Min favoritby vad gäller ”slow living” på Algarvekusten heter Aldeia da Pedralva. Följ med till ett äkta hideaway, där tiden stått stilla i åtskilliga årtionde. Aldeia da Pedralva ligger i ett naturreservat mellan Costa Vicentina och Algarves attraktiva kustlinje. Utöver läget i natursköna omgivningar så kan Pedralva också berätta en riktigt god historia som flyttar oss många år tillbaka i tiden. Intill för några år sedan var byn helt öde och övergiven. Denna tragiska situation inleddes för många år sedan när de unga byborna flyttade till städerna för att finna arbete och ett mer bekvämt liv i moderna bostäder. Till slut fanns ingen kvar i Pedralva och denna lilla vackra by förföll.

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Lyckligtvis, fanns det någon som ansåg detta vara ett helgerån och inledde en process att återskapa denna unika plats. initiativtagarna beslutade därför att rekonstruera byn på ett pietetsfullt sätt. Allt skulle återskapas som det en gång var, dock med moderna faciliteter, men med en historisk touch. Och det lyckades perfekt! I dag är Aldeia da Pedralva återskapat precis som den en gång var, med bytorg, lanthandel, smala gränder och passager som förbinder de 24 husen.

Bakom detta ”under” står en stolt man, Antonio som är Pedralvas ansikte utåt. När du möter honom, förstår du snabbt varför denna passionerade eldsjäl har lyckats med sitt uppsåt, att återskapa miljön på ett kommersiellt gångbart sätt. Jag är stolt över att ha
mött Antonio! Vid mitt första besök för flera år sedan var jag kanske lite skeptisk till hans visioner. Men jag har med glädje, under årens lopp kunnat följa framväxten av hans dröm och kan idag konstatera att han kunde inte lyckats bättre.

Det är svårt att med inlevelse förklara stämmingen och känslan av att vistas i Pedralva. Jag måste därför be er att själv uppleva denna ”bedagade” skönhet som idag erbjuder ytterst modern bekvämlighet utan att de historiska förtecknen har gått förlorade.

Förtroende är inkluderat och kostar inte extra

På många sätt är Pedralva precis som det en gång var. På bytorget ligger den lilla lanthandeln vars sortiment i dag tilltalar den matlagningsglada. Här finns fortfarande köpmansdisken, en otidsenlig kassaapparat och en gammeldags stämpel. På den gamla goda tiden härbärgerade lokalen frisören och postkontoret. Det mest överraskande idag är att alla boende får en nyckel till lanthandeln och om något saknas i kylskåpet när middagen puttrar på spisen så finns det en lösning. Ta en promenad ner till lanthandeln och förse dig med vad som saknas. Precis som förr i tiden antecknar du givetvis vad du tagit och gör rätt för dig när du reser hem. Detta är ett typexempel på den charm och värme som jag finner i Pedralva.

En av Antonios bästa vänner är den lokala fiskhandlaren. Så istället för att du skall uppsöka honom så kommer han till dig och presenterar dagens fångst. När du väl valt ut din kvällsmåltid, så rensar och förbereder han den för kvällens grillning. Ja, det är
inte ovanligt att byns gäster sammanstrålar för kvällens måltid vid den mysiga utomhusgrillen. Ofta är det knytkalas i denna mysiga miljö. Någon tar med sig kallt vitt vin, en annan en grönsakstallrik, en tredje nyfångad fisk och sen bara njuter vi. Livet är bara underbart!

Skall du på restaurang i kväll?Förutsättningarna för att du skall tillreda dina måltider själv är goda, alla husen har ett välutrustat pentry. Men, det är ju semester och kanske vill du, någon eller några dagar glömma köket. I Pedralas finns alternativen för detta. Sitio är den lokala restaurangen som har en spännande och intressant meny av både lokala och internationella klassiker. Eller så tar vi en tur till Italien och avnjuter stenungsbakade pizzor på en restaurang som ligger precis utanför bykärnan. Oavsett, har vi mycket nära hem till ”vår” by.

Aktiviteter på land, havet och i luften

Det är svårt att välja när du har semester på Aldeia da Pedralva, Valmöjligheterna är många! Detta är en av många orsaker till att så många gäster återkommer år efter år. Antonio berättar med stolthet om alla friluftsaktiviteter som finns i byns närområde. Välj mellan surfing (Antonio är själv en fanatisk surfare som även undervisar i denna våghalsiga sport), fantastiska vandringsleder, mountinbikestråk och unika fiskemöjligheter, ja listan kunde göras ännu längre. Oavsett om du önskar ”slow living” eller tempofyllda aktiviteter så har du kommit rätt, till Pedralva.

25 stränder som granne

Det låter nästan för bra för att vara sant, men Aldeia da Pedralva är omgivet av inte mindre än 25 olika stränder, med kilometervis av gul sand, som vi alla drömmer om. Även om den närmsta stranden bara ligger några minuter bort, vill jag gärna väcka ditt intresse för Praia da Bordeira, som ligger nio kilometer från byn, men erbjuder en av de mest barnvänliga badmiljöerna i området, med massor av plats och små laguner.

Ett paradis!

Två kvadratmeter med mobiltäckning. I dagens tider är det med en tveksam glädje som jag måste meddela att Aldeia da Pedralva inte är ”helt” modernt. Jag tycker dock att det är lite charmigt att du bara kan välja mellan en kvadratmeter i receptionen eller en liten pyttedel av bytorget där du har en anständig kommunikation med omvärlden. Har du semester eller inte?

Bra att veta

Aldeia betyder landsby och Pedralva är en gammal och övergiven by där det tidigare bodde mer än 100 personer. Idag fungerar Pedralva som för trettio är sedan och är 100% bilfritt, med kullerstensbelagda gränder, lanthandel och alla husen är renoverade med respekt för gamla traditioner, med tidstypiska vitkalkade murar, men där fönster och dörrar är målade i azurblå nyanser eller i gula och röda färger. Som sagt så är Pedralva bilfri, men där är goda möjligheter för parkering i utkanten av byn. Antonio och hans kolleger är väldigt glada för att använda sin eldrivna golfbil när du vill förflytta dig inom byn.

Det är sex kilometer till närmsta by, Vila do Bispo, där du kan göra större inköp på marknaden. Närmaste flygplats är Faro som ligger ca tio mil från Pedralva. Du kan också flyga till Lissabon och då har du ca tre timmars transfertid till Pedralva.Vi ber dig att observera att pizzerian i Pedralva inte tar kreditkort och den goda maten alltid betalas med kontanter.

Därför kommer jag tillbaka till Aldeia da Pedralva

Förklaringen är enkel, Antonios by är unik eller mer korrekt U-N-I-K. Jag har aldrig sett något som liknar Pedralva och jag är stolt över att kunna erbjuda dig och din familj denna pärla på Algarves västkust.

Läs mer om Aldeia da Pedralva

Officiell kategori

Hideaways kategori

182 omdömen

Faciliteter

 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
Se alla

Karta och avstånd

 • Algarves knutpunkt för kultur, Silves – 72,3 km
 • Tag picknickkorgen med till Monchique’s vackra bergslandskap – 60 km
 • Sagres, en av Portugals västligaste punkter – 19 km
 • De ”karibiska” stränderna utanför Tavira – 14 km
 • Gå på marknad i Loulé – 104 km
 • Gränsen mellan Portugal och Spanien – 163 km
 • Allt gott från havet på restauranger i Olhão – 124 km
 • Besök museet i Portimão, med Algarves historia – 53,2 km
 • Närmaste golfbana, Penina – 51 km
 • Portugals huvudstad Lissabon – 327 km
 • Faro-Algarves flygplats – 115 km

Rumstyper

Det kan inte bli mer autentiskt! Alla husen har en själ och är en blandning mellan nytt och gammalt. Inredningen och utrustningen uppfyller alla våra förväntningar på ett modernt boende, men inomhus har man svårt att tidsbestämma husen, gammalt eller nytt, eller kanske det bästa från två världar. Beliche, Burgau og Barranco…

Normalt är rumsnycklar numrerade, på Pedralva är det lite annorlunda för här är du inte bara ett nummer i raden - och det samma gäller för husen som alla är uppkallat efter Algarvekustens otaliga badstränder. Så när du vandrar runt i "byn" får du automatiskt en geografilektion och stiftar samtidigt bekantskap med minst 24 av regionens badparadis.

På Pedralva kan du välja mellan en-, två- eller trerumshus och därför passar Pedralva för såväl par, som familjer eller t.o.m. för större grupper. De flesta av husen är byggda i två plan med sovavdelning och badrum på andra våningen medan de på bottenvåningen har ett kombinerat vardagsrum och matsal samt kök. Det är relativt gott om plats och kvadratmeterna är väl utnyttjade.

De största husen har flera badrum så oroa dig inte för kö till morgontoaletten. Inredningen är rustik och visar på en stor respekt för ursprunget - du får känslan av att komma in i ett modernt sommarhus där detaljerna har anpassats efter husets själ. Köksavdelningen är inte den största jag sett, men de faciliteter som finns är av hög kvalitet. Du kan till exempel göra dig en kopp Nespresso eftersom samtliga hus har en Nespressomaskin - och för en kaffeälskare som undertecknad är detta en uppskattad detalj.

Eftersom väggarna är så tjocka och solida att de håller både kyla och värme borta har det inte funnits anledning att instalera luftkonditionering i någon av byggnaderna. Observera att du inte kan välja om du vill ha terrass eller ej när du bokar ett semesterhus på Pedralva men du kan skriva in det som ett önskemål och så kommer man att göra allt i sin makt för att uppfylla din önskan (men kan inte garantera).

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Aldeia da Pedralva:

 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Hotellbar
 • 2 eller flera sovrum

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Rua de Baixo – Casa da Pedralva
8650-401 Sagres

Koordinater

Latitude: 37.1416
Longitude: -8.8617

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Portugal, Algarve, Praia da Luz
 • Närmaste flygplats: 93 km
 • Närmaste strand: ca. 2.5 km
 • Pool
Portugal, Alentejo
 • Närmaste flygplats: 133 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Portugal, Algarve
 • Närmaste flygplats: 57 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi