Resor till Olhão

Olhão är Algarves viktigaste fiskeort. Det finns egentligen inga direkta sevärdheter i Olhão, så varför skriver vi om staden? Kanske för att Olhão har kvaliteter som endast kan upplevas på plats. På ett läge på kort avstånd från Faro Flygplats, ligger Olhão - en vacker fiskehamn som påminner om typiska nordafrikanska landsorter på den andra sidan havet i Marocko. Den speciella arkitekturen ger stället ett moriskt uttryck, trots att Olhão uppstod först på 1700-talet.

På sommaren är Olhão värd för den berömda skaldjursfesten Festo do Masrisco. På denna fest eller festival kan besökare smaka på ett stort urval av fisk och skaldjur vid olika bodar - och till rimlia priser - allt medan du lyssnar till livemusik i bakgrunden. Vidare kan vi nämna de färgglada fiskebodarna, fiskemarknaden med dess stora utbud av fisk och alla de restauranger som serverar fisk. Från Olhão kan du också med färja enkelt nå småöarna Armona och Culatra.

Reseor till Olhão i Algarve i Portugal. Sök och jämför priser på billiga resor till Olhão, och till andra resmål på Algarvekusten, i sökmotorn. Du kan också läsa mer om Olhão på stadens egen hemsida.

Historia

Anmärkningsvärt för sina vita kubformade hus med terrasser på taket, skapade Olhão kuliss för ett historiskt uppror mot den franska garnisonen år 1808. Efter att fransmännen dragit sig tillbaka, sände de lokala fiskarna ett litet fartyg, känt som en caique, över Atlanten till Brasilien för att skicka nyheten till Kung Joao VI som flytt landet för att leva i exil. Detta gav sedermera Olhão sina köpstadsrättigheter.

Sevärdheter

Den bästa utsikten över Olhão från toppen av klocktornet i den barocka kyrkan Nossa Senhora do Rosario, byggd på Praca da Restauracao mellan 1681 och 1698. Härifrån snirklar de smala gågatorna sig fram i det gamla kvarteret ner till hamnfronten där den livliga marknadsplatsen finns.

Upplevelser i närheten av Olhão

Färjor och vattentaxi sammankopplar Olhão med de idylliska offshore stränderna Armona, Culatra och Farol, som skapar en del av den omkringliggande sandbaken, känd som ilhas.

Quinta de Marim, som ligger 1 km öster om Olhão hamn, skapar en del av Ria Formosa naturpark, som är ett skyddat område med en mångfaldig flora och fauna. En uställning av lantruks- och fisketekniker inkluderar resterna av en romersk saltproduktionsanläggning och en sällsynt mölla som kan dateras tillbaka till medeltiden.

Området är också känt för den så kallade Algarve Water Dog, ett hundrace med simfötter, som är unik för regionen.

En bit längre österut, ligger huvudstaden Faro som erbjuder museym och monument till dig som söker kulturella attraktioner.

>> Boka en paketresa till Algarvekusten
>> Se alla resor till Portugal här

Läs mer om Olhão

Destinationer i Algarve

Hitta din resa till Algarve här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera