandelträd. Algarve är ett land av kontraster med orörda kuststräckor som ibland avbryts av små vita byar - ta till exempel bara Burgau eller Salema, beläget vid kustens västsida.

Min favoritstrand kallas för "kyss"

Det är alltså inte på grund av det romantiska namnet som Praia Beijo (uttalas bäi'scho) är bland mina favoritstränder på Algarve. Det är av den enkla anledningen att det trots dess mycket centrala läge vid kusten aldrig är överbefolkat av turister. Varför? För det är endast när det är lågvatten du kan komma ned till den gyllene sandstranden som ligger undangömt från vägen mellan klipporna - så om du tänkt sola hela dagen i Praia Beijo skulle jag inte rekommendera ”kyssen”. Praia Beijo är bäst till de korta (och kanske romantiska) stunderna. Å andra sidan finns det så många oemotståndliga stränder längs kusten, där du kan ligga hela dagen och njuta av vågorna - varje bukt, har sin egen strand. Så var förtröstansfull, det väntar dig massor av sand mellan tårna. För att vara mer exakt ca. 150 km från öst till väst.

En touch av Asien

Inte många vet det - inte ens den lokala portugisen. Men i den centrala delen av kusten, nära den kulturella staden Silves, kör du obemärkt förbi Algarves enda risfält. Det är sant ... Made in Portugal! På grund av klimatet är det möjligt att odla något så exotiskt. Det är inte en gröda som gör så mycket väsen av sig, det är därför jag tycker det är intressant.

Mandelträd med en dansk beröring

Anekdoter är till för att berättas. Så vill du höra en trevlig historia? Om det är sant eller ej kan man ju inte veta säkert. Men legenden säger att för många år sedan var det en dansk prinsessa som förälskade sig i en riktig, portugisisk prins. De gifte sig och prinsessan bytte ut det kalla norr till det milda klimatet på Algarvekusten. Det fanns bara ett minus - prinsessan fick en fruktansvärd hemlängtan. Prinsen ville göra allt i sin makt för att behaga sin skandinaviska prinsessa.

Algarve är berikat med ett klimat där både bittra och söta mandelträd har utmärkta växtförhållanden. De bittra träden har rosa blommor medan de söta har en nästan oskyldig vit färg. När träden bleknar ligger löven på marken som om det var ett fint lager snö. Så vad gör en riktig prins? Han ser ju naturligtvis till att hela parken utanför prinsessans rum täcks av bladen från de vita mandelträden som mest av allt liknar det snölandskap som prinsessan känner igen från de kalla vintrarna i hennes hemland. Det är visst det man kallar äkta kärlek. Om de sedan levde lyckliga i alla sina dagar vet man inte, men prinsessan fick i alla fall det bästa av två världar ...

Inlandet kan vara ditt nästa äventyr

Nog om prinsar och prinsessor, men du måste veta lite mer om mandelträden som pryder Algarves bakgård. När de blommar med sina pastellfärger är det svårt att tänka sig något som överträffar denna syn, det är verkligen vackert. Tyvärr blommar inte träden 365 dagar om året, men lyckligtvis finns det hela året en massa andra scenarier som är värt att resa efter. Till exempel kan du njuta av en fantastisk utsikt över det oceanlånga "vykort", från inlandet - Atlanten. Jag älskar att köra runt på de små vägarna i inlandet där det efter varje sväng visas nya små ögonblicksbilder - allt från ockerfärgade fält med olivlundar till stånden längs vägen som säljer stora, mogna apelsiner till ett fyndpris.

Spröd skaldjurslunch med porlande Vinho Verde

Jag blir hungrig bara vid tanken om att behöva skriva det här avsnittet. Det är ingen hemlighet att du äter fantastiskt på Algarve! Med så många kilometer kuststräcka kan dina smaklökar inte bli annat än bortskämda med den klassiska "barcalhau", som serveras överallt i Portugal och nästan har status som nationalrätt.

Det är nu som det vattnas i munnen ...

Grillad svärdfisk, pilgrimsmusslor, ostron eller spröda, salta sardiner tillsammans med ett glas mousserande Vinho Verde (jag älskar märket Muralhas) är en festmåltid som jag aldrig kan motstå. Resultatet är att jag alltid bär lite mer med hem än när jag kom – man äter bara mer (och bättre), när man är på visit i södra Portugal, men det är värt alla de efterföljande springturerna.

Andra specialiteter som jag också måste nämna är "caldo verde", vilket översatt betyder ungefär "kalla grönsaker". Det är Portugals svar på gazpacho - alltså en uppfriskande soppa gjord av mogna grönsaker med en smula vitlök. Ett glas Muralhas är också utmärkt till denna maträtt ...

Har du hört om kryddan peperoncino? Om inte, då är det på tiden! Jag stiftade först själv bekantskap med det konstiga namnet när jag var i Albufeira för några år sedan och blev inbjuden på en typisk portugisisk restaurang. Är det en krydda från Thailand? För namnet påminner mer om en varm tropisk ö än något ätbart. Men jag har blivit klokare ... En tallrik med Frango (kyckling) serveras och det visar sig smaka himmelskt - "Frango peperoncino" är idag en av mina favoriträtter. Piri-Piri tillhör familjen chili och ger de små kycklingklubborna den karakteristiskt starka smaken. Serveras med stekt potatis och kopiösa mängder av färsk sallad. Här passar det bättre med en vällagrad Sagres än ett glas Muralhas.

Gör som lokalbefolkningen

... och sätt ett kryss i kalendern när det är marknadsdag. Portugiserna är ett folkslag som älskar mat och det kommer du också snabbt att upptäcka. Algarve är ett riktigt mecka när det gäller frukt, grönsaker, fisk och skaldjur. Speciellt de stora, vackra apelsinerna får alltid min fulla uppmärksamhet. Vandra i lokalbornas fotspår och besök marknaderna i Loulé och Olhão som varje vecka lockar människor från stad och land – och de är alla ute efter samma sak: Färskvaror. Även om du inte är ute som köpman unna dig själv en tur till marknaden som är full av liv och dofter av allt gott från trädgården och havet ...

Ha en riktigt trevlig semester i Algarve

Läs mer om Algarve

Sevärdheter

Jag har valt några få av alla de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva under din semester i Algarveregionen. Beskrivningen är uteslutande tänkt som en inspiration inför din resa och jag reserverar mig för eventuella faktiska fel. Om du har lust att läsa mer om ytterligare sevärdheter på Algarve så rekommenderar jag att du läser vår blogg om resor där du kan hitta spännande artiklar om Algarve och våra andra resmål. Trevlig läsning och trevlig resa!

Cabo de São Vicente

Tillsammans med det närliggande Ponte de Sagres utgör Kap Sankt Vicente den sydligaste punkten på det portugisiska fastlandet. Utlöparen till berget som ligger på den så kallade Costa Vicentina omkring sex kilometer från Sagres skjuter fram som en udde 75 meter över den piskande Atlanten och besöks inte bara av turister utan även av en rad sällsynta fågelarter såsom hökörn, pilgrimsfalk, klippduva, stork och häger.

Udden har varit känd och tillbedd sedan yngre stenåldern vilket bautastenarna i grannskapet vittnar om. Platsen var även känd av grekerna och kallades Promontorium Sacrum (Helig udde) av romarna som betraktade området som heligt och trodde att solnedgången man såg i havet härifrån markerade världens ände.

Enligt en sägen är namnet på udden knutet till den iberiska martyren Sankt Vincente vars lekamen fördes iland och begravdes här på 400-talet. Här restes senare en helgedom till Sankt Vincentes ära och som enligt den arabiske geografikern Al-Idrisi alltid vaktades av korpar. Martyrens kvarlevor fördes senare till Lissabon av kung Afonso Henrigues tillika Portugals första kung och händelsen skildrades även i Lissabons vapensköld.

Området runt udden blev senare plundrat av pirater häribland den beryktade engelske viceamiralen, kaptenen, navigatören och piraten Sir Francis Drake. En rad byggnader bland annat en villa som tillhörde Henrik sjöfararen förvandlades till grus vid ett jordskalv 1755. Ett antal franciskanermunkar som vaktade Sankt Vincents helgedom lämnade platsen 1834 då klostersystemet i Portugal upplöstes.

Ria Formosa

Ria Formosa är en 170 kvadratkilometer stor naturpark som huvudsakligen består av laguner, detta gör naturparken till ett av Europas största skyddade lagunområden.

Naturparken vars landskap bildades av jordskalvet och den efterföljande tsunamin 1755 är även känd för sitt fantastiska fågelliv. Tusentals flyttfåglar – vissa säger upp till 30 000 olika fågelarter passerar här på våren och hösten. Vissa av dessa arter kan man inte se någon annan stans i Europa eftersom Ria Formosa är deras sista häckningsplats.

Naturparken är förbunden med havet via fem naturliga- och ett anlagt inlopp. Det sistnämnda anlagda inloppet förbinder Atlanten med Faros hamn. De största närliggande städerna, förutom Faro, är Tavira och Olhão.

Ponta da Piedade

Med sina spektakulära klippformationer fulla av håligheter och dolda vattenpassager med upp till tjugo meter höga raukar och stenstoder samt bisarrt formade klippor ligger Ponta da Piedade bara 2 km sydväst om staden Lagos. Ponta da Piedade är bara ett exempel på vad Algarvekusten har att bjuda på vad det gäller säregna kustlandskap.

Ponta da Piedade är en av de vackraste klippformationerna i Portugal och en av Algarvekustens populäraste sevärdheter. Du kan välja mellan att köpa en guidad tur med motorbåt in i de olika grottorna och håligheterna som naturens krafter har skapa, eller bara betrakta klipporna från områdets fyrtorn som reser sig över kusten vid den tillhörande parkeringsplatsen.

I närheten av Ponta da Piedade ligger en av Algarves mest kända stränder Praia do Camilo, som finns avbildad på tusentals vykort från Algarve.

Castelo de Silves

Silves borg belägen i municipiot (kommunen) med samma namn i den centrala delen av Algarveregionen är en av de bäst bevarade moriska borgarna i Portugal. Borgen klassades som nationellt monument av de portugisiska myndigheterna 1910.

De äldsta spåren av fästningen härstammar från en epok långt före det att morerna intog de södra delarna av Portugal. De arkeologiska utgrävningarna har vittnat om en luciansk bebyggelse på platsen som möjligen härrör från den keltiska castrokulturen som annars hade sin utbredning i Portugals nordliga delar. Historikerna antar också att både fenicier, kartager och greker har bebott platsen innan romarna erövrade Silves 201 f.Kr. och omvandlade platsen till ett romerskt citadell och kommersiellt centrum.

Efter romarna kom visigoterne eller västgoterna som de ibland kallas och efter visigoterna kom morerna som genast kompletterade borgen med en rad nya murar vid deras ankomst år 716. Senare erövrades borgen av Ferdinand I av León och därefter av den portugisiske kungen Sancho 1:a av Portugal, men borgen återerövrades varje gång av morerna. Borgens nuvarande arkitektoniska utformning med sina karakteristiska murar och torn är ett resultat av de olika moriska dynastiernas byggnadskonst. Det var först på 1200-talet som Alfonso III av Portugal slutgiltigt lyckades slita borgen ur morernas händer.

Castro Marim

Den lilla staden Castro Marim belägen i det sydöstra hörnet av Algarveregionen och nära gränsen till Spanien har bara lite över 3 000 invånare men bär på en spännande historia. Castro Marim summerar på många sätt Algarves historia som skådeplats för främmande folkslags erövringar häribland visigotere, romarna och morerna.

Av dessa olika folkslag är det romarna och morerna som mest har satt sin prägel på staden. Romarna gjorde platsen till en del av Lusitania och byggde en romersk väg från Pax Julia (nutidens Beja). Romarna återuppbyggde även den borg som legat i staden sedan yngre stenåldern och som sedan dess varit i händerna på fenicier, greker och kartager. I och med romarnas återuppbyggnad av borgen växte den lilla staden ekonomiska, strategiska och politiska betydelse som fortgick in i den moriska perioden innan borgen och staden erövrades av den portugisiske kungen Sancho II av Portugal och hans män under reconquistan.

Borgen har även varit huvudsäte för en del av de tidiga tempelriddarna som fick sig borgen tillskriven genom ett episkopalt beviljande 1319 då borgen av påve Johannes XXII betraktades som en stadig defensiv och strategisk skans i ett område fyllt av - bokstavligt talat – okristna fiender. Ännu idag vakar borgen vackert över staden och det kringliggande solstekta landskapet.

Staden har även en rad andra historiskt intressanta byggnader såsom den neo-manuelinska barockkyrkan Igreja Matriz från 1600-talet. Från borgens murar kan man även se naturreservatet Sapal de Castro Marim (ett våtmarksområde med stort fågelliv) och de två stränderna Praia Verde och Praia da Alagoa.

Algarvekusten

Vissa hävdar, med god grund, att Algarvekusten som sträcker sig omkring 200 kilometer från den spanska gränsen i öster till Parque Natural do Oeste i väster är att betrakta som Algarveregionens största sevärdhet. Kusten som domineras av fantastiska stränder, hemlighetsfulla laguner, spektakulära klippformationer och sanddyner lockar varje år tusentals besökare både lokala och internationella och utgör utan tvekan det största resmålet i Algarve regionen och har på sätt och vis blivit synonym med den.

Läs mer

Mat och vin

Algarves gastronomi är välkänd inte bara i Portugal utan även utanför landets gränser. Det är särskilt regionens många välsmakande fisk och skaldjursrätter som har gett regionens kök sitt goda rykte. Detta hänger naturligtvis samman med Algarvekustens alla fiskebyar och fiskrestauranger. I kommande avsnitt kan du läsa mer några av de saker du kan passa på att smaka på när du semestrar i Algarve.

God aptit och trevlig resa!

Cataplana

Cataplana är en av Algarves mest populära och mest traditionella rätter, enligt vissa källor kan den spåras så långt tillbaka som till 800-talet det vill säga under det moriska herradömet, men detta omdiskuteras fortfarande.

Rätten består av säsongens fisk, skaldjur, chorico (korv) och grönsaker som tillagas i en speciell sorts koppargryta som även har gett rätten dess namn. Koppargrytans traditionella form som kan påminna om en musslas skal skapar ett tillslutet utrymme där rättens ingredienser får sjuda och koka samman.

Cataplana är en rätt som normalt tillreds för att delas och restauranger på Algarve erbjuder den som måltid för två eller flera personer.

Conquilhas Abertas

Conquilhas Abertas är små lokala musslor som öppnas genom att ångas i en gryta med olivolja, vitlök och koriander. Rätten är en lokal delikatess i Algarveregionen och då särskilt på Algarvekusten och avnjuts ofta på varma sommardagar tillsammans med ett nedkylt Vinho Verde.

Arroz de Marisco

Arroz de Marisco är en läcker skaldjursgryta som är ett måste för den som älskar rätter med ingredienser från havet. Rätten består av en blandning av räkor, musslor, krabba och andra skaldjur tillagade i en tomat och vitlöksbuljong som får koka i en stor lergryta och som sedan serveras rykande varm på såväl sommar som vinter.

Peixe Grilhado

Peixe Grilhado består av morgonens färska fångst som får hamna på grillen bara timmar efter att den fångats. Rätten består ofta av sardiner men den kan mycket väl bestå av annan fisk allt beroende på vad som fastnar i fiskarens nät.
Ofta äts rätten tillsammans med potatis (stekt vit potatis eller sötpotatis), salada en montanheira (som består av färska tomater, grön paprika, lök, vitlök, olivolja och en skvätt ättika samt massor av lokalt odlad och torkad oregano) samt färskbakat bröd att doppa.

Det hör till att man häller lite olivolja över den grillade fisken.

Dom Rodrigo

Dom Rodrigo är en av Algarves mest traditionella desserter. Den består av äggulor som tillagas genom en process som gör dem till tunna trådar som påminner om änglahår därefter rullas de till en boll och som man strör finhackad mandel, socker och kanel över. Avslutningsvis packas de in i en färgrik folie.

Läs mer

Destinationer i Algarve

Albufeira

Albufeira utgör själva begreppet för härlig solsemester, här hittar du praktfulla stränder som ligger som pärlor på ett band. Den inbjudande Atlanten lockar till simturer i sitt azurblåa vatten. På samma gång upplever du en trevlig stad med massor av barer och bra restauranger.

Resor till Albufeira

Alcoutim

Idylliska Alcoutim ligger fint beläget i det östliga Algarve vid Guadiana floden, som utgör gränsen mellan Portugal och Spanien. Upplev de rara portugiserna när livet går sin gilla gång på de stenbelagda gatorna. Härifrån kan du även uppleva en del av Algarves fantastiska stränder.

Resor till Alcoutim

Aljezur

Aljezur är en typisk liten stad på landet, belägen i Algarves vackra landskap. Från det trevliga Aljezur, som genomlöps av en smal flod, har du inte långt till Algarves fantastiska stränder. Både östkusten och sydkusten inbjuder till härliga bad i Atlanten.

Resor till Aljezur

Almancil

Almancil ligger centralt placerat i den vackra och populära regionen Algarve, med några av Europas bästa stränder. Härifrån är det inte långt till härliga semesterområden som Vilamoura och Quinta do Lago. Denna typiska Algarve stad erbjuder en avslappnad atmosfär.

Resor till Almancil

Altura

På den underbara Algarvekusten med sina härliga stränder som ligger som pärlor på ett snöre, där hittar du Altura som kombinerar familjevänliga stränder med läcker mat från det portugisiska köket. Inom kort avstånd har du flera breda och fina stränder bland annat i Monte Gordo. Algarve är även känt för sina fantastiska golfbanor och golfbanor hittar du också nära Altura.

Resor till Altura

Alvor

Romantiska Alvor är en dold liten pärla på den vackra Algarvekusten i Portugal. Under din semester här kan du njuta i fulla drag av underbara stränder och läcker mat, du kan även uppleva naturen och fördjupa dig i områdets fascinerande historia.

Resor till Alvor

Armacao de Pera

Centralt beläget på den vackra Algarvekusten som har några av Europas bästa stränder, där hittar du trevliga Armacao de Pera, perfekt för familjesemester och avkoppling vid den inbjudande Atlanten. Du kan även besöka den något större semesterorten Albufeira, som liksom Armacao de Pera har härliga stränder och ett trevligt centrum.

Resor till Armacao de Pera

Carvoeiro

Den populära badorten Carvoeiro är ett traditionellt fiskeläge med karakteristiska vitkalkade byggnader, en härligt gyllene strand och ligger i ett naturskönt område som är en sevärdhet i sig eftersom denna del av kusten är spektakulärt formad av havet.

Resor till Carvoeiro

Estoi

Estoi ger en inblick i hur Algarve var före massturismens dagar, här är charmigt och trevligt med en lokalbefolkning som lever sin stillsamma vardag. I staden hittar man dessutom det vackra rokokopalatset Estoi-palatset samt den gamla romerska villan.

Resor till Estoi

Faro

Faro är en modern provinsstad med en välbevarad historisk stadskärna samt ett livligt nattliv vilket lockar många turister året runt. Staden är huvudstad i Portugals sydligaste kustregion Algarve och det är även här man hittar regionens viktigaste flygplats.

Resor till Faro

Ferragudo

Ferragudo ligger vid Rio Arades flodmynning och präglas av traditionella och måleriska fiskarhus. Staden har lyckats bevara sin autentiska charm trots sitt väldigt attraktiva läge nära det populära Portimão.

Resor till Ferragudo

Lagoa

Lagoa är en lugn och typisk portugisisk liten stad som huvudsakligen är känd för sin vinproduktion i det som räknas som Algarves bästa vindistrikt. Det regionala kooperativet "Adega Cooperativa" är den största vinproducenten i området och här kan du även smaka på dropparna.

Resor till Lagoa

Lagos

Lagos är en av de mest populära destinationerna på hela Algarvekusten. Staden är historiska sett också den mest intressanta kuststaden i regionen Algarve, vilket beror på kopplingen till de stora upptäcktsresorna som skedde på 1300- och 1400-talen.

Resor till Lagos

Loulé

Loulé är en traditionell portugisisk marknadsstad och ett av de mest populära utflyktsmålen på en dagsutflykt i de centrala delarna av Algarve. Loule lockar med en charmerande stadskärna och en livlig marknad med autentisk portugisisk atmosfär.

Resor till Loulé

Monchique

Den lilla staden Monchique ligger bland bergen i Algarves inland och är mest känd för sitt konsthantverk, framför allt de karakteristiska sax-fotpallarna som ursprungligen stammar från en romersk design. Staden ligger vackert belägen bland de gröna bergen.

Resor till Monchique

Monte Gordo

En gång i tiden var Monte Gordo en sömning fiskeort, men idag är det en klassiskt aktiv och livlig semesterort på Algarvekusten, med många möjligheter och faciliteter för en aktiv semester.

Resor till Monte Gordo

Odiáxere

Odiáxere är en liten, vacker landsort, som ligger på den nordvästra bredden av Rio do Alvor på Algarvekusten. Staden är för de musslor som odlas i området och som kan avnjutas på stadens goda restauranger. Stranden är lång, platt och trevlig.

Resor till Odiáxere

Olhão

Olhão är Algarves största fiskehamn med en attraktiv hamnfront och charmiga gator i det gamla kvarteret. Stadens speciella moriska arkitektur ger staden en nordafrikansk stämning och det är ett rent nöje att gå runt bland de bra fiskrestaurangerna.

Resor till Olhão

Porches

Porches är en liten stad, mellan Lagoa och Albufeira, som är känd för att producera något av den finaste keramiken på Algarvekusten. Porches keramikfabrik grundades år 1968 för att återuppliva ett lokalt hantverk och bevara gamla traditioner.

Resor till Porches

Portimao

Portimão är en vacker och modern stad, här hittar du nästan allt du kan önska dig som semesterresenär. Praia da Rocha stranden och det tillhörande nattlivet ligger inom räckhåll, men samtidigt på tillräckligt avstånd för att du ska kunna få en autentisk portugisisk semesterupplevelse.

Resor till Portimao

Praia da Luz

Praia da Luz är en avkopplande och lugn semesterort som lämpar sig perfekt för en semester för par, singlar eller familjer. Staden bjuder på en fantastisk strand, ruiner av romerska bad, läcker lokal gastronomi och fina möjligheter för dagsutflykter.

Resor till Praia da Luz

Praia da Rocha

Praia da Rocha är Algarves äldsta och mest kända resmål. Staden har allt som du kan drömma om för en sol och badsemester. En vacker strandpromenad, ett kasino, en marina och ett pulserande nattliv; listan kan göras lång över saker och ting att uppleva! 

Resor till Praia da Rocha

Quarteira

Quartiera var en av de ursprungliga semesterorterna på Algarvekusten och har till dags dato sina trofasta gäster, framför allt portugisiska turister. Stranden som ligger utanför Quartiera är en av de bästa i centrala Algarve dess läge är eminent.

Resor till Quarteira

Quinta do Lago

Quinta do Lago är ett sådant ställe som man läser om i jet-set magazine. Här finns nästan allt: golfbanor, diskotek, de bästa restaurangerna, strand och mycket mera! Quinta Do Lago är ett njutbart ställe i harmoni med människor och natur.

Resor till Quinta do Lago

Sagres

Sagres, på den yttersta spetsen av Algarvekusten bjuder på storslagen natur bestående av Atlantens dramatiska vågor, skyhöga klippor och vackra stränder. Precis utanför staden ligger Cabo São Vicente, den västligaste punkten på det europeiska fastlandet.

Resor till Sagres

Vila do Bispo

Med den dramatiska kusten i bakgrunden och inbäddat i den mystiska atmosfären omkring Sagres ligger Vila do Bispo! En plats där naturen, havet och historian smälter samman och ger Vila do Bispo en unik karaktär som gör staden värd att besöka.

Resor till Vila do Bispo

Vila Nova de Cacela

Vila Nova de Cacela är ett litet resmål som ligger 2 kilometer in i landet i den östra delen av Algarve. Staden är fridfull och förtrollande med en bakgrund av glittrande villor och lägenheter ligger staden vänd mot havet där det väntar dig långa vita stränder.

Resor till Vila Nova de Cacela

Vila Real de Santo António

Beläget på floden Guadianas bredder med utsikt mot Spanien har Vila Real de Santo António ett arkitektoniskt uttryck som är unikt på Algarve. Vila Real de Santo Antonio är som gjort för en dagsutflykt om du tillbringar din semester på Algarvekusten.

Resor till Vila Real de Santo António

Vilamoura

På den sköna Algarvekusten med praktfulla stränder som ligger som på ett pärlband finner du det populära semesterområdet Vilamoura. Området erbjuder allt du kan tänka dig till en perfekt sol- och badsemester och samtidigt frestar Vilamoura med några fantastiska golfbanor.

Resor till Vilamoura

Information om Algarve

Geografi och befolkning

Algarve är Portugals sydligaste region på det portugisiska fastlandet och sträcker sig från den sydligaste delen av Tejodalen i norr till den sydligaste gränsen av den iberiska halvön i söder.

Regionen har omkring 451 005 invånare fördelade på 5412 kvadratkilometer. Därutöver tillkommer några av de i genomsnitt 7 miljoner utländska turister, som varje år besöker regionen, och som bidrar till att göra Algarve till den mest populära destinationen i Portugal. När man lägger till de omkring 3 miljoner portugisiska turister, som varje år besöker regionen, så kommer man upp i mer än 10 miljoner turister, som varje år besöker Algarve.

Algarve har en kustlinje i söderläge på hela 155 kilometer, som vanligtvis kallas för Algarvekusten. Här hittar du några av Portugals bästa stränder, spektakulära klippformationer och pittoreska kalkstensgrottor. Regionen rymmer också den 170 kvadratkilometer stora naturparken Rio Formosa och Monchique-bergen, som når upp till 902 meter.

Regionen har 16 kommuner, kallade municipios. Dessa municipios är Faro, Lagos, Albufeira, Tavira, Silves, Alcoutim, Lagoa, Olhão, Vila Do Bispo, São Bras de Alportal, Loulé, Portimão, Castro Marim, Vila Real do Santo Antonio, Monchique och Aljezur.

Klimat och väder

Algarve har ett fantastiskt klimat med torra, varma somrar och milda vintrar, som speciellt för oss nordbor känns lockande på en iskall vinterdag. Regionen är också en av de platser i Europa, som har flest antal soltimmar.

De varmaste månaderna i Algarve är inte överraskande juli och augusti med i genomsnitt 24 grader, tätt följd av september med 23 grader. De kallaste månaderna i Algarve är januari och februari med medeltemperaturer på 12 respektive 13 grader, följd av december med i genomsnitt 14 grader. Men man ska komma ihåg att det ofta känns varmare än temperaturmätaren indikerar, eftersom solen är stark.

Vad angår antal soltimmar, är det inte bara juli och augusti, som ligger i topp – båda med i genomsnitt 12 soltimmar om dagen – även maj och juni kommer upp i 12 soltimmar om dagen i genomsnitt. Efter dessa fyra sommarmånader kommer september och april med i genomsnitt 9 soltimmar om dagen. I januari och februari, som är de månader i Algarve med minst antal soltimmar, ligger genomsnittet på 5 soltimmar om dagen.

De varmaste månaderna för att bada eller simma vid den berömda Algarvekusten är augusti och september med i genomsnitt 21 grader, därefter kommer juli med i genomsnitt 20 grader och oktober med 19 grader. Men till och med månaderna med de lägsta badtemperaturerna, januari och februari, har medeltemperaturer på 14 grader, vilket gör att Algarvekusten attraherar badgäster året runt.

Om du vill undvika nederbörd på din resa, har du störst chans i juni, juli, augusti och september, då det bara regnar i genomsnitt 10 mm. Mest nederbörd faller i november och december med i genomsnitt 100 mm, efterföljd av oktober med i genomsnitt 80 mm.

Viktigaste städerna

Faro

Faro, belägen på den sydligaste delen av det portugisiska fastlandet, är Algarves huvudstad och regionens näststörsta stad med omkring 50 000 invånare. Det är också i Faro, man hittar regionens mest trafikerade flygplats med omkring 5,6 miljoner passagerare om året. Flygplatsen ligger ca. 4 kilometer väst om Faro centrum och har direktflygningar till Stockholm med SAS och Norwegian.

Portimão

Portimão, belägen på den västra delen av Algarvekusten, är Algarves största stad med omkring 55 600 invånare. Staden är speciellt känd för sina många sportsevenemang, som äger rum på stadens kust, såsom strandfotboll, kit-surfing och surfing. Staden är också känd som en av punkterna på rutten i det världsberömda Dakar Rally.

Olhão

Olhão, belägen i den östra delen av Algarvekusten, har omkring 15 000 invånare. Staden är bland annat känd för sin rika historia och som fiskecentrum. Den är också känd för sitt läge nära den berömda naturparken Ria Formosa.

Albufeira

Albufeira, belägen på den centrala delen av Algarvekusten, är en av Algarvekustens mest populära städer, vilket gör att stadens invånarantal på omkring 20 000 stiger dramatiskt under sommaren, då antalet invånare kan nå ända upp på 300 000 på grund av de många turisterna. Staden är särskilt känd för sin vackra strand och kust samt sin gamla, historiska stad med dess många barer och restauranger.

Tavira

Tavira, belägen i den sydöstra delen av Algarve, har omkring 10 600 invånare. Staden är bland annat känd för sin rika feniciska, romerska och moriska förhistoria och den så kallade ”romerska bron”, som egentligen är morisk och som förbinder de två delarna av staden. Staden är också känd för att husera flera stora golfresorter i närheten.
Silves

Silves, belägen i den mittvästliga delen av Algarvekusten, har omkring 11 000 invånare och var tidigare huvudstad för Algarveregionen. Staden är bland annat känd för sin dramatiska historia, som både har bjudit på romerska, västgötska och moriska herravälden, som det än idag finns spår av i staden.

Lagos

Lagos, som ligger i det sydvästra hörnet av Algarvekusten, har omkring 22 000 invånare; ett tal, som stiger dramatiskt om sommaren, precis som i andra populära städer på Algarvekusten. Staden är bland annat känd för sina fantastiska möjligheter för surfing och andra vattensporter. Staden rymmer även en intressant historia som viktig trafikpunkt under portugisernas upptäcksresor i det femte århundradet, då Henrik Sjöfararen ofta bodde i staden.

Lagoa

Lagoa, belägen i den västra delen av Algarvekusten, har omkring 7250 invånare och är bland annat känd för några av Algarvekustens bästa och mest berömda stränder inom nära räckhåll, häribland Praia da Marinha, som blev korad till en av Europas 10 vackraste stränder, och som bara ligger 7,8 km från staden.

Vila Real de Santo António

Vila Real de Santo António, belägen i den östra delen av Algarvekusten, har omkring 10 500 invånare. Staden är ett viktigt centrum för handel och fiskeindustri på den östra delen av Algarvekusten, men är också ett favoritresmål med de många fina stränderna i området och för sin närhet till Spanien.

Populärt i Algarve

Portugal, Algarve
  • Närmaste flygplats: 102 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool
Portugal, Algarve, Quinta do Lago
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 5 km
  • Pool
Portugal, Algarve, Carvoeiro
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Närmaste strand: ca. 800 m
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter